Şimdi Ara

Tbmm tutanaklarından ilginç!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
214
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tutanak_g.birlesim_baslangic?P4=8070&P5=H&PAGE1=1&PAGE2=131

Sayfa 56 nın son kısmını dikkatli okuyun!

"Ha, asarsınız asmazsınız; asamadınız; bundan sonra da asamayacaksınız"
    Bu lafı diyen T.C. Başbakanının başyardımcısı...

• AK PARTİ GRUBU ADINA DENGİR MİR MEHMET FIRAT (Adıyaman) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Bu paketin 4 üncü maddesiyle ilgili olarak, Grubum adına söz almış bulunuyorum; ancak, 4 üncü madde üzerindeki fikirlerimi serdetmeden önce bir konunun altını çizmekte fayda görüyorum.

Bugün yapılan görüşmelerde, bazı hatiplerin, Türkiye Büyük Millet Meclisinin gerektirdiği mehabetin dışındaki hareketlerinin, Meclisin son günlerinde ve özellikle 21 inci Dönemin bu son toplantılarında bu Meclise yakışmadığı kanısındayım.

Bazı milletvekili arkadaşlarımızın, diğer bazı milletvekili arkadaşlarımızın isimlerini serdederek, bunların komisyonlarda ne şekilde rey kullandıklarını veya burada ne şekilde rey kullandıklarını beyan etmelerini, ben, şahsen doğru bulmuyorum; çünkü, her şeyin ötesinde, milletvekilleri, Anayasamıza göre, vicdanlarına göre oy verirler. Kaldı ki, hangi siyasî partinin, hangi tutum içerisinde olduğunu bilmemek de mümkün değil. Yani, şimdi, Milliyetçi Hareket Partisi Sayın Grup Başkanının veya Sayın Mehmet Gül'ün veya Sayın Yahnici'nin, 1 inci madde oylanırken, oy kullanmamış olmalarının, onların bunları kabul ettiği anlamında değerlendirilmesi mümkün olabilir mi; mümkün değildir. Çünkü, biliniyor ki, Milliyetçi Hareket Partisi olarak, bu maddenin reddi konusunda oy kullanacaklardır, fikirlerini bu yönde serdetmişlerdir. Tabiî, belki işleri vardı belki giremediler; ancak, oy kullanmamış olmalarını burada serdetmenin, en azından, siyasî ahlaka uymadığı kanısındayım.

Bunu belirttikten sonra, ümit ediyorum ki, isim vererek, arkadaşları rencide etmenin bundan sonra olmayacağı kanısındayım.

Gelelim maddeye; madde, azınlık vakıflarını düzenliyor. Azınlık vakıfları dediğimiz zaman, azınlık hakları akla geliyor. 21 inci Yüzyıla girerken, artık, 19 uncu Yüzyılın ve 20 nci Yüzyılın birinci yarısına kadar uluslararası hukukun bir enstrümanı olarak kullanılmış olan azınlık haklarından bahsetmek, bence, demokrasinin ayıplarından birisidir. Hele, özellikle bu azınlık vakıfları hakkında çok kötü şekilde beyanlarda bulunmak, bu ülkenin vatandaşı olan; ancak, başka dinlere mensup bu azınlıklara yapılmış olan en büyük haksızlıktır. Bu insanlar en az bizim kadar vatanperverdir ve bu insanlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır, onlara en azından saygı gösterilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin milletvekilleri olarak bizim görevimizdir. Bu insanlar da bu ülkenin ordusunda hizmet ediyorlar, bu insanlar da burada ticaret yapıyorlar, bu insanlar da vergilerini ödüyorlar. Bunlara şüpheyle bakmanın, bunları şüphe altında, zan altında bırakmanın hiçbirimizin hakkı olduğu kanısında değilim.

Nedir: Türkiye Cumhuriyeti Devletinin uluslararası temel hukuk yapısını oluşturan Lozan Antlaşmasına -ki, 20 nci Yüzyılın başında imzalanmış bir antlaşmadır- dayanarak, bugün, bu insanların ibadet veya vakıf haklarının ne şekilde düzenleneceğini tartışmanın yeri olduğu kanısında değilim. Bizim şunu söylememiz lazım: Türkiye'de azınlık yoktur, Türkiye'de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vardır. Bunlar ibadetlerini, inançlarını istedikleri gibi yaşayabilirler. Cami nasıl yapılıyorsa, havrasını da, kilisesini de öyle yapabilmelidir; biz bu vatandaşlarımıza bu kolaylıkları göstermek durumundayız.

Alınacak kararla şunu demeliyiz: Lozan'da belirtilmiş olan azınlık hakları tamamen ortadan kaldırılmıştır; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, 21 inci Yüzyıldaki tüm insan haklarından istifade ederler, devlet bunlara yardım eder.

Bunun aksini savunduğumuz takdirde, Almanya'da yaşayan 2 500 000 insanımızın, hatta yurt dışında yaşayan toplam 4 000 000 insanımızın orada azınlık olduklarını peşinen kabul etmiş oluruz; onların ibadetleri, onların eğitimleri konusunda söyleyecek bir sözümüz kalmaz. Dünyanın gözü kapalı değil, dünya bize bakıyor

Değerli arkadaşlar, bunun kabul edilmesi, hatta daha da geniş kabul edilmesi gerektiği gibi, aslında bunun tamamen genişletilmesi ve azınlık meselesinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu, Türkiye'nin temel sorunlarından birisidir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Efendim, toparlar mısınız.

DENGİR MİR MEHMET FIRAT (Devamla) - Dünya, artık, faşizmi, nazizmi 1945'lerde gömdü. Belki, bazen, ortaya çıkmak isteyen Heider'ler, oldu, Lepen'ler de oldu; ama, onlar da gömülüyorlar.

Şu anda görüşmekte olduğumuz Avrupa Birliğine uyum yasaları şunu gerektiriyor, şunu söylüyoruz: Şu, Lozan Antlaşmasında azınlıklara tanınan hakkı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanıdığımız takdirde, Avrupa Birliğiyle sorunumuz kalmayacak; bugün tartıştığımız konu bu. Lozan'da azınlıklara tanıdığımız hakları, şu anda kendi vatandaşımıza tanıyıp tanımamanın mücadelesini ve kavgasını burada veriyoruz. Aslında, Türkiye Cumhuriyeti halkı, bunun farkında ve bizi seyrediyor; ama, inanıyorum ki, ne söylerlerse söylesinler, ne yaparlarsa yapsınlar, erkekler, ürkekler bitti; şimdi, idama kaldı, şuna kaldı, buna kaldı. O da bitti. Artık, insanlar buna bakmıyor, bununla ilgilenmiyor.

Ha, asarsınız asmazsınız; asamadınız; bundan sonra da asamayacaksınız; ama, her şeyin ötesinde... (MHP sıralarından gürültüler) Asamazsınız; çünkü, o kalktığı takdirde argümanınız kalmıyor, argümanınız kalmıyor; rey alamayacaksınız, propaganda yapamayacaksınız.

Saygılar sunuyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar, MHP sıralarından gürültüler)

yazının geri kalanı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ares_turk -- 8 Mayıs 2007; 16:49:07 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.