< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Super0nline Fiber Ultra Katı Sansür ve Yavaşlatma Teknolojisi (54. sayfa)
-
-
son 2 ayım kurtulacağım inşallah.. Fiber deyip adsl kalitesi vermek size yakışıyor.!
-
dün gece oynanmıyordu oyun vs artık sürekli yeni ip alıyorum farklı şeyler deniyorum sanırım işe yarıyor
-
Yeni aldığınız ip yi direkt oyun için kullanın zira özellikle data gerektiren bir uygulamada kullanırsanız mevcut trafiği görüp derhal direkt kısıtlamaya gideceklerdir bilginize lakin ne yaparsanız yapınız birkac saat sonra o ip de ise yaramaz halen gelecektir zira cgnat dan dolayı aynı blok uzerinden bir sürü yeni kullanıcıya çıkış vereceklerdir o numarada çöp olacaktir ne yazık ki...
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Her dinamik IP CGNAT'dır diye bir şey yok. Bunu belirtmek lazım. Bölgeden bölgeye, hatta müşteriden müşteriye bile değişiyor.
Mesela benim hattıma hiçbir zaman CGNAT tanımlanmadı. Hep yalın özel dinamik IPv4'tü. Tabii modemi kapayıp açınca Ankara ve farklı ilçe IP'ler geliyordu, bunlar da ping'i 5-10ms etkiliyordu, o ayrı konu.
Ama dediğim gibi, CGNAT komple rollout yaptıkları bir sistem değil. Belki arkadaş da CGNAT'a takılmaz. Tamamıyla şans işi.
Neyse, zaten bu tür işler statik IP bile çözülmüyor. En iyisi yaşlı teyze bulup, modemi ona götürüp okutturmak, belki o zaman düzgün IP alabilir.
-
Anlamanın bir yolu varmı hocam cgnat olup olmadığına dair?
-
@robocop2241 Sorunun ana kaynağı olan down. hızı 587Mbps'den 563Mbps'e düşmüş/limitlenmiş. Bundan dolayı olabilir. Artık kendisi mi QoS ayarı yapıp limitledi, yoksa ISS mi bir şeyleri düzeltti bilemeyiz.
-
İki yolu var.
Birincisi bu site.
ip.bieringer.netip.bieringer.net - Carrier-Grade NAT Test Pagehttps://ip.bieringer.net/cgn-test.htmlİkincisi ise modem arayüzüne girip, WAN sayfasına gelip oradaki IP ile whatismyip gibi bir sitedeki IP'nizi karşılaştırmak. Eğer farklılar ise CGNAT'dasınız demek. Örnek, modemde 10.10.xx.xx gibi bir şey ama whatismyip'de 176.232.xx.xx ise CGNAT.
Local IP'den bahsetmiyorum bu arada. WAN IP ve WAN gateway.
Bir önceki yorumuma da ekleme yapayım, bufferbloat testi internet servis sağlayıcısından daha çok sizin modem veya router'ın işlemci gücünü test eden bir ölçüm testidir.
Edit: Üçüncü bir yolu daha var. Neredesye girdiğiniz her sitede Captcha sorunu ile karşılaşıyorsanız muhtemelen CGNAT :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 29 Aralık 2024; 17:2:23 >
-
Üstteki üyenin yazdığı tam olarak doğru değil. İş ISS'da bitiyor. NOKTA.
Bu manyak site yüzünden insanlarda kaliteli router A veya A+ verir gibisinden yanlış bir algı oluştu. Nedeni de bu manyakların testin sonunda çeşitli router marka/modellerinin reklamı yapmaları, sebebi oymuş gibi gösterip konu hakkında bilgisiz insanların da buna kanması.
Önemli olan konu ISS'nın size ne kalite de bağlantı sağladığıdır. O kalite düşerse bufferbloat veya farklı testlerde çıkan sonuç hangi router'ı kullandığınızdan bağımsız olarak daha kötü çıkar. Gerisi hikaye.
Bana A gösterip bir de bak bunlar kaliteli routerlar, sorunu çözer deyip öneri (reklam) yapıyorlar. Önerdiği router'lar testi yaptığım ASUS RT-BE86U'un yanına yaklaşamayacak segment'te ürünler. Bufferbloat test edecekseniz en iyisi kendiniz real world şekilde test yapmanızdır.
İlki TurkNet'in GigaFiber abonelerine verdiği giriş seviyesi olan ürünlerden Zyxel'in router'ı ile, ikincisi RT-BE86U ile. Madem router'ın işlemci gücü önemli niye 2.6 GHz 64-bit CPU, 1GB RAM'li canavar diğeriyle eş değer, hatta daha kötü? Bahsettiğim gibi iş ISS'dan size aktarılan bağlantının kalitesinde biter.
ISS boktan hizmet veriyorsa bunu cihaza yüklemenin bir mantığı yok. Sonuçlarıyla sundum işte.
-
Dediğiniz doğru ama şunu ekleyeyim, ben 15 yıldır DD-WRT forumlarında takılırken herkes router kaynaklı yaklaşıyordu bufferbloat problemine. Tabii Avrupalı refah içinde yaşayan saf kesime bizim sansür dolu interneti anlatmaya çalışsan olayı anlamazlar. Ben de muhtemelen onlara benzedim bu konuda.
Ama onların dedikleri teknik olarak doğru. ISS ekstra etken (filtreleme, rerouting, sansür, vb) uygulamadığı sürece bufferbloat testi Router CPU'sunu ölçen bir testtir. Bu 2012-2013, gezi olaylarına kadar bizim ülkemizde de geçerliydi.
Tabii maalesef bu bizde artık söz konusu değil. Onu eklemeyi unutmuşum.
Bu arada, ARM CPU'lar 1000 Megabit'e kadar nerede ise CPU ve SQM, kısaca bufferbloat konusunda son 8 yıldır hepsi eşdeğerdir. Verilen çöp ISP Çin modemleri de buna dahil. Olması gerekende budur zaten. Daha güçlü router alan herkes, daha fazla Wi-Fi stream istedikleri için alır, bufferbloat veya CPU gücü için değil. 2x2 MUMIMO'dan 4x4 MUMIMO hatta 8x8 veya 12x12 MUMIMO gibi. Burada değişen şey CPU değildir, Wi-Fi SOC'dir.
Sitenin reklam ile olayı olduğundan daha büyük göstermesi zaten şaşırtacak bir şey değil. Her site böyle, amaç para yapmak. Çok dikkate almayın böyle şeyleri. En iyisi hep forumlardan gerçek son kullancılardan bilgi almak.
Online ortamda insanlar "Router" diyince bahsettikleri şey "Router + Switch + AP", ama benim bahsettiğim "Router" sadece Router kısmı, bufferbloat da sadece bunu ölçer. Modern çoğu kombo router'da bulacağınız CPU'lar, tek çekirdekli cidden bütçe ürün olmadığı sürece, bu testten rahat A alabilir. (Örnek, sizin Zyxel fotosu)
İş bizde ISS'te bitiyor. Doğrusu budur.
Onlarda ISS iyi oldukları için yıllardır en iyi router arayışındalar. Resmen 0.001% performans farkı için yüzlerce dolar harcıyorlar.
Bizlerde ISS berbat, routerlarda yeterli olduğu için, biz düzgün ISS arayışı içindeyiz.
Aynı firmware'i farklı compilation flag'leri ile yüzlerce kez tekrar compile eden adam tanıyorum. Projeyi fork edip, kendi yoluna giden tanıyorum. Sadece bufferbloat testi daha iyi olsun diye. Yani durum normal, gelişmiş ülkelerde ISS kaynaklı değil.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 29 Aralık 2024; 17:40:43 >
-
@Alphonsus Üstad, konuyu farklı yerlere çekmenin bir manası yok. Burada spesifik bir konuyu tartışıyoruz. TurkNet GigaFiber'de zaten sansür, filtreleme falan da yok. Yabancılardan, ne yazdıklarından veya ne için router arayışında olduklarından bize ne. Onlarda ISS iyi oldukları için yazmışsınız da, yurt dışında herkes iyi hizmet alıyor diye bir şey söz konusu değil. Orada da kimi torrent trafiğini süzüyor, kimi ekstrem pornosunu süzüyor. TurkNet GigaFiber örneği ekledim, tutup sansüronline örneği eklemedim ki.. Her neyse kısmen hak veriyorsanız benim yazacaklarım bu kadar.
-
Kısmen değil hocam haklısınız ama benim demeye çalıştığım şeyleri tam anlamadınız galiba. Neyse sorun değil.
Zaten bu teste hiç gerek yok. Boşuna yapılıyor. Bunların hepsi sentetik test. SansürOnline ve TürkNet, bunların hepsi gerçek kullanımlarda farklarını belli ediyor. Aralarındaki dağlar kadar fark hemen bilgisayarın başına geçince belli oluyor. Hatta TürkNet'e bile gerek yok. Aynı şirket, Turkcell hücresel açın ve SuperOnline ile arasındaki farkı görün.
Bu arada, yurt dışındaki ISP sorunları ile bizim yaşadıklarımız çok çok farklı. Onların en fazla ISP'den gelen torrent için mektup, zurna sitesine girerken kimlik kartı ile selfie göstermesi falan. Ben şu ana kadar hiçbir yabancı ISP'de DPI, traffic prioritization, rerouting gibi şeyler duymadım. Bizim asıl problemimiz de bu zaten. Sansür. He hızları yavaş olur, fiber olmaz, altyapı kötüdür, çok kopuyordur o ayrı konu. Ama çalıştığında adam gibi çalışır. Kimse de aktif olarak engellemez. Veya sansür için gidip Huawei ile milyonlarca dolarlık anlaşmalar yapmaz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 29 Aralık 2024; 17:53:38 >
-
Bufferbloat olayının sadece işlemci gücü ile alakalı olduğunu sanmıyorum, olay daha çok paket önceliği testipi ile alakalı.
Örneğin 100 birim hızında bir internet ağında oyun + torrent çalıştırdığımızı varsayalım, Torrent devamlı olarak ağın tamamını 100 birimi meşgul edecektir ve oyun verileri iletmekte zorlanacaktır, ping artacaktır.
Burada devreye verinin türünü tespit edip ona göre sıraya sokan cihazlar giriyor, Keenetic gibi cihazlar veri trafiğini denetliyor ve bizim istediğimiz türden sıraya sokuyorlar.
Örneğin torrent bile açsanız router oyun verisi geldiği anda torrent veri akışını yavaşlatarak paketleri bekletiyor ve araya oyun verisini sıkıştırıp öncelikli gönderiyor, oyun verisine torpil yapılıyor gibi düşünün.
Bunu yapmayan bir router %100 kullanım anında illa ki ping yükselişine maruz kalacaktır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 29 Aralık 2024; 17:53:27 > -
Bahsettiğiniz şey QoS. Keenetic'de default olarak enabled diye biliyorum. Kendim kullanmadım ama DD-WRT ve OpenWRT'de böyle.
Alıntı
metni:Örneğin 100 birim hızında bir internet ağında oyun + torrent çalıştırdığımızı varsayalım, Torrent devamlı olarak ağın tamamını 100 birimi meşgul edecektir ve oyun verileri iletmekte zorlanacaktır, ping artacaktır. QoS zaten bunu çözmek için yaratıldı.
Alıntı
metni:Örneğin torrent bile açsanız router oyun verisi geldiği anda torrent veri akışını yavaşlatarak paketleri bekletiyor ve araya oyun verisini sıkıştırıp öncelikli gönderiyor, oyun verisine torpil yapılıyor gibi düşünün. Resmen QoS nedir sorusunun cevabı. :D
Maalesef SuperOnline ne kendi verdiği modemde root, ne de PPPoE bilgilerini verdiği için, bizim millet QoS ne bilmeden büyüdü. (Size demiyorum)
QoS CPU üzerinden çalışır, ve bir sürü farklı algoritması vardır. Bazıları oyun için daha iyidir, bazıları komple network sağlığı için daha iyidir. Hepsi tek tek test edilip size en uygununa karar verilir. Doğrusu da budur. İnsanlar zaten bu testler ile QoS test ediyor.
study ccnaQuality of Service (QoS) Queues and Queuing Explained - Study CCNAhttps://study-ccna.com/qos-queues-queuing/Okuyabilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 29 Aralık 2024; 18:1:6 >
-
@Alphonsus Yazdığınızı anlıyorum ama benim anlatmak istediğim şu; sansür, bant daraltma, filtre, vs., uygulanmayan bir ISS'den test yaptım ve sonuç daha kötü veya benzer çıktı. Kabul edersiniz etmezsiniz sizin bileceğiniz iş ama yazdığım nedenden dolayı bu konunun yabancı ülke de veya Türkiye'de olmasının bir önemi kalmıyor.
Bu testleri aynı gün, aynı saat içerisinde yapmadım. İlk testi yapalı yaklaşık 8-9 ay olmuştur, ikinci testi de birkaç gün önce yaptım. İşte testlerin arasından uzun bir süre geçmesi bence önemli ki, sonucu iyice gösterebileyim. Nedeni de ISS tarafında bir şeyler değişmiş olmasından dolayı, aradan geçen süre içerisinde bana sundukları hizmet kalitesinde bir şeyler değişebilecek olmasından dolayı.
-
Elini veren kolunu kaptırıyor
uzak durun bu firmadan
Güvenli interneti kapatmak veya statik ip almak veya yeni farklı modem Router almak çözüm değil sorunun kaynağı Süperonline
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Teşekkürler bakıyorum şimdi
-
Benim kendi kişisel görüşüm bu, muhtemelen çok sevilmeyecek çünkü aksine inanan çok kişi var burada.
Herkes "SuperOnline'dan kurtulurum TürkNet, Netspeed, Türk Telekom'a falan geçerim VDSL olur gene daha iyi olur, kurtulurum" diyorlar ama konu o kadar basit değil. Çoğu emir BTK'dan, yani hükümetten geliyor. Bana sorsalar hepsi aynı bokun mavisi. Ha SuperOnline BTK'nın bile haberi olmadan sansür yapıyor, zamanında WireGuard protokolünü komple engelliyor vb, o ayrı konu. İçlerinde en kötüsü o evet doğru. Ama sizin TürkNet ile aynı sonucu almanız beni çok şaşırtmıyor şahsen. Yani o yüzden bu konuda "Türkiye" kısmı önemli. Aksine inanmak, "sansür, bant daraltma, filtre, vs" uygulamadığına inanmak biraz değişik geliyor bana.
Yoksa ben de diğer ISS altforumlarında da dolaşmasını bilirdim. Ama dolaşmıyorum, çünkü çok gerek yok. Bu konuda ne koşuyorsak aşağı yukarı aynı şeyler onlar içinden geçerli bence.
Kendi kişisel fikrim, doğrudur demiyorum. Opisyonum olsa ben de ilk iş TürkNet veya Türk Telekom geçerim ama maalesef mevcut değil. Kaç kere TürkNeti aradım ve yazdım şu Gigafiber gelsin diye...
Yani bu iş ne ISP değiştirerek, ne router değiştirerek, ne ethernet takmakla, ne firmware değiştirerek çözülecek bir iş değil bu. Çözüm 14 ve 28 Mayısta olabilirdi ama olmadı.
Burada eski bir yorumum. Alıntı yapayım...
Alıntı
metni:Artık 2028'e kadar sansür tam gaz devam. Kemerlerini taksın herkes.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 29 Aralık 2024; 18:27:29 >
-
Boşuna yormayın kendinizi söz konusu Süperonline olunca tüm çabalar çözüm arayışları işe yaramıyor zaman kaybı kullanıcının elinden asla bir şey gelmiyor
Artık ucuzda değil önceden ucuzdu kimileri ucuz diye katlanıyordu şimdi asla dayanılmaz asla çekilmez
Süperonline yerine vdsl alın daha iyi internet kullanımınız olur alt yapı iyiyse en azından Süperonline daki çok aşırı sansür engelleme bant genişliği daraltması vs adına ne derseniz deyin minimum seviyede karşılaşırsınız
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sahilli -- 29 Aralık 2024; 18:31:18 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Sen bu forumdan banlanacaksın aşağılık terbiyesiz insan
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X