Merhabalar, TP-Link Deco kullanıp, benim gibi bir türlü TürkTelekom fiber bağlantısını kuramayan arkadaşlar için hem bir sorun çözümü hem de değerlendirme olarak yazmak istedim. Ankara'da ikamet edip, Fiber 100mbps bağlantı kullanıyorum. TürkTelekomun verdiği TP-Link AX1800 ile internet bağlantısı sağlıyordum. Ev 160mt2 yakın fakat sebebini anlamadığım şekilde duvarların içinde adeta bir Faraday varmış gibi modemin bulunduğu odadan başka odaya geçince kopma sorunları yaşıyordum. Evimin bir çok yerinde Wi-Fi ile çalışan akıllı cihazlarım mevcut ve sürekli bağlantı kopması offline/online döngülerine giren ekipmanlarla boğuşuyordum. Bu nedenle E4R 2'li paket sipariş ettim ve doğrudan apartmandan evime çekilen WAN (normalde )üzerinden internete bağlamayı başardım. Böylece AX1800'ü kullanmadan hem internete bağlanabiliyordum hem de Deco'ların tüm özelliklerini kullanabiliyordum. (uygulamasından DDNS, IP Reservation vs vs.) Benim sorunlarım X50 paketini ek olarak almam ile başladı. X50'yi Ana Deco olarak belirlemem ile internetim kesildi. Kullandığım PPPoE ayarları aynı, VLAN 35'e setli hatta MAC klon ile AX1800 veya E4R'ı denemiş olmama rağmen bir türlü internet bağlantısı kuramadım. AX1800'ü internete bağlayıp, Decoları repeater yapınca sorunum yok fakat bu kez VPN gibi özelliklerini kullanamıyorum. Aşağıda çözümünü yazıyorum: -AX1800'ün WAN'ını kullanarak TTNET'in kablosunu bağlayın. -Arayüzüne girip, aşağıda belirtildiği gibi "Easy Menu" --> Easy Bridge. -Internet Bridge Mode "Enable" [hangi porttan Deco'ya bağlanacaksanız onu seçin] ![]() -Sonrasında AX1800'ün WAN girişinde TTNET bağlantı kablosu, LAN1'den --> Deco'nun WAN bağlantısına kablo. -Deco'nun kurulumunu başlatın ve Internet Connection üzerinden PPPoE seçip, bilgilerinizi girin. -Username @ttnet ile biten bilginiz, şifreniz. -DNS Adress Auto -Advanced Settings kapalı -MTU Size 1492 -Eğer IPv6 destekliyorsa onu da PPPoE üzerinden yapabilirsiniz. -Ayarlara geri dönüp, Advanced --> IPTV/VLAN ISP Profile Bridge ve IPTV Vlan'ı başka bir Deco'nun poşta portunu seçin yoksa ana deconuzun diğer LAN portunu işgal ediyor. Bunları tamamladıktan sonra kullanabilirsiniz. İki ayrı router çalıştırmak zorunda kalacaksınız fakat özellikleri kapalı bir Deco kullanmak yerine bir priz daha meşgul etmek daha mantıklı geldi bana. Umarım sorunu olan diğer arkadaşlar için bir yön gösterici olur. Yukarıda verdiğim adımları yapmayıp, dinamik/statik ip üzerinden de kurulum yapabilirsiniz fakat double NAT sorunu ile karşılaşırsınız. Devamında aldığım bağlantı hızını ve deneyimlerimi paylaşacağım... |
Bildirim