Şimdi Ara

TDK ve Sözde Dil Koruyucuları yüzünden Türkçe ölüyor (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
247
Cevap
12
Favori
9.363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
64 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: mydonose13

son günlerde sistemetik bir saldırı var Türkçeye, bakalım altından ne çıkacak.

Katılıyorum.

Türkçeye, Türklüğe, Türkiye'ye çok derin ve düzenli bir saldırı var.

Maalesef Türkiye'de yaşayan ama Türk olmayan kişiler tarafından yapılıyor.

Ulus-Devlet yapımıza zarar verdirilmek isteniyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dehadar

Yorumunuzun üstünkörü olmasının sebebi belgelerle sabit olan bir şeye arapça ve farsça kelimeler o zamanlar kullanılıyordu yaklaşımıyla asılsızdır demeniz.

Ben bildiklerimi yazayım.

Ord. Prof. Ali Fuad Başgil, Türkçe Meselesi

Peyâmi Safa, Türkçe'nin Hastalıkları, Türkçe'nin Müdâfaası

Necip Fâzıl Kısakürek, Uydurma Dil Felaketi

Cemil Meriç, Düşmeyen Kal'e

Orhan Fuad Köprülü, Tâbiatsız Türkçe

Ayhan Songar, Dilde Sadeleştirme Gayretleri ve Dil İnkılâbı, Yazık Oldu Güzel Dilimize

Tam hatırlayamıyorum şu anda belki başlıkları biraz değişik olabilir lâkin küçük bir araştırmayla bulunamayacak makaleler değil. Ali Fuad Başgil'in makalesinin küçük bir kitabı bile basılmış onu alıp okusanız bile yeter.

Tamam inceleyeceğim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Atılgan oo kullanıcısına yanıt
    "fesli" olmayan bir akademisyenden okuyabilme oranı
    https://youtu.be/6p3VZlgBRt4?t=7413

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi moustapha129 -- 1 Haziran 2017; 10:4:17 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: moustapha129

"fesli" olmayan bir akademisyenden okuyabilme oranı
    https://youtu.be/6p3VZlgBRt4?t=7413

Yav bilader eğlendik güldük tamam dedim hala uzatiyorsun.

Koydugun adam tamamen saçmalıyor. Bir kere diyor ki elif ba bilen herkes osmanlica okuma yazma bilir diyor. Buna yani bir insan çok çeşitli organlarıyla gulebilir. Mesela ben bu sözüne kollarimla gülüyorum. Bu arkadaşa göre şuan Türkiye'nin %75i Osmanlıca biliyor çünkü elif ba biliyor.

Neyse bir başka absürt konuya değinelim. Diyor ki oran en az %60. Buna da bir insan çok çeşitli organlarıyla gulebilir. Mesela ben buna ayaklarimla gülüyorum. Düşünebiliyor musunuz donemin bilimde sanatta ve egitimde gelişmiş ülkelerinde bile %70 seviyesinde iken matbaanin gelişini 150 yıl otelemis Osmanlı'da en az %60 mis. Zuhahaha

Sonra bu kişinin bir başka diğer saçmalığına bakalım.

Bu kişi diyor ki gençler Osmanlıcayi öğrensin ki anne ve babalarından farklı bir dil konuşarak onların baskısından kurtulsun. Zaaaaaa yani gençlerimiz Osmanlıca öğrenip anne baba baskısından kurtulacak mis. Bu saçmalığı 2014 yılında katıldığı ht programından dinleyebilirsiniz. Kulaklariniz kanayabilir dikkat edin.

Ayrıca kendisi hakkında ufak bir araştırma yaparsanız gezi olaylarında nasıl bir taraflara yaranma çabası içine girdiğini ve nasıl taraflı bir medya yüzü olduğunu görebilirsiniz.

Bak oğlum tekrar söylüyorum. Çocukluğum kuran kurslarında geçti. Bırak elif ba yi bilmeyi kuranı çok kere tecvidli hatim ettim. Üstüne Arapça gramer dersleri aldım yıllarca. Bina maksut emsile gibi Arapça kitapları ile yıllarca eğitim aldım. Üniversite de ise edebiyat bölümünde ki arkadaşlarımın çevirilerine yardım ederdim artık seviyeyi sen düşün. Ama üni sonra artık bana getirdikleri yazıları anlayamaz oldum onlar bile çözemiyordu. Bu adamlar bu dersi 3 yıl boyunca aldılar ama hala doğru dürüst okuyabilen yoktu. Herkes birbirinden alırdı çeviriyi.

Neyse konunun üzerine geleyim. Elif ba yi bilen herkes osmanlica okuyamaz. Hatta bende kendi tecrubelerimden yola çıkarak bir oran vereyim. Elif ba bilenlerin %99u Osmanlıca okuyamaz.

İstersen kendin dene. Aç internetten bı Osmanlıca metin sonra kuran okumayı bilen birisine göster bakayım okuyabilecekmi. Sonra verdiğin videoyu tekrar izleyerek çeşitli organlarinla gulebilirsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Habire güldük eğlendik diyorsun da arkadaş deli misin kendi kendine gülüyorsun?

Matbaa mevzusunu da açıklıyor, geç gelişi diye bir şey yok. Ayrıca 150 yıldan bahsediyoruz, o oranlara rahat çıkar. Senin kafaya göre 30 yılda %5 ten 60 70e çıktı.

Bizim zamanımız insanın osmanlıca okuyamama sebebi kelimelerin unutturulmuş olması. Eski yazı kelime ve hece resimlerine dayanıyor, ingilizceye benzer bu yönden. Yoksa her kur'an okuyan ve bazı harf kaidelerini bilen temelden okuyabilir. Sen ve arkadaşların eski yazıları belki bu yüzden çözemediniz. Tamlamalar da asıl haliyle kullanıldığı için vs.
    Ayrıca arkadaşların 3 sene de o seviyeye gelemediyse kusura bakma da ya tembellermiş yada ağır mallarmış.

Ama şunu gördüm ki "gezi ..." diye başlayınca senin ideolojin aklını hapsetmiş, adamın adını arattın, ekşi sözlükte baktın adama gömmüşler o zaman tü kaka

Var git yoluna

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi moustapha129 -- 1 Haziran 2017; 14:58:23 >

• quote:

Matbaa mevzusunu da açıklıyor, geç gelişi diye bir şey yok. Ayrıca 150 yıldan bahsediyoruz, o oranlara rahat çıkar. Senin kafaya göre 30 yılda %5 ten 60 70e çıktı.

Bizim zamanımız insanın osmanlıca okuyamama sebebi kelimelerin unutturulmuş olması. Eski yazı kelime ve hece resimlerine dayanıyor, ingilizceye benzer bu yönden. Yoksa her kur'an okuyan ve bazı harf kaidelerini bilen temelden okuyabilir. Sen ve arkadaşların eski yazıları belki bu yüzden çözemediniz. Tamlamalar da asıl haliyle kullanıldığı için vs.
    Ayrıca arkadaşların 3 sene de o seviyeye gelemediyse kusura bakma da ya tembellermiş yada ağır mallarmış.

Ama şunu gördüm ki "gezi ..." diye başlayınca senin ideolojin aklını hapsetmiş, adamın adını arattın, ekşi sözlükte baktın adama gömmüşler o zaman tü kaka

Var git yoluna

Kuran okuyan, Kuran yazısını bilen adam Osmanlıca yani eski yazıyı falan okuyamaz. Biri fasih Arapça diğeri Türkçe; alfabe bile farklı... Kuran yazısı dediğin Arapça'da p, ç, j ve kafi nuni yoktur. Bunların olduğu Farsça'yı bilen biri dahi Osmanlıca okuyamaz; aynı yazıyla yazılmış iki farklı dildir bunlar. Alfabeyi biliyorum diye ben de Arapça yazıları okumaya çalışıyorum, ne hikmetse okuyamıyorum...

Bu arada ikiniz de ideoloji pisliğine saplanmış, ağır cehalet içeren mesajlar yazıyorsunuz. Şu saçma tartışmanızı ne zaman bitireceksiniz diye merak ediyorum.

• Kraven kullanıcısına yanıt
    Bu yazdıklarım Türkçe bilenler içindir, Fars olan okuyamaz herhalde, öğrettiğin için teşekkürler(!)

Ayrıca işine bak sen, beğenmiyorsan takip etme konuyu
  • quote:

Bu yazdıklarım Türkçe bilenler içindir, Fars olan okuyamaz herhalde, öğrettiğin için teşekkürler(!)

Konuşurken biraz düşünerek konuş da kendini rezil etme. Türkçe bilip bilmemekle ilgili bir durum yok ortada; yazıyı bilip bilmemekle alakalı konu. Kaldı ki ben anadili Türkçe olan ama Kuran okuyan adamdan bahsediyorum, daha yazılanı anlamaktan uzaksın.

Kuran yazısı bilen birisine eski yazıyla metin verdiğin takdirde okuyamaz, bu kadar basit. Alfabeye aşina olduğu için daha kolay öğrenebilir.

Ayrıca ben işime bakıyorum; burası umumi bir forum, dolayısıyla istediğin tartışmaya müdahil olabilir ve fikrimi dile getirebilirim. Yani canı azizim isterse takip eder, istemezse bırakırım. O nedenle hadsizlik yapma, asıl sen kendi işine bak. İkiniz de sırf kendi ideolojinize uymuyor diye ortada olan şeyleri tahrif etmekten yorulmadan cehaletinizi ortaya saçıyorsunuz.

• Adam Türk Dil Kurumu'nu suçlamış. Akıl fikir ya sabır....
  • Ripper Roo kullanıcısına yanıt
    Ezberden aynı şeyleri sayıklamaya alışanlar, yazdıklarımı görünce garipsiyorlar tabi.

Adamın biri gelmiş Türkçe en zengin dildir demiş, başkası gelmiş kelimelerin birden fazla anlamla kullanılması zenginliktir demiş. Bir başkası gelmiş Türkçe en iyi bilim dilidir demiş vesaire. Hayal dünyasında yaşıyorsunuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Exterminio

Ezberden aynı şeyleri sayıklamaya alışanlar, yazdıklarımı görünce garipsiyorlar tabi.

Adamın biri gelmiş Türkçe en zengin dildir demiş, başkası gelmiş kelimelerin birden fazla anlamla kullanılması zenginliktir demiş. Bir başkası gelmiş Türkçe en iyi bilim dilidir demiş vesaire. Hayal dünyasında yaşıyorsunuz.

TDK kafana silah dayayıp bu sözcükleri kullanacaksın ulan demiyor, yani dayatma yok. Zaten sözcük tutmayınca tutmuyor.

Ben şu an konuya yorum yazıyorum, konu içinde başkalarının yazdıkları şeylere cevap vermiyorum. Beni de ilgilendirmiyorlar. İlgilendirseler onlara bizzat alıntı çeker yazardım.
  • quote:

Var git yoluna

Bir insan halen neden üzerine basa basa yalan söyleyebilir anlayamıyorum.

Adama diyorum ki matbaa 150 yıl geç geldi. Oda diyor ki öyle bir şey yok geç gelmedi. Oğlum matbaa Osmanlida yasaktı la bildiğin yasaktı hemde cezası ölümdü daha hala neyin kafasını yaşıyorsunuz anlamadım ki. Hayır ot ceksen şu kafaya ulaşamazsın.

Matbaanin keşfi belli

Osmanlı'da kanunla yasak oluşu belli(idam cezası var)

Matbaa yasağının kalkması için kimin hangi padişaha ne baskı yaptığı tarihler belli

İlk kurulan matbaanın yeri yurdu ve tarihi belli.

Adam hala diyor ki matbaa geç gelmedi. Bu adamlar kendi akillariyla dalga geçiyorlar.

Ayrıca gezi olaylarının doğruluğuna veya yanlışlığını atıfta bulunmadım ben. Bir okul hocasının TV ekranlarına çıkıp siyasi konular üzerinde taraflı konuşmalar yaparsa artık o hocanın belgeleri kaynak diye kaale alınmaz. Bunu söylemek istiyorum. Bunu anlamakda zor olmasa gerek.

Ayrıca yav he bilader he. Kuran okumayı bilen herkes osmanlica biliyor. Bide kelimeler unutturuldu filan diye sacmalamissin. Seni görende Osmanlı'da fakir halkın divan şairi gibi ortalıkta dolaştığını sanır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Atılgan oo

quote:

Var git yoluna

Adama diyorum ki matbaa 150 yıl geç geldi. Oda diyor ki öyle bir şey yok geç gelmedi. Oğlum matbaa Osmanlida yasaktı la bildiğin yasaktı hemde cezası ölümdü daha hala neyin kafasını yaşıyorsunuz anlamadım ki. Hayır ot ceksen şu kafaya ulaşamazsın.

Matbaanin keşfi belli

Matbaa yasağının kalkması için kimin hangi padişaha ne baskı yaptığı tarihler belli

Adam hala diyor ki matbaa geç gelmedi. Bu adamlar kendi akillariyla dalga geçiyorlar.

Ayrıca gezi olaylarının doğruluğuna veya yanlışlığını atıfta bulunmadım ben. Bir okul hocasının TV ekranlarına çıkıp siyasi konular üzerinde taraflı konuşmalar yaparsa artık o hocanın belgeleri kaynak diye kaale alınmaz. Bunu söylemek istiyorum. Bunu anlamakda zor olmasa gerek.

Ayrıca yav he bilader he. Kuran okumayı bilen herkes osmanlica biliyor. Bide kelimeler unutturuldu filan diye sacmalamissin. Seni görende Osmanlı'da fakir halkın divan şairi gibi ortalıkta dolaştığını sanır.

Mesele kaynak meselesi değil, tv programında sarf edilen sözler kaynak olmayabilir. Ama anlıyorum seni, İlber Ortaylı gayet de hükümete çakmasına rağmen kaynak olarak alınıyor. Bir hoca siyasi tavrını belli edebilir bence hiçbir mahsuru yok

Arkadaş anlamıyor musun yoksa anlamamazlığa mı yatıyorsun işine mi geliyor?

Evvela matbaa 1493lerden beri osmanlıda var ve varlığı biliniyor. Gayrimüslimler kullanıyor ama şunu bilmez bizim matbaa sevici "aydınlarımız". Matbaalar o zaman için şimdiki gibi hızlı ve yararlı mıydı? Koca bir hayır, bakın matbaanın vetiresine, kapana açıla kapana ilerliyor ayrıca elle yazmak ucuz ve okuyanlar koleksiyoncu değil, kütüphaneden al-oku-bırak. Evet Müslümanların matbaayı kullanması izafi olarak geç olabilir ama bu büyük bir kayıp değildir. Videoyu düzgün izleseydin doğru sualin "osmanlıda matbaa neden yoktu değil neden geç kullanıldı" olması gerektiğini olduğunu duyardın.

Yukarıdaki arkadaş da sen de işinize mi gelmiyor anlamadım, anlamıyorsunuz. Ben eski devirden bahsediyorum vay efendim biz öğrenemiyoruz, yok kaynım da okuyor ama eski yazı bilmiyor.

Bakın Mektebe başlayan bir talebe elifba ve kuranı öğrendikten sonra eski yazıyı öğretmiyorlar mı zannediyorsunuz? Ne yani "kuran okuyorsun yavrucum hadi güle güle" saçmalamayın, onlar bizden daha kolay öğreniyorlardı eski yazıyı çünkü adam kelimeyi kullanıyor. Bak kelimeyi diyorum, halktan biri elbette farsça tamlamayla süslü divan edebiyatı uslubüne sahip değil. Ama şimdiki gibi uyduruk kelimeler de yoktu. En azından hakime yargıç, şahide tanık, kanuna yasa vs. demiyorlardı. Bizim devrimizde evet daha zor öğreniyoruz çünkü kelimelerimiz tahribata uğradı. Fakat nedense bu Türkçe müdafiilerimiz(!) Fransızca kelimelere dokunmadı. Gittik oradan buradan uyduruk kelimeleri aldık ama 1200 yıldır İslam medeniyeti tarafından kullanılan kelimeleri attık.

Bir açıklasanıza, ticaret-tacir yerine gelen tecim-tecimer nereden geldi?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Atılgan oo

quote:

Var git yoluna

Matbaanin keşfi belli

Mesele kaynak meselesi değil, tv programında sarf edilen sözler kaynak olmayabilir. Ama anlıyorum seni, İlber Ortaylı gayet de hükümete çakmasına rağmen kaynak olarak alınıyor. Bir hoca siyasi tavrını belli edebilir bence hiçbir mahsuru yok

Arkadaş anlamıyor musun yoksa anlamamazlığa mı yatıyorsun işine mi geliyor?

Evvela matbaa 1493lerden beri osmanlıda var ve varlığı biliniyor. Gayrimüslimler kullanıyor ama şunu bilmez bizim matbaa sevici "aydınlarımız". Matbaalar o zaman için şimdiki gibi hızlı ve yararlı mıydı? Koca bir hayır, bakın matbaanın vetiresine, kapana açıla kapana ilerliyor ayrıca elle yazmak ucuz ve okuyanlar koleksiyoncu değil, kütüphaneden al-oku-bırak. Evet Müslümanların matbaayı kullanması izafi olarak geç olabilir ama bu büyük bir kayıp değildir. Videoyu düzgün izleseydin doğru sualin "osmanlıda matbaa neden yoktu değil neden geç kullanıldı" olması gerektiğini olduğunu duyardın.

Yukarıdaki arkadaş da sen de işinize mi gelmiyor anlamadım, anlamıyorsunuz. Ben eski devirden bahsediyorum vay efendim biz öğrenemiyoruz, yok kaynım da okuyor ama eski yazı bilmiyor.

Bakın Mektebe başlayan bir talebe elifba ve kuranı öğrendikten sonra eski yazıyı öğretmiyorlar mı zannediyorsunuz? Ne yani "kuran okuyorsun yavrucum hadi güle güle" saçmalamayın, onlar bizden daha kolay öğreniyorlardı eski yazıyı çünkü adam kelimeyi kullanıyor. Bak kelimeyi diyorum, halktan biri elbette farsça tamlamayla süslü divan edebiyatı uslubüne sahip değil. Ama şimdiki gibi uyduruk kelimeler de yoktu. En azından hakime yargıç, şahide tanık, kanuna yasa vs. demiyorlardı. Bizim devrimizde evet daha zor öğreniyoruz çünkü kelimelerimiz tahribata uğradı. Fakat nedense bu Türkçe müdafiilerimiz(!) Fransızca kelimelere dokunmadı. Gittik oradan buradan uyduruk kelimeleri aldık ama 1200 yıldır İslam medeniyeti tarafından kullanılan kelimeleri attık.

Bir açıklasanıza, ticaret-tacir yerine gelen tecim-tecimer nereden geldi?

"Evvela matbaa 1493lerden beri osmanlıda var ve varlığı biliniyor. Gayrimüslimler kullanıyor ama şunu bilmez bizim matbaa sevici "aydınlarımız". Matbaalar o zaman için şimdiki gibi hızlı ve yararlı mıydı? Koca bir hayır, bakın matbaanın vetiresine, kapana açıla kapana ilerliyor ayrıca elle yazmak ucuz ve okuyanlar koleksiyoncu değil, kütüphaneden al-oku-bırak. Evet Müslümanların matbaayı kullanması izafi olarak geç olabilir ama bu büyük bir kayıp değildir."

Yav bilader yine açık açık yalan atıyorsun ve bunu yaparken hiç miden bulanmiyor ben ona şaşırıyorum. Yav bir zihniyet nasıl bu kadar kokuşmuş olabilir. Adam Osmanlı'da kurulan ilk matbaa nin tarihini koyarak bak Osmanlı'da matbaa vardir diyecek kadar arsizlasiyor ama o matbaa da sadece İbranice basma yetkisinin bulunduğunu bildiği halde yazmıyor. Çünkü yazarsa çürümüş zihniyeti nasıl yaşayacak.

Bak oğlum olayı sulandırıp durma. Önce harf devriminin amacı aslında halkın kuranla bağlantısını kesmek dedin ve ortaya sahte bir kaynak koyup(İsmet inonunun sahte beyanatı) pişkin pişkin laf çevirdin eline verdiler.

Sonra ben harf devriminden önce Osmanlıca okuma yazma kursları açıldı dedim amacı halkın kuranla ve geçmişle bağını koparmak olan bir yönetim neden Osmanlıca okuma yazma kursu açsın dedim yönetim halktan cekinmistir herşeyi öyle küt diye yapamazsın diyerek sacmaladin yine eline verdiler.

Şimdi de saçma saçma yalanlar atarak Osmanlı'da matbaa ve okuma oranı hakkında yanlış bilgiler veriyorsun. Sana diyorum ki bizzat padişah tarafından yasaklanmıştır cezasi idamdir bu yasağın hangi sadrazamin zamanında kaldırıldığı bellidir diyorum hala yalan atarak Osmanlı'da kurulan ilk matbaanın tarihini vererek Osmanlı'da matbaa vardir geç gelmemiştir diyorsun. Peki neden o ilk kurulan matbaanın gayri müslimlere ait olduğunu ve sadece İbranice yazılmasının serbest olduğunu söylemiyorsun. Neden bu kadar kokuşmuş yalanlar atıyorsun müslüman.

Neyse seninle daha fazla ugrasmayacagim. Sen git sana kanacak olanları kandır.

Sana tarihçilerden cevap veriyorum ama işine gelmediği için"yok o mısıroğlunu ziyaret etti, yok o siyasi konuştu" şuna işime gelmiyor, ideolojim aklımı yedi de de sen de rahat et ben de rahat edeyim.

inönünün yazısını aldığım kaynak tahrif etmiş olabilir, ben de ondan aldım fakat sonra doğru metinle alakalı o arkadaştan cevap alamadım, kim kimin eline veriyor hayırdır birader ?https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=126614054

vah vah 27-28de millet mektepleri kuruluyor ama cahil (!) anadolu halkı öğrenemediği(!) için değiştirin alfabeyi. Doğru ya, 1200 yıllık alfabeyi kullanmış birçok büyük islam devleti var ama yıkın medeniyeti. Bize şartsız batı lazım. Neyse senle ilelebet anlaşamayız, var git yoluna

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi moustapha129 -- 2 Haziran 2017; 12:17:10 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

Konuşurken biraz düşünerek konuş da kendini rezil etme. Türkçe bilip bilmemekle ilgili bir durum yok ortada; yazıyı bilip bilmemekle alakalı konu. Kaldı ki ben anadili Türkçe olan ama Kuran okuyan adamdan bahsediyorum, daha yazılanı anlamaktan uzaksın.

Kuran yazısı bilen birisine eski yazıyla metin verdiğin takdirde okuyamaz, bu kadar basit. Alfabeye aşina olduğu için daha kolay öğrenebilir.

Ayrıca ben işime bakıyorum; burası umumi bir forum, dolayısıyla istediğin tartışmaya müdahil olabilir ve fikrimi dile getirebilirim. Yani canı azizim isterse takip eder, istemezse bırakırım. O nedenle hadsizlik yapma, asıl sen kendi işine bak. İkiniz de sırf kendi ideolojinize uymuyor diye ortada olan şeyleri tahrif etmekten yorulmadan cehaletinizi ortaya saçıyorsunuz.

Arkadaşın okumaktan kastettiği sanırım Kuranı telaffuz etmek sadece okuyup anlamak değil.Onun da sadece sevabı olur mana olarak açıkta kalır,boş boş okursun.

• quote:

Sana tarihçilerden cevap veriyorum ama işine gelmediği için"yok o mısıroğlunu ziyaret etti, yok o siyasi konuştu" şuna işime gelmiyor, ideolojim aklımı yedi de de sen de rahat et ben de rahat edeyim.

inönünün yazısını aldığım kaynak tahrif etmiş olabilir, ben de ondan aldım fakat sonra doğru metinle alakalı o arkadaştan cevap alamadım, kim kimin eline veriyor hayırdır birader ?https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=126614054

vah vah 27-28de millet mektepleri kuruluyor ama cahil (!) anadolu halkı öğrenemediği(!) için değiştirin alfabeyi. Doğru ya, 1200 yıllık alfabeyi kullanmış birçok büyük islam devleti var ama yıkın medeniyeti. Bize şartsız batı lazım. Neyse senle ilelebet anlaşamayız, var git yoluna

Madem bu kadar çok istiyorsun cevabı, verelim.

Doğu medeniyeti başarısız oldu. Ona mensup olan toplumlar geri kalıyor ve sömürülüyorlar. "Büyük İslam Medeniyeti" biteli yüzyıllar oldu. Sadece İslam değil Uzakdoğu da aynı sorundan muzdaripti, onlar batılılaştılar. Kimse çıkıp bizim 2000 yıllık Japon kültürümüz var demiyor (artık). Neden eski alfabe kullanıyorlar dersen, Latin alfabesi de kullanıyorlar. Japonlar Romaji, Çinliler Pinyin. Sadece dilleri latin alfabesine uygun değil, yapacak bir şey yok.

Cumhuriyetin kurucu kadroları ise bunun farkındalardı. Türk milletinin kültürünü doğulu kültürden koparıp batılı kültür yapmak istediler, içinde Türklük ile alakalı şeyleri tutarak.

Sömürülmek istiyorsan Suriye, Irak filan azıcık aşağıda. Orada 1400 yıllık Büyük İslam Medeniyeti yaşanıyor. Hadi yallah. Sana ciddi bir cevap verdiğim için kendime şaşırıyorum.

• Lews Therin Telamon kullanıcısına yanıt
    Arkadaş medeniyet kaybetti ne demek? Bu nasıl aşağılık kompleksidir. Niye batının kültürel dayatmasını kabul edelim? Bu muydu o çok sevdiğiniz "muasır medeniyetler" seviyesine çıkmak? Faydalı ne varsa al ama kimliğini kaybetme!

"Türk milletinin kültürünü doğulu kültürden koparıp batılı kültür yapmak istediler, içinde Türklük ile alakalı şeyleri tutarak. " doğru istediler ama şurada yanlışsın; Türk milletinin kültürü İslamla yoğrulmuştu, doğu medeniyetinin temsilcisiydi, batıya dönerken o zamanki kadronun arap kültürü olarak gördüğü şeyler bırakılmak istendi. Yukarıda dediğim gibi ne yapıyorduk biz, deveyle mi geziyorduk, elle mi yiyorduk pilavı, uzun entari mi giyiyorduk?
    Ben söyleyeyim arap kültüründen kastını: namaz, oruç, vs ibadetler, Kur'anı aslından okumak, abdest almak, eski yazı yazmak, lisanındaki kelimeler vs.

Alaturka müzik bile yasaklandı daha ne olsun? Radyoda alafranga çaldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi moustapha129 -- 2 Haziran 2017; 15:10:22 >

• quote:

Arkadaş medeniyet kaybetti ne demek? Bu nasıl aşağılık kompleksidir. Niye batının kültürel dayatmasını kabul edelim? Bu muydu o çok sevdiğiniz "muasır medeniyetler" seviyesine çıkmak? Faydalı ne varsa al ama kimliğini kaybetme!

"Türk milletinin kültürünü doğulu kültürden koparıp batılı kültür yapmak istediler, içinde Türklük ile alakalı şeyleri tutarak. " doğru istediler ama şurada yanlışsın; Türk milletinin kültürü İslamla yoğrulmuştu, doğu medeniyetinin temsilcisiydi, batıya dönerken o zamanki kadronun arap kültürü olarak gördüğü şeyler bırakılmak istendi.

Alaturka müzik bile yasaklandı daha ne olsun? Radyoda alafranga çaldı.

O öyle olmaz. Ne alıp ne almayacağını seçemezsin. Bilimin üretilmesini sağlayan bazı şeyler var, onları almadan aldığının üstüne koyamazsın. Bunlar ise sizin hoşunuza gitmiyor işte. Açık, şeffaf bir devlet yapısı ve toplum hoşunuza gitmiyor mesela. Ama bu olmadan bilim olmaz. İfade özgürlüğü hoşunuza gitmiyor. Mesela biri İslam şöyledir böyledir dediğinde çıldırıyorsunuz ama bu tür sorgulamalar olmadan bir adım ileri gidilemez. Her neyse dediğimin özü anlaşılmıştır herhalde.

Aşağılık kompleksi ise yok. Altı boş bir iddia bu. Pragmatizm desen haklı olurdun belki. Bu milletin dünyada kendine bir yer edinmesi için yapılması gerekenler vardı, onların da bir kısmı yapıldı. Bunları yapmayanların hali ortada. Dediğim bu.

Türk kültürü ise İslamla yoğrulmadı. Palavra bu. Türk milleti en başından öyle dindar bir toplum olmadı hiç. Osmanlı dediğini duyar gibiyim, Osmanlıda resmi meyhane ve kerhane yönetmeliği vardı. Baya İslam devletiymiş ve halkı dindarmış.

Bazen öyle yasaklar gerekir. Alaturkayı yasaklayan adam kendi bayılırdı alaturka müziğe, yeni yazı getirdi kendi eski yazıda yazdı. Halkının iyiliği için gerekeni yapıyordu, kendisinin hoşuna gideni değil. Geldiğimiz noktada da haklı olduğunu görmek zor değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: RisusSardonicus

"Hatta bu Atatürk zamanlarında başlatılmış hatalı bir görüştür. Dilimizi aryan, saf yapacağız diye kendimiz katlettik. Atatürk zamanında yapılan sadeleştirme hareketlerinin de Arapça ve Farsçaya olan (hatta daha çok İslam dünyasına olan) nefretten kaynaklandığını düşünüyorum."

Konunun anafikri burası bana kalırsa, gerisi mesaja bu cümleleri gömebilmek için dolgu malzemesi olarak kullanılmış muhtemelen.

E ne diyeyim herkes anlamak istediği gibi anlıyor yazdıklarımı.

O kısım, yazının benim için en önemsiz kısımlarından biriydi. Zira zaten müslüman değilim, İslam dünyasına karşı güçlü antipatiler besliyorum. Atatürk'ü ise çok daha fazla severim. Bu milletle ve yanındaki insanlarla ziyan olduğunu düşündüğüm bir kişiliktir kendisi.

Bu arada, size en ironik kısmı söyleyeyim, Türkçe dili umurumda bile değil, en iyi kullandığım ya da kafa yorduğum dil de değil.

Bu yüzden, karşınızdakileri alıştığınız kalıplarla yargılamak yerine o kalıplarınızdan çıkın derim. Burada her şeyi bildiğini, anladığını sanan bir sürü kişi gelip hakkımda alakasız çıkarımlarda bulunmuş.

• 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.