Arkadaşlar smartphone ile PDA arasındaki fark nelerdir? Bİri açıklarsa çok sevinecem. ikiside microsoft mobile 5 işletim sistemini kullanıyo ancak aynı programlar kurulamıyormuş bu doğrumu yani aslında farklı sistemlermi? yani bi smartphona skype gibi programları yükleyemezmiyiz? Qtek- 8500 smartphone u tavsiye eden varmı?
Smartphone ' akıllı telefon'Genelde özelleştirilebilinen,işletim sistemi entegre edilmiş cihazlara verilen ad.Bu tipte cihazlar çeşitli markaların üretimi olup çok ayrı yazılım firmalarının işletim sistemine sahip olabilirler.Symbian ve Microsoft ilk akla gelenler.Yine bu tip cihazlarda hepsinde olmasa bile klavye,el yazısı tanıma vb gibi yöntemler ile 'giriş' yapılabilir.Nokia N90,E61 ve Sony Ericsson P serisi (Daha yüzlerce farklı model de) 'akıllı telefon klasmanındaki güncel cihazlara örnek verebileceğiz cihazlardır. PDA : Halk arasında 'cep bilgisayarı' olarak bilinen kişisel organanizer diyebileceğim cihazlara verilen ad.PDA lar da cep telefonu özelliği genelde yoktur.Ajanda,adres defteri,hesap makinesi vb vb gibi programlara sahiptirler.Ve yine genelde birden fazla metod ile 'giriş' (Yazı/bilgi) yapabilirsiniz.PDA ların en popülerleri : Palm ve Microsoft tabanlı cihazlardır.
Windows Mobile 5 işletim sistemini cep telefonu özellikli bir PDA ya koyduğunuz zaman adı (yada bir diğer yabancı terim olan bu klasmandaki cihazları tanımlayan : ppc de diyebiliriz) ise kısaca: Windows mobile 5 Pocket Pc phone edition diye anılır (Normal PDA larda kullanılan WM5 e ek olarak telefon desteğine sahiptirler) Microsoftun 'smart phone' klasmanına ise : Motorola mpx ,Samsung Blackjack vb gibi cihazlar girer.WM5 in 'oldukça light' bir versiyonu da diyebiliriz.
Yani genel anlamda smart phone dediğimiz zaman genelde : Nokia N serisi E serisi ve Microsoft smart phone klasmanın daki cihazlar hemen ilk akla gelenlerdendir .Bu pazara ise işletim sistemi olarak Symbian hakimdir.En çok ürün çeşidini de bünyesinde bulunduran pazar lideride Nokia firmasıdır. Smart phone larda genelde klavye pek bulunmasada (Symbian işletim sistemli Nokia E61 gibi istisnai cihazlar tabiki vardır Microsoft smartphone işletim sistemli cihazlarda da yaygınlaşmaya başlamıştır) son zamanlarda bu yönde ufak ta olsa bir artış gözlemlenmektedir.Bu tipte 'smart phone' lar temel olarak multimedia ağırlıklı görece popüler modellerdir.Dokunmatik ekrana da sahip değildirler.'Genelde' diğer telefonlar gibi normal tuş takımına sahiptirler. Symbian S60V3 bu tipteki cihazların güncel ve popüler yazılım sürümüdür.
Sony Ericssonun ise üst seviye smart phone cihazlarında ise güncel olarak : Symbian UIQ 3.0 teknolojisine sahip yazılım kullanılmaktadır.Bu sürüm de : Dokunmatikl ekran desteği,el yazısı tanıma,mini klavye vb (En az ikisi) bulunabilir.donanımsal ve yazılımsal olarak 'genelde' Symbian S60V3 e sahip cihazlardan daha sofistike&daha gelişmişlerdir.
Windows smart phone larda tıpkı S60V3 gibi el yazısı tanıma vb gibi (genelde) şeylerden yoksun durlar. WM5 e göre 'light' donanıma ve yazılıma sahip cihazların olduğu bir segmenttir.Bu cihazlarda Symbian gibi telefon özellikleri öncelikli diyebileceğim yapıda yazılım ile verilirler.
Windows Mobile 5 yada en son versiyon Palm tabanlı cihazlar ise kesinlik ile PIM/PDA özellikleri ön planda olan yine 'genelde' donanımsal olarak en üst segmentteki cihazların olduğu klasmandır.Bu cihazlardaki donanımlar markaya bağlı olarak çok fazla değişiklikler gösterebilir.
Yani cep telefonu özelliği ön planda pda özelliği arka planda olsun diyorsanız : Symbian yada Microsoft smart phone Yok cep bilgisayarı gibi kullanıcağım telefon özelliği biraz arkada planda kalsada olur diyorsanız : WM5
Peki Symbianmı? microsoft smartfonemi? hangisi daha iyi 6630 kullandım ve program yaygınlığı bakımından symbian çok iyi her türlü programı yükledim Yani şöyle diyeyim Nokia N71 Mi? Qtek 8500 mü????
O size kalmış.Kimse sizin yerinize karar veremez bence.Ama sıkıldım bşraz değişiklik arıyorum cep telinde derseniz neden olmasın ? Bu arada program bakımında MS li telefonlar Symbiandan daha fazla programa sahiptirler.
quote:
Orjinalden alıntı: wrcsinan
Peki Symbianmı? microsoft smartfonemi? hangisi daha iyi 6630 kullandım ve program yaygınlığı bakımından symbian çok iyi her türlü programı yükledim Yani şöyle diyeyim Nokia N71 Mi? Qtek 8500 mü????
saolasın vibracing çok iyi açıklamışın
evet vibracing e teşekkürler. tam uzman yorumu olmuş.
Estahafurullah bende teşekkür ederim güzel yazılarınız için arkadaşlar