Şimdi Ara

Sıvı Soğutma Fan Cızırtısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
2.263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar kasada takılı olan sıvı soğutma fanlarından rahatsız edici bir cızırtı sesi geliyor. Ses fazla değil ama düzensiz olduğu için rahatsız ediyor. Bu durum kesin olarak sıvı soğutma fanlarından kaynaklı, fanları 2-3 sn durdurup teyit ettim.

Fanlar aşağı doğru baktığı için böyle bir ses olduğunu düşünüyorum. Başka bir fan taktım ancak o da aşağı doğru baktığı için yine ses yaptı. Kasayı yatay şekilde çalıştırdığımda ses sorunu ortadan kalkıyor. Sıvı soğutma fanlarını yukarı bakacak şekilde monte etmeyi denedim ancak yapamadım. COOLER MASTER MASTERLIQUID 240 modeli kullanıyorum. Bu modelin fanları ile alakalı bir arkadaşın daha yazdığını gördüm. Kasa içi hava akışı tam olarak aşağıdaki senaryo 3 şeklinde.

Ayrıca bu videoyu sorun yaşayan o arkadaş çekmiş ve fanlar kasaya monteli iken dahi böyle bir ses çıkarıyor.
    https://www.youtube.com/watch?v=96ia9lP1kho&feature=youtu.be

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shallow Bay -- 29 Haziran 2018; 14:16:28 >

• Hocam öncelikle radyatörün önden veya aşağıdan hava alması lazım. Çizilenler arasında senaryo 4 soğutma performansı için en ideal olanı. Hele kasanın önü kapalı değil de ızgara tasarımlıysa ciddi performans artışı alırsın. Mutlaka fanlar radyatörün arkasında kasanın içine bakıyor olsun.

Ses konusuna gelince de fanın baktığı yöne göre ses yapmasını çok mantıklı bulmadım. Takma şekline ve duruşa göre fanın çalışma pozisyonu çok ufak da olsa fark edebilir ve sese etki edebilir. Ses dalga olarak yayıldığı için fanın baktığı yönün teorik olarak etki etmemesi lazım. Radyatör tasarımı başarılı değilse, radyatör kanatları arasından geçen hava kötü bir fan tasarımında kısılma denilen fiziksel olay nedenli daha yüksek ses yapabilir (kesin demiyorum). Ayrıca fanın hava çektiği kasa yüzeyi de yine ses etki edebilir.

Bir diğer yanlış yapılan nokta ise fan vidalarını aşırı sıkmak. Bazen 1mm boşluk bile ses üzerinde ciddi etki edebiliyor. Size naçizane tavsiyem bir nalburdan 1mm-2mm yüksekliğinde rondela (pul) almanız. Zaten avuçla alınsa 2TL-3TL ediyor. Bu şekilde tekrar dener misin? Deneyecek olursanız hem ses hem de soğutma performansına bakın mutlaka. Sesi keseceğim derken soğutma performansından olmayın.

• quote:

Orijinalden alıntı: massacrer

Hocam öncelikle radyatörün önden veya aşağıdan hava alması lazım. Çizilenler arasında senaryo 4 soğutma performansı için en ideal olanı. Hele kasanın önü kapalı değil de ızgara tasarımlıysa ciddi performans artışı alırsın. Mutlaka fanlar radyatörün arkasında kasanın içine bakıyor olsun.

Ses konusuna gelince de fanın baktığı yöne göre ses yapmasını çok mantıklı bulmadım. Takma şekline ve duruşa göre fanın çalışma pozisyonu çok ufak da olsa fark edebilir ve sese etki edebilir. Ses dalga olarak yayıldığı için fanın baktığı yönün teorik olarak etki etmemesi lazım. Radyatör tasarımı başarılı değilse, radyatör kanatları arasından geçen hava kötü bir fan tasarımında kısılma denilen fiziksel olay nedenli daha yüksek ses yapabilir (kesin demiyorum). Ayrıca fanın hava çektiği kasa yüzeyi de yine ses etki edebilir.

Bir diğer yanlış yapılan nokta ise fan vidalarını aşırı sıkmak. Bazen 1mm boşluk bile ses üzerinde ciddi etki edebiliyor. Size naçizane tavsiyem bir nalburdan 1mm-2mm yüksekliğinde rondela (pul) almanız. Zaten avuçla alınsa 2TL-3TL ediyor. Bu şekilde tekrar dener misin? Deneyecek olursanız hem ses hem de soğutma performansına bakın mutlaka. Sesi keseceğim derken soğutma performansından olmayın.
    Fanları sizin söylediğiniz gibi yukarı üfleyecek şekilde ben de montajlamak istemiştim ancak yapamamıştım.

Şu an radyatör kasaya tepeden 8 minik vida ile ve alttaki fanlar ise 8 uzun vida ile bağlı.

Aşağıda attığım videoda ise fanlar en tepede olacak şekilde konumlandırılmış. Minik vidalar kullanılmadan fanlar ve radyatör sadece 8 uzun vida ile kasaya tepeden monte edilmiş. Sorun şu ki benim vidalarımın uzunluğu bu işleme yetmiyor. Vidalar fanlardan geçince radyatöre zar zor ulaşıyor montaj yapamıyorum.

https://youtu.be/2DiajOrDYX0?t=1603

Nasıl bir montaj yapabilirim detaylıca yazarsanız çok sevinirim çünkü kullanım kılavuzunda diğer senaryoya göre bir anlatım yok.

• Shallow Bay kullanıcısına yanıt
    Bu fotoğrafta gördüğün şekilde, kasanın ön tarafına ve fanlar içeri hava çekecek şekilde monte etmen yeterli. Ürünün içerisinden çıkan vidalar ve kasa hakkında bilgim olmadığından çok detay verme şansım yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: massacrer

Bu fotoğrafta gördüğün şekilde, kasanın ön tarafına ve fanlar içeri hava çekecek şekilde monte etmen yeterli. Ürünün içerisinden çıkan vidalar ve kasa hakkında bilgim olmadığından çok detay verme şansım yok.
    İlk resimdeki gibi bir montaj yapmam doğru olur mu? Technopat'ın videosunda fanlar kasanın en tepesinde, altında ise radyatör yer alıyor. Attığım resimdeki gibi montaj yaparsam en tepede radyatör, altında ise fanlar yer alacak. Kısacası sadece fanların yönünü değiştireceğim iş olarak.

Kasanın tepesine yapmayı düşündüğüm montaj şekli bu.

Sıvı soğutması şu an kasanın tepesine bu şekilde montajlı.

Technopat'ın montaj senaryosu ise bu şekilde. Fanlar kasanın tepesine geliyor ancak ben böyle montajı beceremedim. Benim yapmayı düşündüğüm montajda en tepede radyatör sonra ise fanlar yer alacak.

Not: Detaylı detaylı anlatıyorum, belki direkt anlamışsınızdır ama kusara bakmayın yanlışlık olsun istemedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shallow Bay -- 30 Haziran 2018; 17:20:2 >

• Shallow Bay kullanıcısına yanıt
    Hocam elindeki ekipman ve montaj için ne gerekli bilmiyorum o nedenle detaylı açıklama yapamayacağım.
    Tek diyeceğim kasanın soğutma performansı olarak en başarılı olduğu şekil; önden veya alttan fanlar içeriye bakacak şekilde radyatör üzerinden hava çektirmen. Nasıl montaj yapabileceğin konusunda cevap veremeyeceğim maalesef. Ben sana işin teorik yönüyle ilgili birkaç bilgi verdim. Nasıl montaj yapabileceğini senin çözmen lazım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    HAVA SOĞUTMA FAN ÖNERİSİ
    3 ay önce açıldı
    Sıvı Soğutma Fan Titremesi
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.