ya mesela paralel portlu devrelerde bir sorun olur da transistör bozulursa o zaman paralel port zarar görmesin diye 4n25 kullanıyorlarmış. ben bunun için kullanmıcam ama merak ettim belki bi yerde kullanırım. o 10k yı kullanmazsak devre çalışmaz mı?biz transistörü kullanmazdığımızda o ucu boş bırakıyoruz. transistörü değiştirsek daha farklı bir devre yapsak yine 10k kullanabilirmiyiz? bir de o zaman bunda da hesap yapmak mı gerekicek mesela kollektöründen 30 mA geçirmek istiyorum.Ozaman led den geçmesi gereken akım ne kadar olmalı? Figure 2. Output Current versus Input Current buna baktım ama solda Ic normalized diyor.mA cinsinden nasıl hesaplarım orda sanırım istediğimi bulabilirim.
paralel portlu devrede en kötü ihtimal transistörün kolektör baz eklemi delinecektir dimi. ozaman da baza 12V gerilim getirmiş olursun. e madem paralel portu korumak istiyorsun hemen port çıkış pinine bir diyot seri eklersen transistör eklemi kırılsa dahi 12V diyot bariyerini aşıp paralel porta ulaşamaz. al sana ucuz çözüm.
10k yı kullanmazsan kendi kendine çeken rölelerin olabilir veya transistörün bazı havada olduğundan röle üzerinden bir miktar akım akıtıp gereksiz yere kaynaktan güç çekilmesine neden olabilir. yani giriş olarak kullandığın her ne olursa olsun mutlaka bir potansiyele çekmelisin. giriş empadansı yüksek olduğu için her türlü parazite açıkdır.
Figure 2. Output Current versus Input Current de 30 mA için tam bitim çizgisi olan 40mA lik bir led akımı akıtman gerekiyor...
yani normalde de kullanırken 10k ile topraklamak iyidir diyosun. Figure 2. Output Current versus Input Current bu grafikte nasıl anlıyoruz? Ic yi mA cinsinden vermemiş.Eğer bunu anlatırsan her değer için sana sormak zorunda kalmam
quote:
yani normalde de kullanırken 10k ile topraklamak iyidir diyosun.
normalde değil. eğer kullandığın yer pic in çıkışı ise 10K gibi bir pulldown direnci olmadan kullanabilirsin çünki port pini içerisinde push pull bir sürücü var. bunun manası port pini ya 5V a bağlanıyor yada şaseye. ama optokuplor gibi bir çıkışın varsa port pini sadece 12V a yükselir fakat şase potansiyeline çekilemez. e çekilemeyince baz havada kalır. bu istenmeyen bir durum mutlaka bir potansiyelde olmalı.
Figure 2. Output Current versus Input Current grafiğinde y ekseninde gördüğün değerler normalized dediği değerin çarpanları. x ekseni ise aynı göründüğü şekilde...
r2d2droids herşey için çok teşekkür ederim. beni bayağı bir bilgilendirdin. seni çok uğraştırdım ama kusura bakma.kolay gelsin
rica ederim...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme