Beyler 22 yaşında tıp 3.sınıf biri olarak böyle bir geçiş yapmayı düşünüyorum tıbbın gidişatı rezil durumda asla yapılan fedakarlıklara değmeyecek bir bölüm bundan eminim bataklık gibi sizi içine çekiyor tüm hayat enerjinizi alıyor sürekli ezber yaptıgınız için yaşamınızdaki olaylara analitik yaklaşma konusunda köreliyorsunuz üretken bir insansanız fakültenin kapısından bile geçmeyin üretkenlik diye bir şey yok belli kalıpların dışına çıkmanız çok zor.Hekimlikten başka bir meslekte kendinizi hayal edememe ön koşuluyla yazmanızı tavsiye ederim severek gelenler bile nefret edebiliyor. Endüstri mühendisliği açısından merak ettiklerim şunlar: Bu bölümü okuyan herkes sosyal ve girişken bir karaktere mi sahip olmak zorunda ? (Ben aksine içedönük,özgüveni düşük,çekingen bir insanım) İş hayatında ne gibi yeteneklere sahip olmak bu meslekte beni öne çıkarır ? Sektör değişse de yaptığım şey her zaman şirketin karını arttırmaya yönelik çalışmalar mı olacak ? Bu bölümü okuyan arkadaşlar bölümün sizin için uygun olduguna nasıl karar verdiniz ? Sene kayıplarımdan dolayı arkadaş bulmaktan zorluk çeker miyim ? (üniversitede genel olarak yaş arka planda kalıyor fakat 3-4 yaş belki sorun olur diye sormak istedim) Bölümün gelecekteki durumunu nasıl görüyorsunuz ? |
Tıp---->ODTU IE

-
-
makine mühendisiyim anadoluda orta segment bir unide okudum 100k küsürle girdim bende mühendisim odtü makine mezunuda mühendis bence tıptan mühendisliğe geçme çok çalışman lazım tıpta haklısın fazla ezberiniz var adamı yoruyor enerjisini emiyor ama şuan yeni mezun bir mühendis odtü mezunu sayalım savunma sanayinde işe girdi sayalım seni 30-40k maaş alırken doktor 70-80k alıyor min iki katı
Saygınlık olarak tr de ve dünyanın çoğu yerinde doktor daha saygın almanya italya amerika gibi ülkelerde mühendisin bi havası var kalanında doktor kadar değil ki bir mühendis olarak net bir şekilde söylüyorum
Bence tıpta devam et çok güzel uzmanlık alanları var onlara yönel plastik cerrahi falan eğlencelidir napacan fizik dersleriyle uğraşıp
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Makine mühendisliğinde okuduğunu söyleyen, kişi ,devlet ve özeldeki çalışma hayatı, ücret sosyal haklar vesaire hakkındaki bilgin buysa, vah ki vah, şimdiki üniversiteli geçlerimize. Demek ki eğitimin niteliğinin bozulması kadar, dünyayı tanıma, olayları değerlendirebilme becerileri de sıfır.
Üniversiteli kişi, bir konu, olay, olgu hakkında bilgi verecekse, tüm yönleriyle konu hakkında bilgi toplamalı, doğruluğu teyit edilerek, başkalarına aktarmalıdır. Yoksa yanlış bilgilerle insanlar yanlış yönlendirilmiş olur. Aynen yukardaki meslek gruplarında iki meslek mensubunun maaşı ile ilgili verdiğiniz yanlış bilgi gibi. Türkiye'de bir pratisyen hekimin maaşı19.079 tl dir. 70--80 bin lirayı tıp Fakültesindeki Prof.dr. hocalar dahi almıyor.. Ha hekimlik hem okunması, hem çalışma şartları itibariyle zor meslek. Ancak, dünyanın her yerinde çalışma imkanı var. o tıp fakültesini bırakıp, mühendisliğe 1.sınıftan başlamak isteyen kişi her iki mesleğinde artıları, eksilerini tespit edip, ona göre karar vermeli.Hekimliği sevemiyorsa, bu kanaata çoktan gelmişse bölüm değiştirebilir. Üniversitelerde 30 hatta 40 yaş üzeri pek çok öğrenci var.
-
up
-
Yok mu şu kardeşinize bir tavsiye verecek keşke zamanı geri alabilseydim…
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
-
tıp yarılamışken bence çok radikal olur hocam
Selamlar, odtü endüstrideyim ben de. Tıp için geç olup olmayacağına sen karar ver ancak bizim bölümde çok fazla tıptan yatay geçiş yapan vardı. Gazi tıp 4.sınıf terk bile görmüştüm :D
1)Bu bölümü okuyan herkes sosyal ve girişken bir karaktere mi sahip olmak zorunda ? (Ben aksine içedönük,özgüveni düşük,çekingen bir insanım)
Bence hayır. İleride çalışmak istediğiniz alana göre değişir bu. Örnek olarak danışmanlık yapmak istiyorsanız haliyle dışadönük ve konuşkan bir yapıya sahip olmalısınız. Ama mesela bizim bölümden remote data scientist olarak çalışan biri vardı, bu arkadaşın dışadönük veya girişken bir yapıya sahip olmasına gerek yok. Böyle düşünebilirsiniz.
2) İş hayatında ne gibi yeteneklere sahip olmak bu meslekte beni öne çıkarır ?
Buna tam olarak net bir cevabım yok. Bölüm derslerine iyi çalışın, yüksek ortalama yapın bu da size iyi yerlerde staj yapma olanağı sunar.
3) Sektör değişse de yaptığım şey her zaman şirketin karını arttırmaya yönelik çalışmalar mı olacak ?
Endüstri mühendisliği sadece karı arttıran bir disiplin değil, bir sistemi en verimli çalıştırmaya yöneltir. Bu verimlilik kar olmak zorunda değil, kompleks sistemleri basite indirgeyip nasıl en verimli şekilde çalışmasını sağlayabilirim mantığı var arkasında. Amacın mesela, bir şirketin ürettiği atığı en aza indirgemekte olabilir karı gözardı ederek vs vs. Bir sürü örnek verilebilir. Evreka araştırabilirsin mesela ilginç bir şirkettir. Bizim bölüm mezunu kurucusu.
4) Bu bölümü okuyan arkadaşlar bölümün sizin için uygun olduguna nasıl karar verdiniz ?
Ben açıkçası öyle çok teknik bir mühendislik okumak istemedim. Hem business hem econdan dersler alıp aynı zamanda optimizasyon dersleri alıyorsunuz. Benim oldukça ilgimi çekmişti açıkçası bölümü tercih etmeden önce. Çünkü finans konusuna da oldukça yatkınım ve bilgim var. Bu optimizasyon da bildiğimiz, kompleks matematik problemleri, formüle indirgeyip çözüyorsunuz ve oldukça zevkli ve çözümü bulunca inanılmaz tatmin edici olduğunu söyleyebilirim (Case studyler için. Teorik kısmı sıkıcı yine bana göre :) .)
5) Sene kayıplarımdan dolayı arkadaş bulmaktan zorluk çeker miyim ? (üniversitede genel olarak yaş arka planda kalıyor fakat 3-4 yaş belki sorun olur diye sormak istedim)
Arkadaş bulmanın yaşla hiçbir alakası olmaz bizim bölümde o konuda içiniz rahat olsun. Bölümdekilerle muhabbet etmeye çalışın, hepsi baya sevecen insanlar zaten rahat kaynaşırsınız diye düşünüyorum. Bir tık girişken olmak lazım bu arkadaşlık için ünide bence.
6) Bölümün gelecekteki durumunu nasıl görüyorsunuz ?
Ya açıkçası ben bu bölümün esnekliğini çok seviyorum. İleride econa mı kaysam, yazılımdan devam mı etsem yoksa optimizasyondan devam mı etsem diye düşünüyorum mesela hala aklımda bir alan yok. O yüzden gelecekte herhangi bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum bölümün. Çünkü oldukça geniş bir yelpazesi var.
Sorularınız olursa cevaplarım ek olarak, ben de 3.sınıfa geçeceğim bu sene.
-
Çok teşekkürler hocam cevaplarınız için
@bounlukizaraniyor hocam siz ne dersiniz bu konu hakkında
Okuyup editlicem ama yolun yarısına gelmişken bitirmen daha iyi olur bu ezbere yaptığım yorum. Durumunu bilmiyorum. Ailen en azından 2 haneli milyona sahip mi? Yazıda belirtmediysen bunu da yazar mısın?
Mal varlığımızın değeri 2 haneli milyona ulaşmaz hocam evin geliri 50-60k arasındadır çabucak mezun olup aileme bakmak zorundayım gibi bir durum yok hayat ne gösterir bilinmez tabi de şuanlık böyle
Ben de aynı durumdayım, tıpı 3.sınıfta bırakmayı düşünüyorum.
@The Killing Road hocam siz ne dersiniz bu durum için
Hocam sizin konunuzu görmüştüm sosyal bilimlere geçmek için tıp bırakmak hiç mantıklı değil diye dusunuyorum ilgili olduğumuz alanları tr gerçeklikleriyle harmanlamak zorundayız
Nphexy guzel yazmis
Yastan cevre edinme sorunu filan olmaz bence, benim 95li sinif arkadaslarim oldu bu donem (02liyim, kucuk oldugum icjn bana ariza cikmiyosa 7 yillik bir makasta size de cikmaz bence)
Tipi harbi istemiyorsaniz o okudugunuz 3 yila sunk cost olarak bakmak lazım, zaten geri gelemiyor, gerisinden kurtarabildiginizi kurtarmaya bakmak lazim.
Gelecegi hep olan bisey, her zaman isi optimize etmek (cok simplifyladim ama olsun) kritik bir oneme sahip olacak. Bunu yapma yollari degisir ama is baki
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X