Şimdi Ara

Siz Değerli Otomobil Genel Forum Kullanıcılardan Yardımına ihtiyacı Var.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
718
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Ben Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İstatistik Bölümün de okuyorum ve şu an son sınıf öğrencisiyim haliyle bitirme tezi hazırlamam gerekiyor.Sağolsun saygıdeğer hocam beni konu seçiminde kısıtlamdı...

Bende küçük yaşlarımdan itibaren ilgim olan otomotiv sektörü ile ilgili bir bitirme tezi hazırlamak istiyorum.Fakat istatistik bölümünü bitireceğim için bitirme tezimin bolca matematiksel veri içeren kısacası kolaylıkla rakamsal verilere ulaşabileceğim bir konu olmalı ve ben bu matematiksel verileri çeşitle istatistiksel analiz yöntemleri ile analiz edip sonuca varmak istiyorum..Uzun zamandır düşünüyorum hem otomotiv sektörünü içeren hemde rahatlıkla matematiksel verilere ulaşabilceğim bir tez konusu ne olabilir? Bu konuda herkesin yardım ve önerilerine açığım ve siz değerli otomobil genel bölümünün bilgili ve kıymetli üyelerinin değerli taviyelerine ihtiyacım var..

Örneğin şu an için aklımda konu olarak KİŞİLERİN OTOMOBİL TERCİHLERİ var ... Güzel ve bol sorulu bir anket ile her yaşdan her kesimden insana anketlerimi uygularak hem sayısal verilere ulaşabileceğimi ve bu verileri analiz ederek güzel bir tez yapabileceğim düşüncesindeyim sizce yanılıyormuyum?

Şayet şimdilik aklımda olan konunun uygun olduğunu ve mantıklı olucağını düşünüyor iseniz Anket' te hangi soruların var olmasını isterdiniz ?

Yardımlarınız için şimdiden herkese teşekkürler

• Bence pek mantıklı olmaz ama siz bilirsiniz.bakalım diğer üyeler ne diyecek?
    eğer olumlu derlerse soru yazarız buraya.

• quote:

Orijinalden alıntı: ZurnaBey

Bence pek mantıklı olmaz ama siz bilirsiniz.bakalım diğer üyeler ne diyecek?
    eğer olumlu derlerse soru yazarız buraya.

Fikriniz için teşekkür ederim.Bende şu an olabilitesinden emin olamadığı için forumdaki üyelerimizin fikrini almak istedim..Herhangi bir başka yine otomotiv sektörüyle ilgili bolca sayısal veriye ulaşabileceğim alternatif konularada da açığım...

Avatarımdaki kişi Tuncel Kurtiz naı değer Ramiz Dayı.
  • şimdi ben olayı tam anladım dersem yalan olur :)

kişilerin otomobil tercihleri üzerine anket hazırlamayı düşünüyorsunuz doğrumu??

• sizce türk insanı neden sedan arabayı çok sever :)(ben dahil)
    sizce türk insanı neden LPG li arabayı sever :) (ben dahil)
    sizce türk insanı neden şahine doğana deli gibi para verir :) ( eskiden bende verirdim :)
    sizce türk insanı neden arabasına ailenin bir ferdiymiş gibi davranır ( ben dahil )

cevapların hepsinin ortak yanı ekonomik nedenler..
  • bende istatistik bölümü öğrencisi olarak size bir iki öneride bulunayım:

istatistikçi olarak bolca rakamsal veri lazım.
    araçların yenilenme oranlarına ve yolların gelişme sürecine göre kaza oranlarının geniş analizi.
    bölgelere ve bölgelerin gelir düzeyine göre kaza dağılımı
    gelişmişlik ve sanayi gelişmişliği bakımınndan kaza dağılımı
    kazaların oluş şekli
    v.s. v.s. gibi bir çok seçenek eklenebilir teze.
    gelelim bu verilerin nasıl elde edileceğine
    ulaştırma bakanlığından bilgi edinme yolunu kullanarak
    ulaştırma bakanlığının belli zamanlarda yayınladığı istatistikleri kullanarak
    bölgelerin gelişmişlik durumunuda çeşitli kaynaklardan elde edebilirsiniz.

zor iş
    şimdiden kolay gelsin
  • kardeş allah yardımcın olsun.. okurken bile başım döndü doğrusu :)
    quote:

Orijinalden alıntı: Du Hast

bende istatistik bölümü öğrencisi olarak size bir iki öneride bulunayım:

araçların yenilenme oranlarına ve yolların gelişme sürecine göre kaza oranlarının geniş analizi.
    kazaların oluş şekli

zor iş
    şimdiden kolay gelsin

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bence otomobildeki can alıcı bir soru ,ama bir o kadarda çok basitmiş gibi geliyor.en azından ilk bakışta basit görünüyor.içeriği iyi hazırlanırsa olabilir.ayrıca üretimde performans-maliyet-kullanımda ekonomi-güvenlik gibi kriterlerde eklenebilir (mi acaba )
  • quote:

Orijinalden alıntı: Du Hast

bende istatistik bölümü öğrencisi olarak size bir iki öneride bulunayım:

kazaların oluş şekli

zor iş
    şimdiden kolay gelsin

bence guzel fikir, araçların yenilenme oranlarına ve yolların gelişme sürecine göre kaza oranlarının geniş analizi. benim aklıma bu gelmişti.

• ebeveynleri ile aynı şehirde oturanların sedan hatchback ticari(binek türü) seçimi

ebeveynleri ile farklı şehirlerde oturanların seçimleri
  • Hepinize çok çok teşekkür ederim burada paylaştığınız her bir kelime bile beni daha geniş düşünmeye sevkediyor...

@ husam74 evet hocam konyu genel olarak anlamışsınız ..İstatistik bölümü öğrencisiyim ve bolca sayısal veri ve analizlerini içeren bir araştırma tezi hazırlamam gerekiyor bunun için sizlerden fikir alıyorm.Şimdilik aklıda olan kişilerin otomobil tercihleri üzerine bir anket oluşturarak sayısal veriler oluşturmaktı ve sanırım olucak gibi.Yazdığıklarınızda değerlendirildikten sonra eğer bu konuyu tez konum olarak seçersem mantık sınırları dahilinde anketime eklenicektir çok çok teşekkürler..

@Du Hast yazdığınız konular gerçekten çok ama çok güzel inanın hiç aklmıma gelmemişti çok teşekkürler şu an çok daha fazla alternatifim oldu artık yarın tez hocamla bu konuları değerlendirmek ve en yapılabilitesiyüksek olanı seçmek olucak ...

Şimdiden hepinize çok teşkkürler halen daha güzel ve değerli görüşlerinizi bekliyorum.Emin olun hepsini tek tek okuyorum ve araştırıyorum.

Zaten tez hocama formumuzu anlattım ve yararlanıcağımı belirttim ve araştırma tezimdede kaynaklar arasında belirticeğim..

• Eger anketi tamamen sayisal yaparsan belki isine yarayabilir.
    Mesela 10 puani imaja gore asagidaki markalar arasinda dagitin.
    VW Opel Hyundai Nissan
    Mesela 10 puani saglamliga gore asagidaki markalar arasinda dagitin.
    VW Opel Hyundai Nissan
    10 puani asagidaki ozellikler arasinda dagitin
    airbag otomatik klima sunroof deri koltuk

vs. gibi yine de cok kolay olacagini sanmiyorum. Musteri kismina girince is zorlasir onun yerine direk arabalarla ilgili datalardan yola cikabilirsin. Mesela ben istatistik dersimde arablarin fiyatlarini ne belirler diye bir proje yapmistim.

uzunluk, genislik, motor gucu, kasa tipi( sedan, hb vs.) agirlik, gibi veriler vardi. benimki sadece bir dersin projesiydi senin ki daha kapsamli olacagi icin

marka faktorunu ekleyebilirsin Mesela BMW<mrc, audi premium dersin, honda, opel, vw ortalama dersin. hyundai, kia, dacia alt sinif dersin

sonra hizlanma degerlerini ekleyebilrisin, ic hacim ekleyebilirsin, bagaj hacmi ekleyebilrisin, fiyati da eklersin satsi rakamlari ile bu ozellikler arasinda iliski olup olmadigina bakabilirsin vs.

• olay var dediler geldik.
  • Yöneticilerden yardım isteyip forumdaki daha önce yapılmış yüksek katılım içeren anketlerin sonuçlarına ulaşıp değerlendirsen
  • yıllara göre araç satış rakamlarından faydalanarak,hangi sınıf/model/markanın satışını arttırdığı,azalttığı, dizel/benzin/lpg tüketiminin istatistiği, yaş gruplarına göre araç sınıfının dağılımı vs vs vs gibi daha eklenecek bir çok istatistiki veri ile tezini hazırlayabilirsin. bence doldurabildiğin kadar gerekli gereksiz bilgileri yaz, gerçekçi olmak gerekirse bu tez ile nobel ödülü alınmayacak, hocanın da hayatı değişmeyecek. Allah yardımcın olsun.
  • bence anket ilk başta yaş-medeni durum-çocuk sayısı-tek veya aileyle yaşam-gelir-yaşadığı il-aylık ortalama km gibi veriler alınarak başlamalı..

daha sonra yakıt türü
    motor hacmi
    araç segmenti,
    araç değeri
    otomatik/manuel seçimi
    renk seçimi
    sedan/hb seçimi

gibi veriler yukarıdaki bilgiler kullanılarak işlenmeli ve "Ülkemizde otomobil seçimi ve demografik yapı üzerine bir çalışma" adı altında güzel bir çalışma çıkarılmalı...yöneticilerle görüşürsen sadece otomobil genel değil diğer forumlarada koyabilirler bu anketi, böylece çok geniş bir veri elde edersin

edit: yerinizde olsam işin içerisine marka koymazdım,

nasıl yapardım

misal örnek anket

medeni durum: evli bekar
    evli ise çocuk sayısı 0 1 2 3 4 +4
    iş durumu: kendi işi devlet/özel sektör(böylece otomobil seçiminde iş durumunun etkiside göz önüne alınır)
    ögrenim durumu okur yazar ilkokul ortaokul lise önlisans lisans lisansüstü/doktora (böylece insanların ögrenim durumlarının otomobil alırken seçtikleri kriterler üzerine etkilerini de bakmış olursun)
    konut durumu: tek ailesiyle yaşıyor
    yaşadığı il: (doldurulacak veya seçilecek)
    Aylık gelir: 0-750 750-1500 1500-2500 2500-5000 +5000
    aylık ortalama yaptığı km: 0-100 100-250 250-500 500-1000 1000-1500 1500-2000 +2000

daha sonra

sahip olduğunuz otomobilin;

yakıt türü: benzin benzin/lpg dizel hibrit
    motor hacmi: 0-1300 1300-1600 1600-1800 1800-2000 2000-2500 2500-3000 3000-3500 3500-4000 +4000 (dikkat edersenizmtv dilimlerine göre yaptım böylece mtvnin tüketici tercihine yönelik etkisinide hesaplayabilirsiniz)

araç segmenti A B C D E F SPORT SUV MPV HAFİF TİCARİ (ARTIRILABLİR)

kasa seçimi: sedan hp coupe cabrio....

aktarma seçimi: manuel otomatik...

araç değeri: 0-10000 10000-20000 20000-30000 30000-40000 40000-60000 60000-80000....gibi dilimler

böylece yukarıda tanımladığımız grubun araç seçimleri ortaya çıkar..

istenirse bir kaç soru daha koyulabilir...

araçta olmasını istediğiniz en önemli özellik

a) olabildiğince hızlı gitmesi/çabuk ivmelenmesi
    b)yakıt ekonomisi
    c)güvenlik
    d)konfor
    .
    .

aynı şekilde alt açılımlarda yapılabilir..
    mesela

araç güvenliğin denildiğinde sizin için olmazsa olmaz nedir...

a)n-cap sonuçları
    b) abs-esp gibi elektronik kontrol sistemleri
    .
    .
    .

veya
    konfor denildiğide sizin için olmazsa olmaz donanım/özellik nedir...

a)iç genişlik
    b) ses yalıtımı
    c) cc
    .
    .
    .

yukarıda ssaydığım soruları sorarken herkesten tek bir seçim yapmasını istersiniz veya öncelikli seçim yapmasını istersiniz..böylece hangi tüketici grubunun neye önem verdiğini araştırmış olursunuz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alikum -- 6 Ekim 2010; 12:31:04 >

• Kişilerin yaşlarına göre kullandığı araçları sırabilirsiniz. Motor gücü, kasa şekli(coupe,sedan,sw),hatta rengi bile olabilir.

İnşallah güzel bir tez hazırlarsınız
  • Sevgili hemşerim (en azından üniversite bitene kadar)

Size tavsiyem, bu araştırmayı şu şekilde yapmanız daha makul olur;

Öncelikle soruları bize yöneltin ve Türkiye genelinde bir sonuca ulaşın. Ardından da, Osmangazi ile Anadolu Üniversitesi öğretim üyeleri arasında aynı anketi yapın. Çıkacak sonuçlar karşılaştırın ve belirli bir sosyoekonomik düzeydeki insanlar (öğretim üyeleri) ile Türkiye geneli arasındaki farkları ve benzerlikleri ortaya koyun.

Bunun üzerinde çalışmanız durumunda, hocanızın da hoşuna gidebilecek sonuçlar ortaya çıkarabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: alikum

bence anket ilk başta yaş-medeni durum-çocuk sayısı-tek veya aileyle yaşam-gelir-yaşadığı il-aylık ortalama km gibi veriler alınarak başlamalı..

daha sonra yakıt türü
    motor hacmi
    araç segmenti,
    araç değeri
    otomatik/manuel seçimi
    renk seçimi
    sedan/hb seçimi

gibi veriler yukarıdaki bilgiler kullanılarak işlenmeli ve "Ülkemizde otomobil seçimi ve demografik yapı üzerine bir çalışma" adı altında güzel bir çalışma çıkarılmalı...yöneticilerle görüşürsen sadece otomobil genel değil diğer forumlarada koyabilirler bu anketi, böylece çok geniş bir veri elde edersin

nasıl yapardım

misal örnek anket

iş durumu: kendi işi devlet/özel sektör(böylece otomobil seçiminde iş durumunun etkiside göz önüne alınır)
    ögrenim durumu okur yazar ilkokul ortaokul lise önlisans lisans lisansüstü/doktora (böylece insanların ögrenim durumlarının otomobil alırken seçtikleri kriterler üzerine etkilerini de bakmış olursun)
    aylık ortalama yaptığı km: 0-100 100-250 250-500 500-1000 1000-1500 1500-2000 +2000

daha sonra

motor hacmi: 0-1300 1300-1600 1600-1800 1800-2000 2000-2500 2500-3000 3000-3500 3500-4000 +4000 (dikkat edersenizmtv dilimlerine göre yaptım böylece mtvnin tüketici tercihine yönelik etkisinide hesaplayabilirsiniz)

araç değeri: 0-10000 10000-20000 20000-30000 30000-40000 40000-60000 60000-80000....gibi dilimler

b)yakıt ekonomisi
    c)güvenlik
    d)konfor
    .
    .

mesela

a)n-cap sonuçları
    .
    .
    .

veya

a)iç genişlik
    b) ses yalıtımı
    c) cc
    .
    .
    .

yukarıda ssaydığım soruları sorarken herkesten tek bir seçim yapmasını istersiniz veya öncelikli seçim yapmasını istersiniz..böylece hangi tüketici grubunun neye önem verdiğini araştırmış olursunuz

hocam bu kadar vaktinizi ayırıp değerli görüşlerinizi benimle paylaştığınız için size minnettarım..İnanın artık kafamda pek çok şey netleşmiş durumda ve konu olarakda söylediğiniz "Ülkemizde otomobil seçimi ve demografik yapı üzerine bir çalışma" olmasına karar verdim....Tekrardan çok teşekkürler birazdan hocamla son karara bağlayıp eğer kabul görürse kapsamlı ve geliştirilmiş anket sorularını hazırlayıp yine bir kaç gün içinde buradan sizlerin oylamasına sunacağım.....

Tek tek ismini yazıp teşekkür edemediğim herkesten şimdiden çok özür dilerim...Hepinize çok teşkkürler..

• quote:

Orijinalden alıntı: teknofobi

quote:

Orijinalden alıntı: alikum

bence anket ilk başta yaş-medeni durum-çocuk sayısı-tek veya aileyle yaşam-gelir-yaşadığı il-aylık ortalama km gibi veriler alınarak başlamalı..

daha sonra yakıt türü
    motor hacmi
    araç segmenti,
    araç değeri
    otomatik/manuel seçimi
    renk seçimi
    sedan/hb seçimi

nasıl yapardım

misal örnek anket

daha sonra

b)yakıt ekonomisi
    c)güvenlik
    d)konfor
    .
    .

mesela

a)n-cap sonuçları
    .
    .
    .

veya

a)iç genişlik
    b) ses yalıtımı
    c) cc
    .
    .
    .

hocam bu kadar vaktinizi ayırıp değerli görüşlerinizi benimle paylaştığınız için size minnettarım..İnanın artık kafamda pek çok şey netleşmiş durumda ve konu olarakda söylediğiniz "Ülkemizde otomobil seçimi ve demografik yapı üzerine bir çalışma" olmasına karar verdim....Tekrardan çok teşekkürler birazdan hocamla son karara bağlayıp eğer kabul görürse kapsamlı ve geliştirilmiş anket sorularını hazırlayıp yine bir kaç gün içinde buradan sizlerin oylamasına sunacağım.....

Tek tek ismini yazıp teşekkür edemediğim herkesten şimdiden çok özür dilerim...Hepinize çok teşkkürler..

anketi geniş yap hocam.
    okldaki arkadaşlarına, kantindeki, bahçedeki öğrencilere ulaş. diğer ünideki arkadaşlarına anketi gönder. anket çok uzunsa 2 3 parçaya ayır ve her bir parçayı farklı arkadaşlarına gönder.

şimdiden hayırlı olsn

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.