Şimdi Ara

Toruna Miras ile Kalan Araba .

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
2.706
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dedemden kalan arabayı babam , halam , amcam ve babaanem benim üstüme yapmak istiyorlar. Fakat bunun için ne gibi işlemler gerekiyor benim dedem vefat etti geçen sene haziran ayında ve araba onun üstüne. Ne gibi işlemler gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim. Amcam ve Halam isviçrede yaşıyorlar buarada babam ise antalyada. Ben babanem ile istanbulda yaşıyorum.Yardım edeceklere cok teşekkür ederim.

• Dedenizin adına olan malları v.s.'leri almanız, satmanız, işlem yapmanız için veraset ilamı çıkartmanız gerekir. bunun adliyede Sulh hukuk mahkemesine dilekçe vermeniz gerekir. Ölen kişinin varislerinin resmi olarak belirlenmesidir kısaca veraset ilamı. Adliyede size ne yapmanız gerektiğini anlatırlar. Dilekçeyi adliye kenarlarında yer alan arzuhalcilerden ya da tanıdık bir avukata doldurtabilirsiniz. 1 hafta içinde veraset çıkar gidip alabilirsiniz. Verasette dedenize ait malların kimlerin üzerine ne şekilde kaldığı yazar.
    Veraset ilamını alınca veraset harçlar vergi dairesine gidip, varislerin üzerine kalan mallar için bir takım ödemelerde bulunacaksınız.
    Onlar ödendikten sonra varisler bir araya gelip (vekalet ile oluyor mu bilmiyorum) sizin üzerinize satış yaparlar.
  • Araba klasik birşey mi
  • Du Hast'ın dediği gibi.. Adliyeden veraset ilamı (bir dilekçe yazıverirsiniz, internette örnekleri var) ve vergi dairesinden de veraset intikal vergisi işlemleri var.. (aracın piyasa fiyatı bir komisyon tarafıdan araştırılır, onun üzerinden çok cüzi bir vergi kesilir..)

Bunlar bittikten sonra:

Mirasçılardan biri olsaydınız diğer mirasçılar noterde araçtaki paylarından feragat ederdi, sona kalan tek mirasçı da bu feragatle (ve az önce saydığım diğer belgelerle) trafiğe başvurup kendi adına ruhsat çıkartırdı..

Siz doğrudan mirasçı olmadığınız için, tüm mirasçıların toplanıp size satış yapması gerek..

Ama satış yapabilmek için önce kendi adlarına ruhsat çıkarmaları gerekir mi bilemiyorum.. Notere bunu bir sorun.. Gerekirse iki üst paragraftaki feragatli yöntemi uygulayarak aracı babanız alsın, size satsın..
  • Bu işler için avukat tutmak en güzel çözüm ama avukat ücreti ne tutar bilemem. Cüzi miktar diye tanıdık avukat baya bir para almıştı 4 torun 1 amca ve Babaanem her birinin tekil hakkı için 600tl almıştı bizden.

1- Önce ölüm olduğu için arkadaşların dediği gibi ölüm kağıdı ile mahkemeye başvuruluyor. Veraset ilamı olmadan hiç bir iş gerçekleştirilmez. Fakat geçen sene haziran ayı diyorsunuz, 9 ay geçmiş ve akrabaların hepsi yurt dışında olmadığı için yasal süreyi geçmişsiniz gibi gözüküyor. Veraset ilamı ölümün ardından 1 ay içinde yapılması, ölen mükellef'e ait gelir vergilerinin ise 3 ay içinde ödenmesi gerekiyor. Bu geç başvurunun cezası nedir tam bir bilgim yok yanlış yönlendirmeyeyim şimdi.

2- Versaet ilamı için reşit mirasçılardan birinin mahkemeye başvurması yeterlidir. Diğerleri dilekçeye dahil olarak imza atarlar. Gerekli bilgileri başvuru sırasında size verirler neler gerekli falan. Ama ölen kişinin nüfus kağıdı gerekli diye biliyorum.

3- Versaset ilamından sonra Versaet intikal vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. Bu ise ölümü tarihini takiben Ölen kişi TR de ve mirasçıları da TR de ise 4 ay , Ölen kişi TR de mirasçıları yabancı bir ülkede ise 6 ay , ölen kişi yabancı bir ülkede mirasçıları TR de ise 6 ay her iki kişide farklı ülkelerde ise 8 ay içinde beyanname verilmesi zorunludur. Bu süreyi geçenlere uyarı ve cüzi miktarda gecikme faizi uygulanır.

Zaten avukat tutarsanız bunların hepsini size ayarlar ve sadece imza için çağırır sizi.

Ayrıca Mal paylaşımları için ve satışlar için bütün borçlar trafik cezaları hacizler falan malların üstünden kaldırılması gerekiyor ödenerek.

4- Herşey tamam şimdi kafada iki soru var. Dediğim gibi vefattan sonra işlemler gerçekleştirilip malları devlet mirasçılara böldü mü yoksa halen veraset işlemleri yapılmadı yeni mi ? Neden önemli bu çünkü birinde feragat olacak diğerinde ise satış.

A ) Satış olacaksa : Araçların üstüne olanlar notere gidip satış belgesi düzenlencek ve aracı sana satacaklar, standart satış prosedürü işler. Devlet önceden malları böldüyse zaten ruhsatta mirasçıların isimleri yazar. Tek ruhsat olur oranlar ve mirasçılar araç sahibi kısmında yazılır Bu mirasçılar ya da vekalet verdikleri kişiler noterde bulunmak zorundadır.

B ) Haklardan fergat edilecekse : Araç daha mal paylaşımı esnasındaysa, araç bölünüp ruhsat mirasçılar adına çıkartılmadan mirasçılar biz haklarımızdan feragat ediyoruz diye noterde feragatname dolduracaklar. Bunu notere sorarsanız size ayrıntılı bilgiyi verirler zaten. Sonra bu belgenin altına gerekli imzalar atılıp , sizin nüfus fotokopileriniz ve verset ilamı fotokopisi de eklenince artık araç senin üstüne geçmiş oluyor :) (bu aşamada işlemler yapılırken valakalet verilmiş kişi ve vekalet verenlerin vekaletnameleri yanınzda olması iyi olacaktır)

5 - Mirasçıların birebir imza ile katılması en güzeli aslında fakat kolaylık olarak vekalet denen birşeyde var. Yurt dışındaki amcanız ve halanız mirasçılardan birine noter tastikli vekalet vererek onların hakkına imza etma ve karar verme yetkisine sahip olurlar bu hakları noter belgesinde belirtilmesi gerekiyor. Amcanız ve halanız yurt dışında olduğu için bulunduğu ülkede geçerli nüfus cüzdanıyla konsolosluğa başvurarak bu vekalet işlemini gerçekleştirebilirler. Babanız 'da aynı şekilde (o tr de bulunduğu için notere gidecek) vekalet verebilir size ya da babaannenize.

not: Veraset ilamından sonra vekalet işinide hallederseniz işleriniz daha hızlı gerçekleşir. Dediğim gibi avukat tutarak ya da danışarakta bilgi alabilirsiniz fakat avukatada para vermek zorundasınız bunu da unutmayınız. Ayrıca veraset ilamı için dava açarken avukat tutmanıza gerek yoktur. Mirasçılardan biri diğer mirasçılar adınada başvurabilir.

Başınız sağolsun tekrar. Allah geride kalanara sağlık sıhat uzun ömür nasib etsin.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Arkadaslar cok cok teşekkür ederim hepinize.
    @Yazılımcı Online
    Sana ayrıca teşekkür ederim uzun ve detaylı yazmışsın zahmet oldu ellerine yüreğine sağlık. Şimdi eklemek istediğim konu benim pek ailemin maddi olarak ne konumda olduğundan haberim yok. Fakat bildiğim ve duyduğum rahmetli dedemin bankadaki parasının bölüşüldüğü kalan mallarında şuan daha paylaşılmadığı. Buda zaten veraset ilamının cıkardıklarını gösteriyor sanırım.
    Yazmış olduğunuz B) seçeneği uygun sanırım durumuma.Tekrardan teşekkür ederim.

Not : Aklıma takılan son bir sual var. Babam ve amcamların veraset ilamı var ise benimde çıkartmam gerekiyor mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheGu4rdian -- 9 Nisan 2013; 7:57:15 >
  • veraset ilamı ölen kişi için tek çıkartılır, yani bir kez çıktıysa üzerinde ölen kişi ve onun mirasçıları yazar.. mirasçıların tek tek çıkarması sözkonusu değil..

yazılımcı online güzel açıklamış..
    eklemek istediklerim; nüfus kağıdına ölümün gerçekleştiği hastane el koyar, onun yerine ölüm belgesini verir..
    veraset vergi beyannamesi geciktirme cezası 2010 yılında mirasçı başına 14 liraydı..
    ama bankadaki para çekildiğine göre bir beyanname verilmiş.. şimdi önemli olan bu beyannamede araç da hesaba katılmış mı.. katıldıysa elde araca ait veraset vergisinin ödendiğini gösteren belge olmalı.. (trafik şubesi bunu ister)
    belge yoksa, muhtemelen (cüzi miktarda cezalı olarak) tekrar beyanname verilir..

bankadaki para bölüşülürken bu işi kim organize ettiyse onunla bilgi ve belge alışverişi yapmanız yararınıza..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Miras Kalan Arazi
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • veraset ilamını noterden kimlik ibraz ederek çıkartabilirsiniz adliyeyle uğraşmanıza gerek yok

veraset ilanı ve diğer varislerden alacağınız(hepsinden ayrı ayrı) feragatname ile emniyete gidin yeni ruhsatı çıkartın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aemless -- 9 Nisan 2013; 13:08:44 >
  • @djoz 'un da dediği gibi para bölüşüldüyse veraset ilamı verilmiş veraset intikal vergisi ödenmiş oluyor. Bu işlemler yapılırken parayı alalımda araba hala dedenin üstüne kalsın diye bırakılabiliyor mu bu konuda kafam karıştı. Çünkü yasal olarak veraset ilamından sonra devlet bütün malları belli oranlara göre bölüp mirasçılara paylaştırıyor. Fakat şu anda mallara dokunmayalım dedilerse bekletmiş olabilirler yasal olarak oranlar bellidir zaten gerekli belgelerde yazar.

yine @djoz 'un dediği gibi bu işlerle zamanında kim uğraştıysa bir ona sorun bakalım araç için bişey yapılmış mı ? Birde araç dedemin üstüne diyorsun ama ruhsatı gördün mü :) Belki yeni ruhsat çıkarttılar bu işlerle uğraşırlarken ve mirasçılara bölünmüş halde gözüküyor olabilir. Bunu da sor. Eğer eski ruhsat varsa ve trafik şubede hiç işlem yapılmadıysa B seçeneği uygun oluyor sizin için.

Elinizde veraset ilamı varsa ki var olduğu gözüküyor gerisi kolay biraz koşuşturma olacak işte ordan oraya. :) Noter işiniz bitince de trafik tescil e gidip işlemleri yaptıracaksın. Noterdeki satış yada feragatnameden sonra akrabalarla işin kalmıyor zaten artık araç senin üstüne olmuş oluyor trafik tescil'e kendin gidebilirsin senin imzan olması gerekiyor sadece.
    Plaka değişsin istiyorsan eski plakanı götürmeyi unutma. Ben unutmuştum kargoyla plaka beklemiştim bide Tüm belgelerin tamsa sabah erkenden git hiç vakit kaybetmeden öğleden sonra ruhsatın ve plakan hazır oluyor.

not: a gelecek olursak. Yukarıda da söylemiştim veraset ilamı için tek kişinin başvurması yeterli oluyor. diğer mirasçılarda dilekçeye ekleniyor okadar. Zaten onlar araştırıyor bunun mirasçımısıdır değil midir diye nüfustan anlaıyorlar.

Fakat şu var, vekaletname vermişler mi eskiden süreleri nedir. En fazla 1 aylık çıkıyor herhalde bunda emin değilim. Araç ya da mal paylaşımı işlemleri için gelemeyeceklerse akrabalarınız bu vekaletnameyi yeniletsinler süresi dolmuş olabilir. Güzelcene oturup bir konuşamakta fayda var. Tüm belgeler hazır olsunki en ufak eksik kağıt için birgün ziyan oluyor işlem yapamadan geçiriyorsunuz :/
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Yazılımcı Online suan mesajını okuyamadım acil cıkmam gerekiyor gelince mutlaka bakıcam .Hemen yeni gelişmeleri yazayım notere gittim ordaki bayan babam ve amcamı babanemi yanıma alıp vekalet cıkartmam gerektiğini ardından haftayada halam gelince onunla beraber trafiğe gitmemiz gerektiğini söyledi ondan sonra hallolacak dedi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheGu4rdian

Yazılımcı Online suan mesajını okuyamadım acil cıkmam gerekiyor gelince mutlaka bakıcam .Hemen yeni gelişmeleri yazayım notere gittim ordaki bayan babam ve amcamı babanemi yanıma alıp vekalet cıkartmam gerektiğini ardından haftayada halam gelince onunla beraber trafiğe gitmemiz gerektiğini söyledi ondan sonra hallolacak dedi.

Yurt dışında olanlar için buraya gelmelerine gerek yok , yoksa var mı bak şüphelendim şimdi ama vekaletlerini konsolosluklardan verebilirler. Bunu da sorsaydınız keşke acaba TR de mi sandılar ki noterdekiler.

Trafiğe niye hep beraber gidiliyor onu anlamadım Ferganetname kısmına kadar herşeyi bizim avukat hallettiği için o aşamada haberim yok bak acaba yapılacak bişey mi var diyeceğim ama sanmıyorum. Trafiğe sadece sen araç üstüne geçince tescil için gideceksin kendi adına aracın ruhsatını çıkarttıracaksın. Vekalet ve feragatname işleri noterde hallediliyor zaten gerisi sana kalıyor

Bizde de torunlar amcam ve babaannem haklarından feragat edip, noterde bu belge düzenlendikten sonra bir nevi satış belgesi gibi oluyor. Araç konyadaydı, ruhsat ve plaka olmadan almadım Esk gelip trafik tesçilde bu fregatname ile başvurup gerekli standart tesçil işlemini prosedürünü başlattım. Plakamı seçtim sabah gitmiştim akşam aldım ruhsatımı plakamı.

İyice sorunda sonradan ay pardon yanlış söylemişiz böyle böyle olacaktı demesinler. Araları da çok noter çarşıda trafik tescil taa bakşa yerde oluyor git gel uğraştırıyorlar

• quote:

Orijinalden alıntı: Yazılımcı Online

quote:

Yazılımcı Online suan mesajını okuyamadım acil cıkmam gerekiyor gelince mutlaka bakıcam .Hemen yeni gelişmeleri yazayım notere gittim ordaki bayan babam ve amcamı babanemi yanıma alıp vekalet cıkartmam gerektiğini ardından haftayada halam gelince onunla beraber trafiğe gitmemiz gerektiğini söyledi ondan sonra hallolacak dedi.

Yurt dışında olanlar için buraya gelmelerine gerek yok , yoksa var mı bak şüphelendim şimdi ama vekaletlerini konsolosluklardan verebilirler. Bunu da sorsaydınız keşke acaba TR de mi sandılar ki noterdekiler.

Trafiğe niye hep beraber gidiliyor onu anlamadım Ferganetname kısmına kadar herşeyi bizim avukat hallettiği için o aşamada haberim yok bak acaba yapılacak bişey mi var diyeceğim ama sanmıyorum. Trafiğe sadece sen araç üstüne geçince tescil için gideceksin kendi adına aracın ruhsatını çıkarttıracaksın. Vekalet ve feragatname işleri noterde hallediliyor zaten gerisi sana kalıyor

Bizde de torunlar amcam ve babaannem haklarından feragat edip, noterde bu belge düzenlendikten sonra bir nevi satış belgesi gibi oluyor. Araç konyadaydı, ruhsat ve plaka olmadan almadım Esk gelip trafik tesçilde bu fregatname ile başvurup gerekli standart tesçil işlemini prosedürünü başlattım. Plakamı seçtim sabah gitmiştim akşam aldım ruhsatımı plakamı.

İyice sorunda sonradan ay pardon yanlış söylemişiz böyle böyle olacaktı demesinler. Araları da çok noter çarşıda trafik tescil taa bakşa yerde oluyor git gel uğraştırıyorlar

Kusuruma bakma eksik yazmışım. Evet yurtdışından vekalet verebiliyorlar fakat kadının dedigi burda olan amcanız babanız vekalet versin. Halanızda haftaya gelince onunla beraber trafiğe gidersiniz yanınızda olduğu icin dedi.Şimdi olay sanırım vekaleti aldığım zaman hepsinden onlarla bir işim kalmıyor sanırım yanılmıyorsam çünkü dağılıyorlar bu cumaya kadar hepsi.Seninde başından aynı hadise geçti sanırım Yazılımcı Online

• Araç ne usta ?
  • honda city ustam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Noter ile konuştum 3 kişi gelsin ruhsat veraset ilamı ile gelin yurtdışındaki kişide konsolosluktan yollasın halolur dedi.
  • quote:

quote:

quote:

Kusuruma bakma eksik yazmışım. Evet yurtdışından vekalet verebiliyorlar fakat kadının dedigi burda olan amcanız babanız vekalet versin. Halanızda haftaya gelince onunla beraber trafiğe gidersiniz yanınızda olduğu icin dedi.Şimdi olay sanırım vekaleti aldığım zaman hepsinden onlarla bir işim kalmıyor sanırım yanılmıyorsam çünkü dağılıyorlar bu cumaya kadar hepsi.Seninde başından aynı hadise geçti sanırım Yazılımcı Online

Ok şimdi anladım

Doğru hocam benimde başımdan geçti 2003 de babamı, 2010 da babamı kaybettim. Bire bir koşuşturma yaşamasamda az çok prosedürleri biliyorum. 2003 de reşit değildim zaten lise 3 teydim yaş 17 annem ve arkadaşları koşturmuştu. Dedemin vefatında da amcam tanıdık avukat tutmuştu bukadar para istemeyeceğini tahmin ederekten Gerekli belgeleri toplayıp sadece imza için toplanmıştık.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Ok şimdi anladım

Doğru hocam benimde başımdan geçti 2003 de babamı, 2010 da babamı kaybettim. Bire bir koşuşturma yaşamasamda az çok prosedürleri biliyorum. 2003 de reşit değildim zaten lise 3 teydim yaş 17 annem ve arkadaşları koşturmuştu. Dedemin vefatında da amcam tanıdık avukat tutmuştu bukadar para istemeyeceğini tahmin ederekten Gerekli belgeleri toplayıp sadece imza için toplanmıştık.

Aha anladım hocam Allah rahmet eğlesin benim babam biraz pürüzlük çıkarsada sonunda ikna ettim. Yarın 3ünü alıcam notere götürücem yanımıza veraset ilamı ve ruhsatı alıp gidicez bakalım. Halamda gelemicem dedi oda konsolosluktan vekalet yollayacak sorunlar halolacak umarım. Yarın mutlaka götürmeliyim cünkü 2 gün sonra dağılacaklar her biri

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Ok şimdi anladım

Aha anladım hocam Allah rahmet eğlesin benim babam biraz pürüzlük çıkarsada sonunda ikna ettim. Yarın 3ünü alıcam notere götürücem yanımıza veraset ilamı ve ruhsatı alıp gidicez bakalım. Halamda gelemicem dedi oda konsolosluktan vekalet yollayacak sorunlar halolacak umarım. Yarın mutlaka götürmeliyim cünkü 2 gün sonra dağılacaklar her biri

sağolasın :) Hayırlısı olsun bakalım sorunsuzca halledersin inşallah

• quote:

honda city ustam

pff, ben de 2000 öncesi bi araç zannettim,
    bi başka konuda dede yadigarı 92 Şahin idi mesela.
    araç olarak güzel araç tabii ki yanlış anlama ben miras olarak söyledim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.