Şimdi Ara

Statik IP İle Statik DHCP Arasındaki Fark ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
12.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar forumdaşlarım;

    Benim bir sorum var yanıtlarsanız sevinirim yanıtlamazsanız ise de canınız sağolsun.

    Şimdi Statik IP İ le Statik DHCP arasındaki fark bildiklerimden yola çıkarak şunu söylersem doğru mu olur ?

    Statik IP internet sağlayıcımızı aramakla olan server kuranlara özel değişmeyen IP türüdür ve ücretlidir.

    Statik DHCP modem arayüzünden yapılan ve modemin dağıttığı değişmeyen IPdir. Fakat İnternet ortamında gezindiğimiz IP sürekli değişir. Ve Ücretsizdir.

    Bu iki bilgiyi anladığım kadarıyla yorumladım sizce yanlışı var mı ? Siz açıklar mısınız ?

    Teşekkür eder iyi forumlar dilerim.



  • Hala güncel ve aciliyeti vardır bilginize.
  • Statik IP İle Statik DHCP Arasındaki Fark ?

    Şimdi burada Nat dediğimiz şeyden yola çıkarak anlatabilirim.

    Resimde gördüğün nat server senin modemin ve ben buna modem diyicem (nat ın ne demek olduğunu en son açıklayacam şimdi statik ip ve dhcp kavramlarına bakalım)

    Burada iki tane ip görüyorsun modemin internete çıkan kısmında 125 ile başlayan ve içeri kullanıcı bilgisayarlarına bakan 10 ile başlayan taraf.

    Dış tarafdaki ip sana isp (internet service provider yani türktelekom, süperonline vs.) tarafından verilen ipdir. Sen herhangi bir yere bağlanacağın zaman bu dış tarafdaki isp tarafından verilen ip ile bağlanırsın yani içeride isterse 100 tane bilgisayar olsun ama bunlar google ya girerken 125 ile başlayan ip ile işlem yaparlar ve dünya üzerinde tekildir yani senin bu ip adresin tamamiyle sana tahsis edilmiş olur fakat bu ip sabit değildir modeme rest atıldığında isp tarafından sana yeni ip verilir örnek vericek olursak cs 1.5, 1.6 oynarken bizi sunucudan banladıklarında hemen modeme rest atıp tekrar giriyorduk işte burada adam senin 125 ile başlayan ipnin servere girmesini engelliyor fakat sen modeme rest attığında isp sana 126 ile başlayan bir ip veriyor sen böylece bu sunucuya bağlanabiliyorsun. Senin statik ip dediğin olay sana isp tarafından verilen ipnin senin modemine sabitlenmesidir. Çünkü sunucu kurulumlarında ip üzerinden işlem yapılıyor bunun değişmesi durumunda tekrardan yapılandırma gerekir bu sebeple statik yani sabit bir ipye ihtiyaç duyarsınız.

    DHCP dediğimiz olay ise senin modeminin iç tarafdaki bilgisayarlara ip dağıtmasıdır örneğin senin 1500 kullanıcılı bir bilgisayar sisteminin olduğunu düşün ve bunların internete bağlanabilmesi için tek tek ip yazman gerekecek bunun çok yorucağını düşünüldüğünde DHCP denen bir TEKNOLOJİ çıkıyor bu teknoloji ile 1500 bilgisayara hiç uğraşmadan anında ip dağıtabiliyorsunuz bu da bizim işlerimizi inanılmaz kolaylaştırıyor.

    Localde tabiki statik ip tanımlayabilirisiniz ama verdiğiniz statik iplerin dhcp ile dağıtılmaması içinde modem üzerinden dhcp ile ip dağıtıcak aralıktan bilgisayara verdiğiniz statik ipyi çıkartmanız gerekiyor ki sonrasında çakışma olmasında aynı şekilde dhcp isp lerdede var aynı şekilde bizim dış ipmizi bizlere dhcp veriyor.

    Edit: Natı yazmayı unutmuşum, nat dediğimiz olay da şu: Şimdi sana söyledim ya 1500 tane bilgisayar var fakat hepsi tek 125 ile başlayan ipyi kullanıyor diye 1500 tane bilgisayar aynı ipyi kullanıyor ama diğer geri dönen isteklerde yani siz google a bağlanmaya çalıştınız google da sizin isteğine cevap verdi ama verdiği bu cevap 125 e gidiyor ama bu ipyi 1500 kişi kullanıyor kim google istek attı modem bunu nereden bilecek? İşte bunu sağlamak için ipnin sonuna port da eklenir örnek 125.x.x.x:lan1 gibi bu google gider gooogle 125.x.x.x:lan1 in isteğine cevap verip bunu 125 e geri gönderince modem bunun sonuna bakar lan1 yazıyor o zaman derki bu gelen cevap lan1 boşluğuna(port) una bağlanan cihaza gidiyor der ve isteği lan1 deki pcye gönderir. Kabaca böyle hatam olduysa affola ;)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MyZor -- 16 Ağustos 2017; 17:18:9 >




  • Şuanda modem arayüzünden yaptığım bu statik dhcp için sunucu ekle ibaresi ücretsiz modem tarafından verilen ıp.

    Statik IP özel arayıp satın alabilirsin yani bu söz doğru değil mi ücretli diye korkuyorumda yaptığım siz doktor gibi anlatmışsınız anlamadım pek :D
  • Yani hocam IPV4 Adresim hiç bir şekilde değişmiyor bu statik IP ile ilgili değildir değil mi normaldir ?
  • 112-Rammstein kullanıcısına yanıt
    Hocam aslında bunlar CCNA konuları ve sonlara doğru anlatılır yani kafanızda oturmaması normal.

    Şimdi Statik DHCP diye bir şey yok benim bildiğim kadarıyla,

    Statik ip alman için isplere 9-10 lira bir ücret ödemen gerekiyor. Ücretli olması doğru değil (bence) ama şuan ki sistemde ücretlidir bir sıkıntı yok.
  • 112-Rammstein kullanıcısına yanıt
    Hayır kesinlikle yanlış. IPV4 değişebilir değişmiyor diye bir şey yok ama eğer sen modem veya ip dağıtma (DHCP) olan bir cihaz üzerinde bazı ipleri herkese dağıtma sadece şu şu bilgisayarlara ver derken o zaman statik oluyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MyZor

    Hayır kesinlikle yanlış. IPV4 değişebilir değişmiyor diye bir şey yok ama eğer sen modem veya ip dağıtma (DHCP) olan bir cihaz üzerinde bazı ipleri herkese dağıtma sadece şu şu bilgisayarlara ver derken o zaman statik oluyor.

    Peki bu ücretsiz bir özellik değil mi ? 9-10 TL vermeyelim boşuna.
  • 112-Rammstein kullanıcısına yanıt
    İsplerden para vermeden alamazsın fakat üçüncü parti uygulamalar ile bazı şeyler yapılabiliyordu araştırmak lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MyZor

    İsplerden para vermeden alamazsın fakat üçüncü parti uygulamalar ile bazı şeyler yapılabiliyordu araştırmak lazım.

    Hocam sanırım birbirimizi yanlış anlıyoruz modem arayüzünden Mac adresleriyle STATİK DHCP özelliğini ekledim modem arayüzünden altını çiziyorum.

    Bu ücretli bir şey mi ?
  • 112-Rammstein kullanıcısına yanıt
    Statik DHCP mi nedir anladım, modem arayüzünde bu dediğiniz şeyin screenshotunu atarmısınız?
  • Statik ıp sabit ıp dir. Uzaktan birisi senin bulunduğun yere ulaşacaksa bu statik ıp yi internet hizmeti aldığın firmadan aylık belli bir ücret karşılığında alırsın. Sen kendi bulunduğun ortamda içeriden erişim sağlayacaksan modem üzerinden mac adresine istediğin ıp yi statik olarak verebilirsin bu ücretli değildir.

    Senin sorularında sordukların ve doğrumu anlamışım dediğin her şey doğru :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mcse_turk


    Statik ıp sabit ıp dir. Uzaktan birisi senin bulunduğun yere ulaşacaksa bu statik ıp yi internet hizmeti aldığın firmadan aylık belli bir ücret karşılığında alırsın. Sen kendi bulunduğun ortamda içeriden erişim sağlayacaksan modem üzerinden mac adresine istediğin ıp yi statik olarak verebilirsin bu ücretli değildir.

    Senin sorularında sordukların ve doğrumu anlamışım dediğin her şey doğru :)

    Çok teşekkür ederim evet bu bilgiyi bugün evime gelen Türk Telekom ekiplerine teyit ettirdim gerçektende ücretsiz birşeymiş ve güvenliymiş.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.