Şimdi Ara

Sorular (45. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2.035
Cevap
385
Favori
176.374
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
89 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4344454647
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: yucili

merhaba yine anasayfada değişiklik olmuşingilizce speaking kısmında amerikan ingilizce sayfası vardı 200 derslkilk look ahead olarak değişmiş daha detaylı değil miydi o içerik hocam ?

Evet speaking kısmında birden fazla kaynak vardı.Bunları kaldırdım.Milletin kafası karışıyor.Çünkü konuyu her okuyan çok fazla link var.Hangisine çalışacağımızı bilmiyoruz diyor.O nedenle kaldırdım.Ana sayfadaki linklere sırasıyla çalışabilirsiniz.Speaking kısmındaki o linkten dikkatli şekilde çalışırsanız zaten intermediate seviyesine geliyorsunuz.O dersleri tekrar tekrar izleyin.Çok şey öğrenirsiniz.İntermediate-advanced arası İngilizce speaking kaynak görürsem eklerim.Araştırdım ama bulamadım.
  • Hocam assimil avrupada çok popüler,
    Alıştırmalar, gramer açıklamaları,diyaloglar,çevirileri fln bir arada bu, sistem hakkında bilgi verebilir misiniz Türkiye'de ise bile 3 tane seti var kolay fransızca,almanca,ingilizce fakat ülkemizde pek kıymeti bilinmemmiş heralde

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ninoİnfeliz

Hocam assimil avrupada çok popüler,
    Alıştırmalar, gramer açıklamaları,diyaloglar,çevirileri fln bir arada bu, sistem hakkında bilgi verebilir misiniz Türkiye'de ise bile 3 tane seti var kolay fransızca,almanca,ingilizce fakat ülkemizde pek kıymeti bilinmemmiş heralde

Şuan dünyada modası geçmiş BENCE iki tane sistem var.
    1.Assimil
    2.Linguaphone

2. olan fiyatları pahalı olduğu için yaygın değil.1.olan ise size seviye vaat etmiyor.Bakın çoğu sistemi incelerken sizi getireceği seviyeyi inceleyin.Ben özellikle bu detaya çok önem veriyorum.

Diyelim ki Portekizce öğreneceksiniz.
    Linguaphone Beginner-İntermediate-Advanced seviyesine kadar toplam dersler 125 euro+kargo
    www.linguaphone.co.uk
    Learn Portuguese | Linguaphone Portuguese language course | CD and MP3 download
    https://www.linguaphone.co.uk/language/portuguese.html

Assimil ise durum farklı.
    assimil.com
    Le portugais, apprendre le portugais en livre – Assimil
    http://fr.assimil.com/methodes/le-portugais-278
    (intermediate seviyesine kadar öğretiyor.564 sayfa+ses toplam=25 euro+kdv)
    Mesela Türkçe anlatımlı İngilizce kitap yine 25 euro+kdv 704 sayfa

Bence fiyatları ikisinin de getirdiği seviye itibariyle pahalı.
    Ben size bunun gibi hatta bundan çok daha güzel anlatımları olan,görünce ağzınızın açık kalacağı kalitede birçok dilde hazırlanmış kitaplar önerebilirim.Ama sizi getireceği seviye hep intermediate ve fiyatları da pahalı.

• Assimil çok dil bilen insanlar arasında kesinlikle en fazla rağbet gören kitap diyebilirim ama ciddi olarak ilgilenen polyglotlar arasında... 2. yaptıkları şey ise bol bol okumak ve dinlemek bazıları ise kelime ezber için flashcard falanda ekliyor. gramere yüklenene ise rastlamadım. bu adamların bir bildiği olmalı hepsi aynı şeyi söylüyor..

Kesinlikle modası geçmiş değil, çok popüler yayın, zaten kitabın modası geçse sistemin geçmez. zaten hepsi birbirine benzer az çok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okaaaaaan -- 20 Haziran 2016; 21:14:39 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: okaaaaaan

Assimil çok dil bilen insanlar arasında kesinlikle en fazla rağbet gören kitap diyebilirim ama ciddi olarak ilgilenen polyglotlar arasında... 2. yaptıkları şey ise bol bol okumak ve dinlemek bazıları ise kelime ezber için flashcard falanda ekliyor. gramere yüklenene ise rastlamadım. bu adamların bir bildiği olmalı hepsi aynı şeyi söylüyor..

Kesinlikle modası geçmiş değil, çok popüler yayın, zaten kitabın modası geçse sistemin geçmez. zaten hepsi birbirine benzer az çok.

Polyglot'lar olabilir belki zaten onların denemediği şey yok.
    Fakat ciddi anlamda ben birçok İngilizce,İspanyolca forumlarda dil öğrenenlere baktığım zaman bu kitap setini alıp kullanan çok nadir gördüm.
    Ama ana dili İngilizce olup Fransızca öğrenenler bu kitabı kullanıyorlar.Fakat başka dilleri kullanan çok nadir gördüm.Hiç denk gelmedim.
    Bilmiyorum siz de bana katılır mısınız bence günümüzde çoğu insan artık dil öğrenmek için para da harcamıyor.
    Benim görebildiğim kadarıyla şunlar çok sık kullanılıyor.
    1.Busuu
    2.Livemocha
    3.Babbel
    4.Duolingo
    5.memrise
    6.Lingq
    7.yabla
    Genel olarak bunları kullanan çok var.Fakat ne kadarı hangi seviyeye kadar çalışabiliyor bilmiyorum.Genelde set alan çok az.Herkes online seçeneklere bakıyor.

• Bence gerçekten de tarihe karışmış bir yöntem varsa o da gramer için test çözmektir :) STephen Krashen buyrun okuyun dünyanın en ünlü dilbilimcilerinden biridir. testlere bilime inanın... sınav geçmekse olay bilemem.

Assimil açık ara farkla kitap olarak en çok kullanılanı bundan kesinlikle eminim diyebilirim, forumlardan okumadım bizzat polyglot'larla görüştüm, yoksa sempatizanlara bakarsan en çok kullanılan dualingo'dur zaten, Rosetta stone'dir, pimsleurdur.

Steve kauffman mesela Teach Yourself kitabını öneriyor(aslında illa kitap isteyenlere öneriyor yoksa önerisi bambaşka), İtalyan Luca Assimil öneriyor her dile bu kitapla başlıyor. Profesör Alexander Arguelles Assimil her dilde mutlaka o kitabı var..... daha 10'larca sayabilirim. Bu gibi ciddi adamlardan Pimsleur, Rosetta stone vs gibi şeyleri duymak çok ender oluyor ..

Plygotların denemediği şey yok dedin he doğru işte adamlar denemişler karar vermişler, denemeden yazmamışlar yani :)

İngilizce Pimsleur dialogları isteyenler : aşağıdan bakabilirler arkadaşlar..bu dialogların yarım saat işlemekten ibaret, hepsi de aynı hemen hemen böyle aynı dialoglar. rastladım da paylaşmak istedim. diyeceksiniz ki burada 1 dialog 20 saniye sürüyor :) evet işte yarım saat o dialog üzerinde çalışıyorsunuz.

https://www.youtube.com/watch?v=ROZFmi1nQVc

Bir dili iyi öğrenmek 3-5 ay değil yıllar alan bir süreçtir. herkes bunu bilerek yola çıksın yoksa günlük programlarla ancak test geçiliyor, bu süreç bitmeyecek bunu bilmeli ve buna göre keyif almaya çalışmalısınız, ingilizce yenilecek bir düşman değil artık dünya dilidir dilsiz olmamak için öğrenilmeli.

Gitar Hocamız kulakları çınlasın o söylemişti, effortles, vs sistemler deneyen bir hocamızdı, sonuna kadar katılıyorum. yıllar alan bir süreçtir ve hiç bitmeyecek bir süre, günde 15 dakika, haftada 2gün 6 saatten iyidir mesela sürekli olmalı.

• quote:

Orijinalden alıntı: okaaaaaan

Bence gerçekten de tarihe karışmış bir yöntem varsa o da gramer için test çözmektir :) STephen Krashen buyrun okuyun dünyanın en ünlü dilbilimcilerinden biridir. testlere bilime inanın... sınav geçmekse olay bilemem.

Assimil açık ara farkla kitap olarak en çok kullanılanı bundan kesinlikle eminim diyebilirim, forumlardan okumadım bizzat polyglot'larla görüştüm, yoksa sempatizanlara bakarsan en çok kullanılan dualingo'dur zaten, Rosetta stone'dir, pimsleurdur.

Steve kauffman mesela Teach Yourself kitabını öneriyor(aslında illa kitap isteyenlere öneriyor yoksa önerisi bambaşka), İtalyan Luca Assimil öneriyor her dile bu kitapla başlıyor. Profesör Alexander Arguelles Assimil her dilde mutlaka o kitabı var..... daha 10'larca sayabilirim. Bu gibi ciddi adamlardan Pimsleur, Rosetta stone vs gibi şeyleri duymak çok ender oluyor ..

Plygotların denemediği şey yok dedin he doğru işte adamlar denemişler karar vermişler, denemeden yazmamışlar yani :)

İngilizce Pimsleur dialogları isteyenler : aşağıdan bakabilirler arkadaşlar..bu dialogların yarım saat işlemekten ibaret, hepsi de aynı hemen hemen böyle aynı dialoglar. rastladım da paylaşmak istedim. diyeceksiniz ki burada 1 dialog 20 saniye sürüyor :) evet işte yarım saat o dialog üzerinde çalışıyorsunuz.

https://www.youtube.com/watch?v=ROZFmi1nQVc

Bir dili iyi öğrenmek 3-5 ay değil yıllar alan bir süreçtir. herkes bunu bilerek yola çıksın yoksa günlük programlarla ancak test geçiliyor, bu süreç bitmeyecek bunu bilmeli ve buna göre keyif almaya çalışmalısınız, ingilizce yenilecek bir düşman değil artık dünya dilidir dilsiz olmamak için öğrenilmeli.

Gitar Hocamız kulakları çınlasın o söylemişti, effortles, vs sistemler deneyen bir hocamızdı, sonuna kadar katılıyorum. yıllar alan bir süreçtir ve hiç bitmeyecek bir süre, günde 15 dakika, haftada 2gün 6 saatten iyidir mesela sürekli olmalı.

Çok doğru demişin, şu 2 ayda İngilizce 3 ayda Fransızca diye gezen kişilerden/kuruluşlardan gına geldi artık. Açıklamaya çalışıyorum 2-3 ayda bir dil öğrenilmez diye adamlar Advanced seviyesine getireceklerini iddia ediyorlar.

• okaaaaaan O kullanıcısına yanıt
    Hocam son cümlenize tamamen katılıyorum. (günde 15 dakika, haftada 2gün 6 saatten iyidir mesela sürekli olmalı. ) En kral yöntemle bile insan dil öğrenemez eğer sürekliliği yoksa. O yüzden bıkmadan usanmadan her gün az da olsa dil çalışmalı insan; yoksa öğrenemez.
  • Bildiginiz bulgarca kaynak varmi acaba?

• quote:

Orijinalden alıntı: bais33

Bildiginiz bulgarca kaynak varmi acaba?

Genelde ana sayfaya eklediğim dile ait kaynakları çok detaylı olarak araştırıp ekliyorum.Gramer kitaplarını vs karşılaştırıyorum.
    Bulgarca için kısaca bir araştırma yaptım.Pek güzel bir kaynak göremedim.
    Fakat ücretsiz olarak şu kaynakları kullanabilirsiniz.
    Giriş dersleri.Alt sayfada kitap ve ses cdlerinin indirme linkleri var.

Bu 3 kaynak sayesinde intermediate seviyesine kadar öğrenebilirsiniz.
    Ek olarak şu kaynaklarda da sözlük,okuma alıştırmaları vs birçok şey mevcut:

Üstteki ders kitaplarını sevmediyseniz şu kitapları da kullanabilirsiniz.

Başarılar.

• Bu kadar emek verip bizleri önemsediğin ve insanların gelişmelerine katkıda bulunduğun için sana gerçekten minnettarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Byrm21 -- 24 Haziran 2016; 14:39:09 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Byrm21

Bu kadar emek verip bizleri önemsediğin ve insanların gelişmelerine katkıda bulunduğun için sana gerçekten minnettarım.

Burada harcanan emeğin değerini bilip teşekkür ettiğiniz için ben de size minnettarım.
    Çünkü buraya yazılan konunun değerini dil öğrenmeye çalışıp bırakanlar,daha önce bu işin zorluğunu az çok farkında olanlar daha çok kavrıyor.
    Yeni başlayanlara önerdiğim kaynaklar toz pembe görünebilir.
  • İlk önce eleştirene daha sonra eleştiriye bakmalıyız bence böyle güzel yorumlar umarım sizin gibi değerli insanların çalışmalarına azim verir. Ülkenin en ucra noktasından bunlara ulaşıp , hayallerimi gercekleştirmeme yardımcı olduğunuz için tekrardan teşekkür ederim.

• Hocam bildiğiniz İngilizce anlatımlı, ücretsiz dersimizingilizce.com gibi site var mı? Tüm İngilizce konuları detaylarına kadar anlatmalı. Çünkü dikkat ettiyseniz belirttiğiniz iki sitenin gramer konularında bazı eksiklikler var. Kitaptan çalıştığım bazı yerleri bunlar içermiyor. Şöyle bir site buldum bu yeterli mi?

British Council
    Grammar reference | British Council
    https://learnenglish.britishcouncil.org/en/english-grammar

• rat.planet kullanıcısına yanıt
    Hocam çoook teşekkür ederim, ellerinize sağlık. Diğer yorumlarınızı da okudum, Allah razı olsun sizden :))

Biraz tekrar olacak ama netleştirmek istiyorum ve sizin gibi tecrübeli birinin yorumları çok değerli benim için.

1) Şu anda önceliğim Murat Kurt'un kitabı ile Cambridge'nin 3 serilik grammar kitabı. Yani toplam 4 kitap ediyor. Bu dört kitabı bitirip Cambridge'nin son kitabı olan Advanced seviyesine gelmeden okuma yapmicam. Temmuz'un sonuna kadar 1. bölümü tamamlak istiyorum.

2) Ağustos ayının başından itibaren artık reading yapmaya başlicam. ODTÜ, İrem ve Pelikan yayıncılığın reading kitapları ile YDS'ye yönelik bir strateji kitabı kullanıcam.

3) Cesur Öztürk Hoca'nın kaynaklarına başlicam bu seviyede. Bunu da Ekim-Ocak arasındaki bir süre için düşünüyorum. O kaynaklarda grammer, reading, kelime vs her şey mecvutmuş araştırdığım kadarıyla ama kitapların hepsi biraz üst seviye olduğundan dolayı 3. bölüme aldım.

4) Yılbaşından sonra ise artık Sınav başlayacak benim için. İrem, Els ve Ahmet Akın'ın test kitapları ile kelime odaklı çalışma sistemine başlicam ve Çıkmış Sorulara odaklanıcam

Birkaç gündür baya araştırdım ve bu kaynakları belirledim ama çok fazlalar ve tecrübem olmadığı için eleme yapamıyorum pek.

1) TEMEL

- Murat Kurt
    - Essential Grammar in Use
    - English Grammar in Use
    - Advanced Grammar in Use
    - Reader at Work 1
    - Reader at Work 2
    - Reader for All

2) ORTA

- Cesur Öztürk Fundamentals
    - İrem YDS Sınav Stratejileri
    - Enjoy Grammar 1
    - Enjoy Grammar 2
    - Dilfem Reading
    - More to Read 1
    - More to Read 2
    - İrem YDS Readers

3) İLERİ

- İrem Test Attack
    - ELS Test Your Vocabulary
    - Akın Advanced 40 Tests
    - Cesur Öztürk Building Skills
    - Essential Academic Vocabulary
    - YDS, ÜDS vs Çıkmış Sorular

4) KELİME

- Pelikan, KPDS Kelime Sırları
    - Şinasi Bademcioğlu, Kelime Ezberleten Kurgusal Sözlük
    - En çok kullanılan 3000 Kelime (adını unuttum ünlü bir üniversite yayınlamış bunu pdf olarak)

Hocam benim 4 aşamalı planım ve araştırmalarım sonucu faydalı olduğuna inandığım kaynaklar bunlar. Ayrıca sizin verdiğiniz link ve kaynakları elbette ihmal etmeyeceğim ve her gün BBC vs gibi yabancı basın haberlerini ingilizce okumaya gayret edicem.

Sizden ricam programım ve kaynaklar hakkında bir değerlendirme yapmanız. Bu kaynaklar fazla mı yoksa sınav için değer mi hepsi. Yani kafamın karışmasını istemiyorum.

Hedefim 65 NET yani 80 puan ama min 70 puan almam gerek :))

Tekrar teşekkür ederim :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi A D M I R A L -- 26 Haziran 2016; 0:00:08 >

• Merhaba tekrardan bazı sorular aklima takıldi.

1-Gramer yok denecek kadar az gramere biraz daha yuklensem olur mu

2-Ilk asamalardayken listening yaparken bilmedigim kelimeleri ogreneyim mi yoksa reading asamasina mi erteleyim

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kitaplary aldynyz my almayy my dü?ünüyorsunuz?
    E?er almadyysanyz hepsini almayyn.Çünkü 10 sene Yngilizce çaly?maya yetecek kadar kitap almy?synyz.
    Kafanyz synav hakkynda sanyrym fazla kary?yk.Çünkü ba?langyç için verdi?iniz kitaplar bile aslynda tüm beceriler için yeterli.
    Bakyn ba?langyç için verdi?iniz Grammar in Use advanced seviyesine kadar gramer ö?retiyor.Sadece bu 3 kitaplyk seriyi kullanan birisinin gramer hakkynda bilmedi?i ?ey çok çok çok azdyr.Her ?ey o kitapta var zaten.Bunun yanynda tekrar gidip ba?ka Yngilizce gramer kitaplary ve ba?ka gramer anlatan synav kitaplary kullanmaya gerek yok.Daha çok farkly kaynaktan çaly?mak kafanyzy kary?tyryrBelki konularyn Türkçe anlatymyna bakabilirsiniz.Bu olabilir ama konu anlatymyny birden fazla kitaptan çaly?mayyn.Tek bir kaynaktan çaly?yn.YDS için de aynysy geçerli.Tek bir YDS kitaby kullanyn.Ama test çözerken çözebildi?iniz kadar çok test çözmeye çaly?yn.Size burada en çok önerece?im ?ey ise geçmi? senelerin sorularyny adynyz gibi bilin de?il,adynyzdan daha iyi bilin.O kadar önemli o sorular.O sorularda geçen kelimelerin hepsini ö?renin.YDS synavy için ben ?u manty?y öneriyorum.(Bunu Yspanyolca YDS'de denedim çok faydasy oldu.)
    1.Önce geçmi? synav sorularynyn tamamyny indirip çyktysyny alyn.O sorulary adynyzdan bile daha iyi bilin.
    2.YDS synavy bizden ne istiyor? Grammar,reading,vocabulary.
    3.Grammar için Grammar in Use serisi çok ba?aryly.Fakat bunun yanynda ayny konunun Türkçe anlatymyny görmeniz gerekiyor.Çünkü bazy sorularda çeviri sorulary oluyor.Türkçe anlatym için sanyrym English Grammar Ynside and Out kaliteli bir kitap.Kitap almak istemiyorsanyz ana sayfada verdi?im Türkçe anlatymly kaynaklary kullanabilirsiniz.
    2.Reading için seviyelendirilmi? eserler okumak iyi olur.Fakat burada bu i?in bir syrry var.Siz seviyelendirilmi? eserleri okudu?unuz vakit daha çok roman vs gibi türde eserler okuyorsunuz.Bu setlerin ço?u böyle.Dolayysyyla daha günlük ya da daha edebi bir dil ö?renmi? oluyorsunuz.Daha do?rusu bu konulara yönelik kelimeleri daha fazla ö?reniyorsunuz.Peki bunun bize synavda faydasy var my? ÇOOK AZ.Çünkü YDS synavynda sorularyn sorular birçok alanla ilgili sorular oluyor.Tarih,Siyaset,Güncel küresel sorunlar,sosyal konular vs.Bu konular seviyendirlmi? eserler de fazla yer bulmuyor.Ama bu tarz konularyn geçti?i metinleri daha fazla okursanyz bu konulara daha yakyn hissedersiniz kendinizi.Çünkü o alanla ilgili kelime ö?renmi? olacaksynyz.O nedenle size kelime ö?renmek için ?u konudaki dersleri ?iddetle öneriyorum.O derslerin tamamyny bitirirseniz synav için büyük faydasy olur.
    http://forum.donanimhaber.com/m_113187434/tm.htm
    3.Vocabulary zaten reading becerisiyle ilgili.Reading ne kadar geli?irse kelime bilgisi artar.Ayryca kelime ö?renmek yerine reading üzerine odaklanyn.O zaman her grameri unutmazsynyz.Gramer zihninize yerle?ir.Hem kelimeleri cümle içinde farkly kullanymlaryny görürsünüz hem de farkly cümle yapylaryny gördü?ünüz için synavdaki bo?luk doldurmaly sorularda çok zorlanmazsynyz.Çünkü bo?luk doldurma sorulary sadece gramer bilip bilmeme becerisini de?il farkly cümle yapylaryny bilip bilmemeyi de ölçüyor.Synava hazyrlanan bir çok ki?i kelime ö?renimi reading becerisinden ayry olarak yürüttü?ü için aslynda kendi ba?ary oranyny azaltyyor.Unutmadan bir kelimenin cümle içinde birden fazla ?ekile nasyl kullanylmady?yny ö?renmek için oxford sözlükten aratmanyz yeterli.Bu da ücretsiz.
    http://www.oxforddictionaries.com/

Benim synavla ilgili önerebilece?im bu ?ekilde.Belki ba?ka insanlar ba?ka dü?ünebilir.Buna göre bir plan yapmanyzy öneriyorum.Ba?arylar dilerim.

• Hocam naçizane bir soru sormak istiyorum. Bu dinleme alistirmasini yaparken sadece takip edip bilmediğimiz telaffuLari tekrar etmemizi istiyorsunuz ya, bu eylem dinleme becerisini geliştiriyor eyvallah ama konuşma becerisi derken sadece telaffuzu mu kast diyorsunuz?yok öyle değilse bu eylem bizim çok rahat ingilizc bir cümle kurma olayımızi nasıl geliştiriyor? Yoksa bu eylem bizim gramer öğrenmemiz ile birlikte oturan bir şey mi? Özel olacakta siz bu dinleme olayının bize böyle geliştiğini mantığını nasıl kavradiniz? Sin olacakta lit2go da bir çok bilinmeyen kelime var ama bu kelimeler çok uzun bir süre karşımıza tekrar gelmeyen kelimeler. Bu ise aklıma ya çok zaman kaybediyorum hiç bilmediğim kelimelerin telaffuz ediyorum gibi sevkimi kıracak düşünceler gelmiyor değil. Öte yandan bbc radio dinlemek daha cazip geliyor ve yapıyorum da ama onunda bizi yavaş ilerleme gostereceginden bahsetmistiniz. Vaktiniz varsa bu konuyu açıklığa kavuşturur Musunuz?

• sıfırdan ingilizce öğrenmek istiyorum günde 3 saat lik programı nasıl yapmalıyım. sırayla hangi kitapları cd leri bitirip ilerleyeyim
  • Merhaba, öncelikle konu çok yararlı. Teşekkür ederim bunun için. Ben bu yazı İngilizce çalışarak geçirmek istiyorum. Önce dinleme calismalari yapmayı onermissiniz ve youtube linki koymussunuz fakat benim internet erisimim kısıtlı. O yüzden elimdeki Murat Kurt'un iki kitabından gramer çalışıp, es zamanlı olarak radyo vs dinlesem verim alamaz miyim ben acaba?
    Ve Murat Kurt'un Ingilizcede Zamanlar ve English Grammer Today isimli iki kitabı var,ikisine de aynı anda mi çalışmalıyim?
    Cevap verebilirseniz çok memnun olurum çünkü kafam çok karışık. Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ickiliydibilmemne -- 28 Haziran 2016; 14:18:53 >
  • 
Sayfa: önceki 4344454647
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.