Şimdi Ara

TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
3
Favori
9.139
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 2003 2005 leri boşver dostum 2030 A al onla yap sesini beğeneceksin.
  • Nipp cevabın için sağol.

Bendeki hoplarda 10W yazıyor ama 2030'in çıkış gücü 15W, bu durumda ses ayarını sonuna kadar açmazsam bir sorun olmaz değil mi?

Her şey güzel de ben entegrelerin sahte mi gerçek mi olduğunu nasıl anlayacağım. Konya Sokak'ta olsa ilçedeki elektronik markette olsa hepsi dışarıdan geliyor. Ben 10 lira 15 lira vermeye razıyım, yeter ki gerçek olsun. Internet derseniz, şimdilik oradan malzeme alamıyorum.

Lütfen yorumalrınızı esirgemeyin.
  • tr pıyasasında gercek entegre dıye bırsey bulman zor kaldıkı tda2000 serısını ureten cok fazla uretıcı var teorık olarak hepsı gercek o yzden buna cok takılmayın bu tarz gırıs sevıyesı ses entegrelerınde calısıyor olması yeterlı 15w 2030 ıcın peak guctur max voltaj ve dıstortıon ıle alınabılecek degerdır bu sekılde zaten calıstırmayın entegreyı dusuk voltaj ve dıstortıon sevıyesınde kullanmak daha ıyıdır bu durumda gucude 8-10w cıvarı olur zaten
  • Demek istediğinizi anladım.

Voltage yükseldikçe çıkış gücü de artar. Diyelim ki; 18V altında 15W ise 12V altında 10W yaklaşık değerler verir. Çıkış gücünü ses ayarıyla değil, giriş voltajıyla ayarlamalıyım.

Örnek verecek olursam; çift 2822 entegresiyle yapılmış USB'den beslenen bir hoparlör kullanıyorum, ben bunun UBS'den ne kadar amper çektiğini ölçtüm, sesi açtıkça çekilen güç artıyor azalttıkça da güç düşüyordu. Ben bu sebepten dolayı ses ayarından bahsetmiştim ama yanlış tabi ki, en iyi yöntem giriş voltajı ayarı.

Teşekkürler.
  • Hocam ses elektroniğinden çok az anlarım ama eğer entegrelerin biri ısınıp diğeri ısınmıyor ise büyük ihtimal entegrelerin sahte olduğundandır. Fakat uyguladığın şemalarında gerçekten çalışıp çalışmadığına emin olmak lazım. Baskı devre ile alakalı bi durum olacağını sanmam. Birde baskı devreyi yaparken kesinlikle 90 derece lik açılarla çizme. Yani bakır yollar olabildiğince yumuşak dönüş yapsın yani 90 derece dönüş yapmasın. Çünkü bu 90 derece dönüşler kapasitif etki yaratıyor baskı devrede.
  • genel anlamda ses entegrelerını kataloglarındakı en yuksek peak gucu ıle kullaanmaya calısma hastalıgı var bızde . atıyorum entegre max 24v ıle %10 dıstortıon ıle 4ohmda 20w verıyorsa herkes bu gucu almaya calısıyor yanlıs bır dusunce bırakın 20v ıle % 1 dıstortıon ıle 15w alın ama kalıtelı muzık dınleyın olay bu entegreleı max sınır degerlerınde kullanmamaya calısım cok daha kalıtelı muzık dınlersınız bu genel bır prensıp olsun amplıfıkator devrelerınızde
  • onlarda pek sanmıyorum en çok tda 7294 Lm 3886 ve STK ların sahtesi kol geziyor. 10 W hoparlör kullanman pek sıkıntı yaratmaz. 2x12 volt ile besleyebilirsin.
  • Cevaplar için tekrar tekrar teşekkür ederim.

TDA2003 için yazıyorum.

Isınmasına, çıkış voltajına bakmadan deneme yapacağım. Bir mp3 playerın çıkışını devreye verip bir de dandik bir hop. bulup, sonucu ne olursa olsun deneyeceğim.

Bazı amplifikatörlerin çıkış voltajı 4V olabilmekteymiş, benim yaptığım devrenin çıkışı 5V. Bu da ölçtüğüm değerleri hiçe sayıp, devreyi tam anlamıyla yük altına sokmam gerektiğini düşündürdü bana. Bir de besleme girişindeki 100uF'lık kondansatörü 1000uF ile değiştirenler var.

Bir şey farkettim; 12V beslemeyi verirken, temas anında kıvılcım çıkıyor. Sanki voltaj girişi kısa devreymiş gibi ama ölçtüm sonsuz direnç gösteriyor.

PCB'ye gelirsek; 90 derecelik dönüş hiç yok, hepsi 45 derece ile dönüyor. Tekrar kontrol ettim PCB ile şema arasında uymsuzluk da göremedim. Şema orijinal şemaya çok yakın, sadece 2 elemanın değerleri az miktar değişik.

TDA2030 malzemelerini de temin ettim, ileri zamanlarda onu da yapmayı düşünüyorum. Kendimi iyice uğursuz hissetmeye başladım. Bunlardan karmaşık ve büyük o kadar devre yaptım hiç bu kadar çabalamadım.

Saygılar...

• Beslemeyi verirken ark yapabilir. çünkü besleme kondansatörü şarj olmak için hızla akım çekmekte. Boşta ses kısıkken kaç mA çektiğini ölçebilirsin. Umutsuzluğa kapılma hepimiz bazen saç baş yolduran şeylerle karşılaşabiliyoruz. Sonuna kadar yardımcı oluruz. Bunun için buradayız. @cyborg1981
  • Çok teşekkür ederim Nipp.

Şu an için PC dışında devreye ses sinyali verebileceğim bir cihaz yok. PC'yi de riske atmak istemediğimden dolayı başka bir cihaz bulmam gerekiyor. Eskilerden kasetli Pioneer oto teybi vardı o da hiç çalışmadı.

İlerleme olduğunda sizleri bilgilendiririm. Böyle giderse ikinci sayfaya geçecek konu. : )
  • Devreye ses sinyali verdim, hop bağladım.

Sonuçlar:
    - Pot ile ses ayarı yapılıyor,
    - Çok yüksek bir zırıltı sesi çıkıyor,
    - Elimle entegereye dokunduğumda ses kesiliyor, başka elemanlara dokunduğumda ise ses değişiyor.

Voltaj girişindeki kondansatörü değiştirip denemedim. bir tek o kaldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 27 Ocak 2014; 14:21:59 >
  • cyborg1981 kullanıcısına yanıt
    Devreyi metal bir kasaya yerleştireceksen şasileme yapmalısın. Ayrıca potun metal kılıfını da devrenin şasisine bağlarsan gürültü büyük oranda azalır.
  • 1554 / 7375 yap geç derim.2XXX ile uğraşma kaldı ki bunlar simetrik besleme ile çalıştırılması önerilir.(2030,2040,2050,2052,)
  • cyborg1981 kullanıcısına yanıt
    Filtre amaçlı kullandığın kondansatörü ( voltaja paralel.) daha yüksek değerli takın , adaptörün çıkış akımı yetersiz ise ondan da çızırtı duyabilirsiniz.PC güç kaynağı ile denemeler yapın.
  • cyborg1981: bugun carsıya gıttım mazemelerı aldım devreyı tamamladım calıstırdım ve mukemml sonuc aldım .Video daki çıkan o ses medya playerın sesi %20 de iken çıkan ses %100 yaptıhımda spkekar yerınde zıplıyo desem yalan olmaz.Bi faydam olursa ne mutlu.

TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal) TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal) TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal) TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal) TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal)

• quote:

Orijinalden alıntı: omurcan185

cyborg1981: bugun carsıya gıttım mazemelerı aldım devreyı tamamladım calıstırdım ve mukemml sonuc aldım .Video daki çıkan o ses medya playerın sesi %20 de iken çıkan ses %100 yaptıhımda spkekar yerınde zıplıyo desem yalan olmaz.Bi faydam olursa ne mutlu.

TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal) TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal) TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal) TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal) TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal)

birde o kırmızı kutu ıcıne aldıgım yer en son mını anfımı kutuladıgımda solar panel koymayı dusunuyorum bu panel ıle enerjıden tasarruf etmeyı pillalıyorum o kırmızı yer ıste onun sarj devresi biraz basıt oldu ama olsun.devrede9 v şarjlı pil kullanıcam. devre biraz dagınık kusura bakmayın boyutları cok kucun yapınca bıde pcbyı elle cızınce boyle oluyo.

• Karmaşık marmaşık, çalıştırmışsınız ya siz ona bakın. Ben de bu devreden şimdilik vazgeçmeyeceğim, biraz daha kurcalayacağım. Bu da olmaz ise diğer üye arkadaşların dediği gibi başka entegrelere yöneleceğim.

Tekrar dönüş yaptığınız için teşekkür ederim.

Saygılar...
  • Arkadaşlar en sonunda ampli devremi çalıştırdım. : )

TDA2030A entegresinin standart tek beslemeli devresini yaptım. Devre 7cm x 9cm boyutunda. Tek kelime ile "canavar" gibi oldu. Cızırtıdan, uğultudan, hışırtıdan eser yok, ter temiz bir sesi var ve gerçekten çok güçlü bir entegre. Aynı zamanda ısınmıyor da. Yine de soğutucu bağlamak daha iyi olur.

LM338'li ayarlı güç kaynağım ile besledim. LM350 yerine LM338 taktım, daha iyi oldu. Adaptör 19V - 3,5A dizüstü adaptörü ama devreye 12V verdim.

Bu devreye hoparlör dayanmaz; potu yarısına kadar çeviriyorum PC'den de sinyali son seviyeye getiriyorum, hoparlör masayı gümbürdetiyor. Hem ses sinyalini hem de potu son ayara getirsem eminim hoparlör bir kondansatör gibi havaya uçar. : ) Kondansatör demişken; devredeki 2200uF'lık kondansatörün birini gerçekten patlattım, yanlışlıkla çıkışa voltaj verdim, bomba gibi patladı, dış kılıfı bir füze gibi tavana çarptı.

Fikirleriyle yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

Şimdi de hoparlörü korumam için basit bir yöntem bulmam gerekiyor. Devresiz bir yöntem var mı? Biri gelir müzik dinleyeyim der, seviye son ayara gelmeden hoparlör mefta olur.

Saygılarımla...

TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal)  TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 6 Mayıs 2014; 13:48:39 >

• Çıkış voltajlarını ölçtüm, önceki yaptığım devrelerdeki gibi 5V civarlarında. Biri 5,65V diğeri 5,95V ama iki kanal da çalışıyor. Bu değerler normal mi?

Henüz çıkış gücünü ölçmedim. Belki, hoparlörü korumak için çıkış gücüne göre bir sınır belirlerim ona göre bir sigorta bağlarım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cyborg1981

Arkadaşlar en sonunda ampli devremi çalıştırdım. : )

TDA2030A entegresinin standart tek beslemeli devresini yaptım. Devre 7cm x 9cm boyutunda. Tek kelime ile "canavar" gibi oldu. Cızırtıdan, uğultudan, hışırtıdan eser yok, ter temiz bir sesi var ve gerçekten çok güçlü bir entegre. Aynı zamanda ısınmıyor da. Yine de soğutucu bağlamak daha iyi olur.

LM338'li ayarlı güç kaynağım ile besledim. LM350 yerine LM338 taktım, daha iyi oldu. Adaptör 19V - 3,5A dizüstü adaptörü ama devreye 12V verdim.

Bu devreye hoparlör dayanmaz; potu yarısına kadar çeviriyorum PC'den de sinyali son seviyeye getiriyorum, hoparlör masayı gümbürdetiyor. Hem ses sinyalini hem de potu son ayara getirsem eminim hoparlör bir kondansatör gibi havaya uçar. : ) Kondansatör demişken; devredeki 2200uF'lık kondansatörün birini gerçekten patlattım, yanlışlıkla çıkışa voltaj verdim, bomba gibi patladı, dış kılıfı bir füze gibi tavana çarptı.

Fikirleriyle yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

Şimdi de hoparlörü korumam için basit bir yöntem bulmam gerekiyor. Devresiz bir yöntem var mı? Biri gelir müzik dinleyeyim der, seviye son ayara gelmeden hoparlör mefta olur.

Saygılarımla...

TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal)  TDA2030A ile Ses Yükselteç Devresi (TDA2003 ve TDA2005 İptal)

hayirli olsun kardesim.gule gule kullan...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.