Şimdi Ara

Su aniden buz tuttu ! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
90
Cevap
0
Favori
18.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Citizen

    Tamam işte, anormal bir durum yok. Alkolün kaynama noktası 78 celcius'ta kalır, suyunki de 100'de kalır.

    Alıntıları Göster
    quote:

    Orjinalden alıntı: Citizen

    Tamam işte, anormal bir durum yok. Alkolün kaynama noktası 78 celcius'ta kalır, suyunki de 100'de kalır.

    O zaman çözeltinin kaynama noktası hakkında ne diyebiliriz? Tuz ile su çözeltisinde tuzun derişimine göre kaynama sıcaklığı artıyor ama bunda öyle bir şey olmuyor değil mi?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kant

    quote:

    Orjinalden alıntı: Citizen

    Tamam işte, anormal bir durum yok. Alkolün kaynama noktası 78 celcius'ta kalır, suyunki de 100'de kalır.

    O zaman çözeltinin kaynama noktası hakkında ne diyebiliriz? Tuz ile su çözeltisinde tuzun derişimine göre kaynama sıcaklığı artıyor ama bunda öyle bir şey olmuyor değil mi?

    Alıntıları Göster
    Çözeltilerde kaynama noktası değil de "kaynamaya başlama sıcaklığı" ibaresi kullanılır. Çünkü çözeltiler saf madde değil. Bu olay lisede de bu şekilde öğretilir. Tuzun da derişimine bağlı olarak tuzlu suyun kaynamaya başlama sıcaklığı 102, 104 celcius'a kadar gidebilir, artabilir de. Öte yandan, özel olarak alkol uçucu bir maddedir. Alkol ile suyun kaynama noktaları aynı kalmaktadır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Citizen

    Çözeltilerde kaynama noktası değil de "kaynamaya başlama sıcaklığı" ibaresi kullanılır. Çünkü çözeltiler saf madde değil. Bu olay lisede de bu şekilde öğretilir. Tuzun da derişimine bağlı olarak tuzlu suyun kaynamaya başlama sıcaklığı 102, 104 celcius'a kadar gidebilir, artabilir de. Öte yandan, özel olarak alkol uçucu bir maddedir. Alkol ile suyun kaynama noktaları aynı kalmaktadır.

    Alıntıları Göster
    ya bu suyu aniden dondurma olayını nasıl yapacağız, ingilizce yazılarda vardı ama anlamadım?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cazooka

    ya bu suyu aniden dondurma olayını nasıl yapacağız, ingilizce yazılarda vardı ama anlamadım?

    Alıntıları Göster
    Buzdolabından sıvı olarak çıkarılan suyun aniden katılaşması dolaptaki basınç ile dış basıncın farklı olmasından kaynaklanabilir. Suyun dolaba ilk koyulduğu anda iç basınç ile atmosfer basıncı birbirine çok yakındır. Bir kaç saat sonra yalıtılmış dolap ortamından farklı olarak bölgedeki atmosfer basıncı düşmüş olabilir. Dolapta 1 dereceye gelmiş olan su dışardaki alçak basınca mağruz kalınca aniden katılaşmış olabilir. Düşük basınçta donma daha kolay olur çünkü. Suyun sıcaklığı kritik sınır değerde ise ufak bir basınç farkı bile bu sonucu doğurmaya yetebilir diye düşünüyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: phizikci

    Durumu şu şekilde de açıklayabiliriz belki,

    Su hepimizin bildiği gibi su sıfır derecede donar.Ama aynı zamanda sıfır derecede erir de.Yani sıfır derecede hem su hem de buz aynı anda bulunabilir. Suyun sıcaklığı sıfır dereceye iner ama hemen donmaz, sıcaklık sabit ve sıfır dereceyken hala ısı kaybetmeye devam eder ve donma ısısına ulaşıldığında donar. Muhtemelen arkadaş suyu donma ısısına sınır bir ısıdayken dolaptan çıkarmış.Su burada sıvı halde. Şişenin dışındaki bir miktar nem aniden buharlaşınca (şişeden, içindeki sudan ve ortamdan ısı alarak tabii), suyun ısısı donma ısına yine aniden ulaşmış ve donma gerçekleşmiş. (olabilir )

    Alıntıları Göster
    doğru cevap tebrik ederim.
    olay testideki su ile aynı şekilde çalışmaktadır.Buzlabındaki su da sıfır yada biraz üstü ise dışarıdaki sıcak havada plasitk şişenin yüzeyinde oluşan buhar fazı sistemin ısısını düşürür ve su da tam donma fazına yakın olduğu için kristalize olur.

    quote:

    Orjinalden alıntı: phizikci

    Durumu şu şekilde de açıklayabiliriz belki,

    Su hepimizin bildiği gibi su sıfır derecede donar.Ama aynı zamanda sıfır derecede erir de.Yani sıfır derecede hem su hem de buz aynı anda bulunabilir. Suyun sıcaklığı sıfır dereceye iner ama hemen donmaz, sıcaklık sabit ve sıfır dereceyken hala ısı kaybetmeye devam eder ve donma ısısına ulaşıldığında donar. Muhtemelen arkadaş suyu donma ısısına sınır bir ısıdayken dolaptan çıkarmış.Su burada sıvı halde. Şişenin dışındaki bir miktar nem aniden buharlaşınca (şişeden, içindeki sudan ve ortamdan ısı alarak tabii), suyun ısısı donma ısına yine aniden ulaşmış ve donma gerçekleşmiş. (olabilir )





  • quote:

    Orijinalden alıntı: vezir

    doğru cevap tebrik ederim.
    olay testideki su ile aynı şekilde çalışmaktadır.Buzlabındaki su da sıfır yada biraz üstü ise dışarıdaki sıcak havada plasitk şişenin yüzeyinde oluşan buhar fazı sistemin ısısını düşürür ve su da tam donma fazına yakın olduğu için kristalize olur.

    quote:

    Orjinalden alıntı: phizikci

    Durumu şu şekilde de açıklayabiliriz belki,

    Su hepimizin bildiği gibi su sıfır derecede donar.Ama aynı zamanda sıfır derecede erir de.Yani sıfır derecede hem su hem de buz aynı anda bulunabilir. Suyun sıcaklığı sıfır dereceye iner ama hemen donmaz, sıcaklık sabit ve sıfır dereceyken hala ısı kaybetmeye devam eder ve donma ısısına ulaşıldığında donar. Muhtemelen arkadaş suyu donma ısısına sınır bir ısıdayken dolaptan çıkarmış.Su burada sıvı halde. Şişenin dışındaki bir miktar nem aniden buharlaşınca (şişeden, içindeki sudan ve ortamdan ısı alarak tabii), suyun ısısı donma ısına yine aniden ulaşmış ve donma gerçekleşmiş. (olabilir )



    Alıntıları Göster
    Bana göre bu cevap kesinlikle mantık dışı.. Bu şekilde donma olsa bile bu kadar ani olamaz. Ani olmasının sebebi her yönden etkiyen basınç farkı olmalı. Soğuk şişenin etrafındaki su buharlaşmaz tam aksine şişeye değen su buharı(nem) sıvı hale geçer. Bunun şişedeki suyu ısıtma etkisi vardır hatta. Kusura bakmayın ama kesinlikle mümkün değil.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: [cins]

    Bana göre bu cevap kesinlikle mantık dışı.. Bu şekilde donma olsa bile bu kadar ani olamaz. Ani olmasının sebebi her yönden etkiyen basınç farkı olmalı. Soğuk şişenin etrafındaki su buharlaşmaz tam aksine şişeye değen su buharı(nem) sıvı hale geçer. Bunun şişedeki suyu ısıtma etkisi vardır hatta. Kusura bakmayın ama kesinlikle mümkün değil.

    Alıntıları Göster
    buzu ezdiğinizde anında suya dönüşür. çünkü basınç artmıştır. Donmaya yakın su üzerindeki basınç da aniden düşürülürse su aniden buza dönüşür. Dolaba koyma anı ile çıkarılma anı arasında geçen sürede meydana gelen bölgesel atmosfer basınç değişikliğinden olmalı bu olay ki hemen hemen hergün yaşanıyor...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: [cins]

    Bana göre bu cevap kesinlikle mantık dışı.. Bu şekilde donma olsa bile bu kadar ani olamaz. Ani olmasının sebebi her yönden etkiyen basınç farkı olmalı. Soğuk şişenin etrafındaki su buharlaşmaz tam aksine şişeye değen su buharı(nem) sıvı hale geçer. Bunun şişedeki suyu ısıtma etkisi vardır hatta. Kusura bakmayın ama kesinlikle mümkün değil.

    Alıntıları Göster
    sayın cins ,
    herhalde yanlış anlıyorsunuz birşeyleri , veya ben hatalı anlatıyorum.
    soğuk bir şişe buz dolabından çıkaralıp da masaya konduğunda etrafında su zerrecikleri görmez misiniz.Bunlar nereden gelmektedir sizce ....
    Bu oluşan suyun havadaki su buharının yoğunlaşması olduğunu bilmeniz gerekir, büyük miktarda su da tekrar buhar fazına geçer ise (ortamdaki nemin az olması gereklidir) sistemin ısısını alır.Burası ince noktadır çünkü buhar fazı suyun yoğunlaşması ile birlikte bir miktar da buhar fazına geçmesi ile olur.Çünkü sıvı hale geçen su zerrecikleri ortamdaki sıcaklık nedeniyle buharlaşmak isterler .Suyun zerreciğinin sişeye değern kısmı ısı tranferi yönünden conduction ile soğuma yönünde etkiye maruz kalırken değymeyen kısmı havanın kısmi basıncı ve nemi ile convection ile ısınır ve bir kısmını feda ederek damlacıkların büyüyerek aktığını görörsünüz, işte bu akma işleminin başladığı ana kadar olan buharlaşma ile su buz fazına geçmesi mümkündür.Bunu söyle anlatmaya çalışayım, soğuk buhar makinalarını bilirsiniz, buhar illaki ki sıcak olcak demek değildir ,bu insan aklının yanılgısıdır.Eğer hava nemlendici aletleri incelerseniz soğuk buhar fazını anlayabilir ortamdan ısı aldığını da mümkün olabileceğini anlarsınız.

    quote:

    Orjinalden alıntı: [cins]

    Bana göre bu cevap kesinlikle mantık dışı.. Bu şekilde donma olsa bile bu kadar ani olamaz. Ani olmasının sebebi her yönden etkiyen basınç farkı olmalı. Soğuk şişenin etrafındaki su buharlaşmaz tam aksine şişeye değen su buharı(nem) sıvı hale geçer. Bunun şişedeki suyu ısıtma etkisi vardır hatta. Kusura bakmayın ama kesinlikle mümkün değil.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: [cins]

    buzu ezdiğinizde anında suya dönüşür. çünkü basınç artmıştır. Donmaya yakın su üzerindeki basınç da aniden düşürülürse su aniden buza dönüşür. Dolaba koyma anı ile çıkarılma anı arasında geçen sürede meydana gelen bölgesel atmosfer basınç değişikliğinden olmalı bu olay ki hemen hemen hergün yaşanıyor...

    Alıntıları Göster
    basınç değişikliğinin donma üzerindeki etkisini biliyorum bu konuda gazlı içecekler için durumu anlıyorum.Ancak burada açık su şişesinden bahsedilmekte , ayrıca kapağı açılıyor mu açılmıyor mu ben anlamadım, ancak açılırsa ani basınç değişimi olacaktır.

    quote:

    Orjinalden alıntı: [cins]

    buzu ezdiğinizde anında suya dönüşür. çünkü basınç artmıştır. Donmaya yakın su üzerindeki basınç da aniden düşürülürse su aniden buza dönüşür. Dolaba koyma anı ile çıkarılma anı arasında geçen sürede meydana gelen bölgesel atmosfer basınç değişikliğinden olmalı bu olay ki hemen hemen hergün yaşanıyor...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vezir

    basınç değişikliğinin donma üzerindeki etkisini biliyorum bu konuda gazlı içecekler için durumu anlıyorum.Ancak burada açık su şişesinden bahsedilmekte , ayrıca kapağı açılıyor mu açılmıyor mu ben anlamadım, ancak açılırsa ani basınç değişimi olacaktır.

    quote:

    Orjinalden alıntı: [cins]

    buzu ezdiğinizde anında suya dönüşür. çünkü basınç artmıştır. Donmaya yakın su üzerindeki basınç da aniden düşürülürse su aniden buza dönüşür. Dolaba koyma anı ile çıkarılma anı arasında geçen sürede meydana gelen bölgesel atmosfer basınç değişikliğinden olmalı bu olay ki hemen hemen hergün yaşanıyor...


    Alıntıları Göster
    Basınç farkının kendini hissettirebilmesi için plastik bir şişe olduğunu düşünürsek kapağın açık olması şart değildir. Plastik şişeyi sıktığınız zaman içerideki buzun erimesine benzer şekilde; eğer şişe çeperindeki basınç düşükse içeride kritik sıcaklıkta bulunan suyun da donması olağandır.


    Bakınız sayın vezir, dolaptan çıkarılan soğuk su şişesinin çevresinde oluşan suyun sebebi havadaki nem olduğuna göre bu yoğunlaşma işlemi gerçekleşirken havada gaz halinde bulunan suyun enerjisini şişeye verip suyu ısıtması gerekir. Yani soğuk su şişesi üzerindeki yoğunlaşma suyu ısıtır, soğumasına sebep olmaz. Suyun her sıcaklıkta buharlaştığı düşünülse bile totalde bu olay şişeyi ısıtır. Testi olayında ise testi dışındaki nem zaten içerideki sudan kaynaklanır ve dışarıya çıkan su zerrecikleri buharlaşırken testi soğur. Dolaptan çıkarılan su şişesinin etrafında oluşan damlacıklar ise dış ortamdaki su buharının enerjisini şişeye vermesinden kaynaklandığı için daha sonra buharlaşması düşünülse bile olsa olsa soğutma ve ısıtma etkisinin birbirini dengelediği söylenebilir.

    Ayrıca sizin teorinize göre düşündüğümüz zaman dolaptan çıkarılan suyun önce donması ve beklenen süreye bağlı olarak -10, -20 diye gitmesi gerekirdi ki böyle birşey mümkün değil.


    Buharlaşarak şişeyi soğuttuğu iddia ettiğiniz nemin zamanla birleşerek damlacık oluşturduğunu kendiniz söylüyorsunuz. demek ki buharlaşmadan fazla yoğunlaşma olmaktadır. Yoğunlaşmanın hakim olduğu bu olayda şişedeki suyun ısınması gerekir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: [cins]

    Basınç farkının kendini hissettirebilmesi için plastik bir şişe olduğunu düşünürsek kapağın açık olması şart değildir. Plastik şişeyi sıktığınız zaman içerideki buzun erimesine benzer şekilde; eğer şişe çeperindeki basınç düşükse içeride kritik sıcaklıkta bulunan suyun da donması olağandır.


    Bakınız sayın vezir, dolaptan çıkarılan soğuk su şişesinin çevresinde oluşan suyun sebebi havadaki nem olduğuna göre bu yoğunlaşma işlemi gerçekleşirken havada gaz halinde bulunan suyun enerjisini şişeye verip suyu ısıtması gerekir. Yani soğuk su şişesi üzerindeki yoğunlaşma suyu ısıtır, soğumasına sebep olmaz. Suyun her sıcaklıkta buharlaştığı düşünülse bile totalde bu olay şişeyi ısıtır. Testi olayında ise testi dışındaki nem zaten içerideki sudan kaynaklanır ve dışarıya çıkan su zerrecikleri buharlaşırken testi soğur. Dolaptan çıkarılan su şişesinin etrafında oluşan damlacıklar ise dış ortamdaki su buharının enerjisini şişeye vermesinden kaynaklandığı için daha sonra buharlaşması düşünülse bile olsa olsa soğutma ve ısıtma etkisinin birbirini dengelediği söylenebilir.

    Ayrıca sizin teorinize göre düşündüğümüz zaman dolaptan çıkarılan suyun önce donması ve beklenen süreye bağlı olarak -10, -20 diye gitmesi gerekirdi ki böyle birşey mümkün değil.


    Buharlaşarak şişeyi soğuttuğu iddia ettiğiniz nemin zamanla birleşerek damlacık oluşturduğunu kendiniz söylüyorsunuz. demek ki buharlaşmadan fazla yoğunlaşma olmaktadır. Yoğunlaşmanın hakim olduğu bu olayda şişedeki suyun ısınması gerekir.

    Alıntıları Göster
    sayın cins,
    evaporativ cooling başlığı altında buharlaşma ile nasıl enerji transferi yapıldığını incelemenizde yarar var.
    BAğıl nem miktarı diye birşey vardır.Ortamdaki bağıl nem düşük ise ve ortam sıcaksa buharlaşma olayı istemesenizde olur.Benim kastım bağıl nem miktarı çok düşük ve ortam yeterince sıcaksa bu su damlacıkları oluşurken daha buharlaşmaya başlar bu da ortamı yani temas ettiği cismi soğutur ancak sizin sandığınız gibi bu 10 -20 derece değil , sadece birkaç derece olabilmektedir.Sadece olabilirlik kapsamında sıfır derecede veya 0,1-0,2 derecedeki su dolaptan çıkarıldığında bunun ısısını 0.00 yapmak bağıl nem miktarının düşük kuru ve rüzgarlı bir ortamda buharlaşma miktarını artırarak mümkün olabilir.

    Eğer damla damla su akmaya başlayıp da şişenin altı su dolmaya başlıyorsa zaten bağıl nem oranı buharlaşma için yeterli alt seviyede olacağı için soğutma şartı sağlanamaz.

    Ayrıca testi değil de mesela cam bir şişenin (şeşfaf olmayanve geçirgen olmayan)yüzünü ıslatarak güneşe koyarsanız içindeki sıvı soğuyacaktır.

    Size ilginç bir örnek veriyim güneydoğuda eskiden buzdopları yaygınlaşmamışken karpuzu yemeden önce dışını ıslatıp açık havada gölge bir yere koyarlarmış , soğusunda yiyelim diye , aynı prensip geçerlidir.

    quote:

    Orjinalden alıntı: [cins]

    Basınç farkının kendini hissettirebilmesi için plastik bir şişe olduğunu düşünürsek kapağın açık olması şart değildir. Plastik şişeyi sıktığınız zaman içerideki buzun erimesine benzer şekilde; eğer şişe çeperindeki basınç düşükse içeride kritik sıcaklıkta bulunan suyun da donması olağandır.


    Bakınız sayın vezir, dolaptan çıkarılan soğuk su şişesinin çevresinde oluşan suyun sebebi havadaki nem olduğuna göre bu yoğunlaşma işlemi gerçekleşirken havada gaz halinde bulunan suyun enerjisini şişeye verip suyu ısıtması gerekir. Yani soğuk su şişesi üzerindeki yoğunlaşma suyu ısıtır, soğumasına sebep olmaz. Suyun her sıcaklıkta buharlaştığı düşünülse bile totalde bu olay şişeyi ısıtır. Testi olayında ise testi dışındaki nem zaten içerideki sudan kaynaklanır ve dışarıya çıkan su zerrecikleri buharlaşırken testi soğur. Dolaptan çıkarılan su şişesinin etrafında oluşan damlacıklar ise dış ortamdaki su buharının enerjisini şişeye vermesinden kaynaklandığı için daha sonra buharlaşması düşünülse bile olsa olsa soğutma ve ısıtma etkisinin birbirini dengelediği söylenebilir.

    Ayrıca sizin teorinize göre düşündüğümüz zaman dolaptan çıkarılan suyun önce donması ve beklenen süreye bağlı olarak -10, -20 diye gitmesi gerekirdi ki böyle birşey mümkün değil.


    Buharlaşarak şişeyi soğuttuğu iddia ettiğiniz nemin zamanla birleşerek damlacık oluşturduğunu kendiniz söylüyorsunuz. demek ki buharlaşmadan fazla yoğunlaşma olmaktadır. Yoğunlaşmanın hakim olduğu bu olayda şişedeki suyun ısınması gerekir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vezir

    sayın cins,
    evaporativ cooling başlığı altında buharlaşma ile nasıl enerji transferi yapıldığını incelemenizde yarar var.
    BAğıl nem miktarı diye birşey vardır.Ortamdaki bağıl nem düşük ise ve ortam sıcaksa buharlaşma olayı istemesenizde olur.Benim kastım bağıl nem miktarı çok düşük ve ortam yeterince sıcaksa bu su damlacıkları oluşurken daha buharlaşmaya başlar bu da ortamı yani temas ettiği cismi soğutur ancak sizin sandığınız gibi bu 10 -20 derece değil , sadece birkaç derece olabilmektedir.Sadece olabilirlik kapsamında sıfır derecede veya 0,1-0,2 derecedeki su dolaptan çıkarıldığında bunun ısısını 0.00 yapmak bağıl nem miktarının düşük kuru ve rüzgarlı bir ortamda buharlaşma miktarını artırarak mümkün olabilir.

    Eğer damla damla su akmaya başlayıp da şişenin altı su dolmaya başlıyorsa zaten bağıl nem oranı buharlaşma için yeterli alt seviyede olacağı için soğutma şartı sağlanamaz.

    Ayrıca testi değil de mesela cam bir şişenin (şeşfaf olmayanve geçirgen olmayan)yüzünü ıslatarak güneşe koyarsanız içindeki sıvı soğuyacaktır.

    Size ilginç bir örnek veriyim güneydoğuda eskiden buzdopları yaygınlaşmamışken karpuzu yemeden önce dışını ıslatıp açık havada gölge bir yere koyarlarmış , soğusunda yiyelim diye , aynı prensip geçerlidir.

    quote:

    Orjinalden alıntı: [cins]

    Basınç farkının kendini hissettirebilmesi için plastik bir şişe olduğunu düşünürsek kapağın açık olması şart değildir. Plastik şişeyi sıktığınız zaman içerideki buzun erimesine benzer şekilde; eğer şişe çeperindeki basınç düşükse içeride kritik sıcaklıkta bulunan suyun da donması olağandır.


    Bakınız sayın vezir, dolaptan çıkarılan soğuk su şişesinin çevresinde oluşan suyun sebebi havadaki nem olduğuna göre bu yoğunlaşma işlemi gerçekleşirken havada gaz halinde bulunan suyun enerjisini şişeye verip suyu ısıtması gerekir. Yani soğuk su şişesi üzerindeki yoğunlaşma suyu ısıtır, soğumasına sebep olmaz. Suyun her sıcaklıkta buharlaştığı düşünülse bile totalde bu olay şişeyi ısıtır. Testi olayında ise testi dışındaki nem zaten içerideki sudan kaynaklanır ve dışarıya çıkan su zerrecikleri buharlaşırken testi soğur. Dolaptan çıkarılan su şişesinin etrafında oluşan damlacıklar ise dış ortamdaki su buharının enerjisini şişeye vermesinden kaynaklandığı için daha sonra buharlaşması düşünülse bile olsa olsa soğutma ve ısıtma etkisinin birbirini dengelediği söylenebilir.

    Ayrıca sizin teorinize göre düşündüğümüz zaman dolaptan çıkarılan suyun önce donması ve beklenen süreye bağlı olarak -10, -20 diye gitmesi gerekirdi ki böyle birşey mümkün değil.


    Buharlaşarak şişeyi soğuttuğu iddia ettiğiniz nemin zamanla birleşerek damlacık oluşturduğunu kendiniz söylüyorsunuz. demek ki buharlaşmadan fazla yoğunlaşma olmaktadır. Yoğunlaşmanın hakim olduğu bu olayda şişedeki suyun ısınması gerekir.


    Alıntıları Göster
    Sayın vezir, soğumanın sadece belli bir notaya kadar olacağını açıkladığınız yeri anladım. Yani neden -10, -20 ye kadar gitmediğini...

    Fakat sanırım siz şu olayı gözden kaçırıyorsunuz:

    Islatılan cam şişe, karpuz ya da testi olayında su direk olarak dışarıdan sıvı halde tatbik ediliyor. Fakat dolaptan çıkan soğuk şişe üzerindeki su aslında önceden buhardı, çıkarılır çıkarılmaz sıvı hale dönüşmeye başladı. Soğuk bir yüzeyle karşılaşınca buhar sıvı hale geçiyor. Yani şişe yüzeyinde hal değiştiriyor. Bu yüzdendir ki karpuz ya da testiden farklı olarak şişe yüzeyinde sıvıya dönen havadaki buhar, şişeye ilk etapta ısı vermek zorundadır. Şişenin sıcaklığı dış ortama eşit olmaya yaklaşınca artık yüzeydeki sıvı hızlanarak buharlaşmaya başlar ve şişedeki su dış ortama göre nispeten soğuk olur. Sizin bahsettiğiniz olay sadece burada gerçekleşir. İlk etaptan itibaren her sıcaklıkta buharlaştığını kabul ettiğimiz suyun yoğunlaşma hızı daha fazladır.

    Dediğim gibi; soğuk şişe yüzeyindeki su önceden buhardı ve enerjisi yüksekti. Şişe yüzeyinin moleküler kinetik enerjisi (sıcaklığı) su buharından düşüktü. Su buharı şişe yüzeyine temas edince enerjisini soğuk şişeye ve suya aktarmak zorundadır. (şişedeki suyu ısıtır.) Bu aktarım gerçekleşirken de yüzeydeki su oluşur. Bunun siz de farkındasınızdır biliyorum fakat gözden kaçırdığınızı düşünerek yazma ihtiyacı hissettim. Yukarıda yaztığınız olayı ve suyun neden -10 seviyesine kadar düşmeyeceğini anladım. Fakat bu bahsettim noktada bence yanlışınız var.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: [cins]

    Sayın vezir, soğumanın sadece belli bir notaya kadar olacağını açıkladığınız yeri anladım. Yani neden -10, -20 ye kadar gitmediğini...

    Fakat sanırım siz şu olayı gözden kaçırıyorsunuz:

    Islatılan cam şişe, karpuz ya da testi olayında su direk olarak dışarıdan sıvı halde tatbik ediliyor. Fakat dolaptan çıkan soğuk şişe üzerindeki su aslında önceden buhardı, çıkarılır çıkarılmaz sıvı hale dönüşmeye başladı. Soğuk bir yüzeyle karşılaşınca buhar sıvı hale geçiyor. Yani şişe yüzeyinde hal değiştiriyor. Bu yüzdendir ki karpuz ya da testiden farklı olarak şişe yüzeyinde sıvıya dönen havadaki buhar, şişeye ilk etapta ısı vermek zorundadır. Şişenin sıcaklığı dış ortama eşit olmaya yaklaşınca artık yüzeydeki sıvı hızlanarak buharlaşmaya başlar ve şişedeki su dış ortama göre nispeten soğuk olur. Sizin bahsettiğiniz olay sadece burada gerçekleşir. İlk etaptan itibaren her sıcaklıkta buharlaştığını kabul ettiğimiz suyun yoğunlaşma hızı daha fazladır.

    Dediğim gibi; soğuk şişe yüzeyindeki su önceden buhardı ve enerjisi yüksekti. Şişe yüzeyinin moleküler kinetik enerjisi (sıcaklığı) su buharından düşüktü. Su buharı şişe yüzeyine temas edince enerjisini soğuk şişeye ve suya aktarmak zorundadır. (şişedeki suyu ısıtır.) Bu aktarım gerçekleşirken de yüzeydeki su oluşur. Bunun siz de farkındasınızdır biliyorum fakat gözden kaçırdığınızı düşünerek yazma ihtiyacı hissettim. Yukarıda yaztığınız olayı ve suyun neden -10 seviyesine kadar düşmeyeceğini anladım. Fakat bu bahsettim noktada bence yanlışınız var.

    Alıntıları Göster
    sayın cins themodinamik detaylarına girmek zorunda bırakıyorsunuz beni, eğer detaylı bilginiz yok ise kabaca tahmin yapmanız yanlıştır.

    su damlacıklarının şişeyi ısıtması conduction ile olur .Bunun formülü ile convection formülü farklıdır .İşte bu küçük püfnaktası yüzünden buharlaşma ile sistemden ısı transferi mümkün oluyor yoksa hiçbir klima sistemini çalıştıramazdık.

    şimdi detaya inmek zorundayım forumu izleyenlerin eksik bilgi ile bilgilendirmek istemem.
    conductıon için formül:

    Q/t =k x A (T2-T1) /d dir

    burada k=thermal conductivity olarak hava için 5.7 .10eksi 5 cal/s/cm.Celcius
    d=cam yüzeyi ile hava arasındaki cm lerle ifade edilebilecek uzaklıktır bunu 2-3 cm alabilirsiniz.
    A=cam şişenin yüzey alanıdır
    T1=hava sıcaklığı
    T2=cam sişenin dış yüzey sıcaklığıdır.

    şimdi kritik olan concution ile transfer edilen ısı ile convection arasında çok büyük farkın olmasıdır.Bunu yaratan bağıl nem oranıdır.Bağıl nem oranı %10-30 arasındaysa convection ile rahatlama olacaktır.Aksi takdirde hepimiz 37 dereceyi geçen ısılarda ısınır ve patlardık.Neden patlamadığımız işte bu convection ile ısı kaybetme ile açıklanmaktadır.Ancak dediğim gibi nem oranı artınca terleme ile yapılan bu buharlaşma aslında elinizi yüzünüzü ıslatarak da yapılabilir aynı şeydir.Yeter ki bağıl nem oranı %70 cıvarlaını geçmesin.Bundan sonra vucut ısıyı düşürememekte çünkü convection (çevredeki ısı ve havadaki buhar oranı)ile ısınan vucut > conduction olursa beynimize kan çıkma tabiri ile kan basıncımız yükselerek kan debisini artırmakta ve vucuttasn atılan su ile ısıtma noktasını denfgelemektedir.Unutmayalım ki şişedeki su ile bizim vucudumuz aynı şeydir.Vucuttan ter atmek sadece allahın mı diyelim ,canlıların geliştirdiği mi diyelim,bir koruma sistemidir.Çünkü her zaman su bulmanız mümkün değildir ki vucudunuzu ıslak tutun.Balıklarda farklı nem oranına sahip cilt ile bu çözülmüş , kertenkelelerde ise kalın deri ile conduction ile ısınma azaltılmış ve sonuçta gerekmeyen vucut ısısı daha aşagılara çekilerek ısı transferi dengelenmiştir.Şimdi tekrar konumuza dönersek ,

    convection ile buharlaşma her zaman conduction yoluyla ısınmadan daha fazladır bu latent heat denilen gizli ısı yüzünden olmaktadır.Yeterki bağıl nem oranı çok düşük olsun.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 26 Temmuz 2007; 13:15:15 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vezir

    sayın cins themodinamik detaylarına girmek zorunda bırakıyorsunuz beni, eğer detaylı bilginiz yok ise kabaca tahmin yapmanız yanlıştır.

    su damlacıklarının şişeyi ısıtması conduction ile olur .Bunun formülü ile convection formülü farklıdır .İşte bu küçük püfnaktası yüzünden buharlaşma ile sistemden ısı transferi mümkün oluyor yoksa hiçbir klima sistemini çalıştıramazdık.

    şimdi detaya inmek zorundayım forumu izleyenlerin eksik bilgi ile bilgilendirmek istemem.
    conductıon için formül:

    Q/t =k x A (T2-T1) /d dir

    burada k=thermal conductivity olarak hava için 5.7 .10eksi 5 cal/s/cm.Celcius
    d=cam yüzeyi ile hava arasındaki cm lerle ifade edilebilecek uzaklıktır bunu 2-3 cm alabilirsiniz.
    A=cam şişenin yüzey alanıdır
    T1=hava sıcaklığı
    T2=cam sişenin dış yüzey sıcaklığıdır.

    şimdi kritik olan concution ile transfer edilen ısı ile convection arasında çok büyük farkın olmasıdır.Bunu yaratan bağıl nem oranıdır.Bağıl nem oranı %10-30 arasındaysa convection ile rahatlama olacaktır.Aksi takdirde hepimiz 37 dereceyi geçen ısılarda ısınır ve patlardık.Neden patlamadığımız işte bu convection ile ısı kaybetme ile açıklanmaktadır.Ancak dediğim gibi nem oranı artınca terleme ile yapılan bu buharlaşma aslında elinizi yüzünüzü ıslatarak da yapılabilir aynı şeydir.Yeter ki bağıl nem oranı %70 cıvarlaını geçmesin.Bundan sonra vucut ısıyı düşürememekte çünkü convection (çevredeki ısı ve havadaki buhar oranı)ile ısınan vucut > conduction olursa beynimize kan çıkma tabiri ile kan basıncımız yükselerek kan debisini artırmakta ve vucuttasn atılan su ile ısıtma noktasını denfgelemektedir.Unutmayalım ki şişedeki su ile bizim vucudumuz aynı şeydir.Vucuttan ter atmek sadece allahın mı diyelim ,canlıların geliştirdiği mi diyelim,bir koruma sistemidir.Çünkü her zaman su bulmanız mümkün değildir ki vucudunuzu ıslak tutun.Balıklarda farklı nem oranına sahip cilt ile bu çözülmüş , kertenkelelerde ise kalın deri ile conduction ile ısınma azaltılmış ve sonuçta gerekmeyen vucut ısısı daha aşagılara çekilerek ısı transferi dengelenmiştir.Şimdi tekrar konumuza dönersek ,

    convection ile buharlaşma her zaman conduction yoluyla ısınmadan daha fazladır bu latent heat denilen gizli ısı yüzünden olmaktadır.Yeterki bağıl nem oranı çok düşük olsun.



    Alıntıları Göster


    Bu işin boyutları gitigide genişliyor. İzlemekteyiz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: feylesof



    Bu işin boyutları gitigide genişliyor. İzlemekteyiz.

    Alıntıları Göster
    resim iyi çıkmamış tekrar veriyorum

     Su aniden buz tuttu !


     Su aniden buz tuttu !




  • quote:

    Orijinalden alıntı: vezir

    resim iyi çıkmamış tekrar veriyorum

     Su aniden buz tuttu !


     Su aniden buz tuttu !


    Alıntıları Göster
    @vezir, konu hakkında sahip olduğunuz teorik bilgiyi eleştirebilecek bir nokta bulamıyorum. Benim eleştirmek istediğim nokta sahip olduğunuz teorik bilgiyi fiziksel dünyaya uygulamanız konusunda olabilir belki. Kesin yanlıştır demem mümkün değil tabi ki fakat olayın gerçekleşme anındaki bütün ayrıntıları göz önüne almadığınızı düşünüyorum. Ben yazdıklarınızı anladığımı sanıyorum fakat sizin benim yazdıklarımı tam olarak muhakeme ettiğinizden emin değilim.

    1) Topiği açan arkadaşın söylediğine bakılırsa dolaptan çıkarılan soğuk su ani bir şekilde büyük oranlarda buza dönüşmüş. Büyük oranlardaki bu değişimin bu kadar hızlı olmasını ısı yalıtımı-iletimi ile açıklayamazsınız. Dolapta normal seyrine bırakılan su bile bu kadar hızlı donmamaktadır. Bu hızlı donmanın en etikili sebebi basınçtır Basınç ısı iletiminden farklı olarak etkisini moleküller arasında çok daha hızlı iletir. Çok basit bir örnekle açıklayayım; bir ucunu ateşe tuttuğunuz demir parçası bir süre sonra tutulamayacak hale gelir fakat demir çuğubu tutup ittirseniz basınç diğer uca neredeyse anında iletilir. Sıvı ve katıların hal değiştirmesinde en hızlı etki gösteren faktör basınçtan başka birşey değildir. Buza basarsanız anında su olur, soğuk su üzerindeki basıncı aniden düşürürseniz anında buz olur. Dolaptan çıkan su ani düşük basınç karşısında bu kadar hızlı donmuştur.

    2) Conduction (katı yüzey-katı yüzey ısı transferi) ile Convection (katı yüzey-akışkan ısı transferi) hakkında bilgiler vermişsiniz. Convection'nın Conduction'dan daha hızlı bir iletime neden olduğunu belirtmişsiniz. Bunları açıklamanızı gerektirecek bir durum görmüyorum. Siz halen su testisi örneğinden bahsediyorsunuz. Diyorsunuz ki: testiden buharlaşan buharın aldığı ısı, testi yüzeyindeki sıvı suyun testiye verdiği ısıdan fazla olduğu için testi soğur. Benim buna hiç bir itirazım başından beri yok zaten. Peki siz su şişesindeki suyun orada nasıl yoğunlaştığını hesaba kattınız mı acaba? Hani burada hal değişimi için verilen ısı? Havadaki nem şişe yüzeyinde yoğunlaşırken şişeye ısı vermektedir. Bu kısmı hiç okumuyorsunuz sanırım çünkü bu ayrıntıya değinmemişsiniz. Ayrıca şişe yüzeyindeki su damlacıkları ilk etapta sürekli olarak çoğalmaktadır, bu yüzden bu evrede sürekli olarak bir yoğunlaşma vardır ve şişeye ısı verilir. Eğer buharlaşma daha etkin olsaydı şişe yüzeyinde fazla su birikmeden buharlaşırdı. Burda su birikimi arttığı için buharlaşarak convection iletimi yoğunlaşmaya göre düşük değerdedir.

    Sizin özetle söylemek istediğiniz şey; dolaptan çıkarılan soğuk su dışarıda da bir müddet soğur.

    Ben de diyorum ki: dolaptan çıkarılan su hemen ısınmaya başlar çünkü nem şişe yüzeyinde sıvılaşırken suya ısı verir. Şişe yüzeyinde yoğunlaşan sıvı bir miktar buharlaşsa bile hal değişiminin daha hızlı olmasından dolayı şişe ısınma yoluna gider. Şişe ancak ortam sıcaklığına yaklaşınca sizin dediğiniz evre geçerli olur ve yüzeydeki su buharlaşarak suyu biraz soğutur.


    Tüm bunlara rağmen siz haklı olsanız ve şişe çıkarılır çıkarılmaz soğumaya başlasa bile donma olayı "The day after tomorrow" filmindeki gibi hızla gerçekleşmez. Şok donma ya da erime ani basınç değişimleri ile mümkündür.


    Lütfen konuyu okuyan başka arkadaşlar da yorumda bulunsunlar. Bu konuda hangi düşüncenin hatalı olduğunu anlamamızda yardımcı olurlarsa sevinirim.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: yolgezer

    Arkadaşlar, buzdolabından aldığım plastik şişedeki su, dışarı çıkar çıkmaz dondu. Buzdolabından aldığımda içinde hiç buz yoktu.

    Bunun bilimsel açıklamasını bilen var mı acaba?

    Şimdiden teşekkürler...


    Hani Mısır Piramitlerini araştıran arkeologların başına gelen olay var ya;
    Bir geminin bulunduğu odaya girerken dışarının havası içerinin havasıyla karıştıktan sonra gemi tuz buz oluyor ya.Bu da aynen böyle bir Vaka galiba...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: [cins]

    @vezir, konu hakkında sahip olduğunuz teorik bilgiyi eleştirebilecek bir nokta bulamıyorum. Benim eleştirmek istediğim nokta sahip olduğunuz teorik bilgiyi fiziksel dünyaya uygulamanız konusunda olabilir belki. Kesin yanlıştır demem mümkün değil tabi ki fakat olayın gerçekleşme anındaki bütün ayrıntıları göz önüne almadığınızı düşünüyorum. Ben yazdıklarınızı anladığımı sanıyorum fakat sizin benim yazdıklarımı tam olarak muhakeme ettiğinizden emin değilim.

    1) Topiği açan arkadaşın söylediğine bakılırsa dolaptan çıkarılan soğuk su ani bir şekilde büyük oranlarda buza dönüşmüş. Büyük oranlardaki bu değişimin bu kadar hızlı olmasını ısı yalıtımı-iletimi ile açıklayamazsınız. Dolapta normal seyrine bırakılan su bile bu kadar hızlı donmamaktadır. Bu hızlı donmanın en etikili sebebi basınçtır Basınç ısı iletiminden farklı olarak etkisini moleküller arasında çok daha hızlı iletir. Çok basit bir örnekle açıklayayım; bir ucunu ateşe tuttuğunuz demir parçası bir süre sonra tutulamayacak hale gelir fakat demir çuğubu tutup ittirseniz basınç diğer uca neredeyse anında iletilir. Sıvı ve katıların hal değiştirmesinde en hızlı etki gösteren faktör basınçtan başka birşey değildir. Buza basarsanız anında su olur, soğuk su üzerindeki basıncı aniden düşürürseniz anında buz olur. Dolaptan çıkan su ani düşük basınç karşısında bu kadar hızlı donmuştur.

    2) Conduction (katı yüzey-katı yüzey ısı transferi) ile Convection (katı yüzey-akışkan ısı transferi) hakkında bilgiler vermişsiniz. Convection'nın Conduction'dan daha hızlı bir iletime neden olduğunu belirtmişsiniz. Bunları açıklamanızı gerektirecek bir durum görmüyorum. Siz halen su testisi örneğinden bahsediyorsunuz. Diyorsunuz ki: testiden buharlaşan buharın aldığı ısı, testi yüzeyindeki sıvı suyun testiye verdiği ısıdan fazla olduğu için testi soğur. Benim buna hiç bir itirazım başından beri yok zaten. Peki siz su şişesindeki suyun orada nasıl yoğunlaştığını hesaba kattınız mı acaba? Hani burada hal değişimi için verilen ısı? Havadaki nem şişe yüzeyinde yoğunlaşırken şişeye ısı vermektedir. Bu kısmı hiç okumuyorsunuz sanırım çünkü bu ayrıntıya değinmemişsiniz. Ayrıca şişe yüzeyindeki su damlacıkları ilk etapta sürekli olarak çoğalmaktadır, bu yüzden bu evrede sürekli olarak bir yoğunlaşma vardır ve şişeye ısı verilir. Eğer buharlaşma daha etkin olsaydı şişe yüzeyinde fazla su birikmeden buharlaşırdı. Burda su birikimi arttığı için buharlaşarak convection iletimi yoğunlaşmaya göre düşük değerdedir.

    Sizin özetle söylemek istediğiniz şey; dolaptan çıkarılan soğuk su dışarıda da bir müddet soğur.

    Ben de diyorum ki: dolaptan çıkarılan su hemen ısınmaya başlar çünkü nem şişe yüzeyinde sıvılaşırken suya ısı verir. Şişe yüzeyinde yoğunlaşan sıvı bir miktar buharlaşsa bile hal değişiminin daha hızlı olmasından dolayı şişe ısınma yoluna gider. Şişe ancak ortam sıcaklığına yaklaşınca sizin dediğiniz evre geçerli olur ve yüzeydeki su buharlaşarak suyu biraz soğutur.


    Tüm bunlara rağmen siz haklı olsanız ve şişe çıkarılır çıkarılmaz soğumaya başlasa bile donma olayı "The day after tomorrow" filmindeki gibi hızla gerçekleşmez. Şok donma ya da erime ani basınç değişimleri ile mümkündür.


    Lütfen konuyu okuyan başka arkadaşlar da yorumda bulunsunlar. Bu konuda hangi düşüncenin hatalı olduğunu anlamamızda yardımcı olurlarsa sevinirim.

    Alıntıları Göster
    Baştan sona dikkatlice yazılanları okudum. redstorm, nowanda ve [cins]'in açıklamalarının birleşimi beni ikna etti diyebilirim.
    vezirin açıklamalarında herhangi bir yanlışlık yok belki ama bu olayın çok ani bir şekilde gerçekleşmiş olmasını tam açıklayamıyor gibi.
    Donma noktası eşiğine gelmiş yani moleküllerin yeni yeni bir çekirdek etrafında toplanmaya başladığı bir aşamada çıkarılan suyun, ani basınç değişiminin etkisiyle bir anda su moleküllerinin tamamının kristalize olması ikna edici.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: feylesof

    Baştan sona dikkatlice yazılanları okudum. redstorm, nowanda ve [cins]'in açıklamalarının birleşimi beni ikna etti diyebilirim.
    vezirin açıklamalarında herhangi bir yanlışlık yok belki ama bu olayın çok ani bir şekilde gerçekleşmiş olmasını tam açıklayamıyor gibi.
    Donma noktası eşiğine gelmiş yani moleküllerin yeni yeni bir çekirdek etrafında toplanmaya başladığı bir aşamada çıkarılan suyun, ani basınç değişiminin etkisiyle bir anda su moleküllerinin tamamının kristalize olması ikna edici.

    Alıntıları Göster
    bilimsel açıklamasından ziyade bana bu olayı nasıl yapacağımızı kısaca söyleyebilirmisiniz?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cazooka

    bilimsel açıklamasından ziyade bana bu olayı nasıl yapacağımızı kısaca söyleyebilirmisiniz?

    Alıntıları Göster
    ilginç ya bana olsa öyle korkar atarım elimden kaçarım vala
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.