Şimdi Ara

Dijital PC Oyun Fırsatları [ANA KONU] (12910. sayfa)

10 Kayıtlı Üye (3 Mobil) ve 22 Misafir (3 Mobil) - 26 Masaüstü6 Mobil2 Android
5 sn
349.756
Cevap
2.719
Favori
21.319.383
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
570 oy
Öne Çıkar
Giriş
Mesaj
  • Hem PC hem ps4 sahibi biri olarak şu an PC çok daha iyi. Ps4 kolunu da bluetooth ile PC’ye bağlayıp rahatlıkla koldan oynayabiliyorum istediğim oyunu. Ps4 sadece 2 oyun için alınır. (God of war ve Last of us 2) geriye kalan her şeyin daha fazlası PC’de var zaten

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Winter Is Coming kullanıcısına yanıt
    Ülke ülke satış rakamlarını nereden bakıyorsunuz?
  • torkema61 kullanıcısına yanıt
    witcher için diyorsan zamanında bilkom açıklamıştı.
  • Winter Is Coming kullanıcısına yanıt
    Genel olarak konuşuyorum.

    Söylediklerinizi eleştirmek amacıyla değil, eleştiremem çünkü bu konu hakkında araştırabileceğim bir site yok. Merak ediyorum Türkiye'de satan oyunların sayısını.
  • torkema61 kullanıcısına yanıt
    Ben de çok merak ediyorum. Tüm ülkelerde hangi oyun ne kadar satmış böyle bir site vardır sanırım bilenler aydınlatsınlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bildiğim kadarıyla bir tek İngiltere'de haftalık olarak video oyun satış rakamları açıklanıyor. (UKIE isimli dernek tarafından) Onun dışında diğer Avrupa ülkelerinde ya da Amerika'da böyle bir dernek, kurum yok. Bazen oyun firmaları çıkıp kendileri bazı rakamlar açıklıyor ama genel olarak İngiltere gibi bir dernek ya da kurum tarafından geniş çaplı bir oyun satış rakamları açıklanmıyor.

    https://ukie.org.uk/news/2020/07/sonys-ghost-tsushima-slices-through-competition-no1


    Bilkom'un Witcher satışlarını açıklaması da kendi inisiyatiflerinden değil, CDPR izin verdiği için. Satış rakamlarının açıklanıp açıklanmaması bildiğim kadarıyla oyun yapımcısına bağlı bir şey, isterse açıklamama hakkına da sahip. Yine emin olmamakla birlikte, sanırım İngiltere hariç, çünkü orada satış yapmak için yukarıda belirttiğim UKIE isimli derneğe bu hakkı vermek zorundalar.

    Zaten CDPR'ı da oyun severler bu yüzden seviyor, şeffaf ve oyuncu dostu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi John Sheppard -- 23 Temmuz 2020; 13:55:27 >




  • John Sheppard kullanıcısına yanıt
    O zaman nasıl böyle bir çıkarımda bulunulabiliyor?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: torkema61

    O zaman nasıl böyle bir çıkarımda bulunulabiliyor?
    Arkadaşın yaptığı çıkarım doğru değil ki. İndirim için konuyu takip edenleri baltalamamak ve tartışma ortamına dönüştürmemek için büyütmeyeceğim, bu konuyla ilgili tek ve son mesajımı yazıyorum. Son 3-4 yıldır Türkiye'deki satış rakamları hiç yabana atılacak cinsten rakamlar değil. Türk oyun sektörü Avrupa'nın birçok ülkesiyle yarışır duruma geldi. Geçen Multiplayer kanalında konusu geçti, şimdi oyunun adını unuttum, Amerika'dan sonra en çok satışı Türkiye'de yapmış. Tamam bir İngiltere, Almanya, Fransa gibi değiliz ama söylendiği gibi 100'lü, 1000'li satış rakamları da yok ortada. Arkadaş tamamen afaki konuşmuş, 10 sene öncesinin rakamlarıyla konuşmuş. Mesela Rainbow Six Siege'in Türkiye'de oynanmadığını, Ubisoft'un Türkiye'yi sevmediğini ve satışların düşük olduğunu söylemiş ama 2 sene önce Easter Gamers (Mete) Ubisoft yetkilileriyle röportaj yaptı ve Türkiye'deki oyun satışlarından memnun olduklarını ve Türk Rainbow komünitesinin farkında olduklarını söylediler ve hemen ertesi sene oyuna resmi Türkçe dil desteği geldi. Türk operatör gelmemesini, Türk düşmanlığına bağlamak biraz komik. Tamam ben de kızıyorum, 5 sene olmuş, bazı ülkelerin 3 farklı özel kuvvetleri oyunda var ama bunu Türk düşmanlığı olarak nitelendirmemek gerek.

    Mesela Ubisoft'un Türkiye'yi sevmediğini söylemiş ama daha Steam bile Türk Lirasına geçmemişken, Türk lirası ile oyun almanın adı bile geçmez iken, Ubisoft 2014 Mayıs'ta çıkardığı Watch Dogs 1'i Türkiye'ye özel fiyatlandırma ile çıkardı. Ben Deluxe Edition'ı Playstore'dan 65 TL'ye almışım, muhtemelen sadece ana oyun daha ucuza satılmıştır, şimdi hatırlayamıyorum rakamı. Yine Ubisoft, Steam'den sonra ikinci olarak Türkçe Destek vermeye başladı oyunculara.

    Ubisoft da, Rockstar Games de Türk düşmanı falan değiller. Uluslararası firmalarda bir ülkeye düşman olmak diye bir mantık yoktur. Uluslararası firmalar daha çok para kazanmanın derdindeler. Mesela Amerika'nın Çin'e uyguladığı ambargoya en çok Amerikan şirketleri karşı çıktı. Oysa Çin şu an Amerika'nın baş düşmanı. Ne yani Google, Microsoft, Qualcomm gibi dev firmalar da o zaman vatan haini mi oluyor?

    Söyleyeceklerim bu kadar. Dediğim gibi yeri burası olmadığı için daha fazla uzatmıcam, bu tek ve son mesajım bu konuyla ilgili.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi John Sheppard -- 23 Temmuz 2020; 14:12:38 >




  • Burası yeri değil ama yine de yazıyorum.YAz indirimlerinde steam'den Heavy Rain aldım.Oyun açılmıyor.Başlangıç ekranında origami işareti yanıp sönüyor.Eğer mausu tıklarsam oyun hata verip kapanıyor.İade talebinde bulundum ama 14 günlük süre varmış iade için.Bu sorunun çözümünü bilen bir arkadaş bana yardım ederse sevinirim.
  • torkema61 kullanıcısına yanıt
    steamspy dan bakılıyordu bu rakamlara daha önce ama steam bu facebook olaylarından sonra korkup kullanıcı profillerini gizli hale getirdiğinden dolayı ordaki rakamlar da güvenilir değll. ama arkadaş haklı malesef ülkemiz belli oyunlar dışında firmaların dikkatini çekicek kadar oyun satılan bir ülke değil, eğer türkçe alfabe ve konuşma dili olarak bir dil olsaydı orta asya olsun azerbeycan iran civarı olsun aynı dil konuşulsaydı o zaman arapça gibi rusça gibi oyunların çoğu türkçe gelirdi.
  • John Sheppard kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğiniz oyun "The Complex" idi sanırım. Teşekkür mesajı yayınlamışlardı ilk 6'daydık hatta. Mesela siz de arttı diyorsunuz yani nereden bulunuyor bu kaynaklar onu merak ediyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: torkema61

    Bahsettiğiniz oyun "The Complex" idi sanırım. Teşekkür mesajı yayınlamışlardı ilk 6'daydık hatta. Mesela siz de arttı diyorsunuz yani nereden bulunuyor bu kaynaklar onu merak ediyorum.
    Evet, The Complex di doğru.

    Oyun basınından takip ediyorum. Yaklaşık 3 senedir Multiplayer Youtube kanalını, onun dışında neredeyse 8 senedir TeknoSeyir'i, ve yaklaşık 15 senedir Donanımhaber'i düzenli takip ederim. Gerek teknoloji dünyasını, gerek oyun dünyasını.

    Merak ediyorsanız ve ilgiliyseniz Multiplayer Youtube kanalını ve TeknoSeyir'in "Haftalık Gündem Değerlendirmesi" ve "Oyun Dünyası" videolarını tavsiye ederim. Donanımhaber'i zaten takip ettiğinizi varsayıyorum




  • John Sheppard kullanıcısına yanıt
    Her yeri takip ediyorum ama hiç bulamadım.

    10 lira altı olup, genel anlamda fazla satılmadığı halde Türkçe dil koyan birçok oyun var. Örnek vereyim, yakın zamanda oynadığım The Room Three oyunu. Translate ile çevrilmediği apaçık belli. Adamlar uğraşmışlar bunun için. Bazı oyunlara bakıyorum, yerli yabancı alan doğru düzgün insan yok ama Türkçe dil var oyunda.

    Az satıldığı için diğer ülkelerin yanında kabul edilebilir satış rakamına ulaştığından dolayı yapıldı denebilir belki.

    Ama koskoca şirketlerden bahsediyoruz. Ben Türkçe dil eklenmesi durumunda ekstra satın alımların, bu işin parasını çıkaracağı düşüncesindeyim şahsen.

    Neyse, kirlilik oluştu. Özür dilerim herkesten.
  • torkema61 kullanıcısına yanıt
    The Room 3 dediğiniz oyun mobil oyundu, PC için daha sonra çıktı. Mobil sektörde Türkiye pazarı, PC ve Konsola göre çok çok daha iyi yerlerde bu yüzden mobil oyunlarda sık sık Türkçe dil desteğini görebilirsiniz. Bunu baz almanız yanlış olur.

    Diğer bahsettiğiniz oyunları da ayrı ayrı incelemek lazım. Nasıl bir Türkçe dil desteği geldi, maliyeti ne oldu vs...

    Büyük şirketler kaz gelecek yerden tavuk esirgemezler. Şirketlerin kuruluş amacı ticaridir, eğer orada ekstra bir kâr elde edeceklerini görürlerse o dil desteğini vermekten çekinmezler. Şirketlerin milliyeti, dini, dili olmaz, yoksa varlıklarını sürdüremezler. GTA V örneği verilip duruyor. Oyun ilk çıktığı 1 ay, 6 ay ve 1 yıl içerisinde ne kadar sattı? Bunları ayrı ayrı incelemek gerekir. Diğer ülkelerdeki satış oranlarıyla karşılaştırmak gerekir. Yoksa 5 sene içerisinde şu kadar satmış 10 sene içerisinde bu kadar satmış acayip çok satmış değerlendirmesi eksik olur.

    Türkiye'deki PC oyunculuğu "E-spor" oyunlarından ibaret. Valorant, CS GO, LoL, Dota vb... Diğer oyunlar bu kadar popüler olsa emin olun gelirdi destek. Hâlâ "multiplayer olmayan oyuna para mı verilir yeaaa" mentalitesinde büyük bir kitle var.




  • torkema61 kullanıcısına yanıt
    10 sene öncesine göre artış mutlaka var ama bu artış hala yeterli bir seviyede değil.

    2019 da newzoo nun verilerine göre 80 milyonluk türkiye oyun satışlarında 18. sırada, 18 milyonluk hollanda 20. sırada, 35 milyonluk suudi arabistan 22. sırada, 1.5 milyarlık hindistan da 16. sırada yer alıyor fakat hindu dilinin oyunlara eklenmesi tamamen nufustan kaynaklı. rakamlar bunu gösterirken son yıllarda türkiye de oyunlar çok satıyor diyebilirmiyiz ?
    çin,almanya,japonya, ingiltere ve amerikanın pazar payı %70 civarı geriye kalan %30luk dilimin içinde türkiyeyi arayın bulun

    ayrıca 15-20 liralık indie fmv bir oyunu 250-300 liralık bir oyun ile eşdeğer tutup bunu genele dahil edip konuşmamak gerekiyor.

    arkadaş hem okuduğunu anlamamış hem de üstüne kendi argümanlarını haklı çıkarmak için benim üzerimden konuşmuş bana gereksiz/boş konuşuyor demiş gülüyorum sadece

    okudugunu anlamamış cünkü benim ağzımdan r6 tr de oynanmıyor, ubi tr i sevmiyor tarzında bir kelime çıkmadı bunun da üstüne yayıncının biri ile yetkilinin röportajından bahsetmiş güya memnunlarmış. yahu adamlar biz hiç memnun değiliz oyun bu ülkede yeterli kadarıyla satmıyor diyecek halleri yok ya. sadece türkiye için değil herhangi bir ülke için bir yetkininin bu tarz konuşmaya yetkisi olabilir mi ya da konuşabilir mi ?

    bahsedilen kadar çok satan bir ülke de o ülkenin operatörleri gelir, bir oyunun çıkışından 3 yıl sonra o oyunun dili eklenmez ki kaldı ki oyundaki çevrilecek text 2-3 saatte halledilebilecek bir şey.
    r6 a tr dilinin eklenmesi tamamen bizim çenemizin üzerine gaz alma odaklı bir girişim, çok sattığından değil yani.(kaldı ki r6 dışında türkçe olan bir ubi oyunu yok) bunu da nereden anlıyorum, oyunu bir çoğunuz ismini duymamışken preorder yapıp batasından beridir oynuyorum. oyun orta doğu, afrika, rusya ve avrupadaki oyuncuları avrupa serverine atıyor 5 yıllık gördüğüm tecrübelerime dayanarak söylüyorum bunu bu bölgedeki oyuncuların yarısı alman, kalan yarısı ise rus oyuncuları, tr deki pay genele olarak %5 bile değildir.

    düşmandır değildir sevmiyordur seviyordur bunlar hakkında konuşmuyorum bazı ülkelerin 2-3. operatörleri geldi hepsini geçtim meksika ve fas operatörleri geldi be bunun üzerine konuşmaya gerek yok sanırım.

    yerel fiyatlandırma vs apayrı konular bu konulara sırf uzamasın diye girmiyorum.

    100lü 1000li satışlardan bahseden yok ama bu bir gerçektir ki bazı oyunlarda buna 3a larda dahil satış rakamı 1000i bile geçmiyordur.

    neyse bu konu hakkında alıntı yorumlara vs cevap vermeyeceğim, illa tartışmak isteyen varsa özelden yazabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Winter Is Coming -- 23 Temmuz 2020; 15:10:42 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hopdediks-Dediğimdediks

    Burası yeri değil ama yine de yazıyorum.YAz indirimlerinde steam'den Heavy Rain aldım.Oyun açılmıyor.Başlangıç ekranında origami işareti yanıp sönüyor.Eğer mausu tıklarsam oyun hata verip kapanıyor.İade talebinde bulundum ama 14 günlük süre varmış iade için.Bu sorunun çözümünü bilen bir arkadaş bana yardım ederse sevinirim.
    Oynama süren 2 saati geçmediyse iade talebine olumlu cevap verebilirler. 2 hafta sınırı olsada imtiyaz gösterebiliyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pizza Steve -- 23 Temmuz 2020; 15:12:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Impakt

    Benimde maile geldi aktiflestirdim haber verdiginiz icin tesekkurler :)
    Ben teşekkür ederim. İyi oyunlar
  • Pizza Steve kullanıcısına yanıt


    Böyle bir yanıt verdiler bana.Ben de Quantic Dream ile iletişime geçtim.Oradan da benim DxDiag dosyası ile graphicsoption.json dosyasını bulup göndermemi istediler.dxdiag dosyasını buldum ama graphicsoption.json dosyasını bulamadım.Konuyu kirlettiğim için kusura bakmayın.Gerekirse silerim yazdıklarımı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hopdediks-Dediğimdediks



    Böyle bir yanıt verdiler bana.Ben de Quantic Dream ile iletişime geçtim.Oradan da benim DxDiag dosyası ile graphicsoption.json dosyasını bulup göndermemi istediler.dxdiag dosyasını buldum ama graphicsoption.json dosyasını bulamadım.Konuyu kirlettiğim için kusura bakmayın.Gerekirse silerim yazdıklarımı.
    Direkt Steam Support'tan İngilizce olarak yazın. 5 saat oynadığım bir oyunu ticket atarak iade edebilmiştim.

    https://help.steampowered.com/tr/wizard/HelpWithPurchase


    Oyunu seçip "Bu satın alım ile ilgili bir sorum var" butonuna tıklayın ve derdinizi kısaca anlatın.




  • Hopdediks-Dediğimdediks kullanıcısına yanıt
    Ben aldığım bir oyunu 1 ay sonra yükledim ve yarım saat oynayıp iade etmiştim. Iade nedenine beğenmedim yazmıştım. 12 liraydı iade ettiğim oyun, cok pahalı bir sey değildi.

    Istedikleri json uzantılı dosya oyunun kurulu olduğu klasörde yoksa belgelerim klasöründe olabilirim. Başlat çubuğundaki arama kısmında graphicsoptions.json diye arat. Böylede bulabilirsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.