Şimdi Ara

Siyasette neden illa 'sağ-sol' sistemi var? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
0
Favori
1.279
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: metalok

Sağ ile sol ile bir alakası var mı bilmiyorum ama Abd'nin neden geliştiğine dair bir bilgim var; adamar Nasa'ya bütçeden 17milyar dolar ayırıyorlarmış!
    Buna özel firmaların ar-ge çalışmaları dahil değil...

Doğrudur.Örneğin GMC'nin içinde bulunduğu ekonomik bunalımın nedenlerinin başında AR-GE'e çok büyük bir bütçe (5,54 Milyar Dolar) ayrılması geliyormuş..

@[ Chery ]

Cumhuriyetçiler Muhazakardır,Demokratlar ise biraz daha ılımlıdır bu yüzden sol olarak nitelendirenler bulunabilir.Ancak Demokratlar Sosyalist Enternasyonal'in belirlediği Sosyal Demokrat özelliklere göre oldukça sağdır..Yani Amerika Sağ çizgiye daha yakındır genel olarak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 25 Ocak 2009; 0:51:45 >
  • Amerikayı yüzyıllardır global emperyalist gücler yönetiyor.

Bu nedenle amerikayi sag diye nitelendirdiginimiz en dindar kişilik papa bile yönetse yönetimde en ufak bir sapma ortaya cıkmaz.

Amerika cok farklı.

Amerikada siz hic dindar sınıf başa geldi diye ordunun yönetime el koymasını hayal bile edebilirmisiniz?

Amerikada herşey kolektif calışmakta.Pentagon Washington Cia

Amerikaya Federal bir devlet yani ufak ufak her biri birer devletcik.

Bu nedenle "Üniter " bir devlet örnek gösterirseniz daha anlaşılabilir olur.

quote:

Orjinalden alıntı: Shady

quote:

Orjinalden alıntı: metalok

Sağ ile sol ile bir alakası var mı bilmiyorum ama Abd'nin neden geliştiğine dair bir bilgim var; adamar Nasa'ya bütçeden 17milyar dolar ayırıyorlarmış!
    Buna özel firmaların ar-ge çalışmaları dahil değil...

Doğrudur.Örneğin GMC'nin içinde bulunduğu ekonomik bunalımın nedenlerinin başında AR-GE'e çok büyük bir bütçe (5,54 Milyar Dolar) ayrılması geliyormuş..

@[ Chery ]

Cumhuriyetçiler Muhazakardır,Demokratlar ise biraz daha ılımlıdır bu yüzden sol olarak nitelendirenler bulunabilir.Ancak Demokratlar Sosyalist Enternasyonal'in belirlediği Sosyal Demokrat özelliklere göre oldukça sağdır..Yani Amerika Sağ çizgiye daha yakındır genel olarak.

• Buda başka bir sol tanımı:

soL, solun evrensel değerlerine sahip çıkar.

soL, eşitlikçidir.

soL, emekten yanadır.

soL, anti-emperyalisttir.

soL, yurtseverdir.

soL, şovenizme ve faşizme karşıdır.

soL, bütün ülkelerin işçilerinin birliğinden yanadır.

soL, her tür sömürü ve ayrımcılığa karşıdır.

soL, aydınlanmacıdır. soL işbirlikçilerden, liberallerden, gericilerden, şovenistlerden hoşlanmadığını gizlemez. soL Küba, Venezuela, Bolivya ve diğer ilerici iktidarlarla dayanışmayı bir görev olarak üstlenir.

soL Avrupa Birliği'ne karşı mücadele etmeden solcu olunmayacağı ilkesiyle hareket eder. soL, Türklerin ve Kürtlerin birlikten başka çareleri olmadığını, birliğin emperyalizme karşı mücadelede pekişeceğini her fırsatta dile getirir.

soL taraflı bir gazetedir ama gerçeklerden hareket eder. soL taraflı bir gazetedir ama karalama, dedikodu ve hakaretten uzak durur.

soL taraflı bir gazetedir ama işine gelmeyenlere gözünü kapatmaz.soL insanların özel yaşamlarıyla ilgilenmez, etik olmayan yöntemlerle elde edilmiş bilgileri yayınlamaz.

soL her şeyi değil, ezilenler için önemli olan konuları, sermaye basınının gizlediği ya da çarpıttığı olayları gündeme getirir.

soL, soldan bakmak isteyenlerin gözü, kulağı, sesi ve kalemidir. soL, dünyanın ve Türkiye'nin aydınlık geleceği için emeğini, yüreğini, yaşamını koyanların kürsüsüdür

http://haber.sol.org.tr/

• ben amerikanın ne sağ nede sol ile yöneltilmediğine inanıyorum. illa bir resim çilizelecekse bence iç politikada daha çok sol dış politikada sağ tandasa sahip olduklarını düşünüyorum. ama yinede tabi amerikaya sol demek sola hakarettir ve değerleriyle çelişir. amerikanın mutlak geliştiği doğrudur. fakat gelişmişlikden nasiplenilmek daha önemlidir diye düşünüyorum. bilimde amerika çok iyidir ama amerikanın bilimde bu kadar iyi olması insanlık adına çabaladığından dolayımıdır yoksa başka bir şeyden(!) dolayımıdır onun cevabını aramalıyız diye düşünüyorum.

ek olarak.. eğer bilimine güvenip bombasını yapıpta kafayı afganistanlı yada Iraklının namusuna göz dikiyorsa Amerika. Ben yerim böyle bilimi. Kabile yapılanması içinde ilkel komünal şekilde takılırım daha iyi. bana bilim milim lazım değil kardeşim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Democrazy -- 25 Ocak 2009; 1:08:30 >
  • işin acı tarafı her iki kesimde ülkeyi kurtarmak istiyor.1980 öncesi ölenleri bir düşünün.vurulanda vuranda vatana hizmet ettiğini sanıyordu.aslında ikiside kullanıldı.her iki kesimdede nice insanlar yitirildi.(mezara yada hapise giden) bence dünya üzerinde oynanan bir oyun,güç gösterisi.ve insanlar oyuncak gibi kullanılıyor.şimdi aklıma geldi siyonistlerdede sağ,sol var mı?
  • Olaya neden Türkiye ölceginde bakiyorsun ki

68 kuşagı 80 dönemi siyasi calkantılar sadece Türkiyede mi oldu?

2 kutuplu dünya 2 farklı fikir ve tek dünya?

Birinin galip gelmesi gerekiyordu.Hickimse kullanılmadı herkez inandıgını savundu

Elbette ele silah verip kışkırtanlar oldu.Ordudan atılanlar Amerikada 10 sene egitim alıp gelip bu ülkede "vatanı hainlerden" kurtardılar.

Bunlar zaten herkes biliyor

Sonunca kazanan Amerikan emperyalizmi oldu.

Gecen 30 yılda dünyanın amiral kaptanlıgını olduklarını iyice hissetirdiler.

quote:

Orjinalden alıntı: necmi42

işin acı tarafı her iki kesimde ülkeyi kurtarmak istiyor.1980 öncesi ölenleri bir düşünün.vurulanda vuranda vatana hizmet ettiğini sanıyordu.aslında ikiside kullanıldı.her iki kesimdede nice insanlar yitirildi.(mezara yada hapise giden) bence dünya üzerinde oynanan bir oyun,güç gösterisi.ve insanlar oyuncak gibi kullanılıyor.şimdi aklıma geldi siyonistlerdede sağ,sol var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mervegül -- 25 Ocak 2009; 1:50:24 >

• gençler kullanıldı diyip duruyoruz ama ozamanın insanlarının bazı ülke liderleri yada ideologlarından esinlenmiş olmaları onların kullanıldığını göstermezki. bugün kimi sağcılar solcular için sovyetler tarafından kullanıldığını kimi solcularda sağcılar için amerika tarafındajn kullanıldığını söylüyorlar. Mesela Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını ele alalım. Onların zamanında yaptıkları (silahlı ve hükümet karşıtı örgüt kurmaya kalkışmak) anayasal olarak suçtu belki ama kesinlikle cezaları ölüm cezası değildi.Bu insanların öldürülmüş olmaları neden bazıları tarafından neredeyse halay ve zurnalarla kutlanacak ben onu anlayamıyorum. Kim ne derse desin ben Gezmiş ve arkadaşlarının döneminde bu ülkenin değerlerini ölümüne savunmuş olan yegane insanlar olduğuna içten inanıyorum.Lenin'i ve fikirlerini sevdiklerini veya beğendiklerini söylemeleri bence onları bu kadar kolay sovyet mandacılığı hayranı konumuna itmemeli. Değil Amerikan donanması yada filoları ,Amerikan filosunun niyeti itibariyle yerine Sovyet filosu aynı niyet ile yaklaşmış olsaydı memlekete onlar yinede bu sefer Sovyet askerlerini denize atmak için kavgaya tutuşurlardı. ben buna inanıyorum ,siz inanmayabilirsiniz ama ben inanıyorum. üstelik ne sosyalist nede komünist olarak kendimi adlandırmıyorum.Sağcıda değilim ama ben yinede bu şekilde düşünüyorum. Deniz Gezmiş ismi en tanınılan olduğundan söylüyorum.Konu içinde ayrı bir konu açmak amacında değilim yanlış anlamayın. Fakat söylemek istediğim bazı değerleri yaftalama sevdası içerisine düşmeyi çok sevmemiz. Herşey bu kadar basit olmamalı. Bu memleketi seven sağcısıda solcusuda vardır olmuştur ve hep olmaya devam edecektir. Vatan yada yurt sevdası kimsenin tekelinde değildir bence. Kimisi bunu kötüye kullanır kimisi bunun için canını verir. Ama bence kimse hakkında dışarıdan birisi olarak kesin konuşamayız. O inandı o inanmadı ,o sevdi o sevmedi yada o daha az sevdi o daha çok sevdi , biz bunları bilemeyiz.sadece tahmin edebiliriz. eğer söz konusu kendi kişiliklerimiz değilse akıl yürütebliriz ancak. benim akıl yürüttüğümün tam tersi şekildede bir başkası akıl yürütebilir. bu hayat tarzı böyle işliyor.

• Sol regüle etmeyi sever.Sağın ise en uç düşünceleri regüle etmeyi sever.İçlerinde barındırdıkları görüşlerin ortalamasını alırsak,bilinenin aksine sağın daha özgürlükçü olduğu görülür.Sol sermaye düşmanı,sağ sermaye yanlısıdır.Solun her düşüncesi pratikte başaramasada, özünde tüm insanların mutluluğunu ister.Sağın ise uç düşünceleri insanların bazılarının bazılarına üstünlük kurması düşüncesine dayanır.Yani belli bir grubun iyiliğini ister.
  • Kelime olarak eşanlamlı olan ''ulusalcılık'' ve ''milliyetçilik'' kavramları da Türkiye'de sanki birbirinden farklıymış gibi lanse edilmiştir her zaman.

Türkiye'de sol kesim kendilerini ''Ulusalcı'' olarak nitelemiş,sağ kesim ise ''milliyetçi'' olarak..

Garip gerçekten.
  • Önemli olan Türkiye ise Türkiyede sol kesim çok az, yani solun ne olduğunu bilip benimseyen insanlar. Benim gözümde Türkiyede kendini solcu gören çoğu parti ve Partideki kişiler faşist bir düşünceye sahip. Bakın oy verenler demiyrum. parti sahipleri. Sağa baktığımızda ise Malesef çoğuda insanların dini ve milli duygularını sömürüp kötü kullanıyor. Malesef sağ sol kavramı bizde doğru anlaşılmış değil. halkın cahil tabakası solcuya Allahsız kominist der. sağcıya ise irticacı der ve ben bu insanları çevremde gördüm hep. Ayrıca saygı duymyıda öğrenmedik. Bu kişiler ise malesef hiçte az değil.
  • quote:

Orjinalden alıntı: abdullahors84

Önemli olan Türkiye ise Türkiyede sol kesim çok az, yani solun ne olduğunu bilip benimseyen insanlar. Benim gözümde Türkiyede kendini solcu gören çoğu parti ve Partideki kişiler faşist bir düşünceye sahip. Bakın oy verenler demiyrum. parti sahipleri. Sağa baktığımızda ise Malesef çoğuda insanların dini ve milli duygularını sömürüp kötü kullanıyor. Malesef sağ sol kavramı bizde doğru anlaşılmış değil. halkın cahil tabakası solcuya Allahsız kominist der. sağcıya ise irticacı der ve ben bu insanları çevremde gördüm hep. Ayrıca saygı duymyıda öğrenmedik. Bu kişiler ise malesef hiçte az değil.

Sizin düşüncelerinize göre şu kısmı,sebepleriyle birlikte söyleyebilir misiniz?Acaba hangisine katılıyorum ya da katılmıyorum diye kendimi bir muhakemeden geçireceğim.

• Tarihi ve tanımı hakkında uzun uzun konuşabiliriz.

Ancak özellikle günümüz Türkiye siyasetinde, solun ve sağın birbirlerine karıştığı, taşların yeniden dizildiği ve bu iki kavramın zoraki yaşatıldığı söylenebilinir.

İlerleme, iki karşıtın çarpışmasıyla gerçekleşir. İşte bu yüzden, her ikisine de ihtiyaç vardır.
    Lakin günümüzde pek çok siyasi akım ve lider, 'soldan bakılırsa sağcı, sağdan bakılırsa solcu' klişesine uyabilmek için, adeta yarışmaktadır.
  • Muhalefet olması için,bir görüşün gelişmesi için karşıt bir görüşün olması gerekir.Fakat sağ-sol ayrımının yanında herkesi kabul eden "nötr" bir grubun varlığı da gerekli tabii ki.
  • nötr kelimesinin terimi siyaset biliminde apolitisizm dir.. siyasetle alakaları yoktur.. ugrasmazlar.. apolitiklerin para babaları oldugunu sanmıyorum.. kendi kendine ugrasan insanlar.. ayrıca paranın ve cıkarın sagı solu yoktur.. ne zaman ne gerekiyorsa sag yada sol tercih edilir..
  • 1 tane var o da haksız yere, üşenipte hakkımı aramadım bile .. :)
    O kadar kurallara uyan bir üyeyim yani..
    Hiç süphem yok..
  • Kendi adıma cevap vereyim.Ben Mustafa Kemal aksini düşündü diye öyle düşünmek zorunda değilim. Herkesin hayat idealleri,yaşamtarzı,düşünüş biçimi farklı olabilir. Ben kendi doğrularımı yaşıyorum.Marx,Atatürk yada bir başka liderin değil. Ben hem Atatürk'ün hemde Karl Marx'ın düşüncesinden bir şeyler beğenebilirim yada beğenmeyebilrim.Bunlar ne beni marksist nede kemalist yapamayacağı gibi, anti-marksist yada anti-kemalist de yapmazlar.. Ayrıca sizin sınıftaki komünist arkadaşlarınızın düşünceside beni yada başka kendine komünistim diyenleride ilgilendirmeyebilir.Siz 3-5 kişi üzerinden toplumların,paradigmaların,ideolojilerin yada vs.lerin karakter özetini çıkartabileceğinizi sanıyorsanız, o sizin sorununuzdur.Bu beni yada benim gibi düşünenleri enterese etmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Democrazy -- 26 Ocak 2009; 16:10:05 >
  • Düzeltme yapma gereği hissediyorum. Yukarıda yazı yazan arkadaş @Chery ymiş.Ben @KutluhanGüngör arkadaşın yazdığını anımsadım.Şu alıntılar hep kafa karıştırıyor.Cümleler içiçe geçiyor ve bi noktadan sonra kimin ne yazıdğını takip etmek zorlaşıyor.Dikkatimden kaçmış. Dolayısıyla kendisinin rahatsızlık belirtmiş olması tamamıyla benim yanılgım olmuş.Bu yüzden özür dilerim bu yanlış anlaşılma için ve bunun için mesajımda düzeltme yapma gereğini hissettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Democrazy -- 26 Ocak 2009; 15:50:49 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: lehrer35

Sağcılık solculuğun kökeni Fransız parlamentosuna atfedilir. Aynı düşünceye sahip insanlar doğal olarak aynı yerlerde bulunur. Başkana göre sağda oturan statükocu, muhafazakar gruplar başkan tarafından sağcı, solunda oturanlar ise yenilikçi, değişimci gruplar solcu olarak tanımlanmıştır. Buradan da tüm dünyaya aynı şekilde yayılmıştır.

Ben de böyle biliyordum.Zamanında TRT'de izlediğim bir dizide öğrenmiştim
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.