Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (773. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
9 Misafir (6 Mobil) - 3 Masaüstü6 Mobil
5 sn
15.449
Cevap
554
Favori
1.281.482
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 769770771772773
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • ceyyhun C kullanıcısına yanıt

    Evet erken hasat soğuk sıkım muhtemelen dediğiniz gibi 10 gün içinde ilk önce filtresiz olarak çıkacaktır , fiyat bilgisi henüz oluşmadı  

    _____________________________
    Mut Zeytini-Mut Zeytinyağı
    www.sazakzeytincilik.com
  • Kesinlikle.


    Gıda sektörünün de etkisi ile palm ve margarin hala en çok tüketilen yağlar arasında. Kaliteli tohum yağları bile ülkede lüksken, adamlar halkın ulaşabileceği fiyatlara satılıp, belki ideal değil ama hiç bir önemli kusuru bulunmayan zeytinyağlarını durduk yere kötülüyorlar. Halkın tüketimi kişi başı 1-2 litre. Durum bu kadar vahim. Adamlarda hiç vicdan kalmamış.


    2018-2019 gibi bende butik ürün denemeleri yaptım. Bana gelenlerde sorun yoktu, market yağlarından daha iyiydi. Fiyatlar çok artınca almaya değer görmedim.

    3-5 kişi zengin olup lüks hayat yaşayacak diye litresine 1000-2000 TL ödeyemem hocam. Ben bu konuya arada bir bakardım sadece. Zeytini arzı kısıtlı lüks bi ürün gibi göstermeye çalışmaları beni aşırı rahatsız etti. Yazma ihtiyacı hissettim. Dümdüz tüketiciyim. Stok azalınca migrostan falan kampanya kovalıyorum.

    _____________________________




  • Cirrus- kullanıcısına yanıt

    Tohum yağlarından kurtulmak gerekiyor. Tohum yağları zararlı, bu artık su götürmez bir gerçek.


    Sızma zeytinyağı ise şifa kaynağı. Soğuk sıkım ise daha da iyidir. Erken hasat olur ise de çok daha iyidir, mâlumunuz.


    Bunlar bildiğimiz şeyler zaten. Asıl tüketicinin düştüğü bir hata var. O da şu, şöyle düşünüyor: litresine 2.000TL verir en kaliteli zeytinyağını alırım. Azar azar idareli kullanırım. Bunun yanına da 5L bir Ayçiçek yağı alırım. Tamamdır 👌


    Daha önce ss paylaşmıştım bir TY müşterisi 2 Litre NVG zeytinyağı almış yorum yaparken de fotoğrafını yüklemiş. Fotoğrafta 2 litre zeytinyağı tenekesinin yanında da 5L ayçiçek yağı var. 


    Yani marketteki en ucuz sızma zeytinyağını alsa, 2L NVG + 5L Ayçiçek yağı yerine belki de 15 Litre sızma zeytinyağı alacak. Hem daha fazla yağ almış olacak, hem rafine ayçiçek yağının zararlarından korunmuş olacak, hem de evine daha fazla yağ girmiş olacak.


    Bir de şu var, biliyorsunuz zeytinyağının polifenol değerine göre fiyatını arş-ı âlâya kadar yükseltiyorlar. Atıyorum 500 polifenol, litresi=2000TL diyor. Kardeşim öbürü 200 polifenol bile olsa 2000TL’ye 10 litre alıyorum. 200p x 10= toplam aldığım 2000 polifenol oluyor.


    Bunları son kullanıcıların iyi bilmesi, ve parasını akıllıca harcaması gerekir diye düşünüyorum.


    Dip Not: Ben hiçbir markanın dikkat çektiği polifenol miktarını önemsemiyorum. Bu bir laboratuvar testi, evimde bunu kontrol edemem. Ama renk, koku, damakta bıraktığı his ve gırtlaktan geçerken bıraktığı yakıcılık en önemli kriterler benim için.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________




  • KaptanMemo1234 K kullanıcısına yanıt

    Sezon başında 60 litre kadar stokluyorum 1 yıl idare ediyor. Bütün yemekler zeytinyağ ile hazırlanıyor. Mümkün değilse tereyağ. Başka yağ kullanmıyoruz hocam. Polifenol konusunda aynı fikirdeyim. Ana yağ olarak kullanmak bence de daha önemli.


    Bir de işin damak tadı boyutu var. Her ne kadar faydalı olsa da, genel olarak yüksek polifenollü, esterli ürünleri çok sevmiyorum. çiğ ve ham olmayan, bağıra çağıra kendini dayatmayan, ilk başta hemen farkedilmeyen yumuşak aromalar daha çok tercihim.

    _____________________________
  • Konuya sadece öğretmek değil, öğrenmek için de gelenler yanlış bilgi edinmesinler diye bir-iki bilgi:

    (Bu bilgileri ben de bu forumdan öğrendim. Katkı sağlamış olanlara teşekkürlerimle.)


    * Farklı yağların farklı dumanlanma dereceleri vardır. Zeytinyağı sağlıklı yağlardan biridir ama dumanlanma derecesi ayçiçek yağından daha düşüktür. Yani örneğin kızartma sıcaklığına uygunluğu şüphelidir. Direkt net bir kaynak koyamıyorum çünkü farklı kaynaklar arasında bu dereceler arasında bir miktar farklılık var. Kendiniz araştırınız. En azından şu kesin ki, zeytinyağı yüksek sıcağa ayçiçek yağı kadar dayanıklı değildir.


    * Eğer ki zeytinyağı iyi filtre edilmemişse içindeki zeytin tortuları ateşi görünce yanar ve kanserojen olur. Tariş, Kristal ve Komili'de bu sorun olmaz. Ama butik yağları yemek pişirmede kullanırken iyi filtre edilmiş olduğundan (berraklığından) emin olunuz.


    * Zeytinyağını daha değerli kılan ana unsurlar polifenoller ve antioksidanlardır. Bunlar sıkımdan sonra zamanla azalırlar. Yani zeytinyağı her gün değerinden biraz kaybeder. Bu nedenle, aldığınız zeytinyağının hangi sezona ait olduğundan emin olunuz. Ayrıca, ben şahsen özellikle çiğ tüketim için bir sonraki seneye stok yapmayı tercih etmem. Çünkü bir sene önce sıkılmış olan zeytinyağı, yeni sezon başladığında zaten değerinin yarısını yitirmiş olacaktır ve bekledikçe daha fazlasını yitirmeye devam edecektir.


    * Plastik şişede zeytinyağı satan firmalar... Örneğin Komili... Bilemiyorum!!! Kristal de başladı sanırım bazı ürünlerinde. Tariş'te yok sanırım ama emin de değilim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gatila -- 18 Eylül 2025; 9:2:12 >
    _____________________________




  • Cirrus- kullanıcısına yanıt

    Hocam en ideal şekilde kullanıyorsunuz. Her şeyi taze tüketmek en güzeli tabii. Ben bu yıl aşırıya kaçtım, onun da sebebi gerçekten çok güzel kampanyalar oldu biliyorsunuz, hasatında bolluğu sayesinde.


    Tereyağı mutlaka tüketmeli, zeytinyağında olmayan kısa zincirli yağ asitleri, bütirik asit gibi vücudun ihtiyacı olan şeyler var.


    Aroması daha hafif zeytinyağı seviyorsunuz, yemeklerde diğer lezzetleri bastırmasın istiyorsunuz, Ayvalık-Edremit cins zeytinyağları tam size göre, bir üst mesajımda da değindiğim gibi sızma olsun da hepsi şifa kaynağı zaten. Üstelik polifenol üreticilerin ticari olarak faydalanmak istedikleri bir olay.


    Tüketicinin bilinçlenmesi çok önemli, önceki mesajda belitttiğiniz gibi kişi başı yıllık 2litre tüketim kabul edilebilir değil kesinlikle


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Arkadaşlar merhaba, zeytinyağı kullanma işine yeni girdik. Çeşitli yağlar var hangi şekilde kullanıyorsunuz? Sızma yağı salata vs soğuk şekilde kullanıyorum. Evde Riviera var, birde birinci yag varmis hangi şekilde kullanılmalı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Ordan Geçenbay kullanıcısına yanıt

    Riviera mümkünse almayacaksın, olanı da en fazla kızartma yaparken kullanacaksın.


    Natürel birinciyi sıcak yemeklerde kullanabilirsin.


    Sızmayı soğuk zeytinyağlılarda, salatalarda, çiğ tüketimde kullanacaksın.


    Erken hasat soğuk sıkım sızmayı şifa niyetine içeceksin, salatada kullanacaksın, ona ekmek banıp yiyeceksin.

    _____________________________
  • ceyyhun C kullanıcısına yanıt

    Cevap için teşekkür ederim. Canan Karatay izledim zeytinyağı kızartmada kullanılmaz dedi. Başka bir doktor kızartma kullanmayın kullanıyorsanızda ayçiçek ve Mısır yağıyla değil zeytinyağı ile yapın dedi. Rafine yağlar kızartmada olmaz dedi. Riviera yağda sanırım rafine, birinci kizartma yağla olur mu?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • 
Sayfa: önceki 769770771772773
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.