Şimdi Ara

Tamamen El Yapımı Nema 23 3d Printer ve Heat Bed

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
3.676
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  •  Tamamen El Yapımı Nema 23 3d Printer ve Heat Bed

Merhabalar,
    Uzun zamandır bir 3 boyutlu yazıcı yapmak için uğraşıyorum ve karşılaştığım problemler konusunda hiç Türkçe kaynak bulamıyordum. Çoğu problem hakkında yabancı kaynak da bulamıyordum. Bu konuyu da benim gibi hevesle başladıktan sonra sıkılıp bırakmaya kalkanlar için biraz kaynak çevirisi biraz bilgi alışverişi yapmak için açtım. Umarım benim yaşadığım sorunları yaşamaz keyifle devam edersiniz.
    RepRap işi genellikle deneysel ilerliyor ve problemlerin çözüm süreci insanı uğraşından soğutabiliyor. Yazıcımı yapmak ve kalibre etmek yaklaşık olarak 6 ayımı aldı. Başlangıçtaki amacım tamamen el yapımı olması ve mümkün olukça hiç hazır parça almamaktı. Bunun için yine kendim yapmış olduğum 3 eksen CNC yi dağıtıp işe başladım.
    İlk belirsilik de kendini burada gösterdi. O zamanlar araştırdığımda nema 23 kullanan hiç bir yazıcı bulamamıştım. Bu bir sorun yaratır mıydı hiç bir fikrim yoktu ama yine de bir şekilde başladım. Kullandığım motorlar Minebea 23lm-c355-p6v ve datasheeti burada.

Mekanik
    Elektronik parça siparişlerim elime ulaştıktan sonra yazıcının gövdesini tasarladığım modele uygun olarak 20x20 sigma profil kullanarak topladım. Linear rulmanlar lm12uu ve Ø12 indüksiyonlu sert krom kaplı miller kullandım. Rulmanları ve tablayı tutacak hareketli kısımı 6mm kontraplaktan yaptım. Yazıcı demo olacağı için sıkıntı çıkarmadılar.

Extruder için genelde hobbet bolt dedikleri m8 civata kullanıyorlar ben direct drive yapacağım için tornata m10 klavuz kullanarak alüminyum ve pirinç dişliler yaptım. Bu dişli sayesinde filamenti sürmek çok kolay oldu.

Elektronik
    Elektronik komponentler standart arduino mega 2560, ramps 1.4 ve RepRap discount full graphic smart controller, 16 amper bir PSU, 12cm 12v fan, Endstoplar için üç adet switch.

Burada çıkan problemler ramps üzerindeki stepstick denilen a4988 sürücüler nema 23 için yeterli değildi ve işe yaramıyorlardı. Bu nedenle CNC için de kullandığım Easydriver v4.4 leri harici olarak ramps e bağladım. 12v girişlerini direkt olarak güç kaynağından besledim. step direction gnd ve enable ramps ile bağlantılı ve motor çıkışları ile 12v-gnd bağlantıları harici olacak biçimde bağladım. Harici sürücü biraz kablo karmaşasına yol açıyor ve biraz da ısınıyor ancak ramps ile büyük motor kullanımına izin veriyor. Bu sıcaklık 165° ye ulaştığı zaman sürücü kendini korumaya alıyor. Power supply ve elektronik diğer parçaları fan ile içine giren havanın dışarı atılmasını sağlayacak bir kutuya sabitledim. Power içerisindeki fanın yönünü de ters çevirdim. Bu sayede ilk olarak power içerisine giren hava daha sonra sürücülerin olduğu bölmeye geçiyor ve ikinci fan yardımıyla dışarı atılıyor. Gönül ister ki tb6600 ları bağlayayım ama bunlar da sorunsuz devam ediyorlar.

RepRap Discount Full Graphic Smart Controller
    Bu ekranı yazıcıyı bilgisayardan ayırmak için aldım. Usb kablo ile bağlantıdan kurtuldum ancak usb bağlamadan sadece power supply dan aldığım 12v ile ekranın kontrastı çok düşüktü 5v çıkış ile arduinoyu besledim. Kontrast problemi çözüldü. Kutusunu da yazıcıda PLA ile yazdırdım. Gayet sağlam oldu.

El Yapımı Heat Bed
    Yazıcıyı yaptım 2 ay da kullandım ama büyük parçaları yazdırdığım yüzey cam ve soğuk olduğu için parça çabuk soğuyor ve saç spreyi ve PLA olsa bile warping denilen köşelerin kalkarak parçanın çekilmesi sorununa yol açıyordu. Yazıcı tamamen el yapımı olsun istediğimden ve sonraki projem için 300x300 ölçülerinde büyük tabla gerektiğinden ısıtıcı tablayı da kendim yapmak istedim. İnternette 2 ay kadar araştırma yaptım ancak ısıtıcı tablayı ucuz maliyetle üreten kimseyi bulamadım. Josef Prusa'nın tasarladığı 200x200 heatbed'in bir benzerini yapmak için kendim birkaç yöntem denedim. En sonunda bu yöntemde karar kıldım.
    21cmX21cm 3mm bir camın iki kenarına alüminyum sacdan kesip büktüğüm profilleri şeffaf silikon ile tutturdum. İki alüminyum profilin arasına 8 adet 0.25 mm çapında strafor kesme makinesinde kullandığım rezistans telini gerdim. iki uçtan 12v verildiği zaman teller akkor hale geliyor. Bu nedenle telleri şimdilik kağıt bant ile cama sabitledim. Cam ısıyı emdiği için teller akkor hale gelemiyor camı ısıtıyorlar. 100k NTC termistörü de camın ortasına sabitledim. Bu bant kapton bant ile değişecek. Camı da yine yazıcıda bastığım plastik parçalara japon ile yapıştırdım. Bu parçalar her birinde yaylar ve yükseklik ayarı için içinde somun bulunan parçalara bağlı. Şu an için gayet sağlıklı bir şekilde çalışıyor ve kalkma problemi ortadan kalktı.

Yaptığım bazı işler

• Tebrikler hocam, her eve lazım bunlardan

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tebrik eder, basarilarizin devamını dilerim.
    Şu an mobilden okumaya çalıştım. Ayrıntılı bir sekilde bilgisayardan inceleyecegim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tebrikler hocam

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.