Şimdi Ara

Topraklama Sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.073
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, konuyu doğru yere mi açtım emin değilim. O yüzden doğru yerde değilse adminlerden konuyu taşımasını rica ediyorum. Şimdi soruma geçecek olursak;
    1-Dairedeki yani prizlerdeki topraklama ile apartman topraklaması farklı şeyler mi?
    (3 farklı elektrikçiye sorduk fakat hepsi farklı yanıtlar verdi kafam karıştı)

2-Kablo tv, Uydunet ve Türksat uydu kullanıyoruz. Apartmanın girişinde kutusu var. Araştırmalarıma göre topraklama sorunu yaşanabiliyormuş. Bilgisayarım arızalanmıştı ve yenisini aldığımda yenisi de arızalanmıştı,ps3üm ve laptobumda da aynı sorun var. Elektrikçi çağırıp topraklamaya baktıracam ve dairenin topraklamasında sorun yoksa buna apartmandaki kablotv kutusunun topraklaması sebep olmuş olabilir mi?

3- Eğer Dairenin ve Apartmanın topraklaması farklı birşey ise elektrikçiye hepsini mi yaptırtmam gerekiyor cihazlara zarar vermemesi için?

4-Sizce topraklama arızası masrafları ne kadar eder?

• paynetothemax P kullanıcısına yanıt
    Binadaki topraklama sistemi ( özelden genele doğru )

Prizi açarsanız içinde 3 kablo olur. Bunlar Faz(+) , Nötr (-) ve Topraktır.

Tüm prizlerdeki topraklama kabloları en yakın buatta birleşir , sonra daire içi panoda (sigorta kutusu) daire ile ilgili tüm topraklama kabloları birleşmiş olur.
    Daireden bina girişindeki ana panoya (sayaç panosu) topraklama kablosu iner. Tüm dairelerin topraklama kabloları ana panoda birleşir. Bina etrafına topraklama için kazıklar çakılır , bu kazıklar ile de ana pano bağlantısı yapılır. Böylelikle tüm iskelet oluşmuş olur. Yani aslında her bir topraklama kablonuz gerçek anlamda topraktadır , toprak ile bağlantısı vardır.

Bu sistem içinde ara noktalar veya uç noktalarda sorun varsa topraklama sorununuz var demektir. Yerinde ölçümler yapılarak topraklama değerlerine bakılabilir. MEGER denilen cihazlarla ölçülüyor bunlar. Normalde inşaat halinde bu testler yapılır , topraklama değeri 5 ve altında ise uygun denilip devam edilir. Eğer uygun değer dışında ise ekstra kazıklar çakıp uygun değerler yakalanır.
    Bu konuda profesyonel yardım almanız gereklidir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mocle

Binadaki topraklama sistemi ( özelden genele doğru )

Prizi açarsanız içinde 3 kablo olur. Bunlar Faz(+) , Nötr (-) ve Topraktır.

Tüm prizlerdeki topraklama kabloları en yakın buatta birleşir , sonra daire içi panoda (sigorta kutusu) daire ile ilgili tüm topraklama kabloları birleşmiş olur.
    Daireden bina girişindeki ana panoya (sayaç panosu) topraklama kablosu iner. Tüm dairelerin topraklama kabloları ana panoda birleşir. Bina etrafına topraklama için kazıklar çakılır , bu kazıklar ile de ana pano bağlantısı yapılır. Böylelikle tüm iskelet oluşmuş olur. Yani aslında her bir topraklama kablonuz gerçek anlamda topraktadır , toprak ile bağlantısı vardır.

Bu sistem içinde ara noktalar veya uç noktalarda sorun varsa topraklama sorununuz var demektir. Yerinde ölçümler yapılarak topraklama değerlerine bakılabilir. MEGER denilen cihazlarla ölçülüyor bunlar. Normalde inşaat halinde bu testler yapılır , topraklama değeri 5 ve altında ise uygun denilip devam edilir. Eğer uygun değer dışında ise ekstra kazıklar çakıp uygun değerler yakalanır.
    Bu konuda profesyonel yardım almanız gereklidir.

gayet açıklayıcı bir bilgi. teşekkür ederim. aslında ben 2 ay önce elektrikçi çağırmıştım ama voltaj dalgalanması var mı diyerekten çağırmıştım odamdaki prize bi alet soktu ve çıkardı 2saniye bile sürmedi sorun yok dedi gitti adam. ama ben tabi topraklamada sorun var mı diye sormamıştım o zmanlar. elindeki, aletle baktığında topraklama arızasını görmeme ihtimali var mı ? yoksa yine de elektrikçi çağırıp hem apartman plakasına hem bizim sigortaya hem prizlere baktırayım mı?

Multimetre veya voltmetre dediğimiz cihazlarla bakıp siz de anlayabilirsiniz voltaj dalgalanmasını. 2 ucu vardır , bu uçları prize sokunca ekran 220 Volt civarı görürsünüz.
    Tabi dalgalanmadan kasıt nedir ? Hangi aralıklardır bunlar ? Şebeke gerilimi AC gerilimdir , değişkendir zaten sabit kalmaz. Sabit olsa DC gerilim olur.
    220 V, 218 , 221 gibi değerlerde dolaşır durur. Ama bu 170 - 180 V olursa sıkıntı olur. Ehliyetli bir elektrikçi sorununuz gelince tespit edecektir. Gerekirse panoya da bakar hocam.
  • quote:

Multimetre veya voltmetre dediğimiz cihazlarla bakıp siz de anlayabilirsiniz voltaj dalgalanmasını. 2 ucu vardır , bu uçları prize sokunca ekran 220 Volt civarı görürsünüz.
    Tabi dalgalanmadan kasıt nedir ? Hangi aralıklardır bunlar ? Şebeke gerilimi AC gerilimdir , değişkendir zaten sabit kalmaz. Sabit olsa DC gerilim olur.
    220 V, 218 , 221 gibi değerlerde dolaşır durur. Ama bu 170 - 180 V olursa sıkıntı olur. Ehliyetli bir elektrikçi sorununuz gelince tespit edecektir. Gerekirse panoya da bakar hocam.

hocam bırakın dalgalanmayı şimdi. bn dalgalanma var mı yok mu diye elektrikçi çağırmıştım ama o zmanlar topraklama arızası olup olmucağı aklıma gelmediğinden sormadım adama. ama yinede adam, elindeki cihaz ile topraklama sorunu olup olmadığını görmemişmidir ? yani eğer sorun olsaydı bna evlat senin dalgalanma sıkıntın yok ama topraklama arızan var bak demesi gerekmezmiydi elindeki cihazdan baktığında. veya elindeki cihazdan anlaşılmıyormu bunu soruyorum

Önce üslubunuza dikkat edin. "Bırakın" filan. O nasıl laflar. Sokak ortasında değiliz. Yazık böyle insanlara cevap yazıyoruz. Yazıp bi de suçlu ouyoruz. Yazıkkkk !

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Önce üslubunuza dikkat edin. "Bırakın" filan. O nasıl laflar. Sokak ortasında değiliz. Yazık böyle insanlara cevap yazıyoruz. Yazıp bi de suçlu ouyoruz. Yazıkkkk !

beni çok yanlış anladınız. ben o manada söylemedim, sadece konumuz o değil anlamında söyledim . yinede istemeden sizi kırdıysam özür dilerim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Neyse. Ben yanlış anlamış olayım.
    Dalgalanma için geldiğinde toprak sorununa orada bakabilirdi. Notr ve toprak arasını ölçerdi. Prizden anlaşılmazsa cihazlardan bakabilirdi. Bi şekilde bulurdu bulmasına ama adam muneccim değil ki senin topraklama sorunun aklına gelsin. Yani belki tesadüfen de ya dur bi bakim topraklaması düzgün mü diye bakabilirdi. Ama bunun için bir sebep yok. Gelip istediğiniz arizaya bakip gitmiş adam.
    Yoksa kontrol edilecek o kadar çok şey var ki. Hangi birine bakasın. Malum Türkiyedeki daire işçilikeri berbat. Büyük projelerin işçilikeri iyi oluyor mühendis başlarında durduğu için. Ama daireler rezalet resmen...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Neyse. Ben yanlış anlamış olayım.
    Dalgalanma için geldiğinde toprak sorununa orada bakabilirdi. Notr ve toprak arasını ölçerdi. Prizden anlaşılmazsa cihazlardan bakabilirdi. Bi şekilde bulurdu bulmasına ama adam muneccim değil ki senin topraklama sorunun aklına gelsin. Yani belki tesadüfen de ya dur bi bakim topraklaması düzgün mü diye bakabilirdi. Ama bunun için bir sebep yok. Gelip istediğiniz arizaya bakip gitmiş adam.
    Yoksa kontrol edilecek o kadar çok şey var ki. Hangi birine bakasın. Malum Türkiyedeki daire işçilikeri berbat. Büyük projelerin işçilikeri iyi oluyor mühendis başlarında durduğu için. Ama daireler rezalet resmen...

peki çok teşekkü ederim. tekrardan sizi kırdığım için özür dilerim.

peki apartmandaki kablotv yani türksat kutusunda böyle bir topraklama arızası varsa elektriğe bağlı cihazlara hasar verme durumu var mı?
    mesela playstation 3 gibi kablo tvnin alakası olmayan bir cihazı topraklama arızasıyla bozma ihtimali var mı ?

Topraklama sorunu arıza sebebi olabilir. Ama kablotv türksat sinyal kablolarından bahsediyorsak burda durumlar farklı. Bu kablolar sinyal taşır , cihazı bozma durumu olacağına pek ihtimal vermiyorum.
  • quote:

Topraklama sorunu arıza sebebi olabilir. Ama kablotv türksat sinyal kablolarından bahsediyorsak burda durumlar farklı. Bu kablolar sinyal taşır , cihazı bozma durumu olacağına pek ihtimal vermiyorum.

bildiğim kadarıyla bunların içinde elektrikte var. hatta tvye takarken çok hafif miniminnacıcık kıvılcım da çıkıyor ama çarpmıyor onan dedim.
  • Merhaba, buraya yazarsam daha hızlı cevap alırım diye düşündüm.
    Yeni taşındığım evde topraklama kablolarını birbirine bağlamayı unutmuş elektrikçiler.
    Bütün prizlerde toprak hattında akım vardı. Hatta bulaşık makinesi hafif çarpıyordu.
    Birçok beyaz eşyanında gövdesine kontrol kalemi ile baktığımda akım vardı.
    Tabi elektrikçiler geldi rica minnet, önce cihazların birinde problem var dediler,
    biraz dolandılar afalladılar filan bende çok uğraştırmamak için sorunu söyledim ve düzeltip gittiler.

Yalnız kafama bir şey takıldı, evdeki hangi cihaz yada cihazlar bütün prizlerde bu etkiyi yapabilir.
    Cihazlardan herhangi birinde problem var mıdır? Yada bizim cepten giden bir şey var mıdır?
    Sonuçta fazdan alıp toprak hattına veriyor, hangisinin ne derece bir volt yada amper verdiğini nasıl tespit edebilirim.
    bir fikri olan var mı?
     Topraklama Sorusu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01Mrt -- 8 Şubat 2016; 18:22:15 >

• Ayrı topraklama hattı yoksa, gelen nötr hattından topraklamaya köprü yapılarak topraklama yapılmıştır (bu hiç önerilen bir şey değil), sizdeki aletlerde bir sorun olmasa dahi evdeki diğer dairelerdeki araçlardan birinde bahsettiğin elektrik kaçağı olsa tüm evi etkiler.
  • cmldrs kullanıcısına yanıt
    Bina sıfır bina ayrı bir topraklama hattı var resimde de görüldüğü gibi, siz tam olarak ne sorduğumu anlamamışsınız sanırım.
    Ben hangi cihazda sorun var onu nasıl bulurum, elektrik sarfiyatını bu durum nasıl etkiler onun derdindeyim. Yine de teşekkürler.
  • Anlamanın en kolay yolu, tüm cihazları fişten çekip topraklamada yine akım var mı bakmak. Eğer sorun yok ise, cihazları tek tek takarak kontrol etmek. Başka bir çözüm yolu var mıdır bilmiyorum. Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cmldrs -- 9 Şubat 2016; 14:04:55 >
  • cmldrs kullanıcısına yanıt
    Bu dediğinizi nasıl yapmam lazım neye bakmam lazım (a - V),
    Birde şuan ölçtüğümde çıkan değerler, faz nötr 237 - faz toprak 237 - nötr toprak 2 volt çıkıyor.
    Teşekkür ederim.
  • Kaçak nasıl tespit edilir net bir bilgim yok. Ama topraklama-nötr arasındaki değer 2V gösterdiğine göre bir kaçak yok gibi görünüyor. Bir elektrik formunda topraklama ile nötr arasındaki akımın 2 volta kadar normal olduğu söyleniyor. O zaman hangi cihazda elektrik kaçağı var ise sorun ondadır.
    NOT: Topraklama ve ölçümü konusu ile ilgili link; http://www.sekercioglu.eu/index.php/elektrik-alt-yapi-olcumleri-ve-topraklama/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cmldrs -- 9 Şubat 2016; 15:45:48 >
  • Toprak nötr köprü yapılması durumu burada yoktur. Eğer öyle bir şey olursa resimde gördüğünüz kaçak akım rölesi devreyi açıp buna izin vermeyecektir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.