Selam arkadaşlar. DONANIM HABER forum sitesine olan güvenimden, ilk defa bu tarz bir siteye üye oldum. İnşallah bilgilenir ve zamanla ben de başka arkadaşları bilgilendiririm. Şimdi gelelim soruma:
Bildiğiniz gibi ülkemizde herkesin alıştığı tarz kombiler mevcut. Acaba suyu buhara çevirerek ısıtan kombi çeşitleri var mı? Malum her geçen gün doğal gaz fiyatları artıyor ve ısınmak daha da pahalılaşıyor. Bu fikir nereden türedi diye aklınıza gelebilir. Eğer basınçlı buharla temizlik yapan makineler varsa - ki ben bir tane edindim, çok memnunum - aynı yöntemle ısıtan kombi neden olmasın! Kombinin sıcak buharla ısıtması çok daha hızlı ve ekonomik olabilir bence. Bilgi ve görüşlerinizi beklerim.
Hepinize faydalı ilimler dilerim.
bahsettiğiniz buharlı temizleyiciler bildiğim kadarıyla elektrik tüketimleri fazla cihazlardır ve ürettikleri buhar miktarı azdır. evi ısıtacak miktarda buhar üretecek bir cihaz astarı yüzünü geçecek kadar elektrik tüketir.
Elbette... Zaten benim merak ettiğim konu suyun yine doğal gazla ısıtılması ama sistemde su yerine ısı kaybına daha az maruz kalan buharın dolaşması. Ben sisteme basınçlı buhar verilerek bir evin daha fazla ve daha verimli ısıtılabileceğini düşünüyorum.
kalorifer peteğini ısıtabilecek buharı oluşturabilmen için hatırı sayılır miktarda doğal gaz tüketmen gerekir. kombiyi 80 derecede çalıştırmak bile tesisatda sorunlara neden olabilirken siz 100 derecenin üzerinde bir ısıdan bahsediyorsunuz.
ev tipi kullanımda mümkün değil , astarı yüzünden pahalıya gelir. Sıcaklığı 95ºC üzerinde bir enerji taşınması gerektiğinde en yaygın olarak buharlı ısıtma sistemleri kullanılır. Bunun yanında iletim için herhangi bir enerji harcanmaması bu sistemin en büyük avantajıdır. Sistem ekipmanları pahalıdır Bu da bu sistemlerin dezavantajıdır. akaryakıt parasından ziyade buharı nakledecek boru ve radyatörler , eşanjörler vb. malzemeler maliyet / fayda açısından evde kullanıldığında kendisini amorti edemez. ha şöyle olablirdi diyelim x fabrkasına yakınsınız ve fabrkanın kızgın buhar çıkışı var ve havaya savuracağına konutlara veriyor ki batı ülkelerinde bu türden enerji kullanımı yaygındır. ancak asıl problem bu saçma sapan enerji yasası çıkarılacağına kent ölçekli ısıtmaya geçilmiş olsaydı. ısıtma için kömür doğalgaz santralleri kurulup evlere sıcak su dağıtımı oslaydı pek çok ülkedeki gibi. hem kızgın hatların geçirildiği yolalrda buzlanma yaşanmayacak , hem şehir içinde kirlilk olmayacak , hem de tlryonlarca lira kombilere , kazanlara gitmeyecekti. 1950lerde kent ısıtması teklif edldiğnde dönemn hükümeti komunist br uygulama dyerek reddettiğinde bu sistem isvçre almanya iisveç abd italya rusya çin kanada vb pek çok ülkede uygulamaya geçmişti.
sarhosumgelS
kullanıcısına yanıt
Aynen ... Ancak kapitalist düzenlerin "pazar" anlayışı nedeniyle daha çok sarfiyat, daha bireysel harcamalar vs. vs. derken artık kimse evinin kapısını kapattığında başkalarının haykırışlarını duymak istemiyor. Bu da bizleri daha makul fiyatlarla daha verimli harcamalar arayışına itiyor. Eskiden Türkiye'de döküm demirden yapılmış radyatörlerle koca hastaneler, fakülte binaları, kütüphaneler rahatlıkla ısıtılırdı. Bu tartışma konusunu biraz da bu sebeple açtmıştım. Yorum yapan arkadaşlara teşekkürler ... 8-)