Şimdi Ara

Sizce ? ( Fikirlere İhtiyaç Var)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
288
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ben profesyonel aşçılık eğitimi alıyorum. Eğitim detayına girmeyeceğim asıl konuya geliyorum. Yaptığım mesleği seviyorum hoşuma gidiyor farklı şeyler ortaya koymak. Ama şöyle bir sorunum var;
    Ben biraz dinine düşkün biriyim. İçki içmiyorum sigara kullanmıyorum ve içki satılan yerde de çalışmak istemiyorum. Durum böyle olunca bildiğiniz üzre çalışma alanım daralıyor. Bu durum bende sıkıntı oluşturdu. İyi bir eğitim alıp bir yemek firmasında çalışmak istemem açıkçası. Mesleğimi güzel bir şekilde icra etmek istiyorum. Ama durum böyle olunca sıkıntılı bir durum oluşuyor. Ne yapabilirim arkadaşlar? Fikirlerinizi söylerseniz çok iyi olur. Farklı din seçimi yapmış insanlar lütfen dalga geçmeyin. Herkesin yorumlarına açık bir konu yeter ki tartışma haline dönmesin. Teşekkürler...

• Uzun yol, gidip uzun süre dönmemek, sıkıntı yaratmayacaksa (özel şirket) bir gemide aşçılik yapabilirsin. Bazı diğer gemi çalışanlarından daha yüksek ücret veriyorlar. Diger tayfa 1500 $ ise aşçı 2000 $. Hem öyle çok gider masrafında olmayacağı için (uzun süren gemide geçiyor diye dedim) para da biriktirebilirsin. Kısa sürede iyi paran olur sanırım. İşin detayını pek bilmiyorum. Sadece bir öneri.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başında durmam gereken bir ailem var. Ve nerede çalıştığım değil önemli olan, önemli olan çalıştığım yerde içki olmaması. Ve kaliteli olması
  • quote:

Orijinalden alıntı: GeceGezeR

Arkadaşlar ben profesyonel aşçılık eğitimi alıyorum. Eğitim detayına girmeyeceğim asıl konuya geliyorum. Yaptığım mesleği seviyorum hoşuma gidiyor farklı şeyler ortaya koymak. Ama şöyle bir sorunum var;
    Ben biraz dinine düşkün biriyim. İçki içmiyorum sigara kullanmıyorum ve içki satılan yerde de çalışmak istemiyorum. Durum böyle olunca bildiğiniz üzre çalışma alanım daralıyor. Bu durum bende sıkıntı oluşturdu. İyi bir eğitim alıp bir yemek firmasında çalışmak istemem açıkçası. Mesleğimi güzel bir şekilde icra etmek istiyorum. Ama durum böyle olunca sıkıntılı bir durum oluşuyor. Ne yapabilirim arkadaşlar? Fikirlerinizi söylerseniz çok iyi olur. Farklı din seçimi yapmış insanlar lütfen dalga geçmeyin. Herkesin yorumlarına açık bir konu yeter ki tartışma haline dönmesin. Teşekkürler...

Bence eğer birikimin varsa kendi yerini aç.

• Sizin için baya zorlu olcak bu dönem kolay gelsin herhangi bir catering firmasın da çalışabilirsiniz.
  • hoca bence ickiye falan bakmayın siz icmedeğiniz sürece sıkıntı yok yoksa iş alanınız çok daralıyor
  • Dostum hadisler ayetler öyle demiyor ama. Stajımı Hilton da yapacağım sanırım ama sonrasında kalmam için teklif gelirse bile kabul etmeme kararındayım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: GeceGezeR

Arkadaşlar ben profesyonel aşçılık eğitimi alıyorum. Eğitim detayına girmeyeceğim asıl konuya geliyorum. Yaptığım mesleği seviyorum hoşuma gidiyor farklı şeyler ortaya koymak. Ama şöyle bir sorunum var;

Güzel kardeşim, öncelikle helâl ve harâmı gözetlemedeki titizliğin için Allah sana hayırlar ihsân etsin. Bundan sonra;

Bizler Türkiyede yaşıyoruz. Bu ülkede din anlayışı genel olarak amel etme, haramlardandan kaçınma şeklinde algılanıyor. İlme çok fazla önem verilmiyor. İlme çok fazla önem verilmediği için bizler helal-haram sınırlarını mantığımızla ya da kulaktan dolma bilgilerimizle yapıyoruz. Bazen ayetleri okuyoruz ancak sahih tefsirlerine bakmıyoruz, kendi kafamıza göre anlamlar çıkartıyoruz. Bu ve buna benzer durumlardan dolayı istemeden de olsa helâli haram kabul etme gibi hatalara da düşüyoruz.

Senin çalıştığın otelin iş bölümleme organizasyonu yapılmış durumda. Sen aşçısın ve sadece kendi işinden mes'ulsün. Eğer kendi ellerinle içki servisi yapmıyorsan, yapmış olduğun yemeklere çeşitli mutfak kültürleri sebebi ile içki katmıyorsan, yani içki içilmesine hiçbir aracılık etmiyorsan orada çalışmanda bir sakınca yok. Müşteri otelin restorana girer, yemeğini yer. İçki içip içmemek kendi iradesinde. Senin bunda ne bir teşviğin var ne de aracılığın. Senin yaptığın iş helal. Eğer senin şu bakış açın doğru olsaydı odaları temizleyen kişinin de otelin barında ya da başka bir yerinde içki satılıyor diye orada çalışmaması lazımdı. Eğer Allah'ın sana yüklemediği şeyleri kendine yüklersen emin ol herşey sana haram görünür. Örneğin gittin bir Catering Firmasına çalıştın, sadece Fabrikalara yemek dağıtan bir şirket. Müşterileriniz arasında bir de şişe fabrikası var. Su şişesi de üretiyor, bira şişesi de, bu işin içinden nasıl çıkacaksın? Başka bir fabrika mini etek üretiyor, ne yapacaksın? Bu işin sonu yokki. Anlatabildim umarım. Ha gerçekten daha az şüpheli bir iş bulabilirsen bu daha evlâ, daha takva olur. Fakat şu an üzerinde bulunduğun durum(yukarıda saydığım hususlarda sorun yoksa) çalışabilmek için uygun gibi görünüyor.

Allah en doğrusunu bilendir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuducuk -- 15 Eylül 2013; 18:09:31 >

• fuducuk kullanıcısına yanıt
    Yorum için teşekkür ederim. Bazen yemeklere içki koyulabiliyor. Yani şef sana koy derse koymak zorunda kalacaksın. Ama şöyle bir şey de var ocakta ki yemeğe şarap çektiriliyor bazen bu alkolün uçtuğu söyleniyor. Ben koymuyorum kursta tabi bizim insiyatifimiz de olduğu için koymuyorum. Marine şekillerinde de alkollü şeyler kullanılabiliyor. Alkol servisi yapmış oluyorsun dolaylı olarak. Dediğiniz şeyler mantıklı insanların iradesine karışamazsın ama Peygamberimizin içkiye on yönden lanet ettiğine dair bir bilgi okudum. '«İçkiye on yönden lanet edilmiştir : İçkinin kendisine, onu imâl edene, imâl etmek isteyene, satıcısına, müşterisine, taşıyanına, taşıttıranına, kazancını yiyene, içene ve içirene.' Bu hadise göre bende mesuliyet almış olmuyor muyum ? Kafası karışıyor insanın
  • GeceGezeR kullanıcısına yanıt
    Ricâ ederim.

Evet kardeşim, bu durum sözkonusu ise işin içine sen de giriyorsun. Hal böyle iken başka bir iş bakman daha uygun olacaktır. Fakat ümitsizliğe kapılma. Allah sana mutlaka başka bir kapı açacaktır. Dua et, biraz da sabırlı ol.

"Kim Allah'tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder." Talak/2

"Güzel sonuç, takvâ iledir." Taha/132

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuducuk -- 15 Eylül 2013; 18:33:35 >
  • İşe girerken iş verene söylesen olmaz mı ? Ben içinde alkol olan hiçbir yemek yapmak istemiyorum, onun için başka şef veya yardımcı artık ne varsa onu kullanın desen ?

Bir diğer seçenek olarak da işin içinden çıkamıyorsan istihareye yat. Baştan savma değil ama. Duasıyla namazıyla güzelce yap. Onun nasıl yapıldığını internette bulabilirsin eğer bilmiyorsan.
  • Sıkıntım iş bulmak yönünde değil. Bir sürü iş kaynıyor aşçılıkla alakalı. Ben işimi doğru ve kaliteli şekilde yapmak istiyorum. Kaliteli yerlerin çoğunda da içki satılıyor. Neyse haram para kazanmaktan sa vasat yerlerde çalışırım sorun yok

@Xenical Öyle bir şeyi kabul edeceklerini sanmıyorum. Nazı çekilecek biri olsan tamam da komisin daha istemiyorsan çalışma derler koyarlar kapının önüne. Ayrıca sadece alkol koymakla bitmiyor ki diyelim ki yapılan yemeğin alkolünü koymadın ama sebzesini doğradın gene işin içine girdin....
  • Bu konuda saki(içki servisi yapan kişi) olarak vazife yapmak uygun değil. Ama içkili yemek yapmıyorsan servis de yapmadigin için çalışmanda bir sıkıntı yok. içkili yemek konusunda profesyonel destek alabilirsin alo fetvadan. ama sonuçta içkiyi de sen imal etmiyorsun servisi de yapmıyorsun mantıken sorun olmamaya daha yakın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu bir üste çıksın bakalım
  • İşle özel hayatı birbirine karıştırmaman gerekiyor. Sonuçta içmiyorsun, içenlere hizmet ediyorsun. Niye bir sakıncası olsun onu anlamadım

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.