|
Synology yeni NAS yönetim sistemini duyurdu
-
-
Güncelleme gelmedi J ve plus serisi kullanan biri olarak. Birde synology markası iy ibir marka ama Türkiye ayağı berbat. DEstek mestek bilgi beklemeyin. Ki bunuda söyledim ve yazdım bunlara. Makinelerini kullanıyorum çok memnunum ama Türkiye ayağı firmayla alakası yok umrunda değil. Arıyorum soru soruyorum tık yok. Qnap bu yönden çok iyi ama sistemleri istediğim gibi olmayınca tercih etmedim .
-
Qnap Türkiyede çok iyi servis veriyor.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
DSM 7 istenen makinaya kurulabiliyor mu?
-
Bir insan bunları niye alır ki? Ucuz bir PC'ye truenas kur. Benim ofiste 32 diskli bir PC var. Truenas kurulu. 2.5gbit ağ kartı takılı. 256 GB SSD'den cache belleği var. İlk 256gb veriyi ağın max hızında yapabiliyorum.
Gelecekte 10gbit'e de çıkarım, başka eklemeler de yapabilirim. Son derece esnek. Dünya para vereceksem esneklik ve ful performans isterim.
O yüzden, giriş seviyesi tek diskli ucuz nasları anlıyorum. Ama pahalı nasları pek anlamıyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 6 Temmuz 2021; 0:45:9 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ucuz bir PC 50-100W çekerken bu sistemler 10-40W arası çekiyor. Ucuz bir PC'ye TrueNAS da kursan yönetip internete açmak, stabil tutmak zor oluyor ve bunu herkes yapamıyor. Bazı insanlar ki arasında tanıdığım ülkenin en iyi yazılımcılar da var "Abi ben bunlarla uğraşmayayım, buna ayıracağım vaktimi işime ayırayım" diye düşünenler de var.
Bu arada bunları diyorum ama RPi4 üzerine OpenMediaValut(ki ciddi problemlerden dolayı sildim), Nextcloud, ... kurup letsencrypt ile dışarıya açmış birisiyim, gerçekten zorlayıcı oluyor. (DockerHub'dan ve github'dan ilgili kurulum projelerini bulabilirsiniz.)
-
quote:
Orijinalden alıntı: raxetul
Ucuz bir PC 50-100W çekerken bu sistemler 10-40W arası çekiyor. Ucuz bir PC'ye TrueNAS da kursan yönetip internete açmak, stabil tutmak zor oluyor ve bunu herkes yapamıyor. Bazı insanlar ki arasında tanıdığım ülkenin en iyi yazılımcılar da var "Abi ben bunlarla uğraşmayayım, buna ayıracağım vaktimi işime ayırayım" diye düşünenler de var.
Bu arada bunları diyorum ama RPi4 üzerine OpenMediaValut(ki ciddi problemlerden dolayı sildim), Nextcloud, ... kurup letsencrypt ile dışarıya açmış birisiyim, gerçekten zorlayıcı oluyor. (DockerHub'dan ve github'dan ilgili kurulum projelerini bulabilirsiniz.)Öğrenmesi çok hızlı oluyor. Benim truenas'ı öğrenmem bir tam gün sürdü. Çok uzun bir süre almıyor. Bir kere düzgün kurulum yapıldı mı son derece güvenli ve problem çözmesi de hızlı.
Disk sayısı artınca tüketim farkı yuzdesel anlamda azalıyor. Çünkü diskler aynı tüketimi yapıyor. 16 diskli nas ile 16 diskli az elektrik çeken bir PC arasında tüketim farkı %15'lere düşüyor. Bir baba nas disk hariç 20w elektrik tüketiyor. Bir düşük tüketimli PC 35w tüketiyor.
4 diskli sistemler de dahil, nas'ı anlıyorum. Hiç lafım yok. Ama 8 diskli nas bana ters mesela. Fiyat anlamsız yerlere çıkıyor. "Daha ucuza daha iyisini yaparım" diyorsun.
-----
Truenas'ın işletim sistemi yüklü olan diske çok veri yazıp sildiği gerçeği var. Eğer truenas'ı SSD'ye kurarsanız son derece stabil ve güvenilir oluyor.
HDD'lerin seri numaraları hem arkalarında, hem üstlerinde yazıyor. En azından bir cepheden disk seri numarasını görebildiğiniz bir kasa tercih etmek lazım. Disklerden biri bozulursa onu çek, yenisini sür. Tespit çok kolay oluyor. Aynı profesyonel bir nas gibi.
Hız konusunda limitler zorlanmayacaksa raspberry muhteşem bu arada. Elektrik tüketimi nas seviyesinin altına çekiliyor. Onda da işletim sistemini SSD'ye yüklemek akıllıca olur. SD kart akıl kârı değil. Raspberry veya PC ile nas kurunca homeassistantı da içine gömüp ev otomasyonunu da ona yaptırmak mantıklı oluyor. Benim ofisteki nas PC'de 32 disk var dediğim gibi.
Homeassistant'ta da 7 switch, klima kontrolü, sıcaklık sensörü, 3 kamera, kameraları hareket sensörü olarak kullanma, iki manyetik kontak, iki alarm sireni bağlı. Hepsini uzaktan kontrol edebiliyorum.
Switch'lerden 4'ü PC düğmesi. Pc'leri uzaktan FİZİKSEL OLARAK açıp kapayabiliyorum.
-------
Bütçesi düşük olup, nas'a ihtiyacı olmayıp, sadece güvenilir diske ihtiyacı olanlara kesinlikle nas değil, disk kutusu tavsiye ederim. Ben bir arkadaşım için 400tl'ye 4'lü disk kutusu aldım. Raid 5, raid 1, raid 0 ve jbod yapabiliyor. USB 3.0 ve e-sata çıkışı var. Hali ile muazzam hızlı. Ethernet'ten bağlanmadığı için... Gigabit ethernet yetersiz zira. 2.5gbit switch'ler de yeni yeni geliyor. 1100tl falan. Dolayısıyla 2.5gbit ağ kurmamıza biraz daha var. Hız ve ucuzluğu öncelikleyenler mutlaka bu disk kutusuna baksın. Raspberry ile zaten nas'a çevrilir istendiğinde. USB 3.0 2.5gbit ağ kartı gördüm. Ucuz olsa denemek için alacaktım. Raspberry ile 2.5gbit ağ, USB 3.0 üzerinden disk kutusuna bağlanıp ne hızda veri yazılır, veri çekilir merak etmiyor değilim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 6 Temmuz 2021; 9:45:53 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
q-nap a takip olmak için bunlar ama zor - q-nap a yazılım geliştirme son zamanlarda çok popülerleşmeye başladı
-
Synology'i bilmiyorum ama ben Zyxel 2 sene sonra tüm güncellemeleri kestiği için verilerimi gidip de bir sürü açığı olabilecek bir sisteme emanet edemedim. Ben de kendin kur çalıştır kafasındayım, ama hazır alanları da anlıyorum. Kurmak problem değil de idame etmesi bakımı sıkıntı olabiliyor. OpenMediaVault'u tek satır ile kurdum ama NTP ayarlarını mahvettiği için Nextcloud'a girişlerimde sıkıntı oluşturdu mesela.
RPi4'te kesinle USB SSD önerine katılıyorum. Tek sıkıntı USB hızı 4 diski idare edebilecek bir hıza çıkamıyor, Compute module üzerinden PCI-e ile de bağlanılsa yine aynı sınırlara dayanıyor. Tabi amacı performans değil ama ARM tarafında performanslı kartlar çıkmıyor değil. Onların da başka sıkıntıları var, Rock-Pi4'ü denemiştim, çok ciddi güç devresi problemleri ile sürücü sıkıntıları var mesela.
Ben de son kullanıcı için küçük NAS kutularını önermiyorum, güncellemeler 2 sene sonra kesildiğinde müşteri de cihazı 5-10 yıl kullanmak istediğinde çok kötü deneyimlerin yaşanmasını olası görüyorum.
RPI4 USB3.0'da 250-260 Megabyte/saniye hızlara çıkıyor, 2.5 gigabit'e zaten kendi üzerindeki ethernet çıkışı çıkamaz, USB üzerinden çıkmak isterse USB denetleyici PCI-E 2.0 1x hatta bağlı, toplamda da 512Megabyte/saniyeyi geçemez. Yani diskten 512 megabyte/saniye hız ile okuma yaparsa USB network cihazına 0 megabyte/saniye hız kalır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raxetul -- 6 Temmuz 2021; 10:39:33 >
-
Qnap tan synology nas a geçiş yaptım. Synology birim yönetiminde qnaptan kötü ancak depolama tarafı tekilleştirme sıkıştırma depolama alanını çok verimli hale getiriyor. Yazılım konusunda içerisinde barındırdığı tamamen ücretsiz yedekleme yazılımı sanal makineleri fiziksel makineleri kurumsal seviyede yedekleme çözümü sunarak veeam yada acronis bakıp yazılımını bırakmama sebep oldu. Bence sadece yedekleme yazılımı için bile synology tercih edilebilir. Dsm 7 yi yaklaşık 3 aydır test ediyorum çok fazla özellik getirmese de yeni özellikler sunuyor dahada gelişeceğini düşünüyorum.
-
İşte benim de raspberry ile ilgili merakım bu. Gigabit ethernet 125mb/sn ile limitli.
HDD'leri 250mb/sn kanırtmak, kalan 250mb/sn'nin ethernet'e ayrılması mümkün.
Raspberry üzerindeki USB 3.0'lar toplamda tek bir usb3.0. 2.5gbit ethernet takıp, 250mbit zorlanabilirse yeter zaten. 2.5gbit limitine dayanmaya gerek yok. Dediğiniz bant genişliği de buna yetiyor gibi. Realitede olur mu acaba? Bunu bir ara denemek istiyorum.
------
Bu arada benim de başıma benzer bir iş geldi. 8 yıl önce Seagate central aldım. Pandemi başladığında kişisel bulut özelliğini kullanmak istedim. Seagate hizmet vermeyi bırakmış. Firmware'e de alternatif kurma imkanı koymamış. Bu arada alet güya gigabit ethernet'e sahip, 30mb/sn ile veri yazıyor... geçen yıl bozuldu. HDD'yi içinden alıp çöpe attım. allahtan diski ext4 formatlamış, bir cinslik yapmamışlar da, Windows'a basit bir program kurdum. Diskin içine ulaşıp verileri yedekledim. Yoksa ayvayı yemiştim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 6 Temmuz 2021; 21:49:14 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Normal raspberry pi B boardları ile lehim işlerine girip USB denetleyici sökülerek yapılabilir ama en kolayı compute module ile olur. 500 mbyte çıkabilir ama bunun bir kısmı da paket header ve kontrol işlerine gider. yani toplamda 300-400'ler olur. Compute module + pci-e bridge ile üzerindeki tek pci-e portunu 2 pci-e slotuna çevirip(PCI-e 1x yerine 2x olsaydı ayrı ayrı kanallara verilebiliyor diye biliyorum, bridge'e gerek kalmayabilirdi) bir slota SATA kartı, diğerine USB kartı takarak ilerleyebilirsin.
Su kart dediğime yakın bir çözüm ama PCI-e yi doğrudan slota çıkmış, USB 2.0 çıkışları da doğrudan işlemciden almış gibi.
https://www.seeedstudio.com/Raspberry-Pi-CM4IO-Board-p-4716.html
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X