Şimdi Ara

xxxxxxxxxx

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
9.129
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH Anonim -- 29 Ocak 2023; 17:0:15 >

• Ssdlerde önbelleğin pek önemi yok hatta önbelleği olmayan birçok ssd modeli var. Önbellek erişim süresini minimuma indirmek için hareketli disklerde kullanılan bir teknolojidir, ssdlerde kullanılma amacı ise göz boyamaktır.
  • Aşağıdakinede bir bak istersen. Fiyatı (295tl) uygun gibi geldi.
    http://www.teknobiyotik.com/depolama/ssd/ocz-vertex-2-60gb-sata-ii-uyumlu-super-hizli-ssd.html
  • Önbelleğin önemi yok. Yazma ve okuma hızına daha çok dikkat et .. 2. si gerçekten iyimiş bee. :D
  • ssdlerin zamanla kayıt özelliğini yitirdiğini bunun dolayısıyla uzun süre kullanılamadığını biliyormusun ?
  • @hams
    bu 2 model arasında Corsair F60 kesinlikle daha iyi olan.

@K0rkunc
    bu tamamen "uzun sürenin" tanımına bağlı, 2.000.000 saat bazılarına göre çok kısa olabilir tabii...
  • quote:

Orijinalden alıntı: K0rkunc

ssdlerin zamanla kayıt özelliğini yitirdiğini bunun dolayısıyla uzun süre kullanılamadığını biliyormusun ?

Bunlar hareketli disk satan firmaların çıkardığı göz korkutma politikaları, 3-5 ayda bozulacak olsaydı ssd diye bir donanım hiç olmazdı.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    xxxxxxxxxxx
    4 yıl önce açıldı
    x
    4 ay önce açıldı
    xxxxxxx
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: donanımcı123
    Bunlar hareketli disk satan firmaların çıkardığı göz korkutma politikaları, 3-5 ayda bozulacak olsaydı ssd diye bir donanım hiç olmazdı.

Tam tersine, burada rakip teknolojiyle ilgili müşterinin gözünü korkutmaktan ziyade o teknolojiyi kullanıma sunan firmaların müşteriden bilgi saklaması gibi bir durum söz konusu. Neredeyse her SSD üreticisinin ürün sayfasında bilmem kaç milyon saat dayanımlı olduğundan gururla bahsedilir ancak iş tekrar yazma ömrüne gelince hiçbir bilgi bulamazsınız. Oysa asıl gerçek Multi NAND (genellikle giriş ve orta seviye SSD'lerde kullanılır) veri hücreleri 5.000-10.000 kez tekrar yazma ömrüne sahiptir. Tabi SSD kontrolcüleri fazla yazılmış hücrelerdeki verileri sık sık az yazılmış hücrelere taşıyarak kullanım ömrünü arttırmaya çalışır, bu nedenle SSD kapasitesi ne kadar yüksekse tekrar yazma ömrü o kadar yüksektir diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse benim geçtiğimiz haziran ayında aldığım 32gb'Lık SSD'm için disk gözetleme yazılımı SMART değerlerini değerlendirerek yaklaşık 3 senelik bir ömür biçiyor. Tabi bu demek değildir ki SSD'm 3 sene sonra çalışamaz hale gelecek, bir ihtimal bir süre daha çalışmaya devam edebilir ancak büyük ihtimalle ömrünü doldurmuş olacak.

• quote:

Orijinalden alıntı: Father Torque

quote:

Tam tersine, burada rakip teknolojiyle ilgili müşterinin gözünü korkutmaktan ziyade o teknolojiyi kullanıma sunan firmaların müşteriden bilgi saklaması gibi bir durum söz konusu. Neredeyse her SSD üreticisinin ürün sayfasında bilmem kaç milyon saat dayanımlı olduğundan gururla bahsedilir ancak iş tekrar yazma ömrüne gelince hiçbir bilgi bulamazsınız. Oysa asıl gerçek Multi NAND (genellikle giriş ve orta seviye SSD'lerde kullanılır) veri hücreleri 5.000-10.000 kez tekrar yazma ömrüne sahiptir. Tabi SSD kontrolcüleri fazla yazılmış hücrelerdeki verileri sık sık az yazılmış hücrelere taşıyarak kullanım ömrünü arttırmaya çalışır, bu nedenle SSD kapasitesi ne kadar yüksekse tekrar yazma ömrü o kadar yüksektir diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse benim geçtiğimiz haziran ayında aldığım 32gb'Lık SSD'm için disk gözetleme yazılımı SMART değerlerini değerlendirerek yaklaşık 3 senelik bir ömür biçiyor. Tabi bu demek değildir ki SSD'm 3 sene sonra çalışamaz hale gelecek, bir ihtimal bir süre daha çalışmaya devam edebilir ancak büyük ihtimalle ömrünü doldurmuş olacak.

3 sene kısa bir süre değilki, ki ssdyi kullanan kişinin dar bir alanda ne kadar sık yazma silme yapabileceği yada ssdyi ne kadar aktif süre kullanabileceğide aşikar. Hareketli disk alıp, 1 sene içindede diski kullanılamaz hale getirebilirsiniz.

• quote:

3 sene kısa bir süre değilki, ki ssdyi kullanan kişinin dar bir alanda ne kadar sık yazma silme yapabileceği yada ssdyi ne kadar aktif süre kullanabileceğide aşikar. Hareketli disk alıp, 1 sene içindede diski kullanılamaz hale getirebilirsiniz.

Elbette kısa değil, isterse 10 yıl dayansın zaten 3 sene sonraki SSD hızları ve fiyatlarına dayanamayıp her türlü değiştirirdim ancak sorun firmaların tüketiciyi kandırır nitelikteli tanıtım ve reklamları. Örnek vermek gerekirse sıradan bir 32gb SSD disk reklamı:

http://www.hepsiburada.com/Liste/ocz-32gb-onyx-ssd-oczssd2-1onx32g/ProductDetails.aspx?productId=bd97963&categoryId=114814

Sayfaya bakarsanız "170 yıl, uzun ömür" diye çok açık bir tanım var, o SSD 170'i geçtim, 5 sene dayanmaz, teknik olarak mümkün değil.

• bu durumun çok basitleştirilmiş bir hali dostum, tabii o kadar da basit değil bu mevzu.
    özellikle bahsettiğin SMART bilgileri şu an çoğu yazılım tarafından yanlış değerlendirilmekte.
    bunu her büyük SSD üreticisi forumunda okumak mümkün.

ben şahsen şu ana kadar hiç bir forumda ömrü dolduğu için kullanılamaz hale gelen bir SSD şikayeti okumadım.
    ki ilk nesil modelleri çıkalı epey zaman geçti, bence özellikle yeni nesil ürünlerde kısa ömür beklentisi SSD'lerde çekineceğimiz en son şeydir...
  • @sahafiec, aslında bahsettiğim durum en düşük kapasiteli modeller için geçerli bir risk, yoksa teoride 32gb'lık bir disk 3,5 sene kullanım ömrü sunuyorsa aynı ömür 64gb'lık bir model için 2 katı geçerli yani 7 yıl sunuyor. Hele SSD, Multi NAND yerine Single NAND veri hücrelerinden yapılmışsa tekrar yazma ömrü başına 10 kat artıyor.
  • işte bu detayların nekadar altını çizsek azdır, forumda genel bilgi seviyesinin ve bazı şeylerin nekadar yanlış algılandığı ortada.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Father Torque

quote:

peki ssd nin seri mi yoksa multi mi olduğunu nasıl bileceğiz araştırdım biraz bi şey bulamadım???

• Genelde özellik listelerine MLC ya da SLC (multi level cell, single level cell) yazıyorlar ama yazılmamışsa üreticinin sayfasından kontrol edebilirsin.
  • baktiğin ssd lerin hepsi MLC SLC ler çok pahali son kulanici için ürün bulman çok zor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.