Soru ) Arkadaşlar ben gecenlerde sabit disklerimden birine pardus yükledim. Şimdi ögrenmek istedigim şey ana kartı, kameramı, ne bileyim modemi falan tanıtmak gerekiyormu ?
Cevap ) Pardus'ta donanım tanıma işlemleri otomatik olarak yapılır. Dolayısıyla ekstradan sürücü kurmanıza gerek olmaz, eğer herhangi bir donanımınız beklediğiniz gibi çalışmadıysa, bu donanımınıza özel bazı ayarlar yapılandırılamadığı için olabilir. Bunun gerekçesi büyük olasılıkla donanımınızın üretici firmasının, sürücülerini Pardus CD'si ile dağıtılmasına izin vermemesindendir. Yani Pardus bu konuda yetenek olarak yeterli olduğu halde, sürücüyü yazan firmalar bu konuda kısıtlama getirmiş olabilir. Bu durumda bu paketleri ayrıca kurmanız gerekebilir, yazılım ekle/çıkar aracını kullanarak bu konuda gerekli desteği alabilirsiniz. Daha detaylı bilgi içinwww.pardus-wiki.org adresindeki Donanım bölümüne bakabilirsiniz, tüm ekran kartlarıyla ilgili detaylı teknik bilgi burada ayrıntılı biçimde anlatılmıştır.
Soru )Pardus işletim sisteminde hangi antivirüs programlarını kullanabiliriz ve pardusla beraber gelen programlar dışında, mesela photoshop ve winamp ve winrar gibi programların linux sürümleri var mı ya da bu programları nasıl kullanabiliriz? Bilgilendirirseniz memnun olururum.
Cevap ) Öncelikle bir temel farkı vurgulamak gerekir, MacOS(X), Windows, Linux gibi farklı alanlardaki işletim sistemlerinin çalıştırılabilir dosyaları birbirlerine uymazlar... dmg, exe, bin gibi... Ancak bu uygulamaları birbiri üzerinde çalıştıran bazı araçlar var. Örneğin WINE adlı bir uygulama ile Windows programlarının bazıları Linux yani Pardus üzerinde çalıştırırılabilir. Ancak en güzeli, Pardus üzerinde çalışmak için yazılmış, özgür yazılımları tercih etmendir zira özgür yazılımlar hem daha esnek ve hızlı çalışır hem de özgürdür adı üstünde... Pardus'a kolay kolay virüs bulaşmaz, antivirüs kurmanıza gerek yoktur.
Soru ) Bilgisayarıma hem Windows u hemde Pardus u kurmak istiyorum. Peki mesela bilgisayarımı Pardus ile açtığımda windows daki belgelerime ulaşabilecekmiyim ? yada tersi durumda?
Cevap ) Evet ulaşabilirsiniz. Windows ile biçimlendirilmiş tüm disk bölümlerine, Pardus üzerinden direkmen erişebilirisiniz (okuyup yazabilirsiniz). Pardus ile biçimlenmdirilmiş disk bölümlerine Windows üzerinden erişebilmek içinse Windows a küçük bir program kurmamız gerekir ( programın adresi:http://www.fs-driver.org/download/Ext2IFS_1_10b.exe programı kurarken pardusun bulunduğu disklere bir harf ile isim vermeniz istenecektir ). Tabi Windows ile biçimlendirdiğimiz bir disk bölümünü hem pardus hemde windows için belgelik alanı olarak kullanırsanız, belgelerinize windowsdan da doğrudan erişebilirsiniz elbette, yani o programı kurmanızada gerek kalmaz. Konuyla alakalı güzel bir makale :http://www.pardus-linux.org/forums/viewtopic.php?t=880
Soru) Ben Windows'u kaldırıp Pardus kurmayı düşünüyorum. Windowsda İnternet Explorer daki Sık Kullanılanlarımı kaybetmek istemiyorum. Bu sık kullanılanları Pardusda Firefox'da kullanabilirmiyim?
Soru ) Arkadaşlar Pardus da nasıl msn görüşmesi yapacağız, msn kişi listem ne olacak yani kullanabilecekmiyim?
Cevap) Elbette mevcut msn hesabınızdaki kişi listesini kullanacaksınız. Pardus’da msn, icq irc, yahoo messenger, vs. gibi mesajlaşma ortamlarını birarda barındıran Kopete isminde bir program vardır. Kopete sadelik sevenler için harika bir çözüm, ama MSN dünyasının bütün renkli, oynak eklentilerini isterseniz örneğin AMSN kullanabilirsiniz. AMSN CD'nin içinde gelmiyor ama Program Ekle/Kaldır ile otomatik kurabilirsiniz.
Soru ) Pardus’da program ekleme işini nasıl yapacağız ?
Cevap) Resmi pardus deposu şuan için yaklaşık 4 GB büyüklüğünde bir program arşivine sahip ve depodaki paket sayısıda gün geçtikçe artmaktadır. Depodaki programları kurmak son derece basittir; Tasma -> Sistem seçenekleri -> Program Ekle, Güncelle veya Kaldır’a açarsınız ve sol taraftaki menüden dilediğiniz kategoriyi tıklarsınız. Karşınıza o kategorideki mevcut paketlerin lisyesi gelecektir. Kurmak istediğiniz programı işaretleyip Paketleri kur 'a tıklarsınız. Hepsi bu. Tabiki internete bağlı olmak gerekiyor. Program Ekle Güncelle veya Kaldır’ı (diğer adıyla Paket Yöneticisi’ni) hiç görmediyseniz bakınız;http://www.pardus.org.tr/ekran-gorun..._kullanim7.png
Soru ) Wine programını nasıl kuracağız ?
Cevap ) “Program Ekle Güncelle veya Kaldır”ı açın, “Yeni Paketleri Göster” tuşuna basın ardından arama kutucuğuna wine yazın, gelen paketleri işaretleyip “Paketleri Kur”a basın. (Ayrıca bkz:http://www.pardus-linux.org/forums/v...aketle ri+kur )
Soru ) Pardus'u kurdum sonra bilgisayarı yeniden başlattığımda kullanıcı adı ve şifre soran ekran geldiğinde ekran kararıyor, ne yapacağım?
Cevap) Ekran karardığında Ctrl + Alt + (+ veya -) tuşlarına birkaç kez basarak çözünürlüğü değiştirmeyi deneyin, muhtemelen işe yarayacaktır. İşe yaramazsa şu sayfada anlatılanı uygulayın;http://www.pardus-linux.org/forums/v...159bfcf78c2c27
Soru ) Pardus'u kurdum ama çözünürlük 800*600 den fazla yükselmiyor. Çözünürlüğü nasıl 1024*768 yapabilirim
Cevap) Ekran kartınızın sürücülerini kurmamışsınız. Kurmak için bakınız
Soru ) Pardusu kurduğumdan beri bilgisayardan ses çıkmıyor. Sağ alt köşede sistem çekmecesindeki Kmix simgesinin üzerinde çarpı işareti var, ne yaptıysam olmadı.Nasıl düzelir?
Cevap ) Eğer bilgisayarınıza bir webcam takılı ise önce onu sökün ve bilgisayarı yeniden başlatın, eğer hala ses yoksa ses kartınızı şu şekilde tanıtmayı deneyin; Konsolu açıp yönetici girişi yapın (bunun için su yazıp enter a basın ve root şifrenizi girip enter yapın. Not: yazdığınız şifre görünmeyecektir). Yönetici girişi yaptıktan sonra alsaconf komutunu verin… karşınıza bir kaç tane ses kartı isimi sıralanacaktır. O liste içinde kendi ses kartınız var ise onu seçip kurun. Ekranın sağ alt köşesindeki Kmix simgesine tıklayın ardından Karıştırıcılar tuşuna basın ve ordaki tüm ses seviyelerini sonuna kadar açın, işe yarayacağını tahmin ediyorum. Ayrıca çeşitli ses problemlerini çözdüğü söylenen bir program var. O programı kurmak isterseniz Program Ekle Kaldır'ı açın, arama kutucuğuna alsa yazın ve gelen paketlerin hepsini işaretleyip kurun.
Soru ) Kernel (Çekirdek) nedir?
Cevap ) Kernel işletim sisteminin kalbidir. Kernel(çekirdek), programların ve donanımın arasında bekleyerek iletişimi sağlayan bir arabirimdir. Çalışan tüm programların ve süreçlerin hafıza ile olan ilişkilerini düzenler. İşlemcinin gücünün tüm bu programlar arasında adil bir şekilde dağıtımını üzerine alır. Tüm bu işlemleri kullanıcının haberi olmadan heran, durmaksızın yapar. Sistem açılırken belleğe yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar bellekte kalır.
Soru ) Arkadaşlar ben sık sık pardusu güncellemekteyim. Fakat nedense bazı güncellemeler sonrasında bilgisayarı tekrar başlattığımda ön yükleyicide görünen pardus sayısı artıyor! şu an bilgisayarım her açıldığında ön yükleyicide 3 adet pardus seçeneği görünüyor... bunun nedeni nedir? Bunları silmek istiyorum nasıl yapacağım ?
Cevap ) Yüklediğiniz güncellemeler içinde çekirdek(kernel) güncellemesi de var ise, güncelleme sonrasında yeni çekirdeklerin isimleri otomatikmen açılış ekranındaki seçeneklere eklenecektir. En tepedeki Pardus seçeneği en yeni çekirdek ile çalışan Pardus dur. Yeni çekirdek, yeni sürücülerin, yeni donanımlarınızın tanınmasının kolaylaşması demektir. Eğer yeni çekirdekle herhangi bir sorun yaşamıyorsanız eskileri silebilirsiniz. Eski çekirdekleri sisteminizden temizlemek için ve açılış ekranındaki ilgili satırları temizlemek için bakınız
Soru ) Pardus’da bir program çalışırken donma olursa Windows’daki gibi bir ctrl+alt+delete gibi bir kombinasyon var mı, basıp kapatalım donan programı...
Cevap ) ctrl+alt+esc’ye basınca fare kurukafaya dönüşür, programın üzerine tıklayıp kapatılabilir. ctrl + esc'ye basınca tüm çalışan programların listesi gelir...
Soru ) Dün Akşam pardusu bilgisayarıma kurdum fakat kurulum bittikten sonra gördümki CDsürücüsü yok !
Cevap ) CD sürücüsünde bir CD takılı olmadıkça görünmez.
Soru ) Open Office'e times new roman, arial gibi windows fontlarını nasıl eklerim ?
Cevap) Tasma > Görünüm ve Temalar > Yazıtipi kurucusu yolunu izleyip oradaki Yönetici Modu tuşuna basıp root şifreni gir. Ardından Yazıtiplerini Ekle tuşuna basıp Windows fontlarının bulunduğu dizinine gir ve istediğin yazı tiplerini seçip ekle. Daha ayrıntılı bir açıklama isterseniz bkz;http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Micr...4%B1n_Kurulumu
Soru ) Masaüstünde sol altta pardus yazan simgeyi pardus u anlamaya çalışırken sildim ve geri getiremiyorum yardım edin lütfen.
Cevap ) Saatin solundaki boşluğu sağ tıklayıp Kilidi Aç deyin. Bir kez daha sağ tıklayıp panele progr****** ekle deyin. Listeden KDE Menüsü'nü çift tıklayın.
Soru ) Bilgisayarımı tek başıma kullanmaktayım. Ben bilgisayarımı daima root yetkisi ile açmak istiyorum yani root kullanıcısı olmak istiyorum. Bu mümkünmüdür, mümkünse nasıl yapacağım?
Cevap ) Linux'da acemi iseniz ki, öyle görünüyor; Pardus'u kesinlikle root olarak açmayın vede kullanmayın. Root olarak bir şeyler yapma ihtiyacınız varsa; konsolda su ve sudo araçları, birde Pardus --> Programlar --> Sistem -> Daha Fazla Uygulama --> Dosya Yöneticisi -->Yetkili Kullanıcı tuşu, root olarak yapmak istediğiniz her imkanı size verir.
Soru ) .flv uzantılı videolara çift tıkladığımda direk açılmıyor. Her seferinden Birlikte Aç menüsünü kullanıp Mplayer ile yada Kaffeine’yi seçerek oynatabiliyorum. Bu videolara çift tıkladığımda direk Mpalyer ile (yada Kaffeine ile) açılmasını istiyorum nasıl yapabilirim?
Cevap ) Tasma > Masaüstü Seçenekler > Dosya İlişkileri’ne gir ve “video” kategorisine flv adında bir başlık tanımla, dosya uzantısı olarak *.flv yaz, dosya simgesi olarak beyendiğin bir simgeyi seç, flv videolarını oynatmak için bir oynatı seç mesela Mplayer’ı.
Soru ) Pardus’da, izlediğimiz filmlerden nasıl ekran görüntüsü alırız?
Cevap )Pardus Projesi, TÜBİTAK - UEKAE tarafından başlatılan ve devam ettirilmekte olan, bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyerek; mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan; otonom sisteme evrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlamak üzere geliştirilen bir GNU/Linux ortaya koymayı hedeflemiş bir geliştirme projesidir.
Soru )Pardus Projesi'nin hedefi nedir?
Cevap )Projenin hedefleri, * Yaygın bir işletim sistemi dağıtımı oluşturmak, * Bu dağıtımı yaşatacak sürdürülebilir bir organizasyon kurmak, * Bu dağıtım ve çevresinde oluşacak açık kaynak ekosistemi aracılığı ile özgün teknolojik katkı yaratmaktır.
Soru )Pardus ismi nereden geliyor?
Cevap )Pardus adı, Anadolu Parsı'ndan, Panthera pardus tulliana'dan geliyor. Anadolu Parsı, Leopar alttüründeki büyük kedilerin Anadolu’daki son temsilcilerindendir. Boyu 200-250 cm, ağırlığı dişilerde 35-50 kg, erkeklerde 45-70 kg civarındadır. Yaklaşık ömrü 20 yıldır. Oldukça çevik olan Anadolu parsı, etoburdur ve geyik, yaban keçisi, yaban domuzu, küçük memeliler ve kuşlar gibi bir çok hayvan avını oluşturur. Anadolu Parsı Ege ve Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde, daha çok ormanlık ve dağlık alanlarda yaşamıştır. Doğal yaşam alanları ve av kaynaklarının azalması parsları insanların yaşadığı yerlere yönlendirmiş ve bu da genellikle vurularak ya da zehirlenerek öldürülmelerine yol açmıştır. Anadolu parsı ile ilgili son resmi kayıt 17 Ocak 1974 tarihinde Beypazarı ilçesinin 5 km batısında bulunan Bağözü köyünden bir kadına saldırması sonrasında vurularak öldürülmesi üzerinedir. Neslinin tükendiği yönünde görüşler bulunmasına karşın, bugün Türkiye'de 10-15 Anadolu Parsı kaldığı da öne sürülmektedir. 2001 yılında Doğu Akdeniz bölgesi Dandi mevkiinde ve Doğu Karadeniz bölgesi Müsikli deresinde, 2004 yılında da Doğu Karadeniz bölgesi Pokut yaylasında görülmüştür. Anadolu parsının varlığını kanıtlamak ve koruma altına almak için doğa gönüllülerinin çabaları aralıksız sürmektedir.
Soru )Neden Linux, neden herşeyi en baştan yazmıyoruz?
Cevap )Gerek Linux çekirdeği, gerekse kullandığımız Mozilla Firefox web tarayıcısı, OpenOffice.org, KDE masaüstü ortamı gibi özgür yazılımlar, çok sayıda kişi tarafından uzun bir çalışma sürecinin sonucunda bugünkü olgunluklarına ulaşmıştır. Bu çalışmayı yinelemek bize para ve zaman kaybından başka bir şey sağlamayacaktır. Söz konusu yazılımlar özgür oldukları için, Türkçe desteğiyle ilgili ya da son kullanıcıya yönelik bir temizleme, geliştirme ihtiyacımız olduğunda, bunu yazılımı değiştirerek kolaylıkla yapabilmekteyiz. Bu geliştirmeleri özgür yazılım dünyasına geri sunmamız ise, bizi özgür yazılım ekosisteminde yer ve söz sahibi yapmakta, bu ekosistemin dinamik gücünü kendi yararlarımızı gözetecek şekilde yönlendirebilmemize imkan vermektedir. Linux, bizim için, bilişim dünyasının bugünkü seviyesine hızla erişip, kendi özgün katkılarımızı bunun üstüne koyarak, bu seviyeyi aşmamızı sağlayacak bir sıçrama tahtası olmuştur.
Cevap )Pardus Projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde yürütülüyor. Projede çalışan geliştiricilerin bazıları TÜBİTAK personeli olarak Pardus Projesi elemanları. Bununla birlikte gittikçe artan sayıda katkıcımız gönüllü olarak Pardus ürününün farklı kısımlarına destek veriyor. Artan sayıda katkıcılarımız ile Pardus, TÜBİTAK personeli bir çekirdek kadro etrafında şekillenen bir topluluk dağıtımı haline gelmektedir.
Soru )Bu proje ne zamana kadar sürecek? TÜBİTAK desteklemekten vazgeçerse ne olur?
Cevap )Pardus Projesi, proje amaçları gerçeklenene kadar sürecek. Yani Pardus'un yaygınlaşması tamamlanıp, sürdürülebilir bir organizasyon haline gelene ve özgür yazılım ekosistemi değer yaratmaya başlayana kadar. TÜBİTAK bu amaçlar doğrultusunda yürütülecek tüm çalışmaları destekleyecek. Umulmadık bir şekilde TÜBİTAK Pardus Projesi'nden desteğini çekecek olursa, Pardus özgür bir yazılım olarak hayatına devam edecek. GPL lisansı sayesinde isteyen her kişi, grup ya da kuruluş Pardus'u kaldığı yerden alıp geliştirmeye devam edebilir. TÜBİTAK Pardus'un yalnızca marka haklarına sahip, yazılım ise kullananlara ait.
Cevap )UEKAE, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde yer alıyor. Pardus ekibi de burada. UEKAE'nin güvenlik kıstasları gereği makul bir süre öncesinden randevu almak koşulu ile bizimle proje ofisinde görüşebilirsiniz.
Soru )Geliştiricilere nasıl ulaşabilirim?
Cevap )Geliştiricilerin iletişim adreslerine Pardus:Geliştiriciler sayfasından ulaşabilirsiniz. Ayrıca e-posta listeleri de geliştiricilerin tümüne ulaşmak için uygun bir yoldur.
Soru )Resmi bir IRC sunucunuz/kanalınız ya da forumunuz var mı?
Cevap )Hayır, yok. Fakat Pardus gönüllüleri, kendi imkânlarının el verdiği ölçüde Pardus kullanıcılarını bir araya getirmek ve bilgi paylaşımını hızlandırmak için çeşitli iletişim kanalları oluşturmuş ve işletmektedirler. Özgürlükİçin topluluk sitesi ve Pardus Kullanıcıları E-posta Listesi bunlar arasında sayılabilir. Bununla beraber Pardus ile ilgili olan, fakat "pardus.org.tr" alan adının altında yer almayan hiçbir çalışmanın Pardus ile ilgili bilgi almak ve geliştiriciler ile temasa geçmek için resmi kanallar oldukları düşünülmemelidir. Kesin bilgi almak ve doğrudan iletişim kurmak için gerekli olan yöntemler SSS'in ilgili kısımlarında verilmiştir. Kullanma ve Çalıştırma
Soru )Pardus Kurulan CD ne demek?
Cevap )Pardus işletim sisteminin iki ürünü mevcuttur. Pardus Çalışan CD ve Pardus Kurulan CD. "Pardus" denildiğinde aksi belirtilmediği sürece Pardus'un kurulabilen sürümü kast edilmektedir. Bu sürüm normal bir işletim sistemi gibi bilgisayarınıza kurup çalıştırabileceğiniz bir üründür, son sürümü (Kasım 2007 itibariyle) Pardus 2007.3 Lynx lynx'tir.
Soru )Pardus Çalışan CD ne demek?
Cevap )Pardus Çalışan CD, tamamen CD üzerinden çalışan, kurulum gerektirmeyen ve çalışmak için sabit diskinize veri yazmaya gerek duymayan bir üründür. Pardus Çalışan CD, Pardus Ulusal İşletim Sistemi'ni bilgisayarınıza kurmadan çalıştırabilmeniz ve deneyebilmeniz için hazırlanmıştır. Bilgisayarınızda yüklü diğer işletim sistemlerine ve verilere herhangi bir zarar vermeden ve değişikliğe uğratmadan Pardus Çalışan CD'yi kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bilgisayarınızın açılış (BIOS) ayarlarını kullanarak bilgisayarın CD'den başlamasını sağlamaktır. Çalışan CD'nin son sürümü 2007.3'tür, Pardus Çalışan CD 2007.3 sürümünü edinmek için FTP sunucularımıza göz atabilirsiniz.
Cevap )MD5SUM özet dosyası, indirdiğiniz ISO dosyasının bütünlüğünü kontrol etmek ve indirme işlemi esnasında herhangi bir zarar görmediğinden emin olmak için kullanılır. MD5SUM dosyasına bir metin düzenleyici ile baktığınızda bir karakter dizisi ve dosya adı göreceksiniz.ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/md5summer.exe adresindeki program yardımı ile ISO dosyasının özetinin MD5SUM dosyasının içeriği ile aynı olduğundan emin olunuz. Eğer özetler aynı değilse bu, ISO dosyasını indirmeniz esnasında bağlantıdaki bir sorun nedeni ile bilgisayarınızdaki kopyanın zarar görmüş olduğu anlamına gelir. Böyle bir durumda, indirdiğiniz bozuk dosyayı CD'ye yazmayıp yeniden indirmeniz gereklidir. Linux kullanıcıları md5 özeti alma işlemini "md5sum" isimli uygulama ile yapabilirler. Bunun için konsolda "md5sum -c dosya_adi.md5sum" komutunu vermeli ve dosyanın sağlam olduğunu anlamak için olumlu yanıt almalısınız.
Soru )Pardus'u nasıl indirebilirim?
cevap )Pardus'un son sürümünü bilgisayarınıza kurmak üzere indirmek için bu adresi kullanabilirsiniz:ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2007. Ayrıca kurulum işlemini anlatan bir belge de buradaki adreste mevcuttur. Pardus'u indirmem mümkün değil, bana kargo ile gönderebilir misiniz?
Cevap )Ne yazık ki Pardus'un dağıtımını CD gönderme anlamında yapamıyoruz. Sürüm takvimimizle uyumlu bir şekilde, her sürümü takip eden dönemde aylık PC dergileriyle birlikte Pardus Kurulum CD'lerimiz düzenli olarak dağıtılmaktadır. Pardus'u Linux CD'leri satan sitelerden de temin etme şansınız mevcut. Bu sitelerin bir listesine şuradan ulaşabilirsiniz. Bunun yanında Pardus Kullanıcıları isimli e-posta listemize üye olarak liste üyelerinden bu konuda yardım isteyebilirsiniz. Ayrıca PardusCDTemini sayfası altında gönüllü olarak oturdukları şehirlerdeki yeni kullanıcılarla Pardus CD'si paylaşan kullanıcıların bir listesine ulaşabilirsiniz. Pardus'u CD'ye yazarken dikkat etmem gereken şeyler nelerdir?
İndirdiğiniz dosyanın md5 özetinde bir sorun yoksa, artık ISO dosyasını CD yazıcınız aracılığı ile yazabilirsiniz. ISO, bir CD dosya sistemi türüdür, bu yüzden onu arşiv araçları ile açmamanız, ya da bu dosyayı CD içerisinde kopyalamamanız gerekir. Aksi taktirde CD'niz başlatılabilir (bootable) olmayacak ve Pardus başlamayacaktır. CD yazmak için kullandığınız uygulamanın yardım menülerinden ISO imajların ("CD imajı yazma" ya da "bootable CD oluşturma" olarak da ifade edilebilir) nasıl yazıldığını bulup yönergeleri takip edin.
Soru )Kurumumda Pardus kullanmak istiyorum, kurumsal destek veriyor musunuz?
Cevap )Proje, destek vermek için gerekli yapıya sahip değil. Bu nedenle eğitim, destek ve bakım işlerini iş ortaklıkları yolu ile sağlamayı düşünüyoruz. Kurumsal destek bu çerçevede UEKAE ile yapılacak bir proje kapsamında ya da UEKAE'nin alt yüklenici olarak yer alacağı bir yapıda sağlanabilir. Henüz iş modelleri ve kanalları tam olarak oluşmadığından hazır çözümler bulamayacaksınız.
Soru )Pardus'u Macintosh bilgisayarımda da çalıştırabilir miyim?
Cevap )Pardus Intel ve uyumlu işlemci sahibi PC'ler üzerinde çalışmak üzere derlenmiş ve hazırlanmıştır. Macintosh'larda kullanılan PowerPC işlemci platformuna yönelik bir sürüm hazırlamak kısa vadeli planlarımız arasında yok. Bununla birlikte 20 Ekim 2006'da hazırlanan deneme sürümüyle birlikte Intel işlemci ile çalışan Macintosh bilgisayarlarda Pardus kullanılabilmeye başlandı. Bu tarihten sonra yayınlanan sürümlerle Mac kullanıcıları da Pardus kullanabilirler.
Soru )Pardus açılırken "grub>" yazan siyah bir ekranda takılıyor, ne yapmalıyım?
Cevap )Seyrek de olsa örneğin CD'nin düzgün okunamaması sebebi ile Pardus Çalışan CD açılırken Grub önyükleyicisi kendi ayarlarını düzgün yükleyemiyor ve örneğin şu şekilde bir mesaj ekrana yazılıyor: [Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word. TAB lists possible command completios. Anywhere else TAB lists the possible completions of a device/Filename. ]
grub> Bazı sistemlerde grub'a birkaç komutu elle girerek sistemi açmak mümkün olabiliyor. Yukarıdaki gibi bir sorunla karşılaşırsanız aşağıdaki düzeltmeleri yaparak deneyebilirsiniz. Çalışan CD 2007 için Kod: Grub komut satırı grub>root (cd) grub>kernel (cd)/boot/kernel-2.6.18.5-67-34 root=/dev/ram0 init=/linuxrc cdroot quiet grub>initrd (cd)/boot/initrd.gz
Lisanslama ve Dağıtım
Soru )Pardus'un lisansı nedir?
Cevap )Pardus'a eklenmek üzere proje dahilinde hazırlanan yazılımlar GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) lisansı ile hazırlanmaktadır. Dağıtım içerisinde kullanılan yazılımların büyük çoğunluğu GPL ve diğer özgür lisanslar ile dağıtılıyor. Buna rağmen daha çok kullanıcıya ulaşabilmek için özgür bir lisans ile sunulmayan, özel donanım sürücüleri gibi bazı yazılımlar Pardus ile dağıtılabilir. Pardus için geliştirilen yazılımlar her zaman GPL ile dağıtılacaktır.
Soru )GPL lisansı hakkında daha fazla bilgiye nasıl ulaşabilirim?
cevap )GPL (General Public License - Genel Kamu Lisansı) sürüm 2'nin orijinal metnine bu adresten, Türkçe çevirisine ise bu adresten ulaşabilirsiniz.
Soru )Bu lisans Pardus'u kopyalayabilmeme ya da satabilmeme izin veriyor mu?
cevap )Evet, kesinlikle evet. GPL ile dağıtılan bir yazılımı dilediğiniz gibi kopyalayabilir, üzerinde değişiklik yapabilir ve tekrar dağıtabilirsiniz (ücretli veya ücretsiz olarak). Yalnız! Yaptığınız değişiklikleri yine açık olarak dağıtmalısınız. GPL lisansı ile yayınlanan yazılımlar dağıtılabilir olsa da Pardus'un isim ve logosu tescilli bir markadır ve değiştirilen ürünlerin aynı ya da marka tesciline zarar verecek şekilde benzeyen bir isim ve logo ile ile dağıtılmaması gerekmektedir.
Soru )Pardus'taki uygulamaların kaynak kodlarına nasıl ulaşabilirim?
Cevap )Geliştirme sürecinde olan tüm uygulamalar Subversion sürüm kontrol sistemi üzerinden dağıtılmaktadır. uludag deposu Pardus Projesi tarafından geliştirilen yazılımları sunarken, pardus deposu Pardus'a dahil edilen özgür yazılımları ve bunlara yapılan yamaları da sunan Pardus paketleri deposudur. Subversion sürüm kontrol sisteminin kullanımı ile ilgili bilgiye Yeni Geliştirici Kılavuzu'nun ilgili bölümünden ulaşabilirsiniz.
Soru )Pardus'un bir yol haritası var mı? Bir sonraki hedefiniz ne olacak?
cevap )Evet bulunuyor. Pardus sürümleri ile ilgili yol haritaları genellikle geliştiricilerin onayı ile, sürümden belirli bir süre önce, geliştirici listesinde yayınlanıyor. Yapılacak işler listede tartışılarak yol haritası katkıcılara sunuluyor. Yol haritası üzerinde rol oynamak isteyen katkıcılar projeye desteklerini sunuyorlar.
Soru )TÜBİTAK'ın bir gün Pardus'un kaynak kodlarını kapatması olası mı?
Cevap )GPL olarak yayınlanmış kaynak kodların kapatılması mümkün değildir. Fakat herhangi biri GPL yazılımını sonraki sürümlerinde, eğer yazılıma dışarıdan bir katkı gelmemiş ise, GPL ile dağıtmamayı seçebilir. Eğer yazılıma dışarıdan katkı gelmiş ise, her katkıcının onayı alınmak zorundadır. Bildiğimiz kadarı ile TÜBİTAK'ın kaynak kodları kapatma niyeti yok. Fakat öyle olsa bile şu ana kadar üretilen tüm kaynak kod her zaman GPL lisanslı olarak kalacaktır.
Teknik/Çeşitli
Soru )Pardus benim tüm ihtiyaçlarımı karşılayabilir mi?
Cevap )Pardus ilk aşamada Bilişim Okur-Yazarı olarak tanımlanan kullanıcının Temel Masaüstü İhtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilmektedir. Gerekli altyapı çalışmaları tamamlandığında ve istenilen hedeflere ulaşıldığında daha farklı kullanıcı profillerinin farklı ihtiyaçlarını da karşılamak üzere geliştirilecektir.
Soru )Pardus'ta geliştirme araçları da bulunuyor mu?
Cevap )Evet bulunuyor. Fakat geliştirme araçları tek bir CD görüntüsü olarak İnternet'ten indirilen Pardus sürümü içerinde bulunmuyor. Bununla birlikte, geliştirme araçlarına ihtiyacı olanlar paket deposundan rahatlıkla kurabilirler.
Soru )Pardus üzerinde hangi programlama dillerini kullanabilirim?
Cevap )Pardus üzerinde pek çok programlama dili ve geliştirme ortamı desteklenmektedir. Diğer işletim sistemlerinde kullanmakta olduğunuz, alışık olduğunuz programlama dilleri ve programlama ortamlarının pek çoğunun muadillerini Pardus üzerinde de bulabilirsiniz. Şu anda Pardus üzerinde kullanabileceğiniz programlama dillerinin küçük bir listesi aşağıda listelenmektedir. * C * C++ * Objective-C * Java * Python * Perl * Ruby * Pascal * C#/Mono
Soru )Pardus'ta Java, Flash gibi eklentiler var mı?
Cevap )Evet. Kurulumdan sonra Mozilla Firefox gibi araçlarınıza ayrıca bu eklentileri kurmanız gerekmez.
Soru )Pardus'a RPM ya da DEB paketlerini kurabilir miyim?
Cevap )Pardus'ta RPM ya da DEB paketleri kullanılmamaktadır. Bunlar yerine uygulamaların sisteme kurulması için, Pardus'un özgün paket yönetim sistemi olan PiSi'nin ".pisi" uzantılı paketleri kullanılmaktadır. Dolayısıyla RPM (ya da DEB paketlerini) Pardus'a kuramazsınız. Kullanmayı istediğiniz bir uygulamanın PiSi paketi bulunmuyorsa lütfen Paket İsteği maddesine göz atınız.
Soru )Pardus'un görsel dosyalarına, ekran görüntülerine nasıl ulaşabilirim?
Cevap )Pardus'a ait görsel dosyalarına Pardus Basın sayfasından ulaşabilirsiniz. Pardus 2007.x ekran görüntülerine ise Ekran Görüntüleri maddesinden ulaşabilirsiniz.
Soru )Pardus'un görsel dosyalarını istediğim gibi kullanabilir miyim?
Cevap )Pardus'un "Kurumsal" logosu tescillidir ve tüm kullanım hakları TÜBİTAK-UEKAE'ye aittir. Bununla beraber kullanmak istediğiniz görsel dosyaları izin alarak kullanmanız mümkündür.
Soru )Pardus sadece Türkçe mi? İngilizce de kullanabilir miyim?
Cevap )Pardus'u her iki dilde de kullanabilirsiniz. Kasım 2007 itibariyle güncel sürüm olan Pardus 2007.3, kurulumdan itibaren Türkçe, İngilizce, Hollandaca, İspanyolca, Brezilya Portekizcesi, Almanca, İtalyanca, Fransızca ve Katalanca dillerini destekler. Pardus'un bir diğer avantajı da kurulum sonrasında dileyen kullanıcılar öntanımlı dil seçiminden farklı bir dil ile sistemlerini kullanabilirler. Böylelikle aynı bilgisayarı bir kullanıcı Türkçe arayüz ile çalışırken, başka bir kullanıcı İngilizce arayüz ile kullanabilir. Örneğin, Türkçe kurulmuş bir sistemi İngilizce kullanmak istiyorsanız, Pardus Yapılandırma Merkezi'nin "Bölgesel ve Erişilebilirlik" bölümünden "Ülke/Bölge ve Dil" ayarlarından ülke ve dili değiştirebilirsiniz. Pardus 2007.3 sürümüyle eksiksiz İngilizce, Hollandaca, İspanyolca, Brezilya Portekizcesi, Almanca, İtalyanca, Fransızca ve Katalanca dil desteğine ek olarak; depolarında KDE araçlarının belli bir çeviri oranı ve kalitesini yakalamış 65 farklı dildeki yerelleştirmelerine yer verilmektedir.
Soru )Pardus'u bilgisayarımda çalıştırmak için nasıl bir donanıma sahip olmam gerekli?
Cevap )Pardus 2007 için; * Intel Pentium III ve üstü (ya da eşdeğeri) işlemci * 256 MB bellek (512 MB tavsiye edilir) * 8 GB ya da üstü kapasitede sabit disk (Kurulan CD için) * CD-ROM Okuyucu (4x ve üstü) * Tümleşik ya da en az 16 MB'lık bir ekran kartı donanımı yeterlidir.
Soru )Pardus benim bilgisayarımda ne kadar hızlı/verimli çalışır?
Cevap )Minimum donanım ihtiyaçlarını karşılayan herhangi bir bilgisayarda Pardus sağlıklı olarak çalışmaktadır. Ancak aynı anda çalıştırdığınız program adedi, kullandığınız programların hafıza ihtiyaçları gibi sebeplerden ötürü donanımınız ne kadar güçlü ise Pardus da o kadar hızlı ve akıcı çalışacaktır. Örneğin aynı anda hem ofis araçları hem de çokluortam araçlarını kullanmak istiyorsanız, 512 MB bellek (RAM) içeren donanım kullanmanızı tavsiye ederiz.
Soru )Pardus ile diğer işletim sistemimdeki belgelerime ulaşabilir miyim?
Cevap )Evet. Pardus masaüstünde bulunan Sistem simgesine ve açılan penceredeki Depolama Ortamı simgesine tıkladığınızda sabit diskinizin bölümlerini görürsünüz ve istediğiniz bölümü tıklayarak disk üzerindeki belgelerinize erişebilirsiniz.
Soru )Pardus ile diğer işletim sistemimdeki ofis belgelerimi düzenleyebilir miyim?
Cevap )Pardus ofis uygulamaları yazılımı paketi olan OpenOffice.org'u içerir. OpenOffice.org yazılımlarını kullanarak diğer işletim sisteminizdeki ofis belgelerinizi düzenleyebilirsiniz.
Soru )Pardus ile e-postalarımı okuyabilir, İnternet'te gezebilir miyim?
Cevap )Pardus Bilişim Okur-Yazarı olarak tanımlanan kullanıcının İnternet ihtiyaçlarını karşılayacak yazılımlar içermektedir. Pardus içerisindeki çeşitli yazılımlarla İnternet sayfalarını gezebilir (Mozilla Firefox, Konqueror), e-postalarınızı okuyabilir (KMail, Mozilla Thunderbird); FTP servisi veren adreslere bağlanıp ihtiyaç duyduğunuz işlemleri yapabilir (Konqueror, KFTPGrabber); ICQ, Jabber, GoogleTalk, MSN, Yahoo, IRC gibi anında mesajlaşma ağlarına bağlanabilir (Kopete, Pidgin), böylelikle temel İnternet servislerinin hepsini kullanabilirsiniz.
Soru )Pardus ile DVD/VCD/MP3 çalabilir miyim?
Cevap )Dağıtım içerisinde video, müzik ve benzeri dosyaları kullanmanız için Amarok, Kaffeine, MPlayer, JuK gibi pek çok uygulama gelmektedir. Bu uygulamaları kullanarak WAV, MP2/MP3, OGG, AC3, WMA gibi ses formatlarına sahip dosyaları dinleyebilirsiniz. AVI, MPEG/MPG, MOV, WMV, QT, DAT gibi video formatında dosyaları, MMS, RTSP, HTTP protokollerini kullanan canlı yayınları da izleyebilirsiniz. Ayrıca yine bu uygulamalarla DVD, DLDVD, VCD, SVCD gibi çeşitli formatlarda disklerin de içerdiği video, ses, resim gibi verilere ulaşabilir, izleyebilir, dinleyebilirsiniz. Gerekli codec dosyaları ve kütüphaneleri Pardus içerisinde kullanıma hazır olarak gelmektedir.
Soru )Çalışan CD'deki yönetici parolası nedir?
Cevap )Pardus Çalışan CD'de yönetici parolası "pardus" dur.
Hata Raporlama / Yardım
Soru )Pardus'ta bir hata buldum, ne yapmalıyım?
Cevap )Pardus'ta hata bulduğunuzu düşündüğünüz zaman hata.pardus.org.tr adresinde bulunan Pardus Hata Takip Sistemi'ne problemi raporlamanız yeterli olacaktır. Lütfen yapacağınız hata bildiriminde en çok dikkat çeken birkaç sözcüğü aramayı unutmayın. Bildireceğiniz hata halihazırda raporlanmış ve belki de çözülmüş bile olabilir.
Soru )Uluzilla nedir, nasıl kullanabilirim?
Cevap )Uluzilla, Pardus Hata Takip Sistemi'ne verilen isimdir. Temelinde Bugzilla ismi verilen uygulama çalışmaktadır. Uluzilla'yı kullanabilmek için öncelikle Uluzilla üzerinde bir hesap açmalısınız. Uluzilla hesabınız ile sisteme giriş yaptıktan sonra, hata raporlayabilir, istekte bulunabilir, diğer hata ve isteklere yorum yazabilir, oy kullanabilir, belli hataları veya isteklere abone olarak takip edebilirsiniz. Hata veya istek bildirmeden önce ilk olarak Hata sorgulama sayfasını kullanarak bulduğunuz hatayı ya da talep ettiğiniz isteğin sizden önce başkası tarafından sisteme girilip girilmediğini kontrol etmelisiniz. Eğer sistemde probleminiz/isteğiniz ile ilgili girdi yok veya mevcutlar sizin sorununuzu tarif etmiyor ise; Yeni hata bildirme sayfasından hata/istek ile ilgili kategoriyi seçmek ve daha sonra sistemin sorduğu sorular doğrultusunda gelen formları doldurmak hata raporlamak veya istekte bulunmak için yeterlidir. Raporladığınız hata veya isteğin gelişimi ile ilgili bilgiler size kayıt olurken sisteme verdiğiniz e-posta adresiniz aracılığı ile ulaşacaktır.
Soru )Çalışmalarınıza yardımcı olmak için programlama bilmem şart mı?
Cevap ) Kesinlikle hayır! Bu programlama bilmeyenler de en az bilenler kadar projeye yardımcı olabilirler.
Soru )Nasıl yardım edebileceğim konusunda bilgiyi nereden alabilirim?
Cevap )Bir yerden başlamak lazım. Pardus Projesi'ne ilişkin nasıl yardım edebileceğinizde size yardımcı olabilecek kaynaklar şunlar olabilir: Özgürlükİçin listesi: Pardus topluluk sitesi Özgürlükİçin'in e-posta listesi. Pardus yazılımları için tanıtım yazısı yazmak, oyun incelemeleri yapmak ve çeşitli kılavuz belgeler hazırlayarak Pardus'a destek vermek için iyi bir nokta. Bir uygulama yazdım, Pardus'a onu da ekleyebilir misiniz?
Bir uygulamanın Pardus'a eklenebilmesi için yazılan uygulamanın belli kriterleri sağlaması gerekmektedir. Her şeyden önce uygulamanın özgür lisanslardan biri ile lisanslanması ve kaynak kodunun erişilebilir olması gerekmektedir. Bunun dışında Bilişim Okur-Yazarı kullanıcıya hitap etmesi, kolay kullanılabilmesi, kararlı olması ve en önemlisi Pardus içinde bulunan bir uygulamaya alternatif olmaması gerekmektedir (Örneğin Konqueror ismi verilen dosya yöneticisi yerine yazılacak bir dosya yöneticisi uygulama Pardus'a eklenmeyecektir). Bu koşulları sağlayan herhangi bir yazılımınızın dağıtıma eklenmesi isteğini geliştiricilere iletmek için Uluzilla'yı kullanabilirsiniz.
Pardus Yansıları
Soru )Yansı listesine nereden ulaşabilirim?
Cevap )Ürünler sayfasından ilgili ürün için Pardus yansılarına ulaşılabilir.
Cevap )Olabilirsiniz, bu gibi konularda ayrıntılı bilgi almak için bilgi@pardus.org.tr adresi ile bağlantıya geçebilirsiniz.
Otomatik Numlock Numlock tuşunun açılışta otomatik olarak açılması için; Tasma > Çevre Birimler > Klavye > Kde Başlangıcında NumLock > Aç
Programları otomatik başlatmak 1. yol ) Otomatik başlamasını istediğiniz programın kısayolunu /home/kullanıcı adı/.kde/Autostart dizinine koyarsın. ( bu yolu tavsiye ederim, çünkü 2. yol ile, örneğin SuperKaramba temaları otomatik başlatılamıyor) 2. yol ) Paket Yöneticisin'de KDE Masaüstü kategorisindeki Autostart programını kurun. Tasma > Masaüstü Seçenekleri > Otomatik Başlatıcı'ya gidin. Ekle'ye basarak istediğiniz programı açılışa ekleyin.
Bileşen Seçici Modülü “Tasma > Masaüstü Seçenekleri > Bileşen Seçici” yolu ile ulaşabileceğiniz bu modül, Pardus'un web adresi, e-posta gibi dosyaların kullanımında hangi yazılımı tercih ettiğinizi hatırlamasını sağlar. Örneğin ön tanımlı e-posta programı olan KMail/Kontact yerine Mozilla Thunderbird kullanıyorsanız, bu aracı kullanarak e-posta programı olarak Thunderbird'i seçmeniz mümkündür.
GRUB Sorunları
GRUB: GNU Projesi tarafından geliştirilen bir çoklu önyükleme (boot) yöneticisidir. Genel olarak bir bilgisayarda yüklü bulunan bir yada birden fazla işletim sistemlerinin önyükleme işlevini yerine getirir. GRUB aynı zamanda bir işletim sistemine ait farklı çekirdek görüntülerini bulunabilir bölümlerden seçme ve önyükleme paremetlerini çekirdeğe aktarma işlevlerinde de kullanılabilir.
Pardus2007 nin kurulumu sırasında gelen GRUB ile ilgili ekran görüntüsü:http://www.pardus.org.tr/ekran-gorun.../pardus-23.png Bilgisayarınıza Windows ve Pardus kuracaksanız yada sadece Pardus'u kuracaksanız bile Grub'u Diskin başına(MBR) kurun.
Kurulum öncesinde veya kurulum sonunda GRUB sorunu I) Eğer kurulum öncesinde bilgisayarınıza Pardus cd'sini takıp baştan başlattığınızda karşınıza grub> şeklinde bir siyah komut satırı geliyor ve ne yaparsanız yapın geçmiyorsa, II) Yada kurulum tamamlandıktan hemen sonra Error 17 yada Error 18 gibi bir hata alırsanız çözüm için şu sayfaya bakınız http://tr.pardus-wiki.org/Pardus:Kurulum_sorunlar%C4%B1
GRUB'u tekrardan yüklemek Soru ) Bilgisayarımda iki tane sistem kurulu. Biri XP diğeri sarge. Geçenlerde XP çöktü ve bugün tekrar kurayım dedim. XP tarafında herşey tamam ama bir türlü Pardus'uma ulaşamıyorum. Cevap ) Sorununun sebebi siz Windows’u yüklerken otomatik olarak Pardus’u başlatan ön yükleyicinin silinmesi ve yerine Windows’un kendi ön yükleyicisini koyması. Bu sorunu çözmek için Grub adını verdiğimiz ön yükleyiciyi tekrardan yükleyeceksiniz. Grub’un yüklenmesi:http://www.pardus-linux.org/forums/v...067&highlight=
GRUB ekranındaki Windows seçeneğini ön tanımlı hale getirmek Soru ) Bilgisayarımı açtığımda Grub ekranında iki tane pardus seçeneği ve en alttada windows seçeneği geliyor. 10 sn hiçbir tuşa basmazsam ilk sıradaki seçili olan pardus seçeneği ile bilgisayarım açılıyor. Ben grub ekranında birinci sıradaki pardus seçeneğin değilde üçüncü sıradaki windows seçeneğinin otomatik olarak seçilmiş olmasını istiyorum. Yani 10 sn hiçbir tuşa basmayınca windows’un açılmasını istiyorum. Nasıl yapacağım ? Cevap )http://www.pardus-linux.org/forums/v...?p=34362#34362 http://pardussever.googlepages.com/home