Mesela bu soruda sürtünme etki ediyor ve cevap 1-3. (CİSİM L'DEN K'YE ATILIYOR, DİKKAT!) ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6C3299DA3 -- 31 Ekim 2021; 20:23:50 > |
Sürtünmenin etki ettiği bir cisim düzgün hızlanabilir mi?

-
-
Yuvarlak cisimlerdesürtünme hareket yönündeydi snrm. Bilgisi olan aydınlatsın
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Üzerinde hareket yönünde net kuvvet olmadığı için düzgün hızlanamaz hocam
Hocam bu sistemde etki eden sürtünme statik sürtünme mi? Bir de mgsinα, sürtünmeden büyük olursa cismin hareket yönü ile net kuvvetin yönü aynı olmaz mı? Net kuvvetin yönü, hareketin yönü ile niye aynı olamıyor? Sanırım ben bunu özümseyemedim.
-
Kayarak ilerleyen cisimlerde sürtünme zıt yönlü olur.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Cisim K'den L'ye değil, L'den K'ye atılıyor ama
-
Hocam hareketli cisimlerde statik sürtünme olmaz o yüzden bu kinetik sürtünme mgsina sürtünmeden büyükte olsa küçükte olsa hareket ile net kuvvet aynı yönlü olmaz çünkü sürtünme ile mgsina aynı yönlü ve hareket yönüne ters net kuvvet yönü ile hareket yönü aynı olabilir ama bu sistemde olamaz çünkü hareket yönünde cismi etkiyen herhangi bir kuvvet yok
Hocam cisim L'den K'ye atılıyor. Sürtünme ile mgsina nasıl aynı yönlü oluyor?
-
Hocam bu sefer hem kinetik hem potansiyel enerjisi olur, düz kısma iner oradada sürtünme yavaşlatır. Doğrusal hareket olucak tabi ki, yavaşlayan hızlanan mevzusunda başlangıçtaki hız ve sondaki hıza bakıp zamana bölmek lazım. Mesela Lden Kya hızlanır bence ama son durumda durduğu için yavaşlayan hareket olucak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aphextriplet -- 31 Ekim 2021; 19:57:5 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Haklısınız hocam yanlış okumuşum ya da hiç okumadım orayı ben direkt şekle baktım öyle cevapladım
çok felsefi bir soru. cidden iyi fizik bilen birileri gelip anlatsa da vay anasını desek.
-
Nerede o günler...
-
Soruda kinetik ve statik sürtünmenin aynı olduğunu varsayarsak I ve III doğru fakat diğer türlü tüm öncüller de doğru olabilme ihtimali var. Biraz daha açık sorulmalıydı diye düşünüyorum. Başlıktaki soruna gelirsek evet, düzgün hızlanabilir. L'den K'ye bırakılan bir cisme etki eden kuvvetleri düşün mgsin(theta)-umgcos(theta)=ma ve g(sin(theta)-ucos(theta))=a, kinetik sürtünme katsayısının değeri tan(theta)'dan küçük olduğu durumlarda cismin ivmesi var.
-
Yanlış. Kayarak ilerleyen cisimlerde sürtünme kuvveti harekete zıt yönde. Kaymadan dönerek ilerleyen cisimlerde sürtünme kuvveti ivmeye göre bulunur.
-
yükseklik h
k-l arası x
sina=h/x dersek.
k-l arası yapılan iş=toplam enerjideki değişimdir.
etki eden kuvvetler yukarı çıkarken mgsina ve fsk(fs kinetik olarak kullandım)
mgsina=mgh/x ve bu kuvvet x yolu boyunca etki etti yani mgh/x*x=mgh
fsk da x kadar etki etti bu kuvvetin yaptığı iş ise fsk*x
baştaki enerjisi 1/2*m*v^2
buradan enerji değişimini hesaplarsak: 1/2mv^2 - fskx-mgh=mgh(en sondaki enerjisi)
buradan mgh=(1/2mv^2 - fskx)/2
öncülleri incelersek:
1- mgsina=fsk=mgh/x=fsk , buradan fskx=mgh (aynısını diğer öncüllere yapacağım)
2- mgh>fskx
3- mgh<fskx
(kalan yorumunu yazacağım...)
kinetik enerjisi olan 1/2mv^2'yi fsk olarak verilen bilgilerle lise seviyesi ile ifade edemeyeceğimizi gördük. bu bakımdan bu şekilde soru hakkında yorum yapmakta zorlanırız.
soruyu yalnızca fs ve mgsina olarak incelediğimizde ise durduğundaki fs>=mgsina olduğunu görüyoruz ve buradan alta yazan arkadaşın dediği gibi 1 ve 3'ü kolaylıkla çıkarabiliriz. yalnız burada eksik ve garip olan nokta kinetik sürtünme ile statik sürtünme arasındaki farkın ihmali. eğer staik ve kinetik sürtünme kuvvetlerini aynı olarak var sayarsak evet, cevap 1 ve 3. ama kinetik fs, statik fs'den küçük olabileceği için her öncül sağlıyor. bu durumda soruda bilgi eksikliği olduğunu söyleyebiliriz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi personelmuduru -- 3 Kasım 2021; 17:50:13 >
-
L'de hareketsiz kalabildiğine göre sürtünme kuvveti yer çekiminden (mgsina) büyük ya da eşit olmalı. Yani cisim hızlanamaz. Cevap 1-3
Soruna gelirsek eğer eğim daha büyük olsaydı yer çekimi (mgsina) daha büyük olacağı için düzgün hızlanabilirdi. Bize öncülü verme sebebi sürtünmenin mgsina'dan büyük olduğunu anlatmak.
Kimsenin cevaplayamamasına üzüldüm forum ölmüş
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi twentytwenty -- 3 Kasım 2021; 16:23:34 > -
Üstteki arkadaş da yazmış zaten statik ve kinetik sürtünme eşit alınırsa cevap 1 ve 3 oluyor. Çok bilmiş gibi konuşup eksik çözmen üzücü.
-
soruyu okumadım ama başlıkta yazana istinaden soyluyorum sadece sürtünme varsa ters yonde ivme olur, bu da hızı düşürür. Şayet hareket doğrultusunda başka bir kuvvet varsa, hangi kuvvet büyükse o baskın gelir.
-
Mesajını düzenlemiş. Ben yazdığımda kimse cevaplamamıştı. Eksik falan da çözmedim ayrıca. Soruyu cevaplayamayıp cevaplayana çok bilmiş demen de komik.
Statik ve kinetik sürtünmeyi belirtilmediği sürece hesaba katmak bence saçma. O zaman aşağı indikçe yer çekimi de artacak onu da hesaba katalım mı :D ? Sorunun hangi kazanımı ölçmek istediği gayet açık
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi twentytwenty -- 3 Kasım 2021; 22:13:21 > -
Ben D derdim buna fs ile ağırlığın yatay kuvveti eşit olabilse tepede durmazdı geri aşağıya kayardı sanki
Benzer içerikler
- ayt biyoloji kaç günde biter
- eşit ağırlık 150 bin için kaç net
- en iyi matematik anlatan youtube kanalları
- doping hafıza yorumlar
- ayt matematik en kolay konular
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X