Vatan Gazetesi Spor Yazarı Güntekin Onay, Avrupa’da bir kez daha ‘genel izleyici’ olan Türk futboluna yön veren kulüp yönetimlerine seslendi: “Şampiyon olamadı diye yollanan Daum’dan, daha zayıf kadroyla büyük başarılar bekleyen yönetim. Geçen yıl Meira, bu sezon Nonda’yı gönderip ‘Avrupa vizyonu’ diyen diğer yönetim..”
Anelka, Alex, Appiah, Aurelio, Tuncay gibi oyunculara sahip son yılların en kaliteli kadrosunu ligde şampiyon yapamadığı için teknik direktörünü gönderen, sonra aynı teknik adamı göreve getirip daha zayıf bir kadroyla büyük başarılar bekleyen bir yönetim..
Kadrosundaki Avrupa düzeyinde oynayabilecek güçlü ve tempolu oyuncularını satıp Roberto Carlos, Deivid, Alex gibi devamlılık sorunu olan fizik gücü yetersiz, yaşı ilerlemiş oyuncularla devam eden yönetim..
Bilica gibi 30 yaşına kadar sadece İtalya, Fransa ve Almanya 2. liglerinde oynamış, Romen ligi sonuncusundan Sivasspor’a gelmiş vasat bir oyuncuya F.Bahçe kalibresindeki bir takımın formasını giydirip ondan başarı bekleyen bir yönetim.
Stoperleri yokken Hamburg maçı öncesi Meira’yı yollayan ve rakibine elenen; Avrupa’da oynayamayacak olan Jo’yu alıp da başka bir santrforu yokken Nonda’yı yollayan ve santrforsuz Atletico Madrid maçına takımı çıkartan ancak her fırsatta Avrupa vizyonundan bahseden bir yönetim.
Arama-tarama-araştırma yapmadan genellikle son günde gerçek değerinin çok üstüne yapılan yanlış transferler. Planlama ve organizasyon hataları. Kulüplerin kaynaklarını savurganca tüketen ve hatalarını örtbas etmek için daha da fazla israf yapan işbilmez yönetim zihniyetleri.. Sahi siz kimi kandırıyorsunuz?
PEKİ YA MEDYAMIZ? UEFA sıralamasında ilk 30’da yer almadığımız halde kulüplerimizi ilk 10’da sanan, uluslararası hiçbir basın yayın organında ilk 50-100 yıldız futbolcu arasında bile gösterilmeyen futbolcularımızı dünyanın en iyileriyle karşılaştıran, gerçekçi hedefler yerine hayâl satan, analitik düşünceden uzak, günlük ve anlık değerlendirmeler yapan, kamuoyuna yanlış hedefler gösteren bazı yorumcu ve yazarlar.
7 kez Dünya, 6 kez de Avrupa Şampiyonası’nda final oynamış Almanya’yı ’Geçeriz’ demek, söylemek kadar kolay değil. Atletico Madrid’in 3 forveti 100 milyon Euro. Senin forvetin yok. Sonra “Bu takıma nasıl elendik?” diyenler var.
ÖNCE KENDİNİ BİLECEKSİN Gerçek yerimizi bilmiyoruz. Evet, fark 20 yıl önceki gibi değil. Çok kapattık. Potansiyelimiz var. Ancak hâlâ o seviyede değiliz.
Almanya'da yetişmiş Hamit Altıntop’un haricinde Avrupa’nın üst düzey kulüplerinde forma giyen tek bir oyuncumuz yok. Sırbistan’ın sağ beki Chelsea’de, stoperi Man United’da orta saha oyuncusu Inter’de oynuyor. Krasiç, Messi ile kıyaslanmıyor ama bütün Avrupa peşinde! Boşnak Dzeko kalitesinde bir santrforumuz bile yok. Kimsenin adam yerine koymadığı Belçika Milli Takımı’nın stoperlerinden biri Bayern Münih’te diğeri Arsenal’de oynuyor.. Fellaini, Premier Lig’de saygı gören beğenilen bir oyuncu. Hazard’ı saymıyorum bile. Portekiz’in, Rusya’nın, Hırvatistan’ın, Fildişi’nin milli oyuncuları Avrupa’nın en üst düzey kulüplerinde oynuyor.
Buna rağmen bu ülkeler gerçek yerini biliyor. Ona göre hedef koyuyor. Bir İspanya, İngiltere, İtalya, Almanya ile kendini kıyaslamıyor.
Önce kendi yerimizi bilelim.
Büyük düşünür Aristo demiş ki “Tüm bilgeliklerin başı önce kendini bilmektir.”
Güntekini pek sevmem fakat gerçekten haklı.
-- galatasaray bölümüne açtım çünkü orada daha fazla kişi var. --