Şimdi Ara

Swatch Otomatiklerim (İnceleme)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
2
Favori
7.029
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bugün sizlere otomatik swatch saatlerimi elimden geldiğince tanıtacağım.

Swatch, bildiğiniz gibi tüm saatlerine kodu dışında bir de isim takmayı gelenek haline getirmiştir.

(1)
    İlk tanıtacağım saatin kendisi gibi ismi de "mechanic". Swatch Diaphane Otomatik serisinden. Pilli Diaphane Chrono serisinde olduğu gibi
    bu saat te dondurulmuş köpük tarzında sert plastik şeffaf kasaya sahip. Gümüş rengi sabit alüminyum bezelinde 5'erli aralıklarla 60 dakika skalası var.

Temsili Resim

Beyaz, gümüş ve açık sahra beji renklerin kullanıldığı kadranda, alt merkezde yer alan akrebin dönüş alanı içerisindeki çember saat imleçleri ile, en dış çemberde yer alan beyaz şerit daire ise dakika imleçleri ile donatılmış. Dakika imleçleri 60'a kadar çift sayılar numaralandırılarak, tek sayılar da çizgi şeklinde sıralanmış. fosforlu akrep ve yelkovanın dış kontürleri gümüş renkle belirginleştirilerek kadranla da uyumlu olmuş. Saatin üst kısmındaki parçalı daireden mekanizmanın bir bölümü ve balansın salınımı görülebiliyor. Bu haliyle kadranın klasiğe yakın duran güzel bir görünümü var.

Mineral cam kullanılan saatin camı çabuk çizilse de kolay silinebiliyor. Ayrıca artık swatch bayilerinde 15 tl’ye orijinal cam değişimi de yapılabiliyor.

Tepe hariç 41 mm'lik çapıyla saatin kola oturuşu oldukça güzel ve rahat. Beyaz dikişli kahverengi kayışı da kadranla uyumlu ve kolda rahat duruyor. Kullanımıyla ilgili söyleyebileceğim bir başka güzel nokta da pek çok saatte yaşadığım saatin kolun dış tarafına doğru kayması sorununu bu saatte yaşamadığımdır.

Mekanizmasına gelecek olursak eta’nın swatch saatler için ürettiği eta 2842 mekanizma kullanılıyor. 30-35 $ gibi uygun maliyete ulaşmak için oldukça sade ve ekstra lüksten kaçınılan mekanizmada, sadece rotor üzerinde swatch olduğuna ilişkin ibareler basılmış. Elle de kurulma özelliğine sahip mekanizmanın performansının oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim. Sapma oranı günde 3 saniyeyi aşmıyor, 2-3 saniye arası değişiyor.
    21 taşlı mekanizma 21.600 vuruş sayısı ile 3 Hz frekansta çalışıyor. Yalnız kulağa götürüldüğünde biraz tok olan mekanizmanın sesi, seiko 5 ve vostok otomatiklerden aldığım tik tak seslerinin keyfini vermiyor.

Rotor 2 küçük sarı çark vasıtasıyla hareketi iletiyor.

Burada da kurma kolunun dönmesiyle hemen arkasındaki büyük tırnaklı çark vasıtasıyla hareket zembereğe iletiliyor.

Saat 2006 tasarımı olup 2007 yılında piyasaya çıkmıştır. Core collection (swatch shoplarda devamlı bulunan standart modeller) içinde yer almamaktadır. 2007 yılında 225 tl olan saatin fiyatı günümüzde de benzer fiyattadır.

Tabii bilindiği üzere özellikle belirtilmedikçe (scuba 200 ile 100 metre su geçirmez bazı modeller hariç) sadece water resistant yazan swatch saatlerle de rahatlıkla duşa girilip yüzülebiliyor, en az 30 metre su geçirmez saatler olarak yer alıyor resmi açıklamasında da. Tabii pratikte 5-10 metre dalışa dayanıklı oluyorlar. Ama dediğim gibi duşa ve yüzmeye elverişli.

Bu da kolumda;

• İkinci saatim plastik modellerden biri olan “mappamondo”. Saatin kayışı üzerinde de görüldüğü gibi, genellikle dünya küresi anlamında kullanılan mappamondo, çalışma masaları ve kütüphane gibi yerlere konulan bir ayak üzerinde yer alan eksen üzerinde duran dünya küresi olarak da geçiyor.

Temsili resim

Mappamondo

Kayış üzerinde Mappamondo'lar

36,7 mm kasa çapına sahip bu otomatik saatin, birbiri ile hafif kontrast içinde bulunan güzel mavi renklerin kullanıldığı kasa ve kayışı plastik.

Nispeten iskelet kadran diyebileceğimiz mekanizmanın açık olarak görülebildiği kadranda, 3, 6, 9 ve 12 saat imleçleri ile varak tarzı sarı metal bezel tarzı bir çember kadranın dış çeperi içine monte edilmiş. Saat imleçleri iç bezelin kendisini oluşturan yapının içinde yani bir kadranın üzerinde yer almıyor. Bu da ilginç ve güzel bir görüntü oluşturuyor. Yine aynı iç bezel üzerine siyah noktalar ile dakikalar işlenmiş. Mekanizmanın birkaç parçası da iç bezele uyumlu olarak sarı renge boyanmış. Yılların yorgunluğu ile fosforu azalan gümüş üzeri mavi renk dolgulu akrep ve yelkovan da uyumlu bir görüntü sergiliyor. Düz sarı saniye kolu da kadranı tamamlıyor. Yine kurma kolu da altın rengi olarak tasarlanmış. Saatin kadranından balansın salınımı ve taşların (ruby) birkaç tanesi görülebiliyor. Saatin ön ve arka camı yine mineral.

Eta’nın yine bu çaptaki swatch otomatik saatler için ürettiği 21 taşlı eta 2840 mekanizma kullanılıyor. Elle de kurulabilme özelliğine sahip mekanizmanın eta 2842 gibi 30-35 $’lık maliyeti var. 21.600 vuruşu ile 3 Hz frekansta çalışan mekanizmanın sesi 2842 gibi yine biraz tok çıkıyor. Bu saatin de 2-3 saniye olan sapmasının son zamanlarda 10 saniyelere çıkması ise sanırım bakım zamanının geldiğini gösteriyor.

Saat 1992 tasarımı olup 1993 yılında piyasaya çıkmıştır. Core collection (swatch shoplarda devamlı bulunan standart modeller) içinde yer almamaktadır. Bu seri artık üretilmese de bugün olsaydı yaklaşık 120-130 tl olabileceğini muadillerine bakarak söyleyebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burbank -- 10 Ocak 2012; 10:22:26 >

• Hocam supersin . Swatch saatlere oldum olasi zaafim var, her ne kadar cogunlukla quartz olsalarsa 2000-2006 arasinda cikan modellerini cok zevkli buluyorum. Ben kullan, bik, yenisini al tipi bir saat kullanicisi oldugum icin elime gecen swatchlarin kiymetini bilemedim, yenisini aldikca eskisini ese dosta verdim, simdiki aklim olsaydi... Gectigimiz hafta sonu swatch bayiine ugramistim elinde automatic chrono sadece 2008 model SVGB 400 Right Track modeli vardi, kayisi cok kalitesiz oldugu icin almadim, hatta o genislikte yedek silikon kayis olsaydi onu da alacaktim, vazgectim gittim bir tane citizen eco-drive aldim, pisman oldum. 

Benim favorim olan modelse her ne kadar seffaf kasaya sahip olsa da SVGK402 Simply Pure.

Her iki saatte Swatch in alisila gelmis ozelliginden farkli olarak on tarafta safir cam kullanilmis, mekanizma ise ETA C01-211, kullananlar oldukca dogru gittigini soyluyor; gunde +/- 4sn. Bu modellerin de  kasasi muhurlu olmasina ragmen servisinde acilip onarilabildigi soyleniyor, hatta amator olarak evinde acip mekanizmayi regule edenler bile var.

Genelleme yapacak olursak Swatch un Irony Petite denilen chronosuz fakat alttan saniye kollu modellerini daha cok begeniyorum, cunku diger chronosuz modellerin caplari 36-37 mm arasinda oluyor ki oldukca kucuk kaliyorlar. Swatch a ilgi duymaya baslayanlar icin google a "squiggly" yazmalarini tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi some_one -- 10 Ocak 2012; 11:14:02 >

• Ben de hatırı sayılır swatch modeli var. İçlerinde James Bond (Dr. No), Blue Man Group gibi temalı özel modeller de var. Muhafaza etmeye çalışıyorum.

Bahsettiğiniz safir camlı yeni otomatik Kronograf serisi 600 tl civarındaki fiyatları ile swiss made otomatik kronograflara çok iyi bir alternatif. Tek handikapı kasalarının plastik olması. Bir iki tane de çelik kasalı model alternatifi koymalıydılar.
  • 635 TL demisti satici. Celik kasa konusunda hem fikirim, Swatch un surasi da boyle olsaydi daha sik olurdu dedigim cok modeli var, ucuza yapmaya calisiyorlar sanirim.
  • 2. saatin turunculu versiyonunu oğluma aldım,
  • quote:

Orijinalden alıntı: polish

2. saatin turunculu versiyonunu oğluma aldım,

Güle güle kullansın
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Seiko 5 vs Orient Otomatik
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: polish

2. saatin turunculu versiyonunu oğluma aldım,

çekirdekten yetiştiriyosunuz güle güle kullansın
  • quote:

Orijinalden alıntı: burbank

Ben de hatırı sayılır swatch modeli var. İçlerinde James Bond (Dr. No), Blue Man Group gibi temalı özel modeller de var. Muhafaza etmeye çalışıyorum.

Bahsettiğiniz safir camlı yeni otomatik Kronograf serisi 600 tl civarındaki fiyatları ile swiss made otomatik kronograflara çok iyi bir alternatif. Tek handikapı kasalarının plastik olması. Bir iki tane de çelik kasalı model alternatifi koymalıydılar.

hocam swatch süper hele o mavi çerçeveli kasaya hayran oldum birde şu James Bond modelini baya merak ettim özel serimi
  • Teşekkürler. Swatch 1962 yapımı Dr. No filiminden başlayarak ilk 20 film için her filme ithafen bir model çıkardı. Bendeki de ilk film için üretilen model. Bir ara Bugün Kolunuzda Ne var bölümüne koyarım. Bugün kolumda o var çünkü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burbank -- 14 Ocak 2012; 9:07:11 >
  • Swatch'ın şuanda üretilen mappamondo gibi hafif,ucuz ve mekanik saatleri var mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: l3ortacine16

Swatch'ın şuanda üretilen mappamondo gibi hafif,ucuz ve mekanik saatleri var mı?

Yanilmiyorsam 2 senedir uretilen yeni kolleksiyonlarda mekanik saat yok, belki bayilerde sansini deneyip bulabilirsin.
  • quote:

Swatch'ın şuanda üretilen mappamondo gibi hafif,ucuz ve mekanik saatleri var mı?

Maalesef, yeni Chrono Automatic serisi dışında uzun süredir düz otomatik model üretmiyor. Eski modellerden üretmeye devam ettiği ve Core collection içinde yer alan İskelet otomatik "YAS100G" Body&Soul model isimli saati var.

Ama bu eski plastik kasa otomatik modellerin hatta sıfırlarını bile e-bay'de ve bazen gitti gidiyor, sahibinden gibi yerlerde bulmak mümkün oluyor.
  • bugun dikkatimi çekti daha 9 senedir kolumda :) bu swatchların arkasındaki swiss made ibaresi ne anlama geliyor ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: nandoo

bugun dikkatimi çekti daha 9 senedir kolumda :) bu swatchların arkasındaki swiss made ibaresi ne anlama geliyor ?

isviçre yapımı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

bugun dikkatimi çekti daha 9 senedir kolumda :) bu swatchların arkasındaki swiss made ibaresi ne anlama geliyor ?

isviçre yapımı.

isviçre derken hani bu hamilton,rolex gibi saatlerde de swiss made yazıyor ya onlarda mı isviçre yapımı,isveç yapımı mı ben anlayamadım ya.
  • quote:

quote:

quote:

isviçre yapımı.

isviçre derken hani bu hamilton,rolex gibi saatlerde de swiss made yazıyor ya onlarda mı isviçre yapımı,isveç yapımı mı ben anlayamadım ya.

Evet hocam.Bildiğim kadarıyla saatin kalbi ısviçre zaten.En iyi saatler orda üretiliyor.
  • Swiss made İsviçre yapımı demek. İsveç değil. Bir nevi saatçilik tarihinin kalbinin attığı yer. İsviçre'ye sağladığı prestij ve maddi olanaklar o kadar fazla ki, İsviçre Hükümetince bir nevi devlet politikası olarak benimsenerek ulusal hazine olarak addedilmiş durumda.
  • Bu arada bende svgk407 modelini arıyorum swatch chrono automatic ama hiçbir mağzasında göremedim hala türkiyede satışı varmı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: caremicool

Bu arada bende svgk407 modelini arıyorum swatch chrono automatic ama hiçbir mağzasında göremedim hala türkiyede satışı varmı?

Swatch Automatic Chrono serisi farklı modeller çıkarılarak üretilmeye devam ediyor, ancak bu modelden kalmamış olabilir. Güzel bir model, tercih ediliyordur muhtemelen.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.