Dostlar selamlar, elimde 48v (42v yazıyor etikette ancak 47-48v arası) , bir smps led trafosu var, 2 adet var elimde, bunların çıkışı 48v 1.2amper civarı, bu volt aşırı fazla step down modülatörler bile 38v-40v ları düşürüyor bunun direnci ile oynayıp mümkün olabildiğince voltajını düşürmek istiyorum mümkün mertebede 24v kafi , 24 e düşerülemez ise 30-35v larda kafi, şimdi ben hangi direnci değiştirirsem voltajı düşürebilirim. şemasını bulamadım internette çok aradım birebir bunu bulamadım, tüm resimlerini çektim, anlayan biri yardımcı olursa çok minettar olurum. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada bahsettiğim şey şu tarz bir müdahale, ben tabi potlu yapmayacağım doğrudan direnç koyacağım. ; |
SMPS voltaj ayarı yardım.




-
-
-
Konu beni aşıyor. Yardımcı olamayacağım. Kolay gelsin.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Plaketin arka yüzünde, çıkış kondansatörlerinin altında kalan mini entegre voltaj kontrolünü yapıyor. Bunun için artı hattından sürekli değer okuyor. Smps nin artı çıkış yolunu takip ederek o entegreye referans voltajı okuyan direnç üzerinde ufak denemeler yaparak çözebilirsiniz.
Düzeltme: imla
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyyyyy -- 11 Nisan 2021; 18:0:33 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: mustyyyyy
Plaketin arka yüzünde, çıkış kondansatörlerinin altında kalan mini entegre voltaj kontrolünü yapıyor. Bunun için artı hattından sürekli değer okuyor. Smps nin artı çıkış yolunu takip ederek o entegreye referans voltajı okuyan direnç üzerinde ufak denemeler yaparak çözebilirsiniz.
Düzeltme: imlaben bir kaç dirençle oynamayı düşündüm ama kafama göre şu 5k direnci söküp 10k takayip gibi bir şey yapmayım, transistörü patlatır, başka bir şeye zarar verir, veya çok başka bir yere giden bir devreyi etkiler diye doğrudan bulup değiştirmem gerek ama hangisi onu bilemiyorum
-
R40, ZD1, Q3 bunlar etkili elemanlar sanırım Q3 TL431 R40 ile oynayarak zd1 kaç volt bilmiyorum ama ayar yapılabilir
-
Ben devrede TL431 göremedim smd elemanların kodlarına dikkatlice bakın, eğer varsa onun bir bacağına seri bağlı gerilim bölücü direnç ile + voltaj geliyor. O direncin değerini küçültürseniz çıkış gerilimi artar, yükseltirseniz azalır.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Direnç değiştirme denemelerinde, 5K yı birden 10K yapmak gibi iki katı şeklinde büyük adımlar ile denemeyin. %20 gibi artırıp veya azaltarak denemler yapmak daha doğru olur. Çıkışı sabitlenmiş smps lerde nispeten dar bir aralıkta gerilimi değiştirmek mümkündür.
Çıkış katındaki smd mazlemelerin değerini tam olarak seçilmiyor. Uygun ışık altında ve sadece o alana fokus yapılarak bir iki kare daha ekleme imkanınız varsa daha iyi olur.
Muhtemel yapılabilecekler konusunda yukarıda arkadaşlarımız değinmişler.
@mustyyyyy hocam TL431 in SOT8 kılıflı olan versiyonuda var. Çıkış katındaki 8 bacaklı entegre 431 olabilir. Kodlar tam okunmadığı için tahmin tabiki. Edit: IC ye gelen yollar TL431 olmayacağı yönünde bir kanaat oluşturdu.
@savsat2000 in bahsettiği R40, ZD1, Q3 de referans voltajı için mantıklı kombinasyon gibi görünüyor kontrol etmekte fayda var. Diğer husus geri besleme optosu ile Q3 arasında bir bağlantı takip edemedim.
Resimden uzaktan teşhis koymak zor durum. :)
Edit: İlave açıklamalar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 11 Nisan 2021; 20:34:58 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: rafet32Direnç değiştirme denemelerinde, 5K yı birden 10K yapmak gibi iki katı şeklinde büyük adımlar ile denemeyin. %20 gibi artırıp veya azaltarak denemler yapmak daha doğru olur. Çıkışı sabitlenmiş smps lerde nispeten dar bir aralıkta gerilimi değiştirmek mümkündür.
Çıkış katındaki smd mazlemelerin değerini tam olarak seçilmiyor. Uygun ışık altında ve sadece o alana fokus yapılarak bir iki kare daha ekleme imkanınız varsa daha iyi olur.
Muhtemel yapılabilecekler konusunda yukarıda arkadaşlarımız değinmişler.
@mustyyyyy hocam TL431 in SOT8 kılıflı olan versiyonuda var. Çıkış katındaki 8 bacaklı entegre 431 olabilir. Kodlar tam okunmadığı için tahmin tabiki. Edit: IC ye gelen yollar TL431 olmayacağı yönünde bir kanaat oluşturdu.
@savsat2000 in bahsettiği R40, ZD1, Q3 de referans voltajı için mantıklı kombinasyon gibi görünüyor kontrol etmekte fayda var. Diğer husus geri besleme optosu ile Q3 arasında bir bağlantı takip edemedim.
Resimden uzaktan teşhis koymak zor durum. :)
Edit: İlave açıklamalar
Tüm cevaplar için teşekkür ederim, elimden geldiği kadar yakından temiz bir şekilde çekmeye çalıştım ama telefon kamerası o kadar da iyi değilmiş, henüz hiç işlem yapıp müdehale etmedim kesin karara varmadan. umarım resimler işinizi görür.
-
Dostlar biliyorum sizi çok uğraştırıyorum inanınki maddi değeri 0, parçalayıp parçalarını kullanmak için 2 adet satın almıştım, sonra kıyamadım sıfır diye, tek amacım kendimi geliştirmek, sürekli birşeyleri modifiye eder üstünde oynama yaparım böyle böyle öğreniyorum.
tl431 ile alakalı bir şey göremedim yarım saate yakın defalarca baktım her bileşenin üstüne, ancak bulduğum isimler şunlar.
ayrıca sadece ok ile işaretli olan ve işaretli olup kaç ohm yazdığım dirençleri tek tek söküp %50 azı ve %50 fazlasıyla değiştirdim sürekli aynı 50v veriyor bir şeyi bozmak önemli değil'de bi anda 70-90v verir kondansatörler bomba gibi yüzüme patlar diye tereddüt ediyorum yeni resimler ekliyorum.
bu 8 bacaklı entegrelerinin birinin dahatasheet [OB2203] 8 BACAKLI--- 'i https://datasheet.lcsc.com/szlcsc/1809192153_OB-On-Bright-Elec-OB2203CPA_C20203.pdf
-
U4 entegre kodu E2022 değil M1014
Datasheet : https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/164141/STMICROELECTRONICS/M1014A.html
Pdf den iki kare. Buna göre kontrol etmekte fayda var.
Q3 ün ne olduğunu hala okuyamadım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 12 Nisan 2021; 9:1:9 >
-
basit gibi görünüyordu ama çözemedim bir türlü, işin içinden nasıl çıkacağım hala anlayamadım bu kadar zor olmaması gerekiyordu
-
Primer tarafındaki entegreler ve dirençlerle oynamayın, onlar yüksek voltaj anahtarlama frekansını belirliyor. Siz çıkış tarafında yer alan rafet32 hocamın pdf ini paylaştığı kontrolcüye odaklanın. Telefondan yolları net göremiyorum, bilgisayara geçince daha dikkatle bakarım.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kıymetli arkadaşlar ustalar bence Q3 TL431 bir bacağı bir dirençle optoya geliyor yanında zener var sanki bana öğle geliyor ayrıca o kılıfta TL431 var görmüştüm bilginize
-
Ben şu iki sebepten o elemanın TL431 olmadığını düşünmüştüm,
Tl431 entegre olduğu için Q koduyla belirtilmeyeceği ve kendisi bir nevi zener görevi gördüğü için yanında ekstra zener bulunmasının gereksizliği...
Yalnız şu olabilir, optoyu beslediği düşünülürse tl431 yerine bir transistör+zener+direnç kombinasyonu şeklinde orada bulunuyor olabilir.
Denemekte fayda var ancak sadece direnci değiştirmek yetmez, zenerin voltajını da değiştirmek gerekecektir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
R40 nolu 5,6K direnç değerini artırırSanız voltajı düşürürünüz.Pot tavsiye etmem.10K direnç ile direk sonuç alacağınızı tahmin ediyorum.Ama bu defa trafo çok gürültülü çalışacaktır.
-
quote:
Orijinalden alıntı: malisert32R40 nolu 5,6K direnç değerini artırırSanız voltajı düşürürünüz.Pot tavsiye etmem.10K direnç ile direk sonuç alacağınızı tahmin ediyorum.Ama bu defa trafo çok gürültülü çalışacaktır.
hocam o R40 ZD1 dirençler ile oynadım 10K taktım, 3K ya düşürdüm hiç voltaj değişmedi
-
ateşle oynuyorsun dostum smps riskli bir o kadar da tehlikeli bir iş kaç volt lazım ise gidip size uygun smps i almanızı tavsiye ederim.
-
quote:
Orijinalden alıntı: tda 1562qateşle oynuyorsun dostum smps riskli bir o kadar da tehlikeli bir iş kaç volt lazım ise gidip size uygun smps i almanızı tavsiye ederim.
hocam smps ye ihtiyacım yok bunlar 50v bunları hiç bir şeyde kullanamam voltajını düşürmeye çalşıyorum
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X