Şimdi Ara

SSD'i ömrü azalır mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
754
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba Arkadaşlar , Elimde Samsung 840 EVO 250 GB SSD var , Biliyorsunuz ki samsung'un ssdler için samsung magician adında bir programı var ben bu programdan Rapid mode denen şeyi aktive edersem ssd'nin ömrü azalır mı ?
    İzlediğim bir video'da aktive ediyorlardı 530 mb's okuma hızı 4000 civarlarına çıkıyordu bende neden ben yapmıyorum dedim ama önce buraya danışmak istedim.

Rapid Mod bölümünün Görseli :  SSD'i ömrü azalır mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-51C189DEA -- 18 Ağustos 2014; 15:18:00 >

• Ram fazlaysa kullanabilirsin ama teorideki o artışı pratikte göremezsin. Elektrik kesintisi gibi durumlarda tüm verilerini kaybedebilirsin.
    Forumda bununla ilgili açılmış birkaç konu da mevcut bu arada..
  • Omur azalir tabiki sonucta ssd daha cok yupranacak ama cok fazla degil tabi mesela 15 yilsa omru 10 yila duser

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nacho_EU

Merhaba Arkadaşlar , Elimde Samsung 840 EVO 250 GB SSD var , Biliyorsunuz ki samsung'un ssdler için samsung magician adında bir programı var ben bu programdan Rapid mode denen şeyi aktive edersem ssd'nin ömrü azalır mı ?
    İzlediğim bir video'da aktive ediyorlardı 530 mb's okuma hızı 4000 civarlarına çıkıyordu bende neden ben yapmıyorum dedim ama önce buraya danışmak istedim.

Rapid mod SSD'nin ömrünü kesinlikle ve kesinlikle kısaltmaz aksine uzatabilir.
    Çünkü Rapid Mod açıldığında 250 MB ile 1,5 GB arasında bir RAM miktarı Cache Bellek olarak kullanır.
    Ramde tutulan bu bilgiler veri kaybından muzdarip olabileceğin veriler değildir. Bu kısımda en sık kullandığın program ve windows uygulamalarının bir yedeği tutulur.
    Yani RAMde bulunan bir data için boşu boşuna SSDye erişim yapılmaz. Diyelim ki sen her bilgisayarı açtığında Chrome tarayıcısını açıyorsan Chrome tarayıcısının en sık erişilen dosyalarının bir yedeği RAM'de tutulur dolayısıyla Chrome'u çalıştırmak için SSD'den veri okumaya gerek kalmaz. AMA depo olarak sakladığın bir dosyayı SSD'ye kopyalarken bu dosyayı RAPİD depo bölümüne aktarmadan SSDye aktarır burada SSD'nin gerçek hızı önemlidir.
    Bu özelliğin etkisi bazı test programlarında gözükmez çünkü bazı programlar veriyi direk SSD ye yazmak ve okumak istediği için SSD'nin gerçek hızı ölçülür.
    Bazı programlarda Rapid Modu gördüğü için saniyede 4-5 TB lık okuma yazma hızları gösterir halbuki bu hızlar aslında Rapid Mod uygulamasının üstünden geçen verilerin RAM'e yazılıp okunma hızıdır. Yani aslında bu hız RAM'inizin hızıdır. RAM ve işlemci ne kadar hızlıysa bu test sonuçları da artar.

Ayrıca mantık kurarsan bilgisayar senin talep etmediğin veriyi hiç durmadan SSDye yazıp okumuyor. Sen istiyorsun o sana veriyor. Bu nedenle ekstra bir yazma okuma olmaz öyle ki Rapid Mod ile hiç olmaz.
     SSD'i ömrü azalır mı ?

• quote:

Orijinalden alıntı: infom@n

quote:

Orijinalden alıntı: Nacho_EU

Merhaba Arkadaşlar , Elimde Samsung 840 EVO 250 GB SSD var , Biliyorsunuz ki samsung'un ssdler için samsung magician adında bir programı var ben bu programdan Rapid mode denen şeyi aktive edersem ssd'nin ömrü azalır mı ?

Rapid mod SSD'nin ömrünü kesinlikle ve kesinlikle kısaltmaz aksine uzatabilir.
    Çünkü Rapid Mod açıldığında 250 MB ile 1,5 GB arasında bir RAM miktarı Cache Bellek olarak kullanır.
    Ramde tutulan bu bilgiler veri kaybından muzdarip olabileceğin veriler değildir. Bu kısımda en sık kullandığın program ve windows uygulamalarının bir yedeği tutulur.
    Yani RAMde bulunan bir data için boşu boşuna SSDye erişim yapılmaz. Diyelim ki sen her bilgisayarı açtığında Chrome tarayıcısını açıyorsan Chrome tarayıcısının en sık erişilen dosyalarının bir yedeği RAM'de tutulur dolayısıyla Chrome'u çalıştırmak için SSD'den veri okumaya gerek kalmaz. AMA depo olarak sakladığın bir dosyayı SSD'ye kopyalarken bu dosyayı RAPİD depo bölümüne aktarmadan SSDye aktarır burada SSD'nin gerçek hızı önemlidir.
    Bu özelliğin etkisi bazı test programlarında gözükmez çünkü bazı programlar veriyi direk SSD ye yazmak ve okumak istediği için SSD'nin gerçek hızı ölçülür.
    Bazı programlarda Rapid Modu gördüğü için saniyede 4-5 TB lık okuma yazma hızları gösterir halbuki bu hızlar aslında Rapid Mod uygulamasının üstünden geçen verilerin RAM'e yazılıp okunma hızıdır. Yani aslında bu hız RAM'inizin hızıdır. RAM ve işlemci ne kadar hızlıysa bu test sonuçları da artar.

Ayrıca mantık kurarsan bilgisayar senin talep etmediğin veriyi hiç durmadan SSDye yazıp okumuyor. Sen istiyorsun o sana veriyor. Bu nedenle ekstra bir yazma okuma olmaz öyle ki Rapid Mod ile hiç olmaz.
     SSD'i ömrü azalır mı ?

Hocam güzel açıklamışsınız ama bır arkadaş elektrık kesıntılerınde verılerını kaybedebilirsin demıs bu mumkunmudur ? Bır şey olsun istemiyorum o yüzden.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Öncelikle Laptop kullanan birisi veri kaybı konusunu hiç düşünmesin.
    Eğer masaüstü bilgisayar kullanıcısı iseniz ve UPS mevcut değilse. Yine de veri kaybının olmayacağını düşünüyorum. Çünkü RAPID modda zaten SSD'de mevcut olan dataların yedeği tutulmaktadır. Zaten normalde bu özelliği 100MB gibi bir miktar ile windows oluşturuyor ama RAPID mod bunu 1 GB'a çıkarıp kendisi için kullanıyor. Millet RAM belleğin elektrik ile veri tuttuğunu öğrenmiş elektrik yoksa veri de yok diyor.
    Bu özellik aslında bütün donanımlar kullanıyor. Mesela normal bir HDD'nin içinde bulunan kendi kullandığı 8MB-16MB veya 32 MB lık bellekleri olabiliyor. Bu bellekler elektrik kesildiğinde de boşalıyor ama hiç bu bellek yüzünden veri kaybedenimiz var mı?
    İşlemciler bile L1,L2 ve L3 bellekleri var. Bunlarda veri kaybına neden olmuyor. Çünkü bu belleklerdeki bilgi o an işlenmekte olan bilgiler asıl ham datalar depolama biriminde tutuluyor. Lazım olduğunda tekrar depolama birimden RAPID belleğe alınır kullanılmaya devam edilir.
    Aşağıda sarı ile işaretlenmiş kısım Rapid modun kullandığı Miktarın ortalama 100 MB fazlasını gösteriyor.
    Rapid mod kullanmıyorsanız kendi bilgisayarınız ile karşılaştırabilirsiniz.
     SSD'i ömrü azalır mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi infom@n -- 24 Ağustos 2014; 17:30:21 >

• Harddisk cache belleği ile rapid mode'u nasıl kıyaslanır gerçekten ilginç.
    Bahsettiğin SSD'nin içinde cache bellek yok mu sanki...

Samsung'a sorarsan risk yok tabii ki. Ama sitesinde ağırlıklı kullandığınız tüm veriler buraya taşınır yazıyor.
    Özellikle de outlook veritabanı gibi.

Bu da bir inceleme sitesinden; risk varmı yokmu...

quote:

Of course, caching writes in volatile DRAM introduces the potential for data loss due to an unexpected power failure. RAPID mode transfers the contents of its write cache to the SSD every time the Windows write cache is flushed, so it doesn't hang on to the data for too long. There's still some risk attached, which is probably why RAPID mode is disabled by default.

Between reboots, Samsung's software automatically copies the contents of the RAPID cache to main storage. This seamless step preserves the contents of the cache, but it'll cost you a gig of SSD capacity.

Kaynak :http://techreport.com/review/25282/a-closer-look-at-rapid-dram-caching-on-the-samsung-840-evo-ssd

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Turkforce -- 25 Ağustos 2014; 0:42:09 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.