Şimdi Ara

Step motor için sabit akım yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.045
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hocalarım, bdx53 ile step motor sürücü kartı yaptım. Elimde faz başına 1.8 amper unipolar step motor var arduino ile sürüyorum 12v 5A güç kaynağı ile. Motoru çalıştırdığımda 1 dk dan sonra motor normalden fazla ısınıyor nerdeyse elle tutulamicak derecede. Biraz araştırdım motorun akımını sabitlemek lazımmış. Ama ben böyle bi regülatör bulamadım ve tasarlayamadım. Isınma hakkında bir öneride bulunmak isteyen yada akımı sabitleme konusunda yardımcı olabilecek varsa yardımını bekliyorum.
    Şimdiden teşekkürler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Akımı mı sınırlayacağız? L200 regülatör ile yapılabilir diye hatırlıyorum. Acaba voltaj mı fazla?

• Gktupc G kullanıcısına yanıt
    Hocam motorun üstünde 4v yazıyo faz başına ama 5v 5 a ile besledim o zamanda tork çok düşük. Birçok yerde 12v ile çalıştırıldığını gördüm ama akım sınırlamalı. Voltaj yükseldikçe akım ihtiyacıda yükseliyor olabilir ama ben çıkamadım işin içinden.

• Cenapbedlek6 C kullanıcısına yanıt
    L200 ü doğru mu hatırlamışım? Doğru hatırladıysam yaşın bi devre deneyin

• Akım sınırından öte voltajı iyi ayarlarsanız problem çözülür.
    Step motorlar aynı zamanda voltaj ile de hız ayarı yapılabilen motorlardır.Eğer elinizde bir ayarlı güç kaynağı varsa bunu deneyerek görebilirsiniz.
    Bu durumda sizin motor besleme voltajını 12V'dan 7-8V'lara düşürürseniz problem kalmayacaktır.
    Ama en garanti çözüm motoru da % 100 koruma altına alayım iş garanti olsun derseniz elbette akım sınırı da çok yerinde olur.

Yani size gerekli olan 1 adet max. 2-4A arası gücünde voltaj ve akım ayarı yapabilen step down converter devresi gerekiyor.
  • Gktupc G kullanıcısına yanıt
    Hocam ewet doğru l200 ile yapılabiliyor. Araştırdım biraz ama kafama takılan örneğin motor 4 amper çekmek isterse entegre 2 ampere ayarlıysa geriye kalam akım çok fazla ısı yaratıp entegreyi yakmasın ? Sizce kesin çözüm olucak mı ?

• malisert32 kullanıcısına yanıt
    Hocam ewet gözlemledim 12v ve 5 v ile denedim ikiside 5 amper. 5v mkrodntleyicinin attrmak istediği adıma yetmiyor motor titreyip duruyor. 12v ta maksimum 2ms de çalışıyor 5 v ta 3 veya 4 ms de. Voltajı ayarlamak ta bir yöntem ama 24 v ile 3 motor sürmek istersem motorların da çalışma zamanı aynı değilse her seferinde farklı voltaj gitmiş olucak ve yine dengesizlikler olucak. Akım regülatörünü yapabilirsem voltaj regülatörüde ekler tam sağlam bişey çıkarabilirim ortaya. O yüzden akım sınırlama bana daha sağlam geliyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cenapbedlek6

Hocam ewet gözlemledim 12v ve 5 v ile denedim ikiside 5 amper. 5v mkrodntleyicinin attrmak istediği adıma yetmiyor motor titreyip duruyor. 12v ta maksimum 2ms de çalışıyor 5 v ta 3 veya 4 ms de. Voltajı ayarlamak ta bir yöntem ama 24 v ile 3 motor sürmek istersem motorların da çalışma zamanı aynı değilse her seferinde farklı voltaj gitmiş olucak ve yine dengesizlikler olucak. Akım regülatörünü yapabilirsem voltaj regülatörüde ekler tam sağlam bişey çıkarabilirim ortaya. O yüzden akım sınırlama bana daha sağlam geliyor.

5A çekiyorsa L200 regülatörü yetersiz kalır.Çünkü L200'ün max. akımı 2A.
    Bence Voltaj ve akım ayarlı 7-8A max. kapasiteli bir step down devresi gerekir.
    Hocam motorun ne kadar çekmek istediği tam olarak belli değil ve yüke görede değişebiliyor. Ama bizim motora vermek istediğimiz akım max 3a ve altı. Yani motor 3 amperden gazla çekmek istediğinde çekemicek ve torktan vericek. Amaç motorun boşta o kadar akım çekmesini sağlamak. Yani step motor diğer motorlara göre biraz değişik. Yani dentleyci, akım ve voltaj hepsi birbiriyle alakalı o yüzden ortayı bulmak biraz daha zor. Ben sadece akım konusunda takıldım. Ve motor durumda heralde giç kaynağının verdiği 5amperin hepsini çekiyor ki bdx ler 8amper geçiriyo olmalarına rağmen ısınıyor. Yani kısası her şartta 3amper ve altı bir devre.

• quote:

Hocam motorun ne kadar çekmek istediği tam olarak belli değil ve yüke görede değişebiliyor. Ama bizim motora vermek istediğimiz akım max 3a ve altı. Yani motor 3 amperden gazla çekmek istediğinde çekemicek ve torktan vericek. Amaç motorun boşta o kadar akım çekmesini sağlamak. Yani step motor diğer motorlara göre biraz değişik. Yani dentleyci, akım ve voltaj hepsi birbiriyle alakalı o yüzden ortayı bulmak biraz daha zor. Ben sadece akım konusunda takıldım. Ve motor durumda heralde giç kaynağının verdiği 5amperin hepsini çekiyor ki bdx ler 8amper geçiriyo olmalarına rağmen ısınıyor. Yani kısası her şartta 3amper ve altı bir devre.

Araya uygun wattlı direnç koyun diyeceğim ama bu da olmaz.Çünkü sizin motor nasıl bir motorsa 12V'da 5A çekiyor 5voltda da 5A çekebiliyor.Bu sebeple kesinlikle volt-amper ayarlı sınırlayıcı devre gerekir ki en uygunu amper ayarlı step down converter devresi olur.
    Düzeltme;bakın aynı tavsiyeyi yapıyorum.Çünkü bu tip devrelerde sadece akım sınırlayıcı devre yapmak çok zordur.Zaten bir sürücü olmadan sadece akım sınırlandırmak ancak wattlı dirençlerle olur.Ama bu sizin sistemde geçmez.Hem benim bildiğim amper ayarlayıcı devrelerde genelde pwm yada seri regüle devrelerinde yapılabilir.
    Ör;MC34063 ile step down devre yapılır bu entegre ile aynı zamanda amper ayarı da yapılır.Bu sebeple hem voltaj hem amper ayarını tavsiye ediyorum.Haa belki siz daha teknik olabilirsiniz bağımsız bir amper sınırlayıcı devre(voltaj ayarsız)yapabilirsiniz,takdir ederiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 4 Şubat 2016; 14:25:59 >

Estafurullah hocam sizin kadar iyi olamicağım kesin o yüzden yardım istedim ya zaten. Eğer sabit voltajda akım ayarlamak daha kolay ise voltajı bikaç 7809 paralel bağlayarak voltajı sabit tutabilirim. İşte çok teknik olmadığım için biraz daha kolay ve sağlam bir yöntem arayışı içindeyim. Bildiğiniz daha basit bir yöntemi varmı bu işin

Estafurullah hocam sizin kadar iyi olamicağım kesin o yüzden yardım istedim ya zaten. Eğer sabit voltajda akım ayarlamak daha kolay ise voltajı bikaç 7809 paralel bağlayarak voltajı sabit tutabilirim. İşte çok teknik olmadığım için biraz daha kolay ve sağlam bir yöntem arayışı içindeyim. Bildiğiniz daha basit bir yöntemi varmı bu işin

• quote:

Dediğim gibi bu motor 12V ve 5V'da aynı amperi çektiğine göre ilginç bir motor oluyor.
    İşin aslı;akım sınırlayıcı olarak kullanılan wattlı dirençlerin amacı;omajı kapasitesince üzerinden geçen amperaja göre voltaj düşümü yaparak asıl yükün(motorun) daha az akım çekmesine vesile olur.Bu kuralı göz önüne aldığımızda sizin işte yine bir terslik oluyor.

Her neyse,,daha basit bilinen bir yol;
    oto sanayiden 2-3 adet 12V-21watt sinyal lambası(ampülü) alın.Önce 2adet paralel lamba kulanarak artı hat üzerinde lambaları seri bağlayın.Deneyin eğer amper düşümü az ise bu defa tek lamba kullanın,daha da düşürmek isterseniz
    2 lamba seri bağlayın.Bu şekilde deneyerek sonuç alırsınız.

İşin sırrı;lambaları seri çoğalttıkça omajı yükselerek motorun çektiği amper düşer.paralel çoğalttıkça watt'ı yükselir ama omajı düşer,motora daha çok akım taşır.Bu bilgi ışığında deneyerek sonuç alacağınızı düşünüyorum.

Bu ampüllerin tanesi 50-75 krş. gibidir.Maliyet yönünden de uygun,iş yapma yönünden de kolay.Kolay gelsin.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.