Ülkemizde Polisiye desteklenmeli bence. Yabancılar'ın romanları bizden çok çok önde ama yine bir kitabını okumakta fayda var Türk yazarlarımızın. Hem destek açısından hemde fikir, karşılaştırma açısından. Ama ben İstanbul Hatırası'nın gidişatından memnunum 100'ü aştım. Ah birde her polisiyede kadın-erkek ilişkisi olmasa bir aşk olmasa SH gibi yani. O zaman polisiye gelişir. BENCE
İki kitabı da okudum.
Kısaca bana göre şöyle;
İstanbul Hatırası (2010)
İstanbul'un tarihi yarımadada Megara'lılar tarafından ilk kuruluşundan itibaren Cumhuriyet'e kadar olan mitolojik ve tarihsel hikayesi için giriş seviyesinde okunulabilecek akıcı bir roman olmuş... Bazı okuyucular gibi ben de Dan Brown'ın "Melekler ve Şeytanlar" adlı romanından esinlendiğini düşünüyorum. Ama güzel bir esinlenme olmuş. Romanın polisiye kurgusu da çok sağlam düzenlenmiş. Kitap 565 sayfa, biraz dikkat edilirse 300 küsürücü sayfa itibari ile katilin kim olduğu az çok tahmin edilebiliyor, fakat yine de sonuna kadar "acabalar" ile okuyucuyu sürüklüyor...
Sultanı Öldürmek (2012)
Sultanı Öldürmek Ahmet Ümit kitapları içerisinde bence daha farklı bir yere sahip olacaktır. Biraz daha ağır bir kitap, polisiyeden öte daha psikolojik ve tarihsel bir kitaptır. Fatih'in kişisel profili hakkında daha çok bilgi alabileceğiniz, fetih ve kuşatma hakkında biraz dahaöğrenebileceğiniz bir kitap. Osmanlı Tarihi ve polisiye bir cinayet ile Ahmet Ümit'in satır aralarında vermek istediği başka mesajlar da var. Bunun yanısıra ana karakter Müştak Serhazin'in kendiyle hesaplaşmasına, iç sesinden tanık oluyoruz. Yan karakterler olarak Başkomiser Nevzat, yardımcıları Ali ve Zeynep yine bu romanda yer alıyorlar. İstanbul Hatırasını okuyup Nevzat ve Ali'nin kişiliği hakkında bilgi alarak Sultanı Öldürmek kitabını okumak bence daha iyi bir fikir olabilir. Sultanı Öldürmek kitabı 100. sayfadan sonra heyecanlanmaya başlıyor. Yer yer yavaşlıyor, ama yine hızlanıyor. Yer yer ise Müştak karakterine çok güldüğüm oldu.
Sırada okumak istediğim Beyoğlu Rapsodisi, Patasana, Kavim, Bab-ı Esrar var. Ama şimdilik bu kadar Ahmet Ümit yeterli, onun için başka farklı bir kitaba başladım.
kuklayı kesinlikle okuyun ben önce kavim okudum güzeldi sonra istanbul hatırası oda idare ederdi bab-ı esrar biraz sıkıcıydı , kukla bence süperdi şimdi sırada sultanı öldürmek , patasana ve beyoğlu rapsodisi var evde okumadığım en kısa zamanda onlarıda okuyacam