Şimdi Ara

Sonsuzluk Korkusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
3.360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar,yaklaşık 10 yaşımdan beri bende bir sonsuzluk korkusu var.Aniden aklıma ölüm ötesi ve sonsuza kadar yaşayacağım geliyor.Bir-iki saniye içinde aklıma onunda sonu yok onun da sonu yok diye şeyler geliyor.Bu sorunumu bir sürü kişiye anlattım ancak bir çözüm bulamadım.Psikoloğa gitmeyi düşünüyorum.Gitmeden size danışmak istedim.Ne tavsiye edersiniz ?

• Güncel
  • Biraz benzer bir durum içinde olabiliriz.
    Ben de; bazen geriye dönüp baktığımda zamanın ne kadar çabuk geçtiğini görüyorum.
    Birgün bakmışım 35, bir bakmışım, 50, bir bakmışım 70... ve kaçınılmaz son; bir bakmışsınız Azrail karşınızda...
    Ya sonrası...
    Tabiki bendeki bir korku halinde değil...
    Burada dini inançlar da önem kazanıyor.
    Eğer ahiret bilincine sahipseniz, az-çok ne olacağını kestirebilirsiniz.

Bir de şunu düşün öbür tarafta Peygamberler, Padişahlar, Sultanlar..., Atatürk ile tanışma imkanın olacaktır. Varsa da yakınlarına tekrar kavuşma imkanın doğacak:)

Nebileyim olaya farklı açılardan bakmaya çalış...
  • quote:

Orjinalden alıntı: metalok

Biraz benzer bir durum içinde olabiliriz.
    Ben de; bazen geriye dönüp baktığımda zamanın ne kadar çabuk geçtiğini görüyorum.
    Birgün bakmışım 35, bir bakmışım, 50, bir bakmışım 70... ve kaçınılmaz son; bir bakmışsınız Azrail karşınızda...
    Ya sonrası...
    Tabiki bendeki bir korku halinde değil...
    Burada dini inançlar da önem kazanıyor.
    Eğer ahiret bilincine sahipseniz, az-çok ne olacağını kestirebilirsiniz.

Bir de şunu düşün öbür tarafta Peygamberler, Padişahlar, Sultanlar..., Atatürk ile tanışma imkanın olacaktır. Varsa da yakınlarına tekrar kavuşma imkanın doğacak:)

Nebileyim olaya farklı açılardan bakmaya çalış...

Din açısından inancım kuvvetlidir ancak ahiret bilgim çok fazla değil dediğin gibi bundan olsa gerek

• Bunun cevabını bende bulamadım hatta geçen arkadaşlar arasında tartıştık fakat ordanda bişey çıkmadı

Ölümden sonra nereye kadar ne olcak orada bunların cevabını bu dünyada öğrenemiceğiz galiba
  • Psikoloğa gitmeniz en doğrusu. Ama şunu söylemek istiyorum. Ölümden sonrası eğer dünya gibi olsaydı o zaman bu korkunun haklılık payı olabilirdi ama dünya gibi olmayacak.
  • 6 ıncı His
    filmini izle. Rahatlarsın.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    UYUYAMAMA KORKUSU
    4 yıl önce açıldı
    Karanlık korkusu ve paranoya
    11 yıl önce açıldı
    Yaşlanmak ve Ölüm korkusu
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bu durum bazen bende de oluyor hatta içim çok daralıyor ama sonra kendi kendime üstesinden gelebiliyorum.Arkadaşlarında bahsettikleri gibi bu inançla yenilebilecek bir durum.diyorum ki kendime bu dünyaya imtihan için geldim burda yaptıklarıma göre cezalandırılacağım veya ödüllendirileceğim.işte ozaman daha çok iyilik yapmam gerektiğine inanıyorum.ne dersiniz belki sıkıntı diye adlettiğimiz bu durum yanlışlarımızı düzeltmemiz için için bir fırsattır.
  • Aynı şeyler bende de oluyor. Birde ortada hiç bir şey yokken ölümü, ahiret hayatını düşünüyorum. Şu aralar okulla, iş bulma ile sıkıntılar var mesela. Tam bunalıyorum oflayıp pufluyorum. Sonra birden "Ya nasılsa öbür dünya var, bu dünya yalan filan" deyip kendimi avutuyorum.

Ama bunu kendimi iyi hissetmek için bilinçsizce yapıyor olabilirim.Çünkü bu dünyada ki düzensizliğe, adaletsizliğe fazlasıyla kafayı takmış durumdayım.
  • Boşuna korkmayın. Hepiniz öleceksiniz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: selsan

Boşuna korkmayın. Hepiniz öleceksiniz.

sen ölmeyi düşünmüyorsun galiba...
    />
  • quote:

Orjinalden alıntı: Haşin_ErKeK

quote:

Orjinalden alıntı: selsan

Boşuna korkmayın. Hepiniz öleceksiniz.

sen ölmeyi düşünmüyorsun galiba...
    />

Benim öyle korkularım yok. İnsan sonsuza dek yaşayacağım diye korkar mı hiç yahu? Sevinmesi gereken yerde.

• @selsan

nie korkmasın arkadasım.sonucta herkes bır bılınmezlıge dogru gıdıo.bende de aynı korku var bazen aklıma gelıo cok mutsuz oluyorum daha 17 yasındayım dusunuorum 40-60-70 dıe gıderken bı bakmıssın yoksun.yanı o kadar yasadıgın her sey bıtmıs.arkanda sadece dogruların ve yanlısların kalmıs.bence herkesın korkması cok dogal
  • quote:

Orjinalden alıntı: Tun4

@selsan

nie korkmasın arkadasım.sonucta herkes bır bılınmezlıge dogru gıdıo.bende de aynı korku var bazen aklıma gelıo cok mutsuz oluyorum daha 17 yasındayım dusunuorum 40-60-70 dıe gıderken bı bakmıssın yoksun.yanı o kadar yasadıgın her sey bıtmıs.arkanda sadece dogruların ve yanlısların kalmıs.bence herkesın korkması cok dogal

Aslında iki seçenek var:

1- Ya birilerinin yaptığı gibi kendi kendimizi kandırıp REENKARNASYON vb. şeylere inanıp kendimizi avutacağız. Bir YARATICI olduğunu reddedeceğiz. Bu tür duygularımızı bastırmaya çalışacağız.

2-Bir YARATICI vardır.Biz O'na karşı sorumluyuz. Yalnızca bu dünya için değil ahiret için de çalışacağız. Böylece içimizdeki bu sese en azından şöyle bir cevap verebileceğiz:''BEN İNANIYORUM VE İNANDIĞIM GİBİ YAŞAMAYA ÇALIŞIYORUM.

Şimdi 1'i veya 2'yi tercih etsem ne olu diyebilirsiniz. Her insan elbette bunda serbesttir. Diyelim ki, YARATICI yok. En fazla 60-70 yıllık bir ömrümüz bu tür korkularla geçer.(ALLAH'ın varlığına inananlar için)

Eğer içimizden gelen bu ses doğruysa. Yani sonsuz bir ahiret hayatı varsa ve bir YARATICI varsa. O zaman Allah'ı inkar edenler 60-70 yıl değil, SÜRESİNİ MODERN BİLİMİN BİLE TAHMİN EDMEDİĞİ BİR ZAMAN BOYUNCA ACI ÇEKECEKLER.

İki ihtimal varsa ve eğer bir tarafta 60-70 yıl öbür tarafta sonsuz bir hayat varsa. 60-70 yıl feda edilmelidir bence. Feda edilmeligir derken dünyada eziyet çekmemiz lazımdır gibi birşey demiyorum. Yani nefsimizi fenleyebildiğimiz bir hayat sürmeliyiz.

• Sonsuzluk anlaşılabilir mi?

--------------------------------------------------------------------------------

Bir bardağa denizin yerleşmesi mümkün olmadığı gibi, sınırlı olan insan aklının da sonsuzu kavraması mümkün değildir. Şu var ki, insan sonsuzu anlamasa bile onun varlığını bilebilir. Bilmek, inanmak başka anlamak daha başkadır.

İnsanoğlu her şeyiyle sınırlı. Hayatının bir başlangıcı var. Her başlangıç bir sondan haber verdiği için bu hayatın bir de sonu olacaktır. İşte, başı ve sonu olan bu kısa hayat içerisinde, insan her yönüyle sınırlı işler görebiliyor. Gözü, mevcut ışınların ancak %2.5 kadarını görebiliyor. Kulağı sadece belli bir frekanstaki sesleri işitebiliyor.

Madde aleminde açıkça görünen bu hakikat, ruh aleminde de geçerli. İnsan aklı her şeyi anlayamıyor. Zira, öğrenmeye başlamasının bir başlangıcı var. Başlangıcı olan ilim sonsuz da olamıyor; tıpkı hayat gibi...

İnsan aklının aczinde başlangıç noktası, kendini anlayamamasıdır. Şu sınırlı akıl, henüz kendini anlamış değilken nasıl oluyor da sonsuzu anlamaya kalkışabiliyor?.. Üçün dörtten küçük olduğunu bilen insanoğlu, yine kesinlikle bilir ki, ben üçten dördü çıkarmaya kalkışırsam menfi bir netice ile karşılaşırım. Bunu bildiği halde, sınırlı olan aklına sonsuzluğu sıkıştırmaya çabalıyorsa, sonucun eksi sonsuz, yani sonsuz bir menfi olacağını da baştan kabul etmiş demektir.

İnsan sonsuzu anlayamaz, ama sonsuza inanabilir... Bu da insanoğluna büyük bir ilahî lütuftur. Yoksa, bütün sıfatları sonsuz olan Rabbine nasıl iman edecekti?..

Bu vadide insanoğluna bir mukayese imkanı, bir fikir yürütme, istidlalde bulunma gücü verilmiş. O, bu güç sayesinde çok iyi bilir ki, bu alemde benim bir başlangıcım ve sonum olduğu gibi, her şeyin de yine bir ilk ve son noktası var.

Başlangıcı olan her şey, bize şu iki hakikati birden ders verir: Beni yoktan yaratan bir zat var ve onun varlığı ezelidir. Aynı şekilde her son da bize ebedi bir zattan haber verir. Kendimize şu soruyu soralım: Senin anlayamadığın sadece sonsuzluk mu? Yer çekimini anlayabiliyor musun? Güneşin, gezegenlerini nasıl çekip çevirdiğini kavrayabiliyor musun? Ruhun, aklın, hayalin, hafızanın mahiyetlerini bilebiliyor musun? Elma ağacının içindeki o manevi fabrikayı izah edebilmiş misin? Yumurta nasıl oluyor da, uçan bir kuş oluyor? Nutfe dokuz ay sonra nasıl ağlıyor, görüyor, işitiyor? Bu alemde insanın göremedikleri gördüklerinden, anlayamadıkları anladıklarından, bilmedikleri bildiklerinden çok fazladır.

İnsanın, bu fani eşyayı anlamış gibi, bekayı anlamaya kalkışması onu en azından yorar. En azından diyorum, çünkü bu gibi yersiz arayışların insanı sersem etme ve yoldan çıkarma ihtimali de vardır...

İnsanın sonsuzu anlama gayreti iki ayrı sahada cereyan ediyor. Birisi, ilahi sıfatların sonsuzluğu, diğeri de ahiret hayatının sonsuzluğu... Bu ikisi arasında, gözden kaçmaması gereken önemli bir farklılık var. Ahiretteki sonsuzluktan söz edildiğinde, zihinlerde hemen zaman ve müddet kavramları canlanır. Sonu gelmeyen, tükenmeyen, fani olmayan, arızalanmayan bir hayat... Burada verilen hayatın geri alınmaması, baki kılınması söz konusudur. Bunu aklın almaması için bir sebep olmasa gerek..

Allah ın sıfatlarının sonsuzluğuna gelince: Onun kudreti sonsuzdur, demek, “ne kadar alem yaratırsa yaratsın kudretinde bir noksanlık olmaz” demektir. İlminin sonsuzluğu onun cehilden münezzeh olduğu manasınadır. Diğer sıfatlar da aynı şekilde, aynı mantık içerisinde değerlendirilmelidir. “Ezeli olan elbette ebedidir” hakikati, Cenabı Hakk ın zatı için de geçerlidir, sıfatları için de... Yani, onun bütün sıfatları sonsuzdur, ebedidir. Zira, hiçbiri sonradan var olmuş değildir; hepsi ezelidir.

• Sonsuzluk ve zaman kavramı da dünyevi şeyler içindedir sanırım yani bu kavramlar yaşadığımız dünya da geçerli. Onun için böyle bir korku mümkün değil sanırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.