Şimdi Ara

Tecrübeli yazılım uzmanı birisi bakabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
725
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bilgisayar mühendisliği okuyorum. Sektörde tecrübem yok pek o yüzden merak ettiğim bazı konular hakkında danışabileceğim tecrübeli birisi var mı buralarda?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi patatessiz patso -- 18 Mayıs 2018; 20:15:46 >

• Sorun ne onu yaz ki cevap alasın.
  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Hocam CV hazırlıyorumda acaba takım elbise şart mı fotoğraf için. Ben T-shirt ile çekindim sıkıntı olur mu?
    Birde henüz tecrübem olmadığı için bir yere başvuru yaparken nelerden bahsetmem lazım?
  • 10-15 sene önce CV'de veya iş görüşmelerinde takım elbise az/çok önemliydi fakat günümüz şartlarında cok büyük esprisi kalmadığını düşünüyorum. Nitelik ve yetenek önemli.

CV hazırlarken dehttps://perl.careers 'in yaklaşımına bakmanı öneririm (ingilizceyle ilg bir sorunun olmadığını varsayıyorum) o yaklaşıma göre CV'ne sırasıyla 3 farklı konumda kişi bakacaktır:

1- Human resources manager / Recruiter
    2- Hiring / technical manager
    3- The interviewing developer

Yani

1- IK müdürü
    2- Seni işe asıl alacak olan teknik müdür, şef
    3- İş görüşmesinde bulunacak olan geliştirici

CV'yi bu 3 kişiye de hitap edecek şekilde düzenlemelisin, ayrıntılar için perl.careers 'a bakabilirsin. Bu arada Perl demişken, Perl'e bakmanı da tavsiye ederim cunku betik diller arasında öncüdür ve diğer betik dilleri (PHP, Javascript, Python, Ruby) çok rahat kullanmanı sağlayacak genişliktedir.

ODTÜ gibi bir üni mezunu olmadığın sürece CV'ye farklı görünmeni sağlayacak birşeyler koymalısın. Okul müfredatı haricinde kendi ilgi alanınla yaptığın değişik bir uygulama olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 20 Mayıs 2018; 21:55:25 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: patatessiz patso

Hocam CV hazırlıyorumda acaba takım elbise şart mı fotoğraf için. Ben T-shirt ile çekindim sıkıntı olur mu?
    Birde henüz tecrübem olmadığı için bir yere başvuru yaparken nelerden bahsetmem lazım?
    hiç bir yazılımcının iş görüşmesine takimelbise ile gelmesinin faydası olduğunu görmedim Bazı sığ IK belki önemseyebilir ama yazılımda genel kalıpları unut.
    Önemli şeyler. neler yaptıkların Github.com hesabı oluştur ve içini doldurmaya bak. ödevleri,tutorilalleri ne varsa yaptıgın onları yükle. Google yeni yazılımcılara tavsiyeler yaz bolca yazı vardır.
    Diğer mesele mülakatlara mutlaka çalışarak git.Örneğin jr FrontEnd pozisyonu için gittin diyelimhttps://github.com/h5bp/Front-end-Developer-Interview-Questions bu tarz soruların hepsine çevap bulmuş olarak git. Malesef tecrübesizken özgeçmiş doldurmak zor olacaktır. O yüzden saçma seçler yazmamaya çalış. Örnek Proje kismina "Website" "client-server side prpje" gibi genel bir şey yazma biraz acıkla neyi çözüyor.
    Hackerranker , codewars gibi sitelerde yeteneklerini geliştir. Buradaki yaptıklarını özgeçmişine ekle. Mutlaka fark yaratacaktır.

• Sen mektepli değil misin? Diploman olmayacak mı mezun olduğunda? öyleyse ne diye böyle alaylıların takıldığı yere gelip fikir danışıyorsun? onlar tabii ki github'a çalışmalarını koy, teknik mülakatlara çalış, hackerrank'a gir falan diyecekler. Niye? çünkü onların elinde bir belge yok. Senin elinde diploman var. 4 yıl boyunca düzinelerce sınavdan, dersten, lab'dan geçtin. Bunu anlayan değer veren yerleri seçeceksin, rasgele iş ilanlarına başvurmayacaksın. Eğer dandik bir üni'den diploma aldıysan kusura bakma, özel sektörde şansın yok, ben burada hep yazdım tabela üni'lerine gidip 4 yılınızı heba etmeyin, giderseniz de tek şansınız devlete kapağa atmaktır hemen KPSS gibi şeylere hazırlanın diye.

Fotoğraf konusu: düz renk, buruşuk kırışık olmayan bir görüntü varsa, yeni mezun olduğun için kullanılabilir. Ama çizgili, desenli, yakası kıvrılmış bir tişört ise kullanma. Bence içinde ukte kalmasın, ceket gömlek ile yeni foto çektirip onu kullan.

• seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    Hocam, fotograf gerekli mi cv de? Fotoğrafsız olmuyor mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    Ben CV'de fotoğraf isteyen yerleri bilmiyorum, daha önce hiç ihtiyacım olmadı. Normalde özgeçmişin seni tanımlar, görüntün değil. Ama konuyu açan hangi üni'den mezun, nereye başvuruyor bilmiyorum. Ffotoğraflı özgeçmiş genelde mavi yakalı işlerde 5 kişi alınacak yere 100 kişinin başvurduğu pozisyonlarda olur benim bildiğim.

• quote:

Orijinalden alıntı: seyfi84

Sen mektepli değil misin? Diploman olmayacak mı mezun olduğunda? öyleyse ne diye böyle alaylıların takıldığı yere gelip fikir danışıyorsun? onlar tabii ki github'a çalışmalarını koy, teknik mülakatlara çalış, hackerrank'a gir falan diyecekler. Niye? çünkü onların elinde bir belge yok. Senin elinde diploman var. 4 yıl boyunca düzinelerce sınavdan, dersten, lab'dan geçtin. Bunu anlayan değer veren yerleri seçeceksin, rasgele iş ilanlarına başvurmayacaksın. Eğer dandik bir üni'den diploma aldıysan kusura bakma, özel sektörde şansın yok, ben burada hep yazdım tabela üni'lerine gidip 4 yılınızı heba etmeyin, giderseniz de tek şansınız devlete kapağa atmaktır hemen KPSS gibi şeylere hazırlanın diye.

Fotoğraf konusu: düz renk, buruşuk kırışık olmayan bir görüntü varsa, yeni mezun olduğun için kullanılabilir. Ama çizgili, desenli, yakası kıvrılmış bir tişört ise kullanma. Bence içinde ukte kalmasın, ceket gömlek ile yeni foto çektirip onu kullan.
    Kazandığım okul kötü değil hatta ortalama üstü sayılır fakat maddi imkansızlıklar nedeniyle vermek zorunda kalmıştım. Şimdi tekrar geri dönmek istiyorum fakat bunu yapmak için aynı zamanda elimdeki bilgileri kullanarak giriş seviyesi bir yazılım işinde çalışmak istiyorum.

Amacım okul bitene kadar tecrübe ve biraz harçlık kazanmak. Fakat elimde herhangi belgelenebilir bir yeteneğim olmadığı için ne yazsam havada kalacak gibi hissediyorum.

@revivo72 Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler çok işime yaracak. Sadece resmi o şekilde koymaktı kastım, iş görüşmesine takım elbise değil ama yine de sade ve profesyonel gözüken yakalı shirt ve sade kot pantolon giymeyi düşünüyorum.

@mahoni_38 Teorik olarak öğrendiğim şeyler hakkında nasıl yazmam gerektiğini bilmiyorum. Mesela Java'yı sadece okulda öğrendim fakat iyi biliyorum diyemem yani 'Java hakkında bilgi sahibi' gibi mi yazmam lazım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi patatessiz patso -- 21 Mayıs 2018; 20:54:2 >

• quote:

Orijinalden alıntı: seyfi84

Sen mektepli değil misin? Diploman olmayacak mı mezun olduğunda? öyleyse ne diye böyle alaylıların takıldığı yere gelip fikir danışıyorsun? onlar tabii ki github'a çalışmalarını koy, teknik mülakatlara çalış, hackerrank'a gir falan diyecekler. Niye? çünkü onların elinde bir belge yok. Senin elinde diploman var. 4 yıl boyunca düzinelerce sınavdan, dersten, lab'dan geçtin. Bunu anlayan değer veren yerleri seçeceksin, rasgele iş ilanlarına başvurmayacaksın. Eğer dandik bir üni'den diploma aldıysan kusura bakma, özel sektörde şansın yok, ben burada hep yazdım tabela üni'lerine gidip 4 yılınızı heba etmeyin, giderseniz de tek şansınız devlete kapağa atmaktır hemen KPSS gibi şeylere hazırlanın diye.

Bir yazılım geliştirici olarak ,yazılım geliştirme alanına (sadece) diploma ile kapı açan görmedim. Her yıl 8.000 bilgisayar mühendisi mezun oluyor(muş). Toplam mühendislikler olarak da 85k. Hal böyle olunca tıp doktoru değilsen (sadece) diplomanın kapıyı açtığını hiç görmedim. Odtü bilgisayar müh. kontenjanı da 110. Her yıl 110 yeni rakip. Umarım tecrüben bu yönde olduğu için bu öneriyi yapıyorsundur. 2012 den beri profesyonel yazılım geliştiriciyim. bir çok teknokent de de çalıştım şimdi Odtü teknokentdeyim. Mülakatlara katılanlara da bakıyorum kimse oo x üni gel işe başla denmiyor. @Seyfi84 aksine özel sektörde çalıştığım bunca zaman diplomanın olmasının veya olmamasının önemli olduğunu görmemedim. Mühendislik eğitiminin bir yazılım gelişticiye çok ciddi katkıları vardır lakin "diploma" bek bir şeyin ispatı değil.Mezuniyetin "Dandik" veya değil. Verilen işi yapabiliyorsan , takim ile uyumlu isen ne ala. Bu bir zanaat. Kpss de ben olsam hazırlanmam. Bir bilg müh. sadece aldığın eğitimin israf olması demek. Özel sektörde çok daha iyi şartlarda ve maaşlarda çalışmak mümkün. Ancak vasıflı ve çalışkansan. Yazılım şirketlerinin örnek çalışma ortamları.https://info.armut.com/kariyerhttps://www.iyzico.com/hakkimizda/kultur vs vs

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 22 Mayıs 2018; 9:19:22 >

• quote:

Orijinalden alıntı: patatessiz patso

Kazandığım okul kötü değil hatta ortalama üstü sayılır fakat maddi imkansızlıklar nedeniyle vermek zorunda kalmıştım. Şimdi tekrar geri dönmek istiyorum fakat bunu yapmak için aynı zamanda elimdeki bilgileri kullanarak giriş seviyesi bir yazılım işinde çalışmak istiyorum.

Amacım okul bitene kadar tecrübe ve biraz harçlık kazanmak. Fakat elimde herhangi belgelenebilir bir yeteneğim olmadığı için ne yazsam havada kalacak gibi hissediyorum.

@revivo72 Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler çok işime yaracak. Sadece resmi o şekilde koymaktı kastım, iş görüşmesine takım elbise değil ama yine de sade ve profesyonel gözüken yakalı shirt ve sade kot pantolon giymeyi düşünüyorum.

@mahoni_38 Teorik olarak öğrendiğim şeyler hakkında nasıl yazmam gerektiğini bilmiyorum. Mesela Java'yı sadece okulda öğrendim fakat iyi biliyorum diyemem yani 'Java hakkında bilgi sahibi' gibi mi yazmam lazım?

Alıntıları Göster
    https://medium.com/t%C3%BCrkiye/cv-haz%C4%B1rlama-i%CC%87%C5%9F-ba%C5%9Fvurusu-ve-m%C3%BClakat-haz%C4%B1rl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-2d987a1a931a
    Eğer java ile birşeyler geliştirdi isen onları yaz. Yok sadece java derse almışsan. (yapacak bir şey yok) java nesnel programlama dersi görmüdüm diyebilirsin. Bu, yani kendini az öz hızlı ifade etme üzerine çalışılması gereken bir konu. Aslında yapman gereken şu. Bir asansör yolculuğu sırasında karşındakine kim olduğunu ve farklı yönlerini anlatabilmek. Cv okuyan insanların da zamanı yok. O yüzden biraz "elevator pitch"https://www.google.com.tr/search?q=elevator+pitch&oq=elevator biraz firmayı stalkla. Normalde her firma için ona özel özgeçmiş hazırlayın diyorlar ama bu çok yorucu, ama belki iki farklı cv olup a/b testi gibi denenebilir :) Mülakatlara mutlaka çalış git. Yine bir alternatif önereyim. Freelancer.https://www.youtube.com/watch?v=dGK2DeJOxB4
    freelancer konusunda pek bilgim yok ama videodaki arkadaşa da danışabilirsin veya başka freelancerlara. ufaktan kendi zamanını yöneterek kendi işinin de patronu olmuş oluyorsun. Zor ama güzel bir fikir.

• İş görüşmelerinde işe alacak olan tarafta bulunuyorum. Bugüne kadar bir çok görüşme yaptım.

İlk önce resime pek dikkat etmem, olmuş veya olmamış önemli değil fakat müdürümüz için önemli, olsa daha iyi olur der.

İkinci olarak kişisel bilgilerin hemen altında veya cv nin önğnde bir ön yazı/ özet bilgi bulundur. Burada kendini anlat yaptıklarını anlat ve gelecekteki hedeflerini anlat.

Bugüne kadar görüştüğüm kişiler cvlerine herşeyi yazmışlardı. Ruby, C, C++, HTML, CSS ne ararsan var fakat karşıma geldiklerinde yazdıkları hakkında sadece yüzeysel bilgiye sahip olduklarını görüyorum. Adını duymak biliyorum demek değildir unutma.

Mesela benim cvm de 3 4 tane şey yazar Vue, JS, SQL, fullstack gibi. Javascript ile mobil uygulama, masaüstü, web kısacası bütün platformlarda geliştirme yaparım ama.

Benim dikkat ettiğim bir diğer nokta da yenilikleri takip edip etmemen, başvurduğun pozisyondaki trendleri, güncel teknolojileri bilmeni tercih ederim.

Kursta ve evde yaptığın çalışmaları görmek daha avantajlı oluyor.

Ayrıca bu benim dikkat ettiğim bir noktadır, eğer görüşmeye gidiyorsan yanında kesinlikle bilgisayar götür.

Öğrenme aşaması için istekli olduğunu göster, gireyim sonra yaparım deme.

Benim dikkat ettiğim konular bunlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ElwinVanDyke -- 22 Mayıs 2018; 21:38:37 >

• İnci Caps'te şuna benzer bir meme çıkmıştı.

Tecrübeli yazılım uzmanı birisi bakabilir mi?

Ve 2018 itibarıyla oldukça doğru bir memedir çünkü:

ortalama programcı ücretleri

Polonya gibi sosyalist ağırlıklı ülkede asgari x5

Meksika gibi sosyo-ekonomik sorunları olan ve sosyalizmle ilgili ülkede asgari x10

Almanya gibi sosyal dengeye önem veren ülkede asgari x10'a kadar freelance programcı ücretleri var.

İngitere'de asgari x12 ücretli freelance programcı ilanları var.

Yukarda belirttiğim şeylerin hepsinin belge, link ve ekran görüntüleri var, gerekirse iletebilirim.

Türkiye'de belli sehir (İst, Ank) ve belli sektörlerde (Finans, Savunma) az sayıdaki firmalar programcıya verdikleri ortalama ücret asgari x3 ki onlar da sadece 5 en iyi üniversiteden 3+ ile mezunlara bakıyor.

• Yukarıdaki maaş örneklerini görünce

Lise sonrası neden aktif olarak yazılıma başlamadım diye kızıyorum kendime..

Python veya Ruby

+Java+ gibi

İngilizcem var şuan 12 saat 1800 TL için çalışıyor olmazdim..

• ibo83 kullanıcısına yanıt
    Yukardaki örnekler Polonya, Meksika, Almanya ve İngiltere'den. Türkiye'de programcılık ücretleri son derece düşük. Ben son 2 senedir yaptığım ticari işler gerçek programlama işi değil. Coğunlukla acil olan bozuk PHP sitesi düzeltmek, yanlışlıkla silinmiş dosyaları harddiskten kurtarma gibi işler ki onları da ay sonu faturaları ödemek için ve o işlerde işveren pazarlık yapmadığı için yapıyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.