Araba vizesi, araç muayenesi, vize tescili, vize kaydı, araba muayenesi, araç vizesi adına ne derseniz deyin, araç muayenesinde çok şey değişti.
Klasik ifade ile otomobil vizesi uygulamalarından hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Ya ne olacak? Araç muayenesinde yeni düzenlemeler nelerdir? Vize uygulamalarında takılmadan araç muayenesi yaptırıp vize tescili nasıl alınır? Kendi kendinize aracınıza nasıl vize testi yapabilirsiniz. Araç muayenesi ile ilgili temel unsurlar nelerdir?
Yazımızın devamında bulabilirsiniz. Araç muayenesi özellştirilince bu alanda pek çok değişiklikler ve yenilikler yaşanmaya başladı. Pek çok araba vize muayenesi için gittikleri araç muayene istasyonlarından geri çevriliyor.
Otomobilindeki eksikleri tamamlayan vatandaşlar, geriye yine vize kayıt merkezlerine gidiyor. Ancak Vize tescil işlemi yaptıracaksanız aman dikkat! İlk araç muayenesinde elinize verilen raporda yer alan tüm eksikleri tamamlayıp öyle gidin. Yoksa iki kere vize tescili araç muayene ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Araba vize muayenesine gitmeden kendi kendinize otomobiliniz için araç muayene testi yapabilirsiniz. Araba vize testi için buraya bakabilirsiniz.
HIZLI VE KOLAY ARAÇ MUAYENESİ YAPABİLMEK İÇİN, KOLAY VİZE KAYDI YAPTIRABİLMEK İÇİN, ACELE ARABA MUAYENESİ YAPTIRABİLMEK İÇİN nelere dikkat etmeniz gerekir, ne gibi hazırlıklar yapmanız gerekir buraya bakabilirsiniz. Türkiyede araba tescili işlemlerini artık yapmakta olan firma TÜVTURK (TUVTURK- TÜVTÜRK) firmasına buradan ulaşabilirsiniz.
MUAYENE ÖNCESİNDE KENDİ ÖN MUAYENENİZİ YAPIN!
1 Ruhsatınızda yeni muayene tarihini yazacak bos yeriniz var mı? Yok ise en yakın Soförler Cemiyetinden Ek-1 belgesi alınız. 2 Ruhsatta yazan araç bilgileriniz ile (sasi no, yakıt türü, renk vb. ) ile mevcut durumu karsılastırınız. Farklılık var ise tespit amacıyla ilk maddede bahsedilen Ek-1 belgesini alarak TÜVTURK’e geliniz. 3 Geçerli bir Trafik Sigortanızın olup olmadıgını kontrol ediniz, sigortanın geçerlilik tarihi geçmis ise yenisini düzenlettiriniz. 4 Vergi borcunuz, trafik ceza borcunuz, OGS cezanız var mı? Var ise ödemelerinizi yapınız, tercihen vergi dairenizden “Fenni Muayene zin Belgesi” alınız. 5 Aracınızda LPG var ise ruhsata isli mi, 1 ay içinde yapılmıs geçerli bir gaz sızdırmazlık testi var mı? Yok ise yaptırarak raporunu beraberinizde getiriniz. 6 Aracınızda ruhsata isli olmayan bir tadilat, reklam uygulaması var ise önce bu degisiklikleri ruhsata isletiniz. 7 Araç ekipmanlarınız tam mı? Kullanılabilir durumda ve araç cinsine uygun yangın tüpünüz var mı? ilk yardım çantası tam mı? 2 adet üçgen reflektör mevcut mu? Traktör, kamyon ve tırlara uygun arka isaret levhası takılı mı? 8 Aracınızın tüm arka ve ön ısık sisteminin, sinyallerinin, iç aydınlatma sisteminin çalısır oldugundan emin olunuz. 10 Emniyet kemerlerinin aracın orijinal fabrika çıkısındaki gibi tam oldugundan ve çalısır durumda oldugundan emin olunuz. 11 Sileceklerin çalısır durumda oldugundan, aynalarınızın eksiksiz oldugundan emin olunuz. 13 Minibüs ve otobüslerde acil çıkıs levhalarının ve yeterli acil çıkıs çekicinin olmasını saglayınız. 14 Eger tadilat sonrası muayenesine geliyor iseniz, tadilatla ilgili yetkili bir mühendise çizdirilen onaylı tadilat projesi, hesaplarını ve LPG li araçla için de gaz sızdırmazlık raporuna ek olarak periyodik muayene için gerekli diger evraklar ile TÜVTURK’e geliniz. **** Kusur listesi için: T.C. Ulaştırma Bakanlığı adresini ziyaret ediniz. Kendi kendinize yapacagınız bu kontrollerle basit konular nedeniyle muayeneden kusur almanızın önüne geçebilirsiniz. Ancak bu aracınızın muayeneden kusur almayacagı anlamına gelmemektedir, muayene sırasında aracınızda bunların dısında sadece uzman personelin tespit edebilecegi kusurlar da çıkabilecektir. Araç Muayenesi ne demektir?
Araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene edilerek edilerek tespit edilmesidir. Araç Muayene İstasyonu nedir?
Araçların niteliklerinin tespit ve kontrol edildiği, bunun için gerekli cihaz ve personeli bulunan, araç muayenesinin yapıldığı ve muayene kanallarının olduğu sabit yapıdaki tesislerdir. Aracımızı neden muayene ettirmeliyiz?
Araç kusurundan kaynaklanan trafik kazaları azalır, trafik güvenliği artar. Düzenli muayene sayesinde araç ömrü uzar ve ikinci el değeri artar. Egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliği azalır. Egzoz emisyonunun denetlenmesiyle gürültü kirliliği azalır. Araçların performansının artmasıyla yakıt sarfiyatı azalır.
Araçların muayenesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereğince yapılır. Araç muayenesinin faydaları nelerdir?
Aracınızın muayenesinin düzenli ve eksiksiz olması sadece sizin ve ailenizin değil başkalarının hayatı ve güvenliği için de önem taşımaktadır.
Muayenesi düzenli olan bir aracın kullanım ömrü artacağından sağlıklı muayene, bütçeniz için de artı bir değer oluşturur. Aracımızı ne zaman muayene ettirmeliyiz?
Araç Muayene Periyodları
Hususi (binek) otomobiller ve her türlü römorkları: Hususi (binek) otomobiller ile bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,
Resmi otomobiller ve her türlü römorkları: Resmi otomobiller ile bunların her türlü römorkları, ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir,
Lastik tekerlekli traktörler (LTT) ve her türlü römorkları: Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir,
İki veya üç tekerlekli araçlar ve her türlü römorkları: İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,
Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorkları: Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları, ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulur. (Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dahildir.)
• Üzerinde tadilat, montaj v.b değişiklik yapılan araçların ayrıca özel muayenesi zorunludur. Bu araçlar Tadilat Sonrası Muayene Onayı için TÜVTURK İstasyonları’na gelirler.
• Karayoluna çıkmış olan araçların, teknik şartlara uyup uymadığı trafik zabıtasınca kontrol edilerek uygunsuzluk tespit edilenler, her an muayene istasyonlarına sevk edilip muayeneleri yaptırılabilir. Araç muayenesi için aracı sadece ruhsatta yazan sahibi mi getirebilir?
Araç muayenesine aracı ruhsaatta yazan sahibinin getirmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Araç sahibinin dışındaki kişiler de aracı muayeneye getirebilirler. Ancak, aracı muayeneye getirerek araç muayene uzmanlarına teslim eden kişi, muayene sonrasında aracı teslim alabilir. Araç Muayenesi öncesinde hazırlanması gereken belgeler nelerdir?
Tüm araçlar için;
• Ruhsat*: Trafik Tescil Belgesidir.
• Fenni Muayene İzin Belgesi*: Vergi dairesi veya bürolarından alınan ve aracın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten belgedir. (Araç satışı ve devri için alınan “İlişik Kesme Belgesi” ile işlem yaptıramadığınızı belirtmek isteriz.)
• Trafik Sigortası*: Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesi (İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken motorlu aracın sigortasına dahildir. Bu araçlar için Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesi talep edilmez.),
* Bu belgelerin eksikliğinin araç muayenesine başlamanız için engel teşkil ettiğini önemle hatırlatmak isteriz.
LPG veya CNG takılı araçlar için:
• Gaz Sızdırmazlık Raporu: LPG veya CNG takılı araçlar için muayeneye gelmeden önce alınması gereken rapordur. LPG/CNG Ruhsatı, “Gaz Sızdırmalık Raporu” yerine kullanılamaz.
Tadilat sonrası muayenesi yapılacak araçlar için ek olarak;
• Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları Tadilat nedir?
Üzerinde fabrika çıkışından sonra veya hizmet süresinde, aracı kullanan veya kullanacak olan tarafından yapılan aracın niteliğini değiştirilebilecek, üst yapı ve benzeri işlemler tadilat olarak tanımlanır. Muayene Öncesinde Önemli Tavsiyeler
Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için muayeneye gelmeden önce aracın dış, alt ve motor havuzu temizliğini ve tehlikeli madde taşıyan araçların boş olmasını sağlamanızı önemle rica ederiz.
Her türlü öneri ve şikayetlerinizi 0 (212) 444 80 08 numaralı TÜVTURK Çağrı Merkezi’ne telefon aracılığıyla veya info@tuvturk.com.tr adresine e-posta yolu ile iletebilirsiniz. Tadil Onayı Belgesi nedir?
Araç üzerinde yapılan değişiklikler ile projenin birbirine uyumlu olduğunun onaylandığı belgedir. TÜVTURK de araç muayenesi yapılırken hangi yönetmelik ve uygulamalara göre hareket edilmektedir?
Biz kriterleri belirlemiyoruz, Ulaştırma bakanlığın aşağıdaki uygulamalara göre belirlediği kriterleri denetleyip tespit ediyoruz.
•Araç Muayene İstasyonları Yönetmeliği (Ulaştırma Bakanlığı) •2918 Sayılı Trafik Kanunu (Emniyet Genel Müdürlüğü) •Karayolları Trafik Yönetmeliği (Emniyet Genel Müdürlüğü) •Tip Onay Yönetmelikleri (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı) •AİTM Hakkında Yönetmelik (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı) •96/96/EC Araç muayene istasyonlarının açılması ve işletilmesine yönelik direktif (Avrupa Birliği)
Bunların hepsi taşıt ve trafik güvenliğine yönelik uygulamaları içermekte olup, sadece Avrupa’da değil, insan hayatına değer verilen tüm gelişmiş ülkelerde farklı versiyonlarla uygulanmaktadır. Vergi borcu yoktur yazısı ne demektir?
Muayene öncesinde aracın vergi borcunun olup olmadığının belirlendiği belgedir. Tadilat ruhsata işli değilse nasıl bir yol izlenir?
Tadilatın ruhsata (Tescil ve Trafik Belgesi) işletilmesi; Araçlarda yapılan tadilatların ruhsata (Tescil ve Trafik Belgesi) kaydının yapılabilmesi için aracın tadilat (tespit) sonrası muayenesinin yapılması zorunludur.
Tadilat Onayı belgesinde izlenecek yol, Araç İmal Tadil Montaj Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Aracınızda bulunması gereken ekipmanlar nelerdir?
Tüm araçlar için:
• İlk yardım çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda en az 1 adet. • Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet. • Yangın Söndürme Cihazı: Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir. • Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacaktır.
Araç sınıfına göre ek diğer zorunlu ekipmanlar:
• Taksi otomobiller: Her zaman kullanılır durumda taksimetre. • Otobüs, kamyon ve çekiciler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı) • Traktörler: Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası. • Şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekiciler: Her zaman kullanılır durumda takograf. • Römorklar (traktör römorkları dahil) ve kamyonlar: Uygun boyutlarda ve yeterli sayıda arka işaret levhası. (E veya e onaylı) • Traktör römorkları: Azami hızı saatte 30 km’nin altında olanlarda 1 adet adet üçgen şeklinde arka işaret levhası. (E veya e onaylı) • Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre yetki belgesi almış yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar: Her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi. • Motosikletler ve motorlu bisikletler: Kask ve koruyucu gözlük
Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için muayeneye gelmeden önce aracın dış, alt ve motor havuzu temizliğini ve tehlikeli madde taşıyan araçların boş olmasını sağlamanızı önemle rica ederiz. Muayene sırasında hangi noktalar kontrol edilir?
Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik hükümlerince araçlarda aşağıda belirtilen aksam, sistem veya parçalaların zorunlu olarak kontrolü yapılır.
Araç tanıtım numaralarının, şasi ve motor numarası ile tescil plakasının, aracın Trafik ve Tescil Belgelerinde belirtilenler ile aynı olması gerekmektedir.
1. Fren sistemi 2. Direksiyon ve Direksiyon Simidi 3. Görüş Özellikleri 4. Lambalar,Yansıtıcılar ve Elektrik Teçhizatı 5. Dingiller, tekerlekler, lastikler, süspansiyon 6. Şasi ve şasi bağlantıları 7. Zorunlu Ekipmanlar 8. Gürültü Kirliliği ve seviyesinin kontrolü 9. Yolcu taşıyan araçlar için ilave kontroller Araç muayenesine engel teşkil edebilecek durumlar nelerdir?
Muayene öncesinde aşağıdaki durumların tespit edilmesi halinde, muayene hizmeti verilmez:
* Araç Muayenesi için Zorunlu Belgelerin eksik olması * Araçta tehlikeli düzeyde Yakıt Kaçağı veya Gaz Kaçağının tespit edilmesi * Araçların izin verilen azami yükseklik sınırını aşması * Muayene öncesi araçların park alanında arızalanarak çalışmaması
TÜVTURK Tesisleri’ne geldiğimizde nasıl bir yol izlemeliyiz? Araç muayenesi değerlendirme sonuçları nelerdir?
Kusursuz: Muayene edilen araçta herhangi bir eksikliğin bulunmaması halidir.
* Aracın ön plakasına muayenenin geçerlilik süresini belirleyen etiket yapıştırılır. * Trafik Belgesi onaylanır, hologram yapıştırılır ve bir sonraki muayene tarihi yazılır. * Yetkili kişi tarafından onaylanmış detaylı bir muayene raporu verilir. * Muayene raporu, yapılacak bir sonraki muayeneye kadar saklanır. * Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.
Hafif Kusur: Aracın yapılan muayenesi sonrasında, yeniden muayenesine gerek duyulmayan bir eksikliğin bulunması halidir.
* Aracın ön plakasına muayenenin geçerlilik süresini belirleyen etiket yapıştırılır. * Trafik Belgesi onaylanır, hologram yapıştırılır ve bir sonraki muayene tarihi yazılır. * Yetkili kişi tarafından onaylanmış detaylı bir muayene raporu verilir. * Muayene raporu, yapılacak bir sonraki muayeneye kadar saklanır. * Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.
Ağır Kusur: Aracın muayenesi sonucunda tamirine ihtiyaç duyulacak derecede eksiklikler tespit edilmesi halidir.
* Aracın muayene raporuna geçici kusurlu araç etiketi yapıştırılır. * Muayene raporu onaylanmaz ve bu araçlar için muayene tekrarı, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz yaptırılabilir. * Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır. * Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir. * Eksiklikler giderilmediği sürece muayene tamamlanmış sayılmaz.
Emniyetsiz: Aracın can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlikeli olacak derecede kusurlarının ve eksikliklerinin tespiti halidir.
* Aracın durumu en yakın trafik zabıtasına bildirilir. * Aracın “Emniyetsiz” olduğuna dair rapor verilir. * Muayene raporu onaylanmaz ve bu araçlar için muayene tekrarı, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz yaptırılabilir. * Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır. * Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir. * Eksiklikler giderilmediği sürece muayene tamamlanmış sayılmaz.
Egzoz Emisyon Muayenesi nedir?
Trafikte seyreden araçların egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin zararlı etkilerinden çevreyi korumak amacıyla, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak için yapılan ölçümlerdir.
Egzoz emisyon ölçümleri, 8/7/2005 tarihli ve 25869 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Trafikte Seyreden Motorlu Kara Taşıtlarından Kaynaklanan Egzoz Gazı Emisyonlarının Kontrolüne Dair Yönetmelik esasları doğrultusunda yapılır.
Egsoz emisyon testi hizmeti, Araç Muayene İstasyonu açılmasından sonra gerekli prosedürlerin tamamlanmasını takiben verilmeye başlanacaktır. Bu nedenle bu hizmetler yeni faaliyete geçen istasyonlarda ilk günlerde verilemeyecektir. Egzoz Emisyon Muayene Periyodları nelerdir?
Hususi (Binek) Otomobiller: İlk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,
Resmi Otomobiller: İlk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir,
Diğer Motorlu Araçlar: İlk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir,
LTT Traktörler: Egzoz Emisyon Ölçümü uygulanmaz,
İki veya Üç Tekerlekli Araçlar: Egzoz Emisyon Ölçümü uygulanmaz.
* Ocak 1980 tarihinden önce tescil edilmiş DİZEL motorlu araçlardan Egzoz Emisyon Ölçümü istenmez * Trafikte seyreden tüm motorlu araçlar 10 yaşından sonra her yıl Egzoz Emisyon Muayenesi yaptırmak zorundadı * Aracın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde egzoz emisyon ölçümü yaptırılması zorunludur. Takip eden emisyon ölçümlerinde aracın trafiğe çıkış tarihi esas alınarak uygulanır
Egzoz Emisyon Muayenesi için gerekli belgeler nelerdir?
Egzoz emisyon ölçümünü ilk defa yapacak araçlar için sadece ruhsatla gelinmesi yeterlidir.
Araç sahibi egzoz emisyon ölçümünü belgeleyemiyorsa, bir önceki döneme ait egzoz emisyon ölçüm bedelini yasal gecikme faizi ile birlikte ödedikten sonra içinde bulunulan yıla ait egzoz emisyon ölçümünü yaptırabilir.
Egzoz emisyon ölçüm işlemi sonucu sınır değerlere uygun çıkmayan araç sahibi, aracının gerekli bakımını ve egzoz emisyon ölçümünü bir ay içerisinde yaptırmakla yükümlüdür.
Araç sahibi bir ay içerisinde aynı istasyonda yapılacak ölçüm tekrarı için herhangi bir ücret ödemez.