Şimdi Ara

TOPRAK HATTINI ÖLÇME (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
1
Favori
38.205
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Bu konu ile ilgili bir çok başlık vardı ve orada "saksılarda" çok güzel çiçekler yetiştirebilecek kadar işi bilenlerin katıldığı tartışmalar olmuştu.

Bu konu katılımlar ne kadar saçmada olsa ilgilenilmesi gerekecek kadar önemlidir.Çünkü insan hayatı çok kıymetlidir.

Yüksek matematiği diğer değişle diferansiyel ve integral hesabı diğer değişle vektörel cebri bilmiyorsanız kesinlikle bu konularda yorum yapmayın.

Özel bilgi,özel donanım,özel hazırlık olmadan topraklama direnci gerilimi gibi ölçmeler yapamazsınız genellemelerin arasından kaçabilecek bir istisnanın sonucu ölümdür.

Enerji,ülkemizde nihai kullanıcıya faz-faz arası gerilimi 380 Volt olarak sunulur.Faz-faz arası gerilimi 380 volt olan 3 fazlı trafoda yıldız noktasının yani 3 fazın bobinlerinin orta noktası nötr noktasıdır
    En başlarda melih kardeşim hangi noktaya göre sıfır dediydi.
    İşte bu nokta ile fazlardan biri 220 Volt gerilime sahiptir.
    Trafo fazları 3 fazlı motorlar gibi dengeli yüklendiği sürece bu noktanın pozisyonu değişmez.
    Amaaa fazlar dengesiz yüklendiği anda yıldız noktasının yeri kayar ve artık 3 faza göre ,sıfır noktası değildir.
    Sabah -akşam değişik ölçtüğünüz gerilim farkının sebebi...
    35 yılı aşan meslek hayatım boyunca topraklama yapılmadığı için yanan-bozulan tek bir alete rastlamadım ama ölen bir çok hemde tecrübeli bir çok insan gördüm.İşte bu yüzden hala yazayım diye düşünüyorum.
    Ve ne yazıkki topraklama yapıldığı için hatta nötr noktası "sıfırlandığı" için ölen insanlarda gördüm.
    Ovalarda sulama pompalarının beslemesinde kullanılan trafoların yıldız noktaları sıfırlanmaz ise fazlardan birine ne kadar sıkı yapışsanızda hiç bir şey olmaz,ayaklarınız ıslak ve toprağa değiyor olsada.Genelde motor hemen yakınında hat kısa ve dış tahriplerden uzak dengeli yük gibi şartlarla desteklenen bir tablodur bu.

Topraklama hesabında ,şu makineyi şöyle korusun ,işte böyle diye bir hesap görmedim,ama, insan şu şartlara dayanabilir ama nolur nolmaz şu kadarı aşmasın diye hesap gördüm.

Olabilecek en ideal topraklama ile korunan bir pc nin ram ine yada diğer elemanlarından birine,iyice yüklenmiş bir çubuğu ,hani ebonit filan derler,yada yün kazaklar giymiş sentetik halılarda yürümüş çorapları kalınca biri,değerse...hoş topraklama olmasada sonuç değişmezdi.

Cihazın bozulma sebebini topraklamanın olmadığına bağlayan teknik servislere karşı açılacak davalarda tüketici haklarını koruyan dernekler ve kanunlar yardımcı oluyorlar ve kazanan servis duymadım.

Toprak elektriğe karşı RLC devresi olarak davranır ve ilerleyen anlarda farklı davranış sergiler.Elektrik toprakda tellerde oluğu gibi yayılmaz eş-potansiyel alanlar kavramında açıklanan bir davranış sergilerler.
    Bazı tekcilerin yaptığı gibi fazla topraklama levhası arasına bağlanan 25A otomatik sigorta atıyorsa tamamdır, da denemez.
    Hele digital denen çok yüksek giriş direncine sahip voltmetrelerle ölçüm hiç olmaz,bilmeyenin elinde istisnalar genelleme ,genellemeler istisna durumuna düşer ve olan olay kaza değil cinayet olarak tanımlanır.

Bu konularda üniversite eğitiminin yanı sıra özel uygulama bilgi birikimi yapmadan yoruma kalkışmayın.Başınızda biri size şöyle yapın derse ve daha önce göstermişse dediğini yapın o kadar yorum değil.

Şimdi merak ettim bana bir olay anlatın hayalide olabilir hani simülasyon filan.İşte bu olayda topraklama olmadığı için şurası bozuldu diyelim.Ben size topraklama olduğu için yanabilecek ,çalışması aksayabilecek örnekler verdim.Olaki bilmediğim yada atladığım bir şeyler vardır bilgim artsın.
    Biraz uzun oldu hata varsa özür dilerim.Bu yazıda genel sohbet havasında yazdım referans olarak kullanılabilecek şeyler değil.

• Ya Arkadaşlar bu hurafeleri nereden duyup ta bilip bilmeden yazıyorsunuz anlamıyorum. LÜTFEN DOĞRU BİLDİĞİMİZDEN EMİN OLMADIĞIMIZ ŞEYLERİ BİLİYORMUŞ GİBİ YAZMAYALIM.

sikorta SİGORTA
    kalürüfere KALORİFER
    cihazın kasasında volt kalabilir
    quote:

Orjinalden alıntı: halefly

Toprak hattı insanı da korur cihazı da korur her türlü korur. Toprak çok önemlidir. Mutlaka torpaklama yapılmalıdır yoksa sikorta atmaz yangın çıkar, insanlar çarpılabilir cihazın kasasında volt kalabilir. Toprak yoksa yapılmalıdır, o da yoksa kalürüfere kablo bağlanmalıdır, kornişe de olur bak. Hiçbişey bulamadınsa saksıya kablo sok o da bir nevi torpaklama olur.

• Bende toprak megeri var bunu daha çok sanayi tesislerinin topraklamasını ölçmede kullanıyorum. Bir evde bu cihazla ölçüm yapmak çok zor ve nötr ile toprak karışık ise sonuç alınmaz. Genelde şu şekilde bir ölçüm pirizin topraklaması hakkında bana bilgi verir. Bir pirize faz nötr arası güçlü bir alıcı bağlarım (2200W ısıtıcı yada saç kurutma makinası gibi) akımını ölçerim ayni ısıtıcıyı faz toprak arası bağlarım akımını ölçerim. Eğer akımlar eşitse muhtemelen toprak ile nötr birbirine bağlanmıştır (sıfırlama yapılmıştır). Eğer topraktan daha fazla akım geçiyorsa muhtemelen toprak ile nötr karıştırılmıştır.( Bu çok karşılaşılan bir hatadır). Normalde topraktan biraz daha az akım geçmesi gerekir böyle bir fark varsa normal topraklama olduğunu kabul ederim.Örneğin faz nötr arası 10.3A faz toprak arası 10.1A ise. Ama faz toprak arası 9.5A altında bir akım görürsem topraklamayı normal kabul etmem. Bu şekilde ohm kanunu hesabıyla topraklamayı iyi kötü hesaplamak dahi mümkündür. NOT: tesisatta başka problemler varsa örneğin nötr hattı ince çekilmişse bunlar geçerli değildir. Gerekirse zemine bir bakır çubuk çakarak prizin yanına kadar kalın bir kablo çeker tekrar ölçerim. (isterse apartmanın 50 katı olsun insan hayatı söz konusu)

Bazen zemin problemi olabilir ona da örnek vereyim 400 KVA bir trafoda balık sırtı, üçgen, yıldız, levha, çubuk, vs ne yaptımsa topraklamayı 5 ohm dan aşağıya düşüremedim. Tesisin kurulduğu yer eski bir nehir yatağı oduğundan hertaraf çakıl taşıydı trafoda GEMS adında bir malzeme kullandım (kömür tozuna benziyor) Tesiste de aynı malzemeyi kullandım komple çelik konstriksiyonu birbirine bağlayıp 6 noktadan toprakladım bir çeşit temel toprak yapmış olduk.

Evet topraklama daha çok insanı korur ama yukarıda bir arkadaş farafudur varsa cihazıda korur yazmış doğrudur. Örneğini hemen yazıyorum: Eski 33-56 k modemlerde kondsatöre benzeyen bir parça vardır hatta bazıları üst taraftan kesilmiş gibidir. Genellikle üzerinde 1kV yazar işte bu parça parafudurdur (bir çeşit VDR) bir ucu telefon girişine diğer ucu toprağa bağlıdır herhangi bir şekilde (yıldırım düşmesi gibi) telefon hattından yüksek gerilim gelirse amacı bunu toprağa aktararak cihazı korumaktır. Eskiden birkaç tane modem tamir edebilmiştim (farafuduru patlak olan modemlerden) yaptığım şey patlak parafuduru yankeski ile kesmekti. Bir çok bilgisayar güç kaynağında, ana kartta, telefon santrallerinde (özellikle ayrıca satılır ve tavsiye edilir) ve başka elektronik cihazda bu gibi parça mevcuttur. Orta ve yüksek gerilim tesislerinde parafudur mecburidir. Alçak gerilim tesisleride isterseniz alıp takabilirsiniz.
    Ayni zamanda topkaklama paraziti önler, trafoların yıldız noktasının kaymasını buda voltaj farkını önler....Neyse fazla uzatmayalım yani cihazı da korur. 1 DERECEDE CANLILARIN HAYATINI KORUR.

• Anlatmam gerekeni aceleyle yalnış anlatmışım hatta saçmalamışım affola.

Buna rağmen toprak hattının eksikliğinin elektronik cihazlara zararı bir şehir efsanesi değil. Bazı olaylarda muhakkak yalnış iddialar da çıkacaktır o başka.

Misal kasada nötr'e göre 115 volt bulunsun. (bunu paralelinde 0.5 M Ohm direnç ile ölçtüm, bu kadar düşük empedanslı bir ölçüm bu ölçümün yeterliliğine ikna eder sanırım) Bilgisayara farklı bir 0volt&Toprak hattına sahip ek bileşenler eklenmedikçe bir sorun çıkmayacaktır (önceki yazdığımda bahsettiğim gerilimin nötre göre olduğunu gözden kaçırmışım, saçmaladım dediğim mevzu) Ancak şebekeyle yerden bir şekilde etkileşimli bir çeşit nötr sistemini dışardan getiren bir modem ne olacak?

Ölçtüm, topraksız PSU ve her bir telefon kablo arası 102 volt çıktı (paralel direnç ile denemedim ama sonucun değişeceğini zannetmiyorum) Modem bu sebeple arızalanmayacak kadar iyi tasarlanmış bile bu hiçbir modemin bu sebeple bozulmayacağı anlamına gelmez ve en azından iletişimin olumsuz etkileneceği, en azından var olan iletişim protokollerini iyice zorlayacağı açıktır.

Aklıma gelen bir başka örnek; topraklı bir müziksetine ses kartından hat çekersek ne olacak? Hatta müzikseti topraklanmamış bile arada potansiyel farkı olmayacak mıdır? Havadan bile nem kapan stereo hattın akibeti ne olur dersiniz? Bırakın parazitleri, bence ses kartının arızalanma ihtimali de vardır.

Ayrıca düzgün topraklanmamış transformatörler yüzünden dijital elektronikte çok çektik. Parmağını yaklaştırınca sapıtan mikrokontrolörler bir örnek. Bu fazdan 0 hattına uygulanan kaçak gerilimin yarattığı elektrostatik alan yüzünden oluyor ve bırakın entegreye dokunmayı, yaklaşınca bile hava yoluyla bir akım sözkonusu oluyor ve yeterli akım sağlandıktan sonra hava-entegre-parazitkaynağı arasındaki voltaj bölümü uygun şartları sağlayanda mikrokontrolör sapıtmaya başlıyor. Benim bu konudaki teşhisim budur.

Ezcümle, topraksız bir sistemin hassas elektronik cihazlara zararları olabilmektedir. Saygılar..

• thanx
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.