Şimdi Ara

STM32 assembly nasıl programlarım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.034
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

STM32F serisi bir karta STM32CubeIde kullanarak assembly kod nasıl yazarım yani program içerisinde sadece C ve C++ seçeneğini gördüm. Daha önce MSP430 için assembly kod yazmıştım fakat STM32F için Keil yerine STM32CubeIde kullanarak assembly kod yazmak istiyorum hem programdaki ayarları nasıl yapacağımı anlatıp hemde bu konuda kaynak pdf veya link atabilir misiniz? Çok teşekkür ederim şimdiden.

• Hocam asm ile kodlayacaksan niçin stm32 cube gibi yüksek seviyeli bir araç kullanıyorsun ki? Cube grafiksel olarak işlemciyi konfigure etmeye yarar. Yani elle C kodu bile yazmıyorsun, mouse ile iki tık tık yapıyorsun, otomatik olarak C kodu oluşturuluyor. Üstelik oluşturulan C kodu da öyle register seviyesi falan değil, HAL fonksiyonları kullanılıyor.

Ha konfigurasyonu yapsın, ben kendi işimi assembly ile göreyim dersen C kodu içinde inline assembly kullanabilirsin. gcc derleyicisinin oldukça gelişmiş bir inline asm desteği vardır. Asm içinden C değişkenlerine, fonksiyonlarına erişmek mümkündür.
    gcc.gnu.org
    Using Assembly Language with C (Using the GNU Compiler Collection (GCC))
    https://gcc.gnu.org/onlinedocs/gcc/Using-Assembly-Language-with-C.html

Ayrıca .S uzantılı dosya içine tamamen asm kodu yazıp derlemek te mümkün. Derleyici bunu tıpkı .c dosyası gibi derler, .o uzantılı bir object code dosyası oluşturur. Yazdığın asm fonksiyonlarını ister C kodundan ister asm kodundan çağırmak mümkün olur.

• Yazdığınız mikrodenetleyici ile çalışmadım dolayısıyla sorunuzu cevaplayamıyorum ama PIC serisine assembly kodu yazmak için MPLAB kullanılıyor mesela. Aynı şekilde sizde elinizdeki milrodenetleyici için bir IDE bulup kullanabilirsiniz. Aklıma gelen en kolay çözüm bu şu an için.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zwanzig

Yazdığınız mikrodenetleyici ile çalışmadım dolayısıyla sorunuzu cevaplayamıyorum ama PIC serisine assembly kodu yazmak için MPLAB kullanılıyor mesela. Aynı şekilde sizde elinizdeki milrodenetleyici için bir IDE bulup kullanabilirsiniz. Aklıma gelen en kolay çözüm bu şu an için.
    Hocam PIC te az da olsa assembly tecrübem oldu ancak stm32cube ide sinde proje açarken bana sadece C/C++ seçeneğini sunuyor acaba bu ide ile proje açarken C seçeneğini seçip dosya uzantısını .s ile açıp assembly yazsam olur mu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: EmuDev

Hocam asm ile kodlayacaksan niçin stm32 cube gibi yüksek seviyeli bir araç kullanıyorsun ki? Cube grafiksel olarak işlemciyi konfigure etmeye yarar. Yani elle C kodu bile yazmıyorsun, mouse ile iki tık tık yapıyorsun, otomatik olarak C kodu oluşturuluyor. Üstelik oluşturulan C kodu da öyle register seviyesi falan değil, HAL fonksiyonları kullanılıyor.

Ha konfigurasyonu yapsın, ben kendi işimi assembly ile göreyim dersen C kodu içinde inline assembly kullanabilirsin. gcc derleyicisinin oldukça gelişmiş bir inline asm desteği vardır. Asm içinden C değişkenlerine, fonksiyonlarına erişmek mümkündür.

Ayrıca .S uzantılı dosya içine tamamen asm kodu yazıp derlemek te mümkün. Derleyici bunu tıpkı .c dosyası gibi derler, .o uzantılı bir object code dosyası oluşturur. Yazdığın asm fonksiyonlarını ister C kodundan ister asm kodundan çağırmak mümkün olur.
    Hocam stm32cube ide yi malesef bazı sebeplerden ötürü kullanmak zorundayım yoksa keil kullanmayı düşünüyordum. Ancak dediğim gibi stm32cube ide de proje açarken bana kodlama dili olarak assembly sunmuyor ya c yada c++ seçeneği var. Ancak bu ide gcc derleyicisini kullandığı için ben c ile proje açıp assembly kodu yazıp .s ile kaydedip çalıştırabilir miyim sizce ayrıca tavsiye edebileceğiniz kaynak var mı stm32f (arm cortex m4 ve m3) için assembly programlama hakkında

• 32bit ve nisbeten gelişmiş bir microdenetleyiciye asm ile kod yazmanızın çok özel bir nedeni yoksa, cubeide ve c ile yazmanız (HAL veya LL kütüphanelerini kullanarak, HAL ı tavsiye ederim) işinizi inanılmaz kolaylaştıracak, standartlaştıracak ve hızlandıracaktır (yazılmış binlerce kütüphaneleri kullanma imkanı).

USB, ethernet, DMA, FAT, NVIC,..vb gibi çevrebirimlerini asm ile kodlamanız ve kullanmanız imkansıza yakın bir durum ortaya çıkartacaktır.

ASM bilmek elinizi güçlendirir ve sistem hakimiyeti anlamında sizin ufkunuzu açar, ama herşeyi asm ile kodlamaya şartlanmanız sizi yeni gelişmelerden (Şu anda popüler olan yapay zeka, görüntü işleme...vb) ve yapabileceklerinizden geri bırakır.

Sizin (projenizin) özel durumunuzu bilmediğimiz için yukarıdakileri genel tavsiye olarak değerlendirebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 27 Mayıs 2020; 10:38:29 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: rafet32

32bit ve nisbeten gelişmiş bir microdenetleyiciye asm ile kod yazmanızın çok özel bir nedeni yoksa, cubeide ve c ile yazmanız (HAL veya LL kütüphanelerini kullanarak, HAL ı tavsiye ederim) işinizi inanılmaz kolaylaştıracak, standartlaştıracak ve hızlandıracaktır (yazılmış binlerce kütüphaneleri kullanma imkanı).

USB, ethernet, DMA, FAT, NVIC,..vb gibi çevrebirimlerini asm ile kodlamanız ve kullanmanız imkansıza yakın bir durum ortaya çıkartacaktır.

ASM bilmek elinizi güçlendirir ve sistem hakimiyeti anlamında sizin ufkunuzu açar, ama herşeyi asm ile kodlamaya şartlanmanız sizi yeni gelişmelerden (Şu anda popüler olan yapay zeka, görüntü işleme...vb) ve yapabileceklerinizden geri bırakır.

Sizin (projenizin) özel durumunuzu bilmediğimiz için yukarıdakileri genel tavsiye olarak değerlendirebilirsiniz.
    Hocam çok basic seviyede bilsemde yeter benim amacım asm de ilerlemek değil sadece asm de hello world yapmak. Bu konuda pdf kaynak bulamıyorum yardımcı olur musunz acaba

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Aşağıdaki linklerde Cortex-M0 ve M3 için programing manuals bulunmakta. İçinde Arm asm instruction komut setlerinin kısa açıklamaları var. Diğer Cortex serileri içinde benzer referans programalama manuelleri var.

Cortex-M0
    https://www.st.com/resource/en/programming_manual/dm00051352-stm32f0xxx-cortexm0-programming-manual-stmicroelectronics.pdf

Cortex-M3
    https://www.st.com/resource/en/programming_manual/cd00228163-stm32f10xxx-20xxx-21xxx-l1xxxx-cortex-m3-programming-manual-stmicroelectronics.pdf

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 15 Haziran 2020; 10:31:19 >

• rafet32 kullanıcısına yanıt
    Çok ama çok teşekkür ederim hocam sağolun.

• quote:

Orijinalden alıntı: EmuDev

Hocam asm ile kodlayacaksan niçin stm32 cube gibi yüksek seviyeli bir araç kullanıyorsun ki? Cube grafiksel olarak işlemciyi konfigure etmeye yarar. Yani elle C kodu bile yazmıyorsun, mouse ile iki tık tık yapıyorsun, otomatik olarak C kodu oluşturuluyor. Üstelik oluşturulan C kodu da öyle register seviyesi falan değil, HAL fonksiyonları kullanılıyor.

hocam eem öğrencisi olarak stm32f4 kullanmak bana fayda sağlar mı yoksa başka alana mı yönelmeliyim iş bakımından türkiyedeki yeri nedir

• Merhaba bende stmcubeide 1.3 ortaminda assembly program yszmaya çalisiyorum bildigim gcc derleyicisinde asm kod yaziliyor fakat önce şablon asm kaynak dosyayi projeyi nasil oluştururuz bir cok proje ve ödev tez merkezine müracat yaptim cevap alamadm sonuca ulaşirsan benide bilgilendir ccemustun@hotmail.com

• Stm32cubeide assemblyde proje oluşturabilirsen benide bilgilendir

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.