Şimdi Ara

Son Kullanıcı Olarak Linux Deneyimlerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.301
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Linux'a ilgi duyup kararsız kalan ve bu tip yorumları görmek isteyen insanlar olduğuna eminim. Bu yüzden kendi deneyimlerimi ve gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.

    Tam anlamıyla son kullanıcı olarak tabir edilen tip benim. Bilgisayarımı internette takılmak, film izlemek, müzik dinlemek, pdf okumak gibi işler için kullanıyorum. Ofis programları, photoshop gibi şeylerle işim yok. Ufak tefek yazı yazmak, slayt oluşturmak gibi işlerim olabiliyor. Bazen de CS GO oynarım.

    Hiçbir şeyin fanatiği olmam, fanboyları inanılmaz itici bulurum ve olabildiğince objektif davranacağım. Birkaç aydır Linux Mint Cinnamon kullanıyorum.

    Driver tanıma konusunda sıkıntı yaşamadım. Sadece ekran kartı ve wifi driverını kendi sürücü yöneticisinden 2 tık ile kurmak durumunda kaldım o kadar. Her şey çok düzgün çalışmakta. Bu konuda 10 tam puanı alıyor benden.

    İnternet için Chrome, Firefox ve Opera gibi tarayıcılar mevcut ve Windows'ta nasıl çalışıyorsa burada öyle çalışıyor. En ufak sıkıntı yok bu konuda. Bu konuda 10 tam puan alıyor benden.

    Film izlemek için torrent istemcisi gırla var zaten o konuda sıkıntı yok. Oynatıcı olarak vlc player ve smplayer yeterli geliyor. Her yönden güzel oynatıcılar bunlar. Codecler konusunda da problem yok. Buradan da 10 tam puanı veriyorum.

    Müzik için spotify mevcut. Diğer ses dosyalarını oynatmada da sıkıntı yok. Ses driverları vesaire de sorun olmuyor. Buraya da 10 tam puanı veriyorum.

    Pdf okuma gibi işler çok basit şeyler zaten artık. Ofis programlarıyla çok işim yok ama Libre Office ufak tefek işleri rahatlıkla yapabilecek bir yazılım. Benim gibi ofis programlarıyla profesyonel olarak işi olmayan insanlar için yeterli olduğunu düşünüyorum. Yine de Microsoft Office bulunmaması tabi ki eksiklik. Bu konuda puan verecek kullanıcı tipi değilim.

    Oyun konusunda tabi ki eksiklik çok ancak Steam tüm oyunları Linux'a teşvik etme konusunda kararlı adımlar atıyor. Linux tabanlı Steam OS'un çıkmasıyla bir çok güzel oyun Linux'ta sıkıntısız oynananabiliyor artık. Steam'de Linux desteği bulunan oyunlarda sıkıntı yaşamıyorsunuz. Eğer Linux desteği yoksa Wine ile falan olmaz bu iş baştan söyleyeyim. İlla ki performans kaybı yaşarsınız.

    Kişiselleştirme konusunda Linux zaten aşmış durumda. Birden çok masaüstü seçeneğiniz ve bunlara uygun yüzlerce temayı çok basit şekilde yükleyip kullanabiliyorsunuz. Buradan da tam puan alıyor.

    Performans ve stabilite konusunda da tam puan alıyor. Bİlgisayarımda SSD yok ve bu yüzden Win 10 kullanırken arka plan işlemleri zaman zaman disk kullanımını %100'e çıkararak kasılmalara neden oluyordu. Linux'ta bu sorunu aşıp hızlı, stabil bir deneyim elde edebilmek beni acayip mutlu etti.

    Güvenlik mevzusu zaten malum. Son kullanıcı için tehdit oluşturan bir virüsü linux'a bulaştırmak gerçekten muazzam bir başarı olur. Kullanmasını bilen için elbette Windows da güvenli bir işletim sistemi lakin kafanızda yine de bir acaba sorusu her zaman kalıyor Windows tarafında. Bu konuda da 10 tam puanı veriyorum Linux'a.

    Fiyat konusu da bence en önemli faktörlerden biri. Evet Windows'u kırmak çocuk oyuncağı ama neticede korsan yazılım kullanıyorsunuz ve orjinal windows lisansları dünya para. Çeşitli sitelerden ucuza almak kolay lakin ne kadar güvenilir keyler oldukları her zaman muamma. Linux burada bir değil 100 adım öne çıkıyor haliyle.

    Yani demek istediğim şu ki eğer Windows Only programlar elinizi kolunuzu bağlamıyorsa Linux kullanma konusunda elinizi korkak alıştırmayın. Hangi dağıtım derseniz de Linux Mint Cinnamon derim çünkü Windows kullanmaya alışmış birisi için buna uyum sağlamak birkaç saat sürüyor sadece.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dragonfly23 -- 4 Mart 2017; 1:48:49 >







  • Snowden filminden sonra " Acaba? " sorusu kafamı kurcaladığı için google 'da hangi linux diye araştırarak Linux Mint kullanmaya başladım. Bilgisayarımda Win10 ve Linux yüklü, iki işletim sistemi arasında kalmadım, takılmadım ve hiç düşünmedim de. Standart PC kullanıcısı iseniz biraz kurcalama ile güzel bir linux kurulumu yapıp bize katılabilirsiniz. Bende ekliyorum;

    Notepad++ yerine SublimeText kullanıyorum ve oldukça kullanışlı, basit kod editleri için yetiyor ve artıyor.

    Firefox Developer kurdum ve "sync" ile tüm kayıtlarımı linux 'e taşıdım, sıfır hata. Eklentiler vaktinde çalışıyor.

    Filezilla uygulama merkezinde direk geliyor, indirdim ve bazı dosyaların sürüm güncellemeleri için deneme atışı yaptım, sıfır sıkıntı :)

    Müzik olarak spotfy kullanıyorum veya Youtube.

    Geçmeyi düşünen arkadaşlara tavsiye ederim.
  • hie kullanıcısına yanıt
    Sublime Text'i düz mü kullanıyorsun? Pluginlerle mi? Plugin desteği ile mükemmel bi editör haline geliyo çünkü. Kısa yollarada alıştın mı tamamdır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BasiliKalanCtrl

    Sublime Text'i düz mü kullanıyorsun? Pluginlerle mi? Plugin desteği ile mükemmel bi editör haline geliyo çünkü. Kısa yollarada alıştın mı tamamdır.

    Pluginleri bilmiyorum, araştırayım
  • hie kullanıcısına yanıt
    https://packagecontrol.io/installation

    Buradan Package Control'ü yükle, sonrası kolay ctrl + p > Install Package ile birçok paketi yükleyebiliyorsun

    Emmet,
    Bracket Highlighter,
    Submlime Linter,
    Sidebar Enhancements,
    SFTP,
    Color Highlighter,
    Auto Filename bunlar vazgeçilmezdir daha varda aklıma gelmedi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.