Şimdi Ara

SON DAKİKA !!! SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKINDA DEĞİŞİKLİK...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
847
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar,

    Bugün eğitimle ilgili güvenilir bazı kaynaklardan öğrendiğim bilgiye göre İki Yıllık Bölümlerde Meslek Liselerinin sınavsız geçiş avantajıavantajını önemli anlamda olumsuz etkileyecek diğer lise mezunlarına ise avantaj sağlayacak bir değişikliğin olacağını öğrendim.

    Bu yıla kadar Tabla 3-a'da yer alan tüm iki yıllık bölümlerin tüm kontenjanları ilk önce Meslek Lisesinin o alandan mezun olanlarına veriliyordu. Eğer Meslek Lisesi mezunları o kontenjanı dolduramazsa ve boşluk kalırsa boşta kalan kontenjanlara diğer lise mezunları ve Meslek Lisesinin diğer alanlardan mezunları ilgili YGS Puanına göre tercih ediyor ve puan üstünlüğüne göre yerleşiyordu.

    Yapılmak istenilen değişikliğe göre artık iki yıllık bölümlerin kontenjanlarının bir kısmı Meslek Liselerinin ilgili alan mezunlarına bir kısmı ise diğer lise mezunlarına ayrılacak. Bu değişiklik Meslek Lisesi Mezunlarını iki yıllık alanları ile ilgili bölüm kazanmalarını ciddi anlamda olumsuz etkileyecekkken diğer lise mezunları için iki yıllık kazanmada yeni ve önemli bir avantaj sağlayacaktır.

    Konuyu somut olarak şöyle açıklayayım.

    Örneğin İst. Üniv. Bilgisayar Programcılığı Bölümünün geçen yıl 50 kontenjanı vardı diyelim. Bu 50 kontenjanın 50 si de Meslek Liselerinin Bilgisayar bölümü mezunlarına veriliyordu. Eğer orayı 50 tane Meslek Lisesi Mezunu sınavsız geçişle tercih etmişse okul bitirme puanı en düşük Meslek Lisesi öğrencisi bile oraya yerleşebiliyordu. Yani Düz Lise veya diyelim ki Fen Lisesi mezunu hatta Türkiye 1. olmuş bir aday bile orayı tercih ettiğinde hiçbir şekilde o bölümü kazanamıyordu. O bölümü eğer 49 Meslek Lisesi Bilgisayar Prog. mezunu aday Sınavsız Geçişle tercih edip yerleşmişse ve 1 kişilik kontenjan kaldıysa o zaman o Fen Lisesi mezunu ve Türkiye 1.'si olan adayın oraya yerleşme imkanı oluyordu.

    Şimdi yapılan değişikliğe göre durum şöyle olacak. Yine yukarıdaki örnekten hareket edelim;

    Örneğin bu yıl İst. Üniv. Bilg. Prog. bölümüne (İki Yıllık) 50 Kişilik kontenjan ayrıldı diyelim. Bu yıl artık 50 kontenjanın 50'si de Meslek Lisesi Bilg. Böl. mezunlarına ayrılmayacak. Bu 50 kontenjanın 30'u Meslek Lis. Bil. Böl. Mezunları için Sınavsız geçiş olarak ayrılırken yaklaşık 20'si ilgili YGS Puanına göre diğer lise mezunlarına ve Meslek Liselerinin Bilg. Böl. mezunu dışındaki mezunlara ayrılacak. Yani Sınavsız Geçiş kontenjanı 50'den 30'a düşürülmüş olacak.

    2015 Tercih ve Yerleştirme Klavuzu henüz çıkmadığı için şuan kesin birşey yok ama muhtemelen şuan hazırlanan klavuza bu değişikliği yerleştiriliyormuş.

    Bu yapılan değişiklik açıkçası maç devam ederken 85. dakikada kural değişitirmek anlayışına dayanan bir değişikliktir ki ben şahsen hiç doğru bulmuyorum. Böyle bir değişikli doğru ya da yalnış olabilir. Bu konuyla ilgili herkes farklı düşünebilir ancak eğer böyle bir değişikliğe gidilecekse eğer bunun 2014 Eylül ayında yani sene başında kamuoyuna tebliğ edilmesi gerekirdi.

    Şuan birçok Meslek Lisesi Öğrencisi geçen yıl ki verilere dayanarak sahip oldukları bu çok avantajlı durumdan dolayı belki de sadece Sınavsız Geçi Hakkına başvurdu ve YGS hiç girmedi bile. Şimdi de bir anda bu avantajının ciddi anlamda değişikliğe uğradığını görecek :((( Bu şekliyle olmasından dolay onlar adına çok haksız ve adaletsizce....







  • Özet geç.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yani şimdi 2 yıllık geçiş hakkımız bitti mi yoksa devam mı ediyor tam anlamadım ?
  • bana saçma geldi bunu dediğin gibi eylülde açıklamaları lazım bence bu seneye falandır.
  • ihs4n İ kullanıcısına yanıt
    İki yıllık sınavsız geçiş hakkınız bitmedi devam ediyor. Sadece size ayrılan kontenjanlarda sınırlamaya gidiliyor. Yani eskiden Tablo 3-a'daki iki yıllık bölümlerin tüm kontenjanı öncelikli olarak size açıkken şimdi yaklaşık yüzde 60'ı öncelikli olarak size açık olacak. Yüzde aynı bölümün geri kalan yaklaşık yüzde 40'ı ise ilgili YGS puanına göre diğer liselere açılacak.
  • Yine mi sen hoca

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.