Şimdi Ara

Tek Buton İle 3 Çıkışı Nasıl Kontrol Edebilirim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
928
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar. Basit bir devreye ihtiyacım var.
    Kısaca anlatmak gerekirse;
    İki farklı renkte led grubu dizilmiş bir duvar lambasının her rengini ayrı ayrı açıp kapatmak istiyorum.

Kombinasyon şöyle

1. Basış = Sadece Beyaz ledler yanacak (Konum1)

2. Basış = Sadece Mavi ledler yanacak (Konum2)

3. Basış = Beyaz ve mavi ledler birlikte yanacak (Konum3)

4. Basış = Tüm ledler kapalı olacak (Konum4) --> opsiyonel. Bu olmasada olur.

Toplamda dört (yada 3) farklı konumu tek bir butonla kontrol edebileceğim bir devreyi nasıl yapabilirim. Röle kullanacak kadar yerim yok. Flip-flop kullanmam gerekecek sanırım ama bununlada sadece 2 konum kontrol edebileni bulabildim.

Bu konuda fikri olan arkadaşlar varsa tavsiyelerini bekliyorum

Bu arada her led grubu için toplamda 24V 400mA bir gerilim ve akım değeri mevcut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metulen -- 5 Kasım 2008; 16:04:20 >

• http://www.doctronics.co.uk/pdf_files/4017.pdf
    4017 kullanabilirsin. yukarıda datasını verdim. kendisi bir 10luk çeviricidir. her tuşa basışını 4017ye bir clock palsi olarak gönderirsen, çıkışları sırasıyla lojik 1 seviyesine yükselecektir. 4. basışta resetlensin istiyorsan Q3 çıkışını MR geri beslediğinde sistem tekrar başa dönecektir.
    4. basışa opsiyonel dersen, 4017 üzerinde bir kaç ali cengiz oyunuda oynayabilirsin, hatta istersen tüm bu anlatılanları basit bir mikroylada yapabilirsin...
  • dpt işini görmezmi

Orjinalden alıntı: r2d2droids

http://www.doctronics.co.uk/pdf_files/4017.pdf
    4017 kullanabilirsin. yukarıda datasını verdim. kendisi bir 10luk çeviricidir. her tuşa basışını 4017ye bir clock palsi olarak gönderirsen, çıkışları sırasıyla lojik 1 seviyesine yükselecektir. 4. basışta resetlensin istiyorsan Q3 çıkışını MR geri beslediğinde sistem tekrar başa dönecektir.
    4. basışa opsiyonel dersen, 4017 üzerinde bir kaç ali cengiz oyunuda oynayabilirsin, hatta istersen tüm bu anlatılanları basit bir mikroylada yapabilirsin...

Çok teşekkürler tavsiye için. Linkteki datasheeti okudum ve tam istediğim buydu. yani işimi fazlasıyla görüyor. Konum gereksinime göre MR ye kısa devre yaparım çıkışlardan birini.

@Méchatronic arkadaşım dtp den kastın datapointer mı?

• selam senin işini 4017 değilde iki dijitlik bir filip flop entgresi ile halledebilirsin
    BM B=beyaz ışık M=mavi ışık
    00
    01
    10
    11
    gibi konumlar istiyorsun zaten bunları j-k t veya d filipflopla haledebilirsin daha kolay ve tam istedigin gibi olur
  • Askere gidiyorum. askere gitmeden önceki son haftam işyerinde. Eğer led dizme işim biterse erken bunu deniycem. Olmazsa iki konumlu düğmeyle sadece mavi ve beyazı ayrı ayrı seçtircem. Ama bu konum seçici anahtarlama devresi bana mutlaka lazım. Bu nedenle flip flop tavsiyeniz içinde teşekkür ederim
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.