Şimdi Ara

Stabilite ve akıcılık / hız açısından Linux'u önerir misiniz? Bir kaç sorum olacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
2.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Windows 8.1 kullanıyorum, oyun oynayan biri değilim, laptopu sadece gezinme / video / müzik açısından kullanıyorum. Bir de belgeler.
    far cry 3 ve metro last night oynadım sadece, diğerleri zevk vermiyor. Bu tarz bir oyun çıkarsa linuxun yanına win7 kurup onunla oynarım diyorum.
    Konuyu dağıtmayayım, bir kaç sorum olacak

1) Akıcılık - hız - stabilite açısından windows mu linux mu? Linux ise hangisi? Ubuntunun arayüzü çok hoş, şeffaf falan. Ama mint daha stabil diyorlar.
    Ayrıca ubuntu windows'a göre daha yavaşmış, bu doğru mu?

1.1) Ayrı bir soruya taşıyayım, öneriniz linux ise hangi dağıtımı önerirsiniz? Neden?

2) güvenlik - virüs girmemesi açısından linuxa geçmek istiyorum en çok. Peki windowsu linux kadar güvenilir bir şekilde kullanabilmek mümkün mü?
    Mümkünse hangi programlar ile?

3) Küçük ve gereksiz bir soru olacak ama, linuxtaki paint tarzı olan program, windowstakinden daha iyi mi? Diyagram oluşturmak için kullanıyorum, lazım oluyor.
    Ayrıca office programları nasıl? libreoffice vardı sanırsam, windowsunki ile karşılaştırabilir misiniz?

4) Gene küçük bir soru, linux yüklediğimde, kullanılmayan windows tuşunu bir şeye atayabilir miyim? mesela browser olabilir.
    5) Windows + L gibi bir kilit ekranı var mı? Yani işlemler devam edecek ama ekran kilitlenecek sadece.
    6) Linuxta hangi browserı önerirsiniz? Chronium vardı sanırsam, adbilock falan kurulabilir mi linuxta da?

7) Anonim kalabilmek açısından windows mu linux mu? (linux ise dağıtımı da belirtin lütfen)
    Cevabını windows ise hangi programlar ile, linux ise hangi programlar ile? Belirtirseniz sevinirim.

8) Linuxta program yüklemek biraz zor geldi bana, sudo app get miydi öyle bir kod vardı, zor olmuyor mu?
    Direkt setup indirip kuramıyor muyuz? Mesela skypeı direkt indiremiyor muyuz?

9) Şifreli usb bellek alacağım, linuxu desteklemiyor sanıyorum, sırf bu yüzden linux kullanmayabilirim, önemli bir detay bu benim için.
    Şunu alacağım:http://www.kingston.com/tr/usb/personal_business#dtlpg3

10) Driver güncellemek zor mu?

Gerekli mi bilmiyorum da sistem özelliklerini yazayım: msi ge60, 2.4 GHz (3.4 GHz Turbo), intel i7, Nvidia GeForce GTX 660M, 8GB Ram, 125 GB SSD

Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rancodiey -- 26 Temmuz 2014; 11:11:30 >

• up
  • Önermem. Çok zorluk çekersin. Samimiyim. En son 14.04 sürümünü kullanıp buglardan bıkıp bıraktım ubuntuyu.
  • Linux mint cinnamon yükledim hocam, 1 kere takıldı ama bi daha yapmadı, umarım tekrar olmaz
  • 1. Linux Mint Mate sürümü kurmanızı öneririm. Cinnamon'daki donma sorunu ile ilgili aşağıdaki bağlantı yardımcı olablir.

Cinnamon'daki donma sorunu ile ilgili aşağıdaki komutun çıktısını paylaşınız.

inxi -Fx

Mate masaüstünü Cinnamon'u kaldırmadan da kurabilirsiniz.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=1337.msg8232#msg8232

2. Windows'u Linux kadar güvenli kullanmak çok kolay olmayacaktır.

3. Paint yerine Pinta uygulamasını kurabilirsiniz.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=1161.msg6884#msg6884

Diagram hazırlıyorsanız depodan Dia uygulamasını kurmanız mümkün.

4. Atayabilirsiniz.

Klavye => Klavye kısayolları sekmesi => Özel kısayollar bölümünden atama yapabilirsiniz.
    Dipnot: Windows tuşuna Linux tarafında Super tuş ismi verilir.

5. Cinnamon için; CTRL + ALT + L

7. Tor browser'ı kullanabilirsiniz.

8. Yazılım Yöneticisini kullanabilirsiniz.
    Skype'i indirip sağ tık Gdebi ile kurabilirsiniz.
    Linux Mint için sitesinden Ubuntu için olan sürümü indirmelisiniz.

10. Linux tarafında çoğu sürücü çekirdek ile birlikte gelir. Çekirdek sürümü güncellendiğinde sürücülerinizde güncellenir. Nvidia, ATI gibi bir kaç donanım sürücüsünü ise Sürücü Yöneticisi isimli uygulama ile kurmak mümkün.
    Sisteminize Intel + Nvidia Otpimus destekli ekran kartı varsa durum birer değişebilir.

• kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    Cinnamon yüklediydim, ama mate'de donma yoksa ona geçerim sorun değil.
    Ama cinnamonun sadeliği çok hoş, neyse temalardan ayarlanır elbet

çıktıyı vereyim

mert@mert-PC ~ $ inxi -Fx 
    System: Host: mert-PC Kernel: 3.13.0-24-generic x86_64 (64 bit, gcc: 4.8.2) Desktop: Gnome Distro: Linux Mint 17 Qiana
    Machine: Mobo: Micro-Star model: MS-16GA version: REV:1.0 Bios: American Megatrends version: E16GAIMS.10F date: 12/18/2012
    CPU: Quad core Intel Core i7-3630QM CPU (-HT-MCP-) cache: 6144 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 19157.3
    Clock Speeds: 1: 1200.00 MHz 2: 1200.00 MHz 3: 1200.00 MHz 4: 1200.00 MHz 5: 1700.00 MHz 6: 1400.00 MHz 7: 1200.00 MHz 8: 1200.00 MHz
    Graphics: Card-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
    Card-2: NVIDIA GK107M [GeForce GTX 660M] bus-ID: 01:00.0
    X.Org: 1.15.1 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1360x768@59.8hz
    GLX Renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile GLX Version: 3.0 Mesa 10.1.0 Direct Rendering: Yes
    Audio: Card: Intel 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
    Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: k3.13.0-24-generic
    Network: Card-1: Intel Centrino Wireless-N 135 driver: iwlwifi ver: in-tree: bus-ID: 05:00.0
    IF: wlan0 state: up mac: 0c:d2:92:2e:c0:39
    Card-2: Qualcomm Atheros Killer E2200 Gigabit Ethernet Controller driver: alx port: c000 bus-ID: 03:00.0
    IF: eth0 state: down mac: 8c:89:a5:0b:0b:21
    Drives: HDD Total Size: 1878.4GB (29.8% used) 1: id: /dev/sda model: WDC_WD7500BPKT size: 750.2GB
    2: id: /dev/sdb model: SanDisk_SD5SF212 size: 128.0GB 3: USB id: /dev/sdc model: TPVT size: 1000.2GB
    Partition: ID: / size: 8.9G used: 5.7G (68%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 8.48GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
    RAID: No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
    Sensors: System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C
    Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
    Info: Processes: 226 Uptime: 3:20 Memory: 1560.5/7882.1MB Runlevel: 2 Gcc sys: 4.8.2 Client: Shell inxi: 1.8.4

• benimde merak ettiklerimi sormuşsunuz son durum nedir memnun musunuz
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rancodiey

Graphics: Card-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
    Card-2: NVIDIA GK107M [GeForce GTX 660M] bus-ID: 01:00.0
    X.Org: 1.15.1 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1360x768@59.8hz
    GLX Renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile GLX Version: 3.0 Mesa 10.1.0 Direct Rendering: Yes

@Rancodiey, aşağıdaki konuda anlatıldığı biçimde Bumblebee'yi kurmanız gerekir.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=78.0

@Kremalı Pasta, sistem özelliklerinize göre denemeniz için bir sürüm tavsiyesinde bulunulabilir.

CPU
    RAM
    GPU

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 31 Temmuz 2014; 16:41:23 >

• Kremalı Pasta K kullanıcısına yanıt
    Gayet rahat hocam, benim için en önemlisi olan güvenlik, her şey açık, kodlama bilmesem de o açıklığı/rahatlığı/özgürlüğü hissediyorum.
    Windowsa geçince bi garip oluyom artık. Takılma sorunu da kalmadı cinnamonda, kalsaysa mate'e geçerdim, ama şimdilik bi sıkıntı yok
    Şu an bir sorun kalmadı hocam ama gene de yapayım bu değil mi? Sonuçta bi zararı olmaz
  • quote:

Şu an bir sorun kalmadı hocam ama gene de yapayım bu değil mi? Sonuçta bi zararı olmaz

Nvidia ekran kartına ihtiyaç duymuyorsanız yüklemeye gerek yok. Neden yüklemeniz gerektiğ zaten bağlantıda anlatılmış. Aşağıdaki komutun çıktısını rica edelim.

glxinfo | grep render
    direct rendering: Yes 
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,

onay verirseniz dediklerinizi yapıyorum?
  • Ubuntu iyi geliyor.
  • Mutlucan96 kullanıcısına yanıt
    Desktop ekranı olmaması kötü benim için hocam ya
  • quote:

Desktop ekranı olmaması kötü benim için hocam ya

Nasıl yani?
     Stabilite ve akıcılık / hız açısından Linux'u önerir misiniz? Bir kaç sorum olacak
  • quote:

direct rendering: Yes 
    OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,

onay verirseniz dediklerinizi yapıyorum?

Şu an 3D render etkin görünüyor. Bu sebeple Nvidia ekren kartına ihtiyacınız olmuyorsa, fan, ısı ve pilin çabuk bitmesi gibi sorunlar yaşamıyorsanız Bumblebee uygulamasını kurmanıza gerek yok. Sürücü Yöneticisinden herhangi bir sürücü kurdunuz mu? Bir de aşağıdaki komutun çıktısına bakalım.

dpkg -l | grep 'nvidia|prime'

Bumblebee'ye alternatif olarak olarak bir de Nvidia Prime seçeneği var, eğer Sürücü Yöneticisi yardımıyla bir kurulum yaptı iseniz bu paket kurulduğu için sıkıntı yaşamıyor olabilirsiniz. Bumblebee, Nvidia Prime'dan biraz daha eski ve olgunlaşmış bir proje, Bumblebee sayesinde sistemi yeniden başlatmadan kartlar arasında dinamik olarak geçiş yapmak mümkün olabiliyor. Nvidia Prime ile kartlar arasında geçiş için sistemi yeniden başlatmak gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 31 Temmuz 2014; 23:04:59 >

• Mutlucan96 kullanıcısına yanıt
    masaüstünde bilgisayarım falan oluyor ya, istediğini istediğin yere yerleştiriyorsun hani, oyunları sağa diziyorsun falan, ondan bahsediyorum
    Komutun çıktısında sonuç çıkmıyor hocam, şimdilik bir sorun yok ya sizi boşuna yormayayım, şeyi sorayım

ssd kullanıyorum, hdd de dönmeye/ses yapmaya devam ediyor, bunu devredışı bırakamaz mıyım? gerçekten sesi rahatsız ediyor
  • quote:

ssd kullanıyorum, hdd de dönmeye/ses yapmaya devam ediyor, bunu devredışı bırakamaz mıyım? gerçekten sesi rahatsız ediyor

HDrpm ile ayar yapmayı deneyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantılar yardımcı olabilir.

http://ozcan.com/blog/mekanik-hdd-leri-uyutalim-spin-down/

Diskin UUID değerini aşağıdaki komut ile öğrenebilirsiniz.

sudo blkid

Bu şekilde komutla alınacak sonuç geçici olacaktır. Eğer işe yararsa bunu sistem açılışnda otomatik etkinleşecek şekilde kalıcı hale getirmek mümkün olabilir.

Bunu Diskler aracı yardımıyla yapamadınız mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 1 Ağustos 2014; 9:10:03 >

• quote:

masaüstünde bilgisayarım falan oluyor ya, istediğini istediğin yere yerleştiriyorsun hani, oyunları sağa diziyorsun falan, ondan bahsediyorum

Bunu hiçbir ayar gerektirmeden yapabiliyorsun. Masaüstüne simge koymak çoğu kişiye cazip gelmiyor Ubuntu da. Gerek yan panelin gerek ana seçkenin kullanışlılığı sayesinde.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.