Şimdi Ara

Timur hakkında ne düşünüyorsunuz? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
898
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: DeathWing

İzmir'i fetheden ilk müslüman :)
    Osmanlı ne kadar denemiş olsa da başarılı olamamıştır.
    Aynı zamanda Osmanlı'yı yıkıp talan edip, sonra tekrar Beyazıd'ın oğullarına aralarında bölüştürüp bağışlayıp Osmanlı'nın devam etmesini sağlamıştır.
    Bana göre Osmanlı ve Timur arasındaki savaşta Timur haklıydı, çünkü kaynaklara göre Beyazıt ile Timur uzun bir süre mektuplaşıyorlar ve Timur'un isteği ittifak kurmak.
    Lakin Beyazıd'ın egosu ağır basıyor ve bu adam nasıl bana karşı böyle konuşabilir diyerekten hakaretler içeren cevaplar veriyor. Timur herşey'e rağmen Ankaradaki savaş'a kadar ittifak kurmakta ısrar ediyor sürekli elçi yollayarak bunu dile getiriyor.
    Gel birleşelim, ben abin olayım sen kardeşim ol gavurların üzerine gidelim diyor. (yanlış hatırlamıyorsam aralarında 20 yaş kadar bir fark var o zamanlar)
    İnat keçi Beyazıd kabul etmiyor ve ordusunu bizans kuşatmasından geri çekerek doğu'ya doğru yola çıkıyor, Timur'un stratejik hamlesi üzerine Ankara'ya zoraki dönmek zorunda kalıyor, çünkü Beyazıd konya tarafından ilerlerkene aynı zamanda Timur'da Beyazıtın köylerini kasabalarını yağmalamaya ankara tarafından yani karadenize yakın olan bölgeden ilerliyor.
    Savaş Ankara civarında başlıyor ve Timur'un en sadık komutanı Beyazıd'ı esir alıyor.
    Benim için Timur ve imparatorluğu her zaman Osmanlı'nın yanında 1 kademe üst değerdedir.
    Bu arada İzmir'in fethi de Beyazıd esir düştükten sonra gerçekleştiriliyor Timur tarafından... Kısacası, ben racon kesmem kafa keserim diyor Timur Reis

Semerkand'da o döneme göre dünya üzerinde olmayan bir medeniyet kurmak üzere olduğu da belirtiliyor tarihi kaynaklarda, fethettiği her topraklardaki bilimcileri sanatçıları alimleri toparlarmış Semerkand'a.
    Hz.Muhammed'in akrabalarından birini katleden bir kavimle savaşıyor bir keresinde de, fethettikten sonra katillerinin mezarını buluyor. Mezarı açtırtıyor ve kemiklere birşey yapıyordu tam hatırlamıyorum. Sonra ise o mezara tüm ordusunu işetiyor.
    İslam'a kendince farklı bir bakış açısı ve sevgisi varmış anladığım kadarıyla. Yani hem gaddar hem islam aşığı biriymiş.
    Satranç'ı mükemmel derece de oynarmış, etraftaki tüm ülkelerden satranç ustalarını çağırtır müsabaka edermiş.
    Bir zaman sonra normal satranç yetmemeye başlamış ve kendi satranç takımını oluşturmuş yeni kuralları ile birlikte. Yeni taşlar, daha büyük satranç tahtası vs.vs.... Hatta bu konu KVP dizisinde de geçti bir ara. Timur Satrancı oynuyordu Polat Alemdar
    Beyazıd'ın oğullarına fethettiği Osmanlı topraklarını geri verip bölüştürdükten sonra Asya'ya doğru sefere çıkıyor, ya hindistandı ya da çin'di tam hatırlamıyorum. O esna da vefat ediyor.
    İşin talihsiz bir yanı da, veliahtı olarak belirlediği amca oğlumu dayı oğlu mu ne var, o da şanssızlık eseri hastalık yüzünden ölüyordu Timur'dan çok az bir süre önce. Böylelikle kurmuş olduğu ordu boşta kalıyor ve kısa süre de dağılıyor yok oluyor.
    Vücudunun bir tarafı yarı felçli durumdaymış, topallıyormuş küçüklüğünden beri. Bu yüzden bazı yerlerde Timurlenk olarak hitap ediliyormuş. Topal veya aksak anlamında sanırım...

Aslında savaş şöyle oluyor Bayezıd birkaç defa Timur a yetişmiş ve öncü muharebelerde galip gelmiş hatta birkaç defa çok ciddi zarar da vermiştir. Fakat bayezıd Niğbolu zaferi yüzünden gereksiz yere kibirlenip piyade ile süvari ordu kovalamak gibi inanılmaz Saçma bir iş yaptığından ve Timur tüm su ve ikmal yollarını da kestiğinden savaş Timur un büyük üstünlüğü ile geçiyor, sonlara doğru yenilgi belli olunca Yanındaki adamlar hünkârım size yol hazırladık çekilebiliriz demesine rağmen Bayezıd atını karşı yöne sürüyor ve Timur un kukla sultanı Mahmud han bizzat esir alıyor.
    Bu arada karısıyla ilgili anlatılan herşey yalandır öyle bir kayıt hiçbir tarihte geçmez.

Dediğin olay ise Suriye de Yezid in Mezarı olayı. Sadece bir yerde geçer oradaki olaya göre Timur'un gözüne iki türbe mezar takılır biri diğerinden daha büyük daha kudretli ve altın rengi kubbesi falan var ve Adamlarına sorar bu ufak olan kimin diye, Sahabeden cevabını alır . Diğerinin de Yezid olduğunu öğrenince hiddetlenip nasıl onun diğerinden büyük makamı olur diyerek büyük olan mezar 50 arşın kazdrılıp toprağı nehre dökülür askerler mezarın olduğu yeri çiğner ve sonra da oraya işerler.

Isminin Timurlenk olması demek aksak Timur demektir zaten sebebi ise tam hatırlamıyorum bir savaşta dizinden ve kolundan ok yarası alıyor hatta 1941 veya 42 de mezarı açılıp kemikleri incelendiğinde bir ayağının cidden diğerinden daha kısa olduğu ve birkaç ok yarası aldığı görüldü.
    En son da Çin seferine çıkarken ölüyor zaten fakat devleti 1800lerin sonlarına kadar Hindistan'da devam etti onun soyundan gelenler ile birlikte.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kraven kullanıcısına yanıt
    İbn Arabşah'ta geçiyordu galiba.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • DeathWing kullanıcısına yanıt
    bir baskında da yaralanmış olabilir diye birşey hatırlıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

İbn Arabşah'ta geçiyordu galiba.

Yok tam tersine orada geçmez de Farsça bir kitapta geçiyor ismini ezbere hatırlayamadım şimdi bir ara bakarım.

• Timur bilindiği gibi Zalim, gaddar biri değildir kesinlikle Yıldırım ile olan münasebetleri iyice araştırılmalı.
  • Son zamanlarda bazı ümmetçilerin uyduruk argümanlarla saldırdıklarına şahit olduğum, son büyük Türk cihangiri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-438F18891 -- 6 Haziran 2015; 14:36:42 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: fenerlianil

quote:

Bana göre Türk Tarihindeki en büyük asker, komutan.

Hocam cahilliğimin kusuruna bakmayınız ama Timur Türk mü yoksa başka soydan mı? Teşekkürler şimdiden

Türk tabii ki. Başka bir soydan değil.

Moğolların gizli tarihi kitabında Barlaslar moğol olarak yazıyor. Hatta Çengiz Kağan'ın ailesi Börçigin ile aynı atadan geliyor der.
    Ama Türkleşmiş Moğol, yani Timur türkçe konuşurdu.
    Böyle biliyorum, bilgi yanlış mı hocam?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oceans21 -- 8 Haziran 2015; 5:08:55 >

• CEngiz Han ın izinden giden zalim ve gaddar biriydi.
  • IQ seviyesi 150 nın üstündedir ancak kör talih ve hastalıklar peşini bırakmamış topal bacağına rağmen zeka ve becerisi ile çok çetin işler başarmış hemde 35 yıl gibi bir sürede karşısına çıkan her düşmanı yok etmiştir.Ancak Yıldırım Bayezid konusunda beni üzmüştür.
  • quote:

Orijinalden alıntı: oceans21

quote:

quote:

quote:

Hocam cahilliğimin kusuruna bakmayınız ama Timur Türk mü yoksa başka soydan mı? Teşekkürler şimdiden

Moğolların gizli tarihi kitabında Barlaslar moğol olarak yazıyor. Hatta Çengiz Kağan'ın ailesi Börçigin ile aynı atadan geliyor der.

Hangi baskı hangi sayfa? Elimde mevcut o kitap bakayım bir nerede geçiyor.

• oceans21 kullanıcısına yanıt
    Bende Tarihi Değiştiren Svaşlar kitabından bir alıntı yapayım.

"Ailesi türkçe konuşurdu ve Türklerşmiş,Müslümanlaşmış Moğollardandı.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Hocam kitap suan yok sayfa veremeyeceğim ama Ahmet Temir çevirisiydi. Moğol bir arkadaşla da konuşmuştum o da öyle söyledi.

• Turk oldugu belli degil sanirim. Fakat askeri zekasi cok iyi.
    Beyazid ihanete ugramasaydi kazanabilirmiydi , cok zor.
    Kaybetse bile bir turk hakana karsi kaybedecekti. Kimler diz coktu onumuzde.

• quote:

Orijinalden alıntı: mahmudhudavendi

Turk oldugu belli degil sanirim. Fakat askeri zekasi cok iyi.
    Beyazid ihanete ugramasaydi kazanabilirmiydi , cok zor.
    Kaybetse bile bir turk hakana karsi kaybedecekti. Kimler diz coktu onumuzde.

Kendisi Türk bu çok açık. Türk olup olmadığı tartışması nereden çıkıyor bilmiyorum. Hayatımda Timurun Türk olup olmadığını tartışan bir buradaki insanları gördüm.

Ankara Savaşının sonucu da baştan beri belliydi. Yıldırım piyade ordusuyla süvari orduyu kovaladı. Timurun yenilme ihtimali yoktu. Osmanlı ordusu perişan olmuştu zaten.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Hocam kitap suan yok sayfa veremeyeceğim ama Ahmet Temir çevirisiydi. Moğol bir arkadaşla da konuşmuştum o da öyle söyledi.

Bende de var o kitap. İçinde Barlaslara dair herhangi bir şey hatırlamıyorum. Başka bir kitap ile karıştırıyor olabilirsiniz.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Bende de var o kitap. İçinde Barlaslara dair herhangi bir şey hatırlamıyorum. Başka bir kitap ile karıştırıyor olabilirsiniz.

hocam ben emin gibiydim beni de şüpheye düşürdün
    neyse bir ara kitap elime geçince konuşuruz.

yalnız şöyle bir şey de varhttps://www.youtube.com/watch?v=-XT1b89CwHs

Prof Dr Cüneyt Kanat'ın Timur ile ilgili araştırmaları sağlam denmişti programın başında.

• bu adam Osmanlı klasik döneminde mesela 2.beyazid yerine padişah olsa Roma , Viyana hepsini alırdı . osmanli da Timur a yakın bence tek padişah yavuz Selim dir

• iddiamı destekleyen bir kaynak daha buldum
    Jean Paul Roux Türklerin Tarihi -kabalcı 11. basım sayfa 307 son satırlar 308 ilk satırlar(devamı)
  • quote:

iddiamı destekleyen bir kaynak daha buldum
    Jean Paul Roux Türklerin Tarihi -kabalcı 11. basım sayfa 307 son satırlar 308 ilk satırlar(devamı)

Evet, şu ifadeler kullanılmış: ...Moğol kavmi Barlaslar'ın başı olarak..

Aynı yazarın Moğol İmparatorluğu kitabında, Timur hakkında şunları söylüyor(Sayfa 512):

...En azından selefinin (Cengiz Han) gölgesinden hiçbir zaman kaçamamıştı. Kendine hayali bir soy ağacı mal ederek Cengiz Han'la akrabalık iddiasında bulunmaya çalışmış, gerçekten soyundan gelen hanlar adına ve onların sözde erki altında hareket etmişti...

---------------------------------
    İsmail Aka'nın Timur ve Devleti adlı kitabından, sayfa 4:

Timur hakkında ne düşünüyorsunuz?

-------------------------------------
    Peter Golden, Türk Halkları Tarihine Giriş adlı kitabında Timur'un kabilesini Türkleşmiş Moğol olarak vermekte:

...Türkleşmiş Moğol kabilelerinden Barlaslar içinde doğmuştur. Sayfa 319.

---------------------------------------

http://egeweb2.ege.edu.tr/tid/dosyalar/XX-2_2005/TIDXX-2_2005-03.pdf

Bu makalede Bizanslılar'ın Timur'u İskit diye adlandırdığı, Bayezid ve Timur'u aynı kökenden saydıklarını, yine de İskit'i Asyalı halklar için kullandıklarını belirtilmiş.

--------------------------------------

Yani Barlaslar'ın ne olduğuna dair ortada bir karışıklık var, karar verilemiyor gibi. Türk tarihçiler bunu genellikle Türk olarak kabul ediyorlar. Timur'un kabilesine Moğol diyenler var görüldüğü üzere, ancak kimse Timur için Moğol kökenli ifadesini kullanmamış.

• hocam Timur türkçe konuştuğu için Türk demekte sıkıntı yok zaten. Bizden daha Türk hatta("daha" ne demekse artık).

Gizli Tarihte Barlas'lardan bahsedildiğine emindim, pdfsini buldum, ingilizceniz varsa inceleyin. Chapter 1 pg. 51(ya da Barulas diye aratırsanız çıkar)de kaydedilmiş, Qachi'nin oğlu Barulatai soyundan olanlar diye.

https://jigjids.files.wordpress.com/2011/05/the_secret_history_of_the_mongols_the_life_and_times_of_chinggis_khan1.pdf

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.