Şimdi Ara

SİVAS KANGAL / KARABAŞ / ANADOLU ÇOBAN KÖPEĞİ (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
3
Favori
163.515
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Rengide çok güzel, özellikle başındaki siyahlık az olunca daha açık, göze daha ferah geliyor.

    Ama kuyruğu daha güzelmiş...
  • teşekkür ederim
    erkek köpekten başka bi foto

     SİVAS KANGAL / KARABAŞ / ANADOLU ÇOBAN KÖPEĞİ
    buda dişi
     SİVAS KANGAL / KARABAŞ / ANADOLU ÇOBAN KÖPEĞİ



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rasputin38 -- 11 Ağustos 2009; 16:41:31 >




  • IRK ÖZELLİKLERİ

    Morfolojik Özellikler

    Kangal köpeklerinde vücut iri ve kaslı tüyler sık ve kısadır. Vücudu örten kılların rengi kirli beyaz, açık sarı ve açık kahverengi arasında değişir. Ağız çevresi, göz çevresi ve kulaklar siyahtır. Bu renkler Kangal köpeğine ait bir ırk özelliği olarak kabul edilmektedir. Gözler kahverengi tonlarındadır. Baş büyük ve yuvarlağa yakın, kulak orta uzunlukta ve yatık, burun nispeten küttür. Göğüs geniş ve derindir. Bel orta uzunlukta, kuyruk yukarı doğru kıvrıktır. Bacaklar yüksek ve kalın, pençeler büyüktür. Parmak sayıları ön ayakta dört, arka ayakta dörttür.


    Vücut Yapısı

    Kangal köpeği iri yapılı köpek grubunda yer alır. Sürü koruma köpeği olduğu için anatomisi, bu görevi en iyi şekilde yapmasını sağlayacak biçimde oluşmuştur. Mevcut köpek ırklarının çoğu melezleme yoluyla elde edildiğinden, melezleme de kullanılan köpeklerin farklı yapıdaki vucut bölümleri, melez köpekte uyumsu olarak bir araya gelebilmektedir. Dolayısı ile bazı köpek ırkları, tenasübe (vücut uyumluluğuna) aykırı ve vücut bölümleri ile karakterize olmaktadırlar. Kangal köpeğinin yapısında ise ırk özelliği olarak beliren herhangi anormal bir yapı görülmez. Örneğin vücuda göre kafanın büyük olması, bacakların fazla kalın olması veya derinin kıvrımlı, kılların çok uzun veya çok kısa olması gibi.


    Kangal köpeği iri yapılı, büyük kafalı, derin ve geniş göğüslü, sağlam ve kuvvetli bacak yapısına sahip olmasına rağmen bu bölümler ile vücudun diğer bölümleri arasındaki uyum mükemmel olduğu için bunların gelişmişliği fark edilmez. Onun bu mükemmel yapısını koruması, yaşamını sürü koruma köpeği olarak devam ettirmesiyle mümkündür. Nitekim İskoç Çoban Köpeği Collie, Kraliçe Victoria'nın teşvikiyle yapılan yetiştirme sonucu uun tüylü bir ev köpeğine dönüştürülmüştür. Düz alınlı Bull Terrier köpekleri, aralarından alnı hafif çıkıntılı bir köpeğin 1950'lerde bir yarış kazanması üzerine, bu yönde yapılan yetiştirilmeye –zamanla– tümsek alınlı bir ırka çevrilmiştir. Newfoundland, St Bernard ve İngiliz Mastifi gibi bazı iri yapılı köpek ırkları daha da iri olmaları için, uzun süren seleksiyon çalışmaları ile devleştirilmiş, sonunda iş yeteneği azalmış, hantal bir ırka haline getirilmişlerdir. Aynı şyler Shar–Pei ve Napoliten Mastifinin derisinin kıvrımlı; İngiliz Bulldogunun iri kafalı ve basık burunlu olması için yapılmıştır ki, bu ırk günümüzde kafanın fazla büyük olmasından kaynaklanan birçok olumsuzlukla karşı karşıyadır. (Göz kapakları ve dudaklarının sarkık olması gibi) Kangal köpeğinin böyle bir durumla karşılaşmaması yetiştiricilerin yetiştiricilerin uygulayacağı metotlara bağlıdır. Kangalın sürü koruma köpeği olarak ırk özelliklerinin korunması, bunun içinde uygun yetiştirme metotlarının uygulanması gerekmektedir. Aksi taktirde dünyada birçok köpek ırkının yaşadığı olumsuz gelişmeler Kangal köpeğinin de başına gelecektir.


    Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçüleri

    Kangal köpeklerine ait canlı ağırlık, vücut ve baş ölçüleri ile ilgili veriler genelde devlet ve üniversite çiftliklerinde yetiştirilen Kangal köpeklerinden elde edilmiştir. Bu çiftliklerde özel yetiştirme metotları ile iyi bakım ve beslenme uygulandığı için elde edilen verilerin köy şartlarında yetiştirilen köpeklere göre genelde yüksek olması beklenir. Başka bir deyişle köy şartlarındaki Kangalların canlı ağırlık ve vücut ölçülerinin bu ortalamalardan düşük olması normaldir.


    Kangal köpeklerinde vücut uzunluğunun cidago (omuz) yüksekliğine oranı 100/85–90'dır. Yani vücudun yandan görünüşü kareye yakın dikdörtgen şeklindedir. Canlı ağırlık ve vücut ölçüleri köpeklerin yetiştirildiği yer (köy, dağ, arazi, çiftlik bahçe vb) ile bakım ve beslenme şekline bağlı olarak büyük farklılıklar göstermektedir. İyi bir Kangal köpeğinde yüksek canlı ağırlık ve vücut ölçüleriyle birlikte bu ölçülerin birbiri ile uyumluluğu da önemlidir.


    Kafa ve Boyun Yapısı

    Köpeklerde genelde üç tip kafa yapısı görülmektedir. Bunlar; dar ve uzun kafa yapısı (dolichocephalic), kısa ve geniş kafa yapısı (brachycephalic) ve ikisinin arası kafa yapısı (mesaticephalic) olarak sıralanabilir. Kangal Köpekleri mesaticephalic kafa yapısına sahiptir. Kafa büyük ve bölmeleri arasındaki uyum iyi olduğu için güzel görünümlüdür. Vücudun diğer bölümleriyle orantılıdır. Gözler yuvarlak olup kahverengi tonlarındadır. Halk arasında koyu renk gözeler makbuldür. Gözler arasındaki mesafe normal uzunluktadır. Göz kenarları St Bernard ve Basset Hound ırkı köpeklerde olduğu gibi sarkık değildir. Bu özellik Kangalın tozlu havalardan olumsuz etkilenmesini önler. Dudaklar sıkı ve koyu renkte olup İngiliz Mastifi ve Danoalarda olduğu gibi sarkık değildir. (Sarkık dudaklar fazla salya akmasına sebep olur.) Kulakların arası geniş ve hafif kubbemsidir. Alın çıkıntısı genellikle belirgin değildir. Alın ile burun bölgesi arasında zarif bir eğim vardır. Burun uca doğru olup vücuda sağlam bir şekilde bağlantılıdır. Boynun alt kısmında, çene altından göğüs bölgesine doğru bir oluk yapar şeklinde, iki taraflı olarak uzanan gerdan bulunur. Yavrularda belirgin olarak görünen gerdan erginlerde fazla değildir.


    Vücut Bölümleri ve Bacaklar

    Uzun yıllar Anadolu'nun zor şartlarında koyun sürülerinin koruyuculuğunu yapmak Kangal köpeğine, kendine özgü bir vücut yapısı ile güçlü bir kas ve iskelet sistemi sağlamıştır. Sürülerle merada uzun mesafeler yürümek ona dayanıklılık, kurdu kovalamak için sürat, uzun süre koşabilme yeteneği ile kurtla boğuşup üstün gelmesini sağlayacak yapı ve cesareti kazandırmıştır. Kangallarda göğüs derin ve geniştir. Yandan bakıldığında diğer tarafta kalan dizin görülmesi göğüs derinliğinin iyi olduğunun işaretidir. Böylece akciğerin hacmi ve kapasitesi artar ve bu da Kangalın daha uzun mesafe koşmasını sağlar. Boynun sırt omurlarına bağlandığı yerde cidago adı verilen hafif bir yükseklik vardır. Cidagodan başlayan sırt çizgisi çok zarif eğimle bel çizgisiyle birleşir Sağrı çizgisi hafif yukarı doğru çıkarak cidago yüksekliğine yakın bir seviyede hafif bir eğim yapar ve kuyruk sokumuna ulaşır. Göğüsün alt çizgisi ön bacaklar arasından yere paralel ve düz bir şekilde devam eder; son kaburgaya yaklaşırken çok hafif bir eğimle yukarıya doğru yönelir. Karın bölgesinin başladığı noktadan itibaren daha dik bir şekilde yukarı doğru devam eder ve arka bacakla 85–90 derecelik bir açıyla birleşir. Ön bacaklar sağlam yapılı ve birbirine paralel olup yere dik olarak inerler. Ön bacağın üst kol kemiği ile kürek kemiğinin birleştiği açı; ön bacakların hareketliliği ile göğüs kafesinin esnekliğini artırarak hayvanın hızlı koşmasını ve çabuk yorulmamasını sağlar. Bu açının ideal ölçüsü –tazılarda olduğu gibi –60–70 derecedir. İyi bir Kangal daki açı buna yakındır.


    Ön bilekler arka bileklerden daha kalındır. Çok az öne doğru açılarak pençe ile birleşirler. Pençeler büyüktür ve yere sağlam basar. Kangallarda parmakların arasının, sıkı olan kedi pençesine benzer olanı makbuldür. Tırnaklar kısa ve pençe rengine yakın renkte olmalıdır. Arka bacaklar güçlü kaslardan oluşur. Hafif dışbükeydir. Arka incik öne göre daha uzun ve incedir. İçe doğru eğimi daha fazladır ve büyük pençelerle sağlam bir şekilde yere basar. Kuyruk kalın olup uca doğru incelir. Uzunluğu aşağıya doğru sarkık durumdayken dirsek seviyesindedir ve genelde ucu kıvrıktır. Yukarı kalktığında sağrı kıvrımlar oluşturur. Kuyruk kıvrımları Kangalın bir simgesi olarak kabul edilmekle birlikte tırpan şeklindeki


    İnsanlara Karşı Davranış

    Kangal köpeği sahibine bağlı, yabancı kişilere tepkilidir. Sorumlu olduğu bölgeye –insan dahil– hiçbir canlıyı sokmamaya çalışır. Sahibi yanındayken yabancı kişilere karşı fazla tepki göstermez. Davranış bozuklukları ve istisnalar hariç hemen saldırıya geçmez. Yabancı şahsı birkaç kez havlayarak bekler ve sahibinin komutunu bekler.


    Kangal köpeğinin merhamet duygusu gelişmiştir. Normal şartlarda sahibi ve bakıcısına karşı saldırgan değildir. Savunmasız kişilere –özellikle kadın ve çocuklara karşı– uysal ve yumuşak davranır. kangalın iyi huylu olması büyük ölçüde büyüme dönemindeki yetiştirme şekliyle ilgilidir. İnsanlara ve çevreye alışması çok küçük yaşlarda başlar. Henüz gözü açılmamış eniklerin her gün itina ile sevilip okşanması, ileriki yaşlarda insanlarla daha iyi ilişki kurmalarına yardımcı olur. Yavru büyürken her aşamada ona sevgi ve şefkat ile yaklaşılmalı, nelerden hoşlanıp hoşlanılmadığı belirlenmelidir. Hatta ev ve bahçe ortamlarında yaşayan Kangal yavrularına belirli zamanlarda radyo ve televizyon dinletilmesi, onların sosyalleşmelerine yardımcı olur. Ancak tüm bu sosyalleştirme çalışmalarının bir disiplin içerisinde yapılmasına dikkat edilmelidir.


    Bazı kimseler, bekçilik etmesi için yetiştirilen köpeklerin ıssız ve karanlık bir yerde dış ortamdan izole edilmiş şekilde yetiştirilmelerini tavsiye ederler. Bu tavsiyeye göre yetiştirilen köpeğin daha saldırgan olup daha iyi koruma yapacağını savunurlar. Halbuki bu şartlarda yetişen bir köpek yeterince güneş ışığı almadığı için sağlıksız olur. Ayrıca insanlarla sağlıklı iletişim kurmadığı için korkak ve ürkek tavırlar sergileyebilir ya da aşırı ve hedefsiz saldırganlık gösterebilir.


    Bekçilik için yetiştirilen Kangalın görevi, bulunduğu bölgeye yabancı kişilerin yaklaşması durumunda, onları havlayarak uyarmak ve yaklaşmamalarını sağlamaktır. Bekçilik görevi yapan köpekler için saldırma ve yaralama başvuracakları en son davranış şekli olmalıdır. İri ve güçlü bir köpek olan Kangalların yanlış yetiştirilme sonucu saldırganlaşması ve kontrolden çıkarak amaçsızca etrafa zarar vermesi, hem köpek hem de sahibi için tehlikeli sonuçlar doğurur.


    Kangal, öldürmek için tasarlanmış bir hayvan değildir. Örneğin pitbull ırkı köpekler gibi öldürmek amacıyla saldırmaz. Bölgesine giden yabancı bir insana saldırmaya kalktığında bu kişi hareketsiz durur veya bulunduğu yere oturursa, Kangal bu davranışı teslimiyet olarak algılar ve sahibi gelene kadar yabancıyı hareketsiz tutmak için etrafında dolaşır. Bu davranış biçimi Kangalların insanlara öldürmek amacıyla saldırmadığına örnektir. Kangal, sahibini ve ailesini koruma görevini yerine getirirken iyi ve kötü niyetli insanları ayırt etme yeteneğine sahiptir. Eğer gelen kişinin kötü niyetli olduğuna inanırsa harekete geçer. Amacı öncellikle düşmanı eyleminden caydırmak ve uzaklaştırmak aksi takdirde teslim almaktır. Mecbur aldığında düşmana ciddi zararlar vermekten çekinmez ve bunu yapacak güce sahiptir.


    Sürü Koruma Davranışı

    Ortalama 300 başlık bir koyun sürüsünü korumak için ikisi erkek biri dişi olmak üzere en az üç yetişkin Kangal köpeğine gereksinim vardır. Kangallar görevlerini genellikle çobandan bağımsız olarak yaparlar. Sürüde en az bir dişi Kangalın bulunması gereklidir. Çünkü dişi köpekler dişi kurtlara karşı daha duyarlıdır. Analık içgüdüleri nedeniyle koruma duyguları daha da gelişmiştir.


    Asılardan beri sürü koruma görevi yapan Kangal köpeğinde bu davranış içgüdüseldir. Sürü koruma görevini yaparken farklı zamanlarda farklı davranış şekilleri gösterirler. Sürü meraya ilk çıktığı zaman köpekler sürüden biraz uzaklaşıp etrafı kolaçan ederler. Yaşlı ve deneyimli olanlar arada bir sürüyü kontrol ederler. Genç ve deneyimsiz olanlar sürüden biraz daha fazla uzaklaşabilirler. Herhangi bir tehlike yoksa, sürü belirli bir yerde otlamaya başladığında genellikle sürüyü gözlemleyebilecekleri yüksekçe bir yerde yatarlar. (Rüzgarın estiği yöne doğru sürünün farklı yerlerinde yatarlar.) Sürü herhangi nedenle ürkerse, yerlerinden ok gibi fırlarlar, sürüyü tehdit eden kurt gibi herhangi bir yırtıcı hayvan varsa aynı hızla onun peşinden koşarlar. Kısa mesafede kurda kim yetişirse kurdun üstüne atlar (Kurda Çöker); Diğerleri de ona yardıma gelir. Kurda yetişme olayı sık görülen bir durum değildir. Genellikle kurt kaçar ve köpeklerde bir süre kovaladıktan sonra sürüye geri dönerler. Bazı köpekler ise inatla kurdun izini takip edip onu yakalamaya çalışır. Kurt kovalayan bazı kangalların birkaç gün sonra sürülerine döndükleri görülmüştür.


    Kurtlar genellikle koloni halinde yaşarlar. Dolayısıyla sürüye grup halinde saldırırlar. Kurdu uzun süre kovalayan Kangallar, sürüyü savunmasız olarak bırakırlar. Bazı kurtlar koloniden birini köpekleri peşine takması için görevlendirir, sonra farklı yönlerden sürüye saldırırlar. Çobanların bu durumlar için önlem almaları gerekebilir. Bunlardan biri, köpeklerden bir veya ikisini yanında bağlı olarak yedekte tutmaktır Diğer köpekler kurdun peşine takılıp sürüden uzaklaşınca yedek köpekler devreye girer. Bu gibi Saldırıları önlemek, çobanın ve köpeklerin deneyimlerine bağlıdır. Daha önce bütün saldırılara mağruz kalmış köpekler kurdu bir süre kovaladıktan sonra geri dönüp sürüsünün çevresinde çark gibi döner ve etrafı araştırırlar. Köpekler geri dönerken bazen bir veya ikisi takibe devam eder. Sürünün yanına dönen köpekler, sürüyü tehdit eden herhangi bir tehlike olmadığını görürse ve hala kurdun peşinde köpek varsa tekrar kurdun peşine düşerler. Köpeklerin bu davranışı, günün değişik zamanlarına göre farklılık gösterir. Gündüz ısrarla kovalarken gece vakti kovalamada fazla ısrarcı olmaz ve sürülerinin başına çabuk dönerler.


    Kurdu ısrarla takip eden Kangallar, saldırıyı püskürtüp kısa süre sonra sürünün yanına dönen kangallar kadar uzun ömürlü olmazlar. Bunun iki nedeni vardır: Birincisi, kurt kapanı denilen tuzağa düşerek kurtlar; ikincisi, diğer sürülerin köpekleri tarafından öldürülme olasılıklarının yüksek olmasıdır. Israrcı kangallar günün birinde kurtların bir davranış şekli olan ve kurt kapanı adı verilen tuzağa düşüp onlara yem olurlar. Kurt kapanı; kurtlardan birinin sürüye yanaşıp köpeklerin dikkatini çekerek kaçması ve peşinden gelen köpeği sürüden uzak bir yerde, aile fertleri ile pusuya düşürüp öldürmesine denir.


    Kangalların diğer sürülerin köpekleri öldürülmesi olayında ise çobanların rolü büyüktür. Bu çobanlar; kurt kovalarken sürüden uzaklaşan cesur bir Kangal köpeğine, dönüşte –koruyup kollamaları gerekirken–kendi köpeklerini saldırttırırlar. Bu ve benzeri olaylardaki çobanın davranışı, eğitimi ve bilinçli olması ile ilgilidir.


    Kurdu çok uzun süre kovaladıktan sonra öldüren Kangallar da vardır. Bu uzun takipten sonra kurtlar kurtulsalar da takipte ısrarlı olan Kangalların koruduğu sürülere ikinci kez yanaşmazlar. Sürü emniyetini elden bırakmayan ve kurdu kısa bir süre kovalayıp geri dönen Kangalların sürüleri ise kurt saldırılarına daha fazla maruz kalırlar.


    Kurtlar yavrularını büyütünceye kadar, yerlerini belli etmemek için, yuvalarının etrafındaki sürülere zarar vermekten kaçınırlar. Saldırılarını en çok gece ve sabahın erken saatlerinde yaparlar. Kurt saldırılarının ender görüldüğü gündüz vakitlerinde Kangallar, yarı uyku halinde dinlenmesi ile harekete geçerler. Kangallar geceleri daha aktiftir ve sürü yatana kadar sürekli etrafında dolaşırlar; sürü yattıktan sonrada etrafında belirli bir konumda yatarlar.


    Çoban, gece uyurken sürünün hareketlenmesi halinde uyanık için, sürü içinden kendine alıştırdığı bir koyunu eline bağlar. Bu koyuna halk arasında ''bağcak koyunu'' denir. Dinlenmekte olan sürü herhangi bir nedenle hareketlendiğinde bağcak koyunu da harekete geçerek çobanı uyandırır. Çobanın herhangi bir sebeple sürüsünün yanında bulunmaması halinde bile, ürü hareket ettiği zaman, deneyimli ve iyi yetiştirilmiş Kangallar –çoban aramadan– sürüyle birlikte gider ve sürünün korunmasını sağlamaya çalışırlar. İyi bir Kangal köpeği şartlar ne olursa olsun sürüyü asla yalnız bırakmazlar.

    Kangallar sürüye yaklaşan yabancı insanlara karşı da sürüyü korurlar. Yaklaşan bir yabancı gördüklerinde bir araya gelip havlayarak ona doğru koşarlar ve onu uyararak onu sürüden uzak tutmaya çalışılar. Çoban müdahale etmez ve yabancı koşarak kaçarsa köpekler onu kovalar ve yaralanmasına neden olabilir. Kangallarda bölge koruması ön plandadır. Sürüden uzak bir mesafeden geçen yabancılara sadece havlayarak varlıklarını bildirirler.

    Sürüde kullanılacak Kangalların kardeş olmalarına özen gösterilmelidir. Çünkü kardeş birbirlerini daima kollar ve hiç bir durumda terk etmeler.

    Sürüde bulunan Kangallar arasında daima hiyerarşik bir düzen vardır. En güçlü köpek sürünün lideridir. Doğal şartlarda dişi ile o çiftleşir. Aralarında kavga çıkan gençlere o müdahale edip ayırır. Yemek aynı kaptan yenecekse önce o karnını doyurur.


    Beslenme Davranışı

    Doğadaki tüm canlılar yaşamlarını sürdürmek için beslenmek zorundadır. Dolayısıyla yiyecek için hem diğer türlerle hem de kendi türündeki bireylerle mücadele içindedir Bu doğal davranıl köpeklerde yiyeceklerini kıskanma şeklinde ortaya çıkar. Yavru iken gerekli eğitimi alamayan köpekler bu davranışlarını hayat boyu sürdürürler.

    Etobur olan köpekler et ve kemik gibi yiyecekleri diğer yiyeceklerden daha çok sahiplenir ve kıskanırlar. Yal ve ekmek gibi yiyecekleri sorun çıkarmadan beraber yiyebildikleri halde et ve kemik gibi yiyecekleri aynı kaptan yemeleri hemen hemen imkansızdır. Kangal yetiştiricisi için olumsuz sayılabilecek bu davranış, Köpek yavru iken eğitilerek önlenebilir. Bunun için yetiştiricinin yavrulara et ve kemik gibi yiyeceklerin eliyle vermesi ve bazen de yavrunun ağzından bu yiyecekleri çıkarıp alması gerekir.


    Günlük yiyeceklerin her gün aynı saatte verilmesinde yarar vardır. Özellikle sürü halinde yaşayan köpekler, verilen yiyecekleri çabuk tüketmeye çalışırlar. Tüketemediklerini de daha sonra yemek üzere gömerler Evde veya bahçede tek olarak yaşayan köpeklerde çok hızlı yemek tüketme alışkanlığı görülmese de artan yiyecekleri saklama alışkanlığı devam eder. Verilen yiyecekler karışım halinde ise yemeğe önce et ve kemik gibi lezzetli yiyeceklerden başlar. Kangallar enerjilerini çok iyi kullandıkları için iri cüsseli olmaların rağmen fazla besin tüketmezler.

    Bu bilgiler www.kangalkopekleri.com adresinden alınmıştır.




  • Kopyala yapıştır yapmasak artık
  • Bilgileri bir yerde toplayalım diye.
    Silebilirim ama.
  • GÜZEL FOTOĞRAFLAR VAR BU SİTEYİ ARKADAŞIM TAVSİYE ETTİ GERÇEKTEN GÜZEL BİR SİTE
  • hayvanlara ilgi duyarım güzel fotoğraflar
  • O yukarıda rüzgarının yönüne göre kurtlara gitme hikayesini nerede duymuştum hatırlayamadım bak. Banada asılsız geldi : ))



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karadeniz Otoyolu -- 25 Kasım 2009; 18:01:43 >
  • Sivas ta oturan ve oralı olan bır askerlık arkadasımdan kangal yavrusu ıstemıstım ancak bahcemın yeterı kadar buyuk olmamasından dolayı(en azından kangal için yeterlı deıl) vazgecmıstım....Ordakı uretıcıler 5000 $ a satıyorlardı yavruları ..Bana bedava gelıcektı ...Sora ıcım bıraz burkuldu ama yapıcak bısey yok..

    Kangal gercekten dıger ırklar arasında ozel bır ırk ve bence encok saygı gosterılmesı gereken bır ırk..
    Psikopat degıl .Gucunun farkında fakat kendını kontrol edebılen bır hayvan.Oldukca ıyı bır koruyucu..
    Heybet desen var guc desen var cesaret desen var .
    Dogo nun bıras daha kuvvetlısı ve dayanıklısı desek pek yanlıs olmaz sanırım.(hatta baya kuvvetlısı ve dayankılısı)
    Suan Rottweiler beslıyorum ..Ama Kangal İçimde bır özlem resmen...Bir gun besleyecegım..
  • Evet dedikleriniz çok doğru. Ama yavrular 5000 $ civarlarında değil. Hatta 1000 TL'nin bile üzerine çıkmamak gerek bence.
  • Arkadaşlar kangal aslanı kaplanı yenermi 4 kangal bir aslanı yenemez diyorlar ben buna katılmıyorum iyi yetişmiş tek kangal bile aslanın agzından aslan açken yemeğini alıyor hemde aslan erkek kangalın kıvraklıgı ve hızı karşısında kangal üzerinde bir etkide bulunamıyor....Kangal aslanı rahatlıkla korkutabiliyor.....
  • başlığı düzeltseniz
    karabash nedir ya....
  • bu aslanla kangalı boğuşturmaya çalışan arkadaşlara sesleniyorum niye böyle bişey düşünüyosunuz ki ? bende de var 4 tane kangal eger aslanınız varsa getirin boğuşturalım. sanki herkeste aslan var da yavrular ise 2 aylıktan küçük yavrular 500TL 2 ayını doldurmuş yavrular yaklaşık 900-1000 TL arasında değişiyor
  • kangalın malaklı ile karıştırılıp saçma sapan kırmalar yapılmasına üzülüyorum,sırf iri köpekleri çok yüksek fiyatlara satabilmek için resmen mahvettiler güzelim ırkı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mister No -- 6 Kasım 2009; 5:08:08 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: neco122

    Arkadaşlar kangal aslanı kaplanı yenermi 4 kangal bir aslanı yenemez diyorlar ben buna katılmıyorum iyi yetişmiş tek kangal bile aslanın agzından aslan açken yemeğini alıyor hemde aslan erkek kangalın kıvraklıgı ve hızı karşısında kangal üzerinde bir etkide bulunamıyor....Kangal aslanı rahatlıkla korkutabiliyor.....


    Yok be hocam ya, aslan korkarmı bir köpekten?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Karadeniz Otoyolu


    quote:

    Orijinalden alıntı: neco122

    Arkadaşlar kangal aslanı kaplanı yenermi 4 kangal bir aslanı yenemez diyorlar ben buna katılmıyorum iyi yetişmiş tek kangal bile aslanın agzından aslan açken yemeğini alıyor hemde aslan erkek kangalın kıvraklıgı ve hızı karşısında kangal üzerinde bir etkide bulunamıyor....Kangal aslanı rahatlıkla korkutabiliyor.....


    Yok be hocam ya, aslan korkarmı bir köpekten?


    Kangal bizim değerimizdir dünya üzerinde sayılı ırklardan bi tanesidir ama bende bu abartmalara karşıyım

    Gerçek kangalcılar bile her kangalın kurt yıkamıyacağını bazılarının korkucağını söylüyor ama her ne hikmetse foto kangalcıları yok kangal aslanı yener kaplanı yer diye atıp tutuyor




  • Evet, güzel bir köpek ırkı.. Evet, çoban köpeği olarak son derece başarılı.
    Evet, güçlü.. Evet, büyük!

    Ama nedir bu KANGAL is the BEST durumları anlamıyorum!

    Arkadaşlar, bu köpek ister kabul edin ister kabul etmeyin, zeki bir köpek değildir! Eğitilemez. Başına buyruktur! Zaten BOZKIRDAN gelen bir köpeği alıp eğitmeye kalkmak hangi aklın işidir?.. Kangal, içgüdüleriyle hayatta kalabilen, bunun dışında o dalga geçtiğiniz terrier'in yarısı kadar bile zeki olmayan bir ırktır. Evet, fiziki olarak güçlüdür. Büyüktür! Ama çıkıpta aslanla karşılaştırmak demek milletçe hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da resmen kendimizi AŞMIŞ gördüğümüzün; saçmaladığımızın; abarttığımızın göstergesidir.

    Kangal köpekleri üzerine devlet destekli bir kitap vardı. Bozkırın Bekçileri'miydi neydi adı.. Herneyse. Orada bahsediyorlardı. Her 10-12 köpekten yalnızca 1 tanesi kurt boğabiliyormuş! Yani öyle her kangal tüm kurtları alaşağı ediyor diye birşey yok! Hele hele şu aslan - kaplan - panter karşılaştırmalarına çok güldüm.. Siz hiç gerçek bir ASLAN gördünüz mü? Dişi - erkek farketmez! Yada aslanı geçtim.. Hiç SIRTLAN gördünüz mü?..

    Evet, bize ait bir köpek ırkı. Sevelim, geliştirelim.. Ama abartmayalım!

    Dünyanın en mükemmel ırkı diye yersiz kasılmalara girmeyelim! Hangi konuda en mükemmel hiç soruyormusunuz kendinize? Çoban köpeği olarak mı? Güç olarak mı? Gösteriş olarak mı? Büyüklük olarak mı? Zeka olarak mı? Itaatkarlık olarak mı?..

    Kabul edin yada etmeyin; tüm bu saydığım konularda Kangallardan çok daha başarılı köpek ırkları var dünyada..

    Hadi şimdi yine MiLLiYETÇiLiK kasın, afaroz edin beni!




  • KARABASH ne læ???Kendi köpeklerimizide abuk sabuk şekilde mi yazacağız?Anadolu çoban köpeği kangaldır.Karabaş nedir bilmem ama ondan daha fazla olan Akbaş vardır.Kangalla karıştırılır.

    Kanada ve Amerika'da kangal ve akbaşların secere kaydını yapıyorlar.Bizde ne yazık ki böyle bir şey yok.Yukarıdaki bir arkadaşında dediği gibi ayı boyutlarında yeni köpekler elde etmek için kangalları, akbaşları, malaklıları bilinçsizce çiftleştiriyorlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NovariX

    Evet, güzel bir köpek ırkı.. Evet, çoban köpeği olarak son derece başarılı.
    Evet, güçlü.. Evet, büyük!

    Ama nedir bu KANGAL is the BEST durumları anlamıyorum!

    Arkadaşlar, bu köpek ister kabul edin ister kabul etmeyin, zeki bir köpek değildir! Eğitilemez. Başına buyruktur! Zaten BOZKIRDAN gelen bir köpeği alıp eğitmeye kalkmak hangi aklın işidir?.. Kangal, içgüdüleriyle hayatta kalabilen, bunun dışında o dalga geçtiğiniz terrier'in yarısı kadar bile zeki olmayan bir ırktır. Evet, fiziki olarak güçlüdür. Büyüktür! Ama çıkıpta aslanla karşılaştırmak demek milletçe hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da resmen kendimizi AŞMIŞ gördüğümüzün; saçmaladığımızın; abarttığımızın göstergesidir.

    Kangal köpekleri üzerine devlet destekli bir kitap vardı. Bozkırın Bekçileri'miydi neydi adı.. Herneyse. Orada bahsediyorlardı. Her 10-12 köpekten yalnızca 1 tanesi kurt boğabiliyormuş! Yani öyle her kangal tüm kurtları alaşağı ediyor diye birşey yok! Hele hele şu aslan - kaplan - panter karşılaştırmalarına çok güldüm.. Siz hiç gerçek bir ASLAN gördünüz mü? Dişi - erkek farketmez! Yada aslanı geçtim.. Hiç SIRTLAN gördünüz mü?..

    Evet, bize ait bir köpek ırkı. Sevelim, geliştirelim.. Ama abartmayalım!

    Dünyanın en mükemmel ırkı diye yersiz kasılmalara girmeyelim! Hangi konuda en mükemmel hiç soruyormusunuz kendinize? Çoban köpeği olarak mı? Güç olarak mı? Gösteriş olarak mı? Büyüklük olarak mı? Zeka olarak mı? Itaatkarlık olarak mı?..

    Kabul edin yada etmeyin; tüm bu saydığım konularda Kangallardan çok daha başarılı köpek ırkları var dünyada..

    Hadi şimdi yine MiLLiYETÇiLiK kasın, afaroz edin beni!


    zekanın eğitilebilirlik veya başına buyrukluk ile bi alakası yoktur

    Eğitelebilir olmak başkasına itaat etmek bambaşka bişey zeka bambaşka bişey.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ata

    KARABASH ne læ???Kendi köpeklerimizide abuk sabuk şekilde mi yazacağız?Anadolu çoban köpeği kangaldır.Karabaş nedir bilmem ama ondan daha fazla olan Akbaş vardır.Kangalla karıştırılır.

    Kanada ve Amerika'da kangal ve akbaşların secere kaydını yapıyorlar.Bizde ne yazık ki böyle bir şey yok.Yukarıdaki bir arkadaşında dediği gibi ayı boyutlarında yeni köpekler elde etmek için kangalları, akbaşları, malaklıları bilinçsizce çiftleştiriyorlar.

    yabancılar öyle telafuz ediyor. Bizim milletde yabancı sempatisi olduğu için öyle yazmış arkadaş mazur görmek lazım.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.