Şimdi Ara

TDA1554 AMFİ DEVRESİNDE CIZIRTI , SES BOĞULMASI SORUNU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
54
Cevap
0
Favori
9.818
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • TDA1554 ile amfi yaptım ve hoparlörden ses cızırtılı ve boğuk bir şekilde geliyor. Bu benim yaptığım ilk amfi devresidir , daha yeni yeni ilgi duymaya başladım bu ses devrelerine , çok fazla bir bilgim yoktur. İlk başta şunu söylim devreyi breadboard üzerine kurdum denemek için. Çalıştırmak için 105 Watt lık eski bir bilgisayar güç kaynağı kullanıyorum acaba akımı yetersiz geliyor olabilir mi ya da bu devrenin önerilen çalışma voltajı 14.4 V olduğu yazıyor , malum güç kaynağı 12 V veriyor bundan olabilir mi ? entegreye büyük bir soğutucu taktım fakat arkasına macun falan sürmedim entegre çok fazla ısınmıyor kontrol ettim.kullandığım hoparlörün üstünde 4 ohm 200 watt yazıyor bundan kaynaklı olabilir mi çünkü devre 2 * 22 WATT çıkış veriyor. aklıma gelenler bunlar. devreyi aşağıdaki şemadan yaptım. entegrenin datasheet indeki devreyle hemen hemen aynı sayılır. kutupsuz kondansatörü mercimek kullandım bunu da söylim.

• hoparlör

• devre

• devre 2

• soğutma eksik olmuş sıvı azot falan yokmuydu
    şaka bir yana anfilerden aşırı anlamam ama devreyi yanlış kurmadıysan çalışması lazım datasheet ile aynı devre çünkü ayrıca mercimek kondansatör sorun çıkarmaz koymasan da ses vermesi gerekirdi.
    şüphem şudur ki bir yerde eksiklik yada atlamalarda(jumper) hata var.
    ayrıca ses sinyalleri ile besleme sinyalleri iç içe girmiş bunlarda gürültü yaratır ancak yinede ses verir bence sök hepsini derli toplu yap çalışması lazım
    unutmadan breadboard üzerindeki vcc(+12V) ve gnd(şase)'leri birleştirmediysen birleştir (bazı arkadaşlar unutuyor ondan söyledim).
  • Hoparlörler kaçar w? Boğuk gelme ve cızırtı ters bağlanmış bir kondansatörden kaynaklanıyor olabilir. Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi şaselerden birinin veya birkaçının birleştirilmesi unutulmuş olabilir.
  • Hoparlör için yaptığım kabin çok kötü gözüküyor.Boğulma sorunun bundandır.
    Cızırtı sorunu ise kablolardan ve breadboarddandır.Tda1554 12V ile de çalışır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Amfi cızırtı yapıyor!
    13 yıl önce açıldı
    Amfiden gelen düzensiz cızırtı
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • hepinize teşekkür ederim. ben yarın bu kabloları bi düzenli hale getirim bir de öyle denim o zaman
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmet__01

soğutma eksik olmuş sıvı azot falan yokmuydu

unutmadan breadboard üzerindeki vcc(+12V) ve gnd(şase)'leri birleştirmediysen birleştir (bazı arkadaşlar unutuyor ondan söyledim).

sıvı azot bulamadım ama bulursam senin için için eklerim Evde bunu buldum ben de taktım hem ne demişler fazla mal göz çıkarmaz değil mi ?

unutmadan breadboard üzerindeki vcc(+12V) ve gnd(şase)'leri birleştirmediysen birleştir burada ne demek istediğini anlayamadım. yukarıdaki gruplardan 5 sıra birbiriyle kısa devredir diğer 5 sıra da birbiriyle kısa devredir. Bu 5 li grupları mı birleştirmeyi unutma dedin benim anladığım bu. ortadaki boşluklara atlama yapmayı unutma demek istedin herhalde değil mi ?

----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----
    ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----

• quote:

Orijinalden alıntı: Kardelen G.

Hoparlörler kaçar w? Boğuk gelme ve cızırtı ters bağlanmış bir kondansatörden kaynaklanıyor olabilir. Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi şaselerden birinin veya birkaçının birleştirilmesi unutulmuş olabilir.

hoparlörün her biri 200 watt ve kondansatörlerde ters bağlama yok kontrol ettim şimdi
  • quote:

Orijinalden alıntı: pea.

Hoparlör için yaptığım kabin çok kötü gözüküyor.Boğulma sorunun bundandır.
    Cızırtı sorunu ise kablolardan ve breadboarddandır.Tda1554 12V ile de çalışır.

o hoparlörü abim 5 - 6 sene önce almıştı ve öylesine bir kabin yapmıştı. bi de internette araştırma yaparken bazı hoparlörlerin + ve - uçlarına 1 adet kondansatör bağladıklarını gördüm. bu bendeki hoparlörde öyle bir şey yok, bu bir sorun çıkarır mı ?
  • arkadaşlar aklıma şimdi geldi de bunu da sorim. Ben de bir de bu arabalarda kullanılan küçük tweeter lardan var 1 çift. max 300 watt yazıyor üstünde. bunları da çıkışa bağladım ama acayip tiz veriyor. bu tweeterın içinden çıkan kağıtta tweeter a kondansatör ve direnç eklenmiş bir şekil var ben direnç falan bağlamadan direkt çıkışa verdim. Bundan dolayı mı aşırı tiz veriyor. biliyorum çok fazla soru sordum ama ilk başta dediğim gibi bu ses devrelerine yeni ilgi duymaya başladım hakkında hiç bir bilgim yok...
  • quote:

Orijinalden alıntı: MOST WANTED GÖKHAN

arkadaşlar aklıma şimdi geldi de bunu da sorim. Ben de bir de bu arabalarda kullanılan küçük tweeter lardan var 1 çift. max 300 watt yazıyor üstünde. bunları da çıkışa bağladım ama acayip tiz veriyor. bu tweeterın içinden çıkan kağıtta tweeter a kondansatör ve direnç eklenmiş bir şekil var ben direnç falan bağlamadan direkt çıkışa verdim. Bundan dolayı mı aşırı tiz veriyor. biliyorum çok fazla soru sordum ama ilk başta dediğim gibi bu ses devrelerine yeni ilgi duymaya başladım hakkında hiç bir bilgim yok...

dostum o tweeterlar 5-3 w filandı amfiye bağlandığında bozulmaması için kondansatör ise tizleri daha iyi vermesi içindir sen o direnci ve kondansatörü tekrar tak kabloları bağlantı yerlerini tekrar kontrol et ses girişini başka bir aletten dene bende de bazen olabiliyor o sorunlar

• Abi hoparlör 200w ise anfi besleyemiyor olabilir. Anfi gücü hoparlör gücüyle eşit olmalı veya anfi daha güçlü olmalı yoksa bu tür problemler çıkaracaktır. Düşük güçlü hop. ile deneyin birde.
  • O zaman ben bu amfinin 4*11 watt olan devresini yapim ( 4 tane 10 watt hoparlör var zaten elimde ), kabloları da derli toplu halde sıralim bir de öyle denim sonucu tekrar yazarım. hepinize teşekkürler.
  • Cızırtı kablolardandır bence yeğen.

Ayrıca o soğutma ney öyle yuh!
  • quote:

Abi hoparlör 200w ise anfi besleyemiyor olabilir. Anfi gücü hoparlör gücüyle eşit olmalı veya anfi daha güçlü olmalı yoksa bu tür problemler çıkaracaktır. Düşük güçlü hop. ile deneyin birde.

hocam 200 w anca 35 w rms eder ve ses de bozulma yapmaz isterseniz 200 w rms hoparlör takın genede düzgün bir şekilde çalıştırır yeterki ohm 4 olsun

parazitlenme kesin kablolardan
  • quote:

Orijinalden alıntı: emre37s

quote:

Abi hoparlör 200w ise anfi besleyemiyor olabilir. Anfi gücü hoparlör gücüyle eşit olmalı veya anfi daha güçlü olmalı yoksa bu tür problemler çıkaracaktır. Düşük güçlü hop. ile deneyin birde.

hocam 200 w anca 35 w rms eder ve ses de bozulma yapmaz isterseniz 200 w rms hoparlör takın genede düzgün bir şekilde çalıştırır yeterki ohm 4 olsun

Olabilir haklısınız. Anfiler konusunda bilgim teoriden öteye gitmedi pek. Yaptığım anfilerde uyumluydu hep ama denemekten zarar gelmez :)

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: emre37s

quote:

Olabilir haklısınız. Anfiler konusunda bilgim teoriden öteye gitmedi pek. Yaptığım anfilerde uyumluydu hep ama denemekten zarar gelmez :)

senin ki gene iyiymiş bende teori de yok deneme yanılma var

bende de aynı 1554 devresi var 8 ohm 10 w 4 tane hoparlör taktım süper sesi var

• Arkadaşların dediği gibi kablolarını birazdaha kısa tut, yani devreni portatifleştirme çalışmalarına devam et. Devreni delikli bakır plakete yapman ve tiner ile temizleyip, en son aşamada sprey vernik ile koruma altına alman daha verimli olur. Pc powerini topraklı prizde kullan, topraklı değil ise nötr ile toprağı birleştirerek sanal topraklama ile beslemedeki statik elektriği alırsan daha iyi olur buda seste parazit yapar. Ama seste bozulmanın %70 i breadboard kurulumu ve tel atlamalarından kaynaklı. Kolay gelsin...
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.