Şimdi Ara

Tek entegreyle CNC delgi makinası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
0
Favori
1.623
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aklıma böyle bir şey geldi bilmiyorum ne kadar doğru.Tek entegremiz ULN2003 olacak.Yani stepleri sürmek için.Aletin işlevi ise elektronik kartları hatasız biçimde delmek.Bilgisayar yazılımına ağırlık vererek tek bir entegreyle yapılabileceğini düşünüyorum. Bilindiği gibi stepi döndürmek için 4 tane kömür ucunu sırayla nötre çekmek gerekir.ULN 2003 te içinde transistör ve diyot içeen bir entegre.1 nolu girişe +5v verirseniz ona karşılık gelen çıkış gnd olur.Böylece step bir hareket yapar.4 pinde belirli bir düzende +5V verilirse step çok rahat döner. x y z eksenlerine bağlı steplerin hepsi bu entegrenin çıkışlarına bağlı olacak.Ama steplerin kaynağın + kutbuna bağlı olan kısımlar rölelere bağlı olacak.Pc den ise paralel portla kontrol edilecek. 8 çıkışın 7 sini kullanacağız.4 ü stepleri döndürmek için 3 ü de stepi seçmek için yani röleleri çalıştırarak.

Siz ne düşünüyorsunuz?

bunalmis, okursan yorum yapmadan geçme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alper.y -- 12 Temmuz 2006; 14:29:49 >

• Fikri olan yok mu acaba?
  • quote:

Orjinalden alıntı: musallim

maximus...

http://ogrenci.hacettepe.edu.tr/~b0164043/maximus/index.htm

Biliyorum ama bunda PIC falan var ben PIC siz düşünüyorum. Olur olmaz diye fikri olan yok mu?
  • Senin sisteminle step motorlar aynı anda x, y veya z eksenlerinin sadece birinde hareket edebilecektir. Bu da CNC makinasının temel amacı olan "hassasiyet ve doğruluk" ilkelerine ters düşecek :)

Düşünsene iki nokta arası makina nasıl gidecek... köşeler çizecek sürekli..
  • Önce x e gider sonra y ye sonunda hedefine ulaşmış olur.Sonra da matkabı kullanarak deler ve işlem biter.Sonraki noktada yine bilgisayar gerekli hesaplamayı yapar x ekseninde gerekli noktayı bulur sonra y kısmını hareket ettir ve deler.Böyle sorun olmaz diye düşünüyorum.Amaç delik delmek olduğu için daire çizmesine gerek yok diye düşünüyorum.

• Aklım başka bir makinaya (sürekli hareket etmesi gereken)gitti, özür. Başlığını CNC olarak okumuşum, oysa ki CNC delgi makinası yazıyor.. Sırf delik delme için olabilir biraz yavaş da olsa...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 12 Temmuz 2006; 21:14:23 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Lehim makinesi patladı.
    5 ay önce açıldı
    CNC Makina Kullanımı
    9 ay önce açıldı
    Lehim makinası tavsiyesi.
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: dogukan_karabay

Aklım başka bir makinaya (sürekli hareket etmesi gereken)gitti, özür. Başlığını CNC olarak okumuşum, oysa ki CNC delgi makinası yazıyor.. Sırf delik delme için olabilir biraz yavaş da olsa...

Amaç profosyanalce bir şey olmadığından yavaş olması sorun değil.Ayrıca elimle daha hızlı deleceğimi zannetmem . Hızlı delsem bile 40 delik deldikten sonra 16f877 yerine uymazsa daha büyük zaman kaybı olur. Ayrıca amacaım bilgisayar yazılımını üstün tutarak çok az donanımla bu işi yapabilmek. Linkteki arkadaş 16f8777 kullanmış.Ben onu kullanmadan yapmak istiyorum.

• bu işi pic siz yapmayı düşündüm sayıcılarla bir cıkıs yolu elde edebilirisin ..ama pic ile neden değil onu anlamadım ?
  • Alper güzel de teoride kalabiliyor bazı şeyler.
    Aha gördüğümüz maksimus CNC makinası bile delme esnasında hareket edebiliyor. Sonuç yarım milimetre oynamış bir delik. Sonuç, 40 bacaklı PIC'in tüm pinleriyle ayrı ayrı uğraş kıvır bük. Ben de ciddi olarak düşündüm CNC işini (ben delik haricinde çok daha enteresan işler için kullanacaktım, örneğin BOYA YAPMA gibi ) sonra profesyonel ekipman bulamayacağımızdan, rafa kaldırdım projeyi.

Ayrıca herhangi bir mikrokontrolcü kullanmamanın sebebi var mı, yoksa olursa "bööle de oluyormuş" demek mi(güzel bir durum olur valla :) ).
  • Enerjilemek istediginiz 5 uclu step motorun ortak ucuna, role ile voltaj verip bosta kalan 4 sargi ucunu da sirayla surucu ciple saseye cekmek istiyorsunuz.

Amaciniz az entegre kullanmak gibi gorunuyor olsa da isin icine role girdikten sonra fazla anlami olmuyor. Zaten enejisi kesilmis 2 motorun 4 sargi ucu diger motorlarin 4 ucuna bagli oldugundan enerjisini, enerjili motorun sargilari uzerinden alacaktir. Dolayisi ile burada sorun var.

Ayrica step motorlar dondurulmeseler bile icinden akim akitilarak tutma torku uretmesi saglanir. Boylece motora gelebilecek dis kuvvetler etkisinde motorun donmesi (kaymasi) engellenir.

Roleleri kaldirip atip her motora 1 surucu eklemek ve suruculerin adimalama ve yon secim bilgilerini paralel porta uzerinden kontrol etmek daha pratik ve mantikli olur.
  • PIC kullanmak istememeinin özel ir sebebi yok öyle bir fobim yok yani.Amacım daha basit donanımlarla ve kendi geliştirdiğim yazılım yöntemiyle aynı işi yapabilmek.Yani kısaca böyle de olurmuş demenin keyfine varmak.Bir nevi yaratıcılıktır bence bu.Ortaya çalışan bir şey çıkarmanın zevkini benden daha iyi bilrsiniz.Bu arada delme işleminde alet neden sarsılıyor.Matkabı indirmek yerine tablayı kaldırmak daha sağlam herhalde tabi plaket için bu geçerli olurken alüminyum levha için zor olabilir.
  • Alper plaketini delerken matkap ucunun delmek istediğin yerden sapıp başka bir yere girdiği olmuştur. İstediğin kadar güçlü kaslara sahip ol, bu yine de olabilir. Elinde 10000rpm çeviren bir cihaz tutuyoruz, savurma etkisi olacaktır. Zaten CNC'nin de mekanik nedenler haricinde sapma yapmasının da tek sebebi bu. Nasıl çözülür, tam bilemem ama yabancı sitelerin hiçbirinde bizim kullandığımız el matkaplarını kullanmamışlar. Hepsi AC ile çalışan binlerce devir atabilen ve ayarlı kallavi motorlar. Bir bildikleri vardır belki de?
  • A.C daha ucuz diye kullnamışlardır..Sanırım ac de geri besleme falan alıp rpm düşünce yükseltebilioruz.Belki de matkabı tutturduğumuz yerin içini süngerle kaplamalıyız. Ya da tam matkap yüzeye değikten sonra çalışmaya başlayabilir.
  • step motorlara hiç voltaj uygulamadığımızda yani yani tüm çıkışları 0 olarak verdiğimizde akım harcamayacak, fakat kendisini de sabitlemeyecektir. fakat kullanılacak mekanizmada döner vida yerine sürekli bir diş kullanılır ve step motorun kendisi bu diş üzerinde hareket ettirilirse step motora rahatlıkla sabitlenmesi için akım gönderilebilir (fakat aynı entegre iki motor içinde kullanılacağından bu entegre üzerinden değil, röle yada yerine geçecek bir devre ile yapılabilir), step motorun 1 steplik açı hassasiyeti ve step motorun üzerinde hareket edeceği dişlinin hassasiyeti iyi olursa, ve mekanizma pek kasılmayacak/sarsılmayacak tipte yapılırsa olayın tek entegre ile yapılamaması için bir sebep yok, olay sadece bilgisayar üzerindeki programın güzelliğine kalır. kasılmayı engellemek için Y eksenindeki hareket edip X eksenininde hareket edecek olan step motoru taşıyan kızağın iki tarafındada motor kullanmak en akıllıcası olur (nasılsa aynı adım sayısında hareket edecekler, sadece diğer motorun invert edilmesi lazım ki, bobin uçlarının bağlantı sırası değiştirilerek sadece paralelden hat alınarak yapılabilir, fakat 2003'ün aynı anda iki motoru süremeyeceğini düşünüp bu eksen için entegre çıkışından transistörlerle bir sürücü katı yapmak sorunu çözer) böylece delme esnasında X eksen kızağı üzerinde oluşacak kasılmadan dolayı pozisyon değişikliği olmaz.

bana göre olmaz birşey değil, öncelikle iyi bir program yazmak, sonrasında ise iyi bir mekanik aksam yapmak gerekiyor. yavaş olacaktır ama olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yabani -- 13 Temmuz 2006; 1:19:26 >

• bazı şeyleri yanlış anlamışsın gibi. bilgisayarın sanayide kullanılmasını temel hedefi hızlılık ve kesinliktir. öyle tek motor az donanım gibi hayaller ayakları yere basmayan cinsine girer bence. anladığım kadarı ile bir notora bütün eksenlerin işlerini yaptırıp birde delgi deldireceksin.

bunun donanımım nasıl yapmayı düşünüyorsun. emin ol çok karışık bir sistem çıkar ortaya.
  • Benim amacım dediğiim gibi az donanımla bu işi yapabilmek. Yani bir merak gibi bir şey. Çoğu altein ya da devrenin hep az parçayla nasıl yapılabileceğini düşünürüm. Bu arada tek değil 3 motor olacak sadece tek entegre olacak. Acaba matkabı aşağı koysak da plaketi motorla üstten alta doğru itsek değişen bir şey olabilir mi.Sanki sarsılma daha az olur gibi geldi.

Yapma fırsatım yani mekanikten anlayan ve zamanım olsa ben bunun yapılabilceğini düşünüyorum.
  • Yazılımı biraz uğraş ve araştırmadan sonra vb de yazabileceğimi düşünüyorum.Ama önce aletin bir adımla kaç mm gittiğini falan bulmak lazım ki programımız gerçek uzunluğu ayarlayabilsin.
  • Merhaba alper, ben bu işleri 5-6 sene önce yapmış biri olarak sana birkaç tavsiye verebilirim. Bunalmış, ben ve maximus yaklaşık aynı dönemlerde tezgahlarımızı yapmıştık. Ben ilk tezgahımı son derece sağlam metal parçalardan yapmıştım, o zamanlar şimdiki gibi arabalı kızaklar, bilyalı vidalar, alimünyum profiller rahat bulunmuyordu. Bulunsa da aşırı pahalıydı ( 16'lık 33 cm boyunda bilyalı vidaya 800 dolar diyorlardı. Şimdi 50 dolar) dolayısıyla ciddi emek harcamıştım, zaten bu işin en yorucu kısmı mekaniğidir. Bu tezgahım halen çalışıyor ve de çok sağlamdır. Burada anahtar kelime sağlamlık. Hassas bir iş istiyorsan mekanik yapın çok sağlam olmak zorunda. Maximus tezgahını plastik malzemeden yaptı, hertarafı langır lungur bir tezgahtı sonuçta yaptığı iş ortada. 2003 yılında bir fuara katılmıştık ikimizde, onun tezgahı ancak eğri büğrü delikler delerken ben tezgahımla fayans kesip millete isminin baş harfini kesip veriyordum. Bunlar da ağızları açık seyrediyorlardı. Benim kontrol ünitesinde pic falan yoktu, zaten gerek de yok luzumsuz yani. Yapacağın şu: L297, L298 entegrelerini bulacaksın. Her eksen için bir grup. Bunlar sayesinde her eksen için sadece 2 port pini kullanacaksın, yön ve adım için. Böylece paralel port ile aynı anda 4 eksene kadar sürebilirsin. Amatör uygulamalar için bu yeterli olacaktır ancak bu paralel port işinin ve real time çalışmanın bazı dezavantajları var. Herneyse dediğim gibi bu sana fazlasıyla yeter. Yazılım için VB uygundur, paralel porta ulaşmak için bir dll bulacaksın internetten bulursun.

• .dll olayını biliyorum yani vb de paralel port uygulamlarını.Ben daire çizmeyeceğim için motorları ayrı ayrı hareket ettirmekten bir sorun doğmayacağını düşünüyorum.Dairesel olsa olmazdı tabi ki.Bir de matkabı plakaya girmesini zorlamak için nasıl bir yöntem kullanlılyor.Yani step yine normalmi sürülüyor.Ama matkapta zorlamadan dolayı hızlı devir düşmesi ve durması olabilir.Ve zorlamadan dolayı uç çabuk aşınır.Ben step motoru adımlar arasındaki süreyi arttırarak mı sürmeliyiz. Yani yavaş yavaş mı indirmeliyiz matkabı?

Stepler kaymasın diye bir yöntem mi vardır.Yani voltaj vermek falan
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.