Şimdi Ara

Su aniden buz tuttu ! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
89
Cevap
0
Favori
18.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bassguitarx

    genel kültür açısından mikro mümkünse nano seviyede anlatabilir misin?


    Bu genel kültürden ziyade uzmanlığa giriyor sanki...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TRajikomik

    hocam iyiki içmeden önce donmuş




    Doğru, hiç düşünmemiştim, bundan sonra ihtiyatlı davranıp 5-6 sn bekerim içmeden önce
  • sıvının üzerindeki basınçla ilgili.
    içeride hava da soğuduğu için dolap içindeki hava basıncı dışarıya göre birazdaha düşük oluyor.
    sıvı donma için tam kritik noktada ise,dışarıdaki görece yüksek basınç donma işlemini için gereken eşik
    sıcaklığını aşağıya çekiyor ve sıvı donuyor.
  • Sen buzadamsın.
  • bunu net bi şekilde denicem evde.banada oldu dısarda su aldım buzdolabından normaldi ama açtı içmeye basladım (tamamen donmadı) baktım kucuk kucuk buz parcaları war..
  • Sanırım heroestaki herolar gibi seninde bir yeteneğin var.Şanslısın ama dikkat et sylarda gerçek olabilir
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Brooklyn

    Sanırım heroestaki herolar gibi seninde bir yeteneğin var.Şanslısın ama dikkat et sylarda gerçek olabilir




    Saka maka ilginç bişi valla
  • Durumu şu şekilde de açıklayabiliriz belki,

    Su hepimizin bildiği gibi su sıfır derecede donar.Ama aynı zamanda sıfır derecede erir de.Yani sıfır derecede hem su hem de buz aynı anda bulunabilir. Suyun sıcaklığı sıfır dereceye iner ama hemen donmaz, sıcaklık sabit ve sıfır dereceyken hala ısı kaybetmeye devam eder ve donma ısısına ulaşıldığında donar. Muhtemelen arkadaş suyu donma ısısına sınır bir ısıdayken dolaptan çıkarmış.Su burada sıvı halde. Şişenin dışındaki bir miktar nem aniden buharlaşınca (şişeden, içindeki sudan ve ortamdan ısı alarak tabii), suyun ısısı donma ısına yine aniden ulaşmış ve donma gerçekleşmiş. (olabilir )
  • @redstorm durumu güzel açıklamış. birkaç ekleme de ben yapayım.

    buz kristali oluşumu sadece soğurken değil ısınırken de olabilir. şöyle ki buz kristali oluşması için gereken bir ısı var. bunun derecesi her sıvıda değişiyor. bu saf su için 0C ama içme suyunda daha az ya da çok olabilir. soğuma sırasında buz kristali oluşmadan önce sıvı donma ısısının altına kadar iner, buna da super cooling (aşırı soğuma) denir (ing bilenlerhttp://en.wikipedia.org/wiki/Super_cooling buraya bakabilir). yani saf su -4 -5C'ye kadar soğuyor, daha sonra buz kristali oluşumuyla birlikte ısı 0C civarına çıkıyor, bir süre orada kalıyor, soğutmaya devam ederseniz tekrar inmeye devam ediyor.
    tüm bunlar ısınma süresince de geçerli.




  • BENCE DOĞAL VE MANTIKLI BİR OLAY...

    SIFIR DERECEYE VEYA DAHA ALTINA ULAŞMIŞ BİR SIVI İLK MOLEKÜLÜN KRISTALLESMESİYLE BİRLİKTE BİRDEN DONMAYA BAŞLAMIŞ.

    BAŞKA BİR ÖRNEKTE BEN VEREYİM.

    BEN BUNU BİZZAT DENEDİM, SİZDE DENEYİN.

    BÜYÜK BİR FİNCAN SAF SU BULUN. ANCAK FİNCAN ÇOK TEMİZ OLMALI.

    BU SAF SUYU MİKRODALGA FIRINA KOYUN. EN YÜKSEK DERECEDE BİR KAÇ DAKİKA ISITIN. NE KADAR ISITIRSANIZ ISITIN SU BİR TÜRLÜ KAYNAMAYACAKTIR.

    SONRA DİKKATLİCE BU SU DOLU FİNCANI MİKRODALGA FIRINDAN ÇIKARIP LAVABONUN İÇİNE KOYUN.

    SONRA İÇİNE SADECE BİR KAŞIK NESCAFE ATIN, SU BİRDEN BİRE KAYNAMAYA BAŞLAYACAK VE OLANCA SÜRATİYLE BARDAKTAN TAŞACAKTIR. (DİKKATLİ OLUN, Bİ YERİNİZİ YAKMAYIN)

    BURDADA AYNI OLAY SÖZ KONUSU, SAF SUYUN İÇİNDE İLK MOLEKÜL KAYNAMA DURUMUNA GEÇEMİYOR, AMA SİZ YABANCI BİR MADDE ATTIĞINIZ ANDA KAYNAMA DERECESİ ANİDEN DÜŞÜYOR VE SU KAYNAMAYA BAŞLIYOR.

    TARAFIMDAN DEFALARCA DENENMİŞTİR.




  • Ben de yapmak istiyorum bundan, başaran var mı?

    http://www.youtube.com/watch?v=iQtb42xHFEc
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Tecniq



    BENCE DOĞAL VE MANTIKLI BİR OLAY...

    SIFIR DERECEYE VEYA DAHA ALTINA ULAŞMIŞ BİR SIVI İLK MOLEKÜLÜN KRISTALLESMESİYLE BİRLİKTE BİRDEN DONMAYA BAŞLAMIŞ.

    BAŞKA BİR ÖRNEKTE BEN VEREYİM.

    BEN BUNU BİZZAT DENEDİM, SİZDE DENEYİN.

    BÜYÜK BİR FİNCAN SAF SU BULUN. ANCAK FİNCAN ÇOK TEMİZ OLMALI.

    BU SAF SUYU MİKRODALGA FIRINA KOYUN. EN YÜKSEK DERECEDE BİR KAÇ DAKİKA ISITIN. NE KADAR ISITIRSANIZ ISITIN SU BİR TÜRLÜ KAYNAMAYACAKTIR.

    SONRA DİKKATLİCE BU SU DOLU FİNCANI MİKRODALGA FIRINDAN ÇIKARIP LAVABONUN İÇİNE KOYUN.

    SONRA İÇİNE SADECE BİR KAŞIK NESCAFE ATIN, SU BİRDEN BİRE KAYNAMAYA BAŞLAYACAK VE OLANCA SÜRATİYLE BARDAKTAN TAŞACAKTIR. (DİKKATLİ OLUN, Bİ YERİNİZİ YAKMAYIN)

    BURDADA AYNI OLAY SÖZ KONUSU, SAF SUYUN İÇİNDE İLK MOLEKÜL KAYNAMA DURUMUNA GEÇEMİYOR, AMA SİZ YABANCI BİR MADDE ATTIĞINIZ ANDA KAYNAMA DERECESİ ANİDEN DÜŞÜYOR VE SU KAYNAMAYA BAŞLIYOR.

    TARAFIMDAN DEFALARCA DENENMİŞTİR.









    yani su kaynamak için yada donmak için bi bahane mi bekliyor...ilginç bende denemek istiyorum unutmazsam deniycem...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: mehmetbilen

    yani su kaynamak için yada donmak için bi bahane mi bekliyor...ilginç bende denemek istiyorum unutmazsam deniycem...





    buna bahane bekliyor denmez ama...

    su donarken ilk atomun donarak kristalleşmesi gerekiyor, ardından ona tutunan tüm moleküller ard arda donmaya yani kristalleşmeye aşlıyor.

    kaynarkende şöyle oluyor.

    saf suyun kaynama derecesi daha yüksek, normalde sizin mikradalgada ısıttığınız su belkide 95 dereceye çıkıyor ama henüz kaynamıyor, fakat içine yabancı bir madde attığınızda mesela nescafe, kaynama seviyesi 95 derece veya altına düşüyor ve hızla kaynamaya başlıyor.

    mutlaka deneyin




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Tecniq

    saf suyun kaynama derecesi daha yüksek, normalde sizin mikradalgada ısıttığınız su belkide 95 dereceye çıkıyor ama henüz kaynamıyor, fakat içine yabancı bir madde attığınızda mesela nescafe, kaynama seviyesi 95 derece veya altına düşüyor ve hızla kaynamaya başlıyor.

    mutlaka deneyin




    burda bir yanlışınız var.suda çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası da artar. saf suyun kaynama noktası içinde madde çözünmüş sudan daha düşüktür.
    deneyiniz yanlış demiyorum ama deneyin gerçekleşmesine dair ileri sürdüğünüz neden yanlış sanırım.



    ayrıca, ilginç vidyolar çok fazla bu konuyla ilgili.
    http://www.youtube.com/watch?v=fSPzMva9_CE&mode=related&search=




  • quote:

    Orjinalden alıntı: the_point


    quote:

    Orjinalden alıntı: Tecniq

    saf suyun kaynama derecesi daha yüksek, normalde sizin mikradalgada ısıttığınız su belkide 95 dereceye çıkıyor ama henüz kaynamıyor, fakat içine yabancı bir madde attığınızda mesela nescafe, kaynama seviyesi 95 derece veya altına düşüyor ve hızla kaynamaya başlıyor.

    mutlaka deneyin




    burda bir yanlışınız var.suda çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası da artar. saf suyun kaynama noktası içinde madde çözünmüş sudan daha düşüktür.
    deneyiniz yanlış demiyorum ama deneyin gerçekleşmesine dair ileri sürdüğünüz neden yanlış sanırım.



    ayrıca, ilginç vidyolar çok fazla bu konuyla ilgili.
    http://www.youtube.com/watch?v=fSPzMva9_CE&mode=related&search=



    hımm.. ben tam tersini biliyodum ama...
    hatta ilk deneyde tuzlu sumu daha çabuk kaynar yoksa saf sumu idi.
    yapılan deneylerde tuzlu suyun daha önce kaynadığını görmüştük




  • Bu youtubedeki suları nasıl yapıyorlar acaba bileniniz var mı?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Tecniq
    hımm.. ben tam tersini biliyodum ama...
    hatta ilk deneyde tuzlu sumu daha çabuk kaynar yoksa saf sumu idi.
    yapılan deneylerde tuzlu suyun daha önce kaynadığını görmüştük


    daha önce kaynamak ve daha düşük sıcaklıkta kaynamak aynı şey değil. daha önce kaynayan pekala yüksek sıcaklıkta kaynaya bilir.

    aşağıdaki bilgi wikipedi'den alıntıdır.
    Çözeltilerin Donma ve Kaynama Noktaları

    Bir çözücüde, uçucu olmayan bir maddenin çözünmesi, onun buhar basıncını düşürür. Çünkü; çözünen madde tanecikleri birim yüzeydeki çözücü taneciklerinin sayısını azaltır. Bu durum çözücünün zor buharlaşmasına neden olur. Buhar basıncının düşmesi de kaynama noktasının yükselmesine sebep olur. Yani çözelti saf çözücünün normal kaynama noktasında kaynamaz. Çözeltinin buhar basıncını bir atmosfere çıkarmak için sıcaklığının çözücünün normal kaynama sıcaklığının üstüne çıkarılması gerekir. Şu halde uçucu olmayan maddelerin çözülmesiyle hazırlanan çözeltilerin kaynama noktaları saf çözücülerinkinden daha yüksektir. Örneğin tuzlu suyun donma noktası saf suyun donma noktasından küçüktür. %10’luk tuz çözeltisinin donma noktası -6 °C iken %20’lik tuz çözeltisinin donma noktası -16 °C’ ye düşer.

    Kaynama noktasındaki yükselme çözeltideki çözünenin derişimi ile orantılıdır. Aşağıdaki bağıntı bu ilişkiyi ifade etmektedir.

    DTb=Kb x m

    m: molalite Kb: molal kaynama noktası yükselmesi sabiti

    Donma noktasında katı ve sıvının buhar basıncı eşittir. Sıvı çözücü ile katı çözücünün buhar basıncı eğrileri çözeltinin donma noktasında kesişir. Ancak bu sıcaklıkta çözeltinin buhar basıncı saf çözücünün denge buhar basıncından daha düşüktür. Çözeltinin buhar basıncı eğrisi, katı çözücünün buhar basıncı eğrisini daha düşük bir sıcaklıkta keser. Bu nedenle, çözeltinin donma noktası, saf çözücününkinden daha düşüktür. Otomobil radyatörlerinin suyuna eklenen etandiol(glikol) C2H4(OH)2 suyun donma noktasını düşürür. Bu da kışın otomobil motorlarının içlerinde donan su ile çatlamasını önler böyle donma noktasını düşürerek donmayı geciktiren maddelere antifiriz denir.

    Donma noktası düşmesi de çözelti derişimine ve çözücüye bağlıdır. Aşağıdaki bağıntı bu ilişkiyi ifade etmektedir.


    DTf=Kf x m

    m: molalite Kf: molal donma noktası düşmesi sabiti

    Çözeltilerde kaynama noktası yükselmesi ve donma noktası düşmesi maddenin türüne bağlı değildir. Bu durum ideal çözeltiler için Çözünen madde miktarına ve bunun çözeltide oluşturacağı (molekül- iyon) sayısına bağlıdır. Çözelti içindeki tanecik sayısı toplamı arttıkça kaynama noktası yükselir, donma noktası düşer.




  • ilginç
  • quote:

    burda bir yanlışınız var.suda çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası da artar. saf suyun kaynama noktası içinde madde çözünmüş sudan daha düşüktür.

    Fakat çözünen madde alkol olursa ikisi de ayrı sıcaklıklarda mı kaynarlar? O zaman suyun kaynama sıcaklığına ne olur. Kafam karıştı. Üstteki yazıda da uçucu olmayan maddeler için geçerlidir deniyor.
  • Tamam işte, anormal bir durum yok. Alkolün kaynama noktası 78 celcius'ta kalır, suyunki de 100'de kalır.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.