Şimdi Ara

Sıva altı tesisat kırık ezik tespiti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.663
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.

    Sıfır evde klima tesisatı hazırdı. Bizde sıfır klima taktırdık. Klima hiç ısıtma yapmıyor. Yetkili servis boruda ezik kırık olabileceğini, bunun tespitinin yapılamayacağını söylüyor. Sıfırdan tesisat yapmak içinde normalde 300 tl alıyorlarmış benden 150 tl istediler.

    Klima agız sıcaklıgı 40 derecelerde. Bu tesisatta sorun var mı yok mu nasıl tespit edebiliriz ?
    Yetkili servisin klima kuruldugundan beri hiç ısıtma yapmamasına rağmen montaj yeri değişikliği için para istemesi normal mi ?



  • Selamlar Hocam; Maalesef Yetkili servislerin ankastre tesisat konusundaki tutumları katıdır, Tesisat kendilerine ait değil ise ihaleyi rahatlıkla tüketicide bırakabilirler. Yalnız şöyle bir durum söz konusu. Madem ki tesisat ankastre idi, ve daha önce de bu tesisatta bir klima çalışmamıştı, Size bu tesisatta ilk kullanım öncesi azot ile temizlik yapılması gerektiğine dair bilgi verildimi?, İnşaat zamanından bu tesisat içerisinde alçı sıva çimento tozu su nem ağaç parçası vs vs bir şeyler var mı yok mu diye risk içerebilecek durumlar olabileceği yönde bilgi aktarıldı mı? Her ne kadar ücretsiz montaj hizmeti kapsamında böyle bir uygulama olmasa da, sıfır bina yeni tesisatlarda bunun RİSK oranı açısından çok yüksek olduğunu arkadaşların biliyor olması ve ÜCRETLİ de olsa bu hizmeti size teklif etmeleri gerekiyordu.

    Ayrıca performans sorunu var ve tesisatın TIKALI veya borunun BÜKÜK olabileceği düşünceleri var ise bu yine kısmen kendi hatalarıdır zira montajı yapmadan önce borudan geçecek olan gaz akışını aslında kolay 1-2 yöntem ile test edebilirlerdi.

    Tamam teknik olarak ankastre tesisat arızalarında veya kusurlarında klima markasının yetkili servisinin sorumluluğu olmasa da, montaj esnasındaki ihmaller zincirinin sorumluluğu elbette ki kendilerindedir.

    Gelelim 300 yerine 150TL konusuna. 150TL bedel karşılığında tam olarak ne yapacaklarını ben anlayamadım, 150TL karşılığı sizin tesisatı komple yenileyeceklermi? biraz daha açayım konuyu, Duvarı tamamen kıracak, eski boruları sökecek, yenilerini (veya yenisini) takacak, sorunu giderecek ve tekrar alçı mı yapacaklar?




  • Ado kullanıcısına yanıt
    Hocam öncelikle zamanınızı ayırıp cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim.

    Malesef azotla temizlik yapılması gerektiği konusunda bilgi verilmedi. Bunu yaptırmak istesek ne civarda ücret talep ederler ?

    Tesisat öncesi kesinlikle hiç bir test yapmadan direk montaj yaptılar. Bunun da test etmenin mümkün olmadığını söylediler.
    150 TL istedikleri parada yapacakları işler. Dış unite klima odasından sokulup balkona montajı yapılacak. Sıva altı tesisatın olduğu yerden iç ünite sökülüp (1 metre yanı) duvara daha yakın bire takılıp duvar delinerek balkondaki dış üniteye monte edilecek. Alçı işlemide yapmayacaklar onuda kendim halledecekmişim. (Elimde klima içerisinden çıkan bakır boru ve elektrik kablosu var. 150 tl içine dahil değil)

    Açıkcası airfel klima almamım tek sebebi daikin servisinin cihazı kurmasıydı. Bu kurulumda gerçekten tam bir hüsran yaşadım. Hala daikindan haber bekliyoruz ücretsiz halledecekler mi diye.




  • kskengin K kullanıcısına yanıt
    Değerli hocam anladığım kadarıyla 3 veya 4 metrelik alm kit ile yeniden montaj yapacaklar yani sizin ankastre tesisatı kullanmayacaklar. Bu durumda ortaya şu tablo çıkar hocam.

    1- Serviste kesinlikle görev kusuru mevcut
    2- Servis sorumluluk almamak adına hiç bir açıklama yapmamış
    3- Yaşananlarda halen hata düzeltmeye çalışmak yerine işin kolayına kaçıyor ve ücret kısmını yine size ihale ediyorlar.

    Olması gereken ise şu sayın hocam. Tespiti mümkün değil kısmını tamamen sallamışlar. Buna paralel ben eğer bir klima satın alıyorsam klima mühendisliği ve çalışma prensibi konusunda bilgi sahibi olmak zorunda olmadığıma göre UZMAN veya YETKİLİ vasfı ile evinize montaj hizmeti vermeye gelen ekip sizi bu yönde (AZOT TEMİZLİĞİ) bilgilendirmek zorundadır. kaldı ki işi bilen bir klimacı ileride yaşanacak olası sorunlardan dolayı zan altında kalmamak adına önce sizi bilgilendirir, daha sonra teklif eder (ki bu ücret olsun olsun 50 TL olsun o kadar komik rakam yani) siz tüm bu bilgilendirmelere rağmen ret ederseniz servis hizmet formuna size azot temizliği teklif edildiği ancak ret ettiğiniz yazılır sizin de ıslak imzanız alınırdı. Standart montaj prosedürlerinde dahi bu betimleme mevcuttur. Bunu kendileri bilmiyorsa sorumluluk ASLA sizde olamaz.

    Görüşme halinde olduğunuz mercilere bu bilgiyi ve buna paralel talebinizi aktarabilirsiniz hocam. Olaya bir de şu gözle bakın. Temizlik yapmadan direkt olarak sizin binlerle TL ödeyerek satın aldığınız klimanızı bağladıkları o tesisat içerisindeki bütün negatif unsurlar sizin klimanızın içine bulaştı sisteminizde dolaşıp duruyor. Bunu şöyle değerlendirelim mecazi olarak, yetişkin bir insan vücudunda 5-6 litre kan bulunur, yani ben şimdi sizin damarlarınıza sadece 1 şırınga yabancı madde enjekte etsem, mesela çimento tozu dolu biraz su, veya X bir yabancı madde, KAN içeriği ile çalışmak üzere tasarlanmış dolaşım sisteminiz ve vücudunuz nasıl ki bunu kabul etmeyecek ve vücut sisteminiz HASTALIK adı altında hata verecekse, Sisteminde R410 dolaşacak şekilde tasarlanmış klimanıza da az miktarda dahi olsa yabancı madde girdiğinde gaz akış sisteminde nasıl sorunlar çıkabilir ve klima buna nasıl bir tepki verir gerek performans gerekse ömür olarak? Vakum yaptılar mı bilmiyorum hocam ama bahsettiğim unsurlar vakum ile çekilemez zaten ankastre tesisattan. o nedenle hem basınç ile temizleme, hem kimyasal yapısı nedeniyle kurutma özelliğine sahip olan AZOT gazı ile temizlik yapılır sistemlerde. sonrasında elbette yine vakum yapılır ve sonra sisteme gaz salınır vs vs

    Hocam ben servisin hizmet kusuru olduğu konusunda iddialıyım. Nasılsa tesisat ankastre, sorumluluk bizde değil'' düşüncesi ile işin kolayına kaçmışlar ama hakem heyetine gitseniz derdinizi anlatsanız hem sizin klimanız sıfırı ile değiştirilir, hem de bu sefer ilk geldiklerinde yapmadıkları içi, paşa paşa yaparlar bakın o zaman görün klimanınz nasıl çalışıyor :)





  • Ado kullanıcısına yanıt
    Hocam merhaba tekrar.

    Aynen 4 metrelik mevcut tesisat ile tekrardan montaj yapacaklar. Bende sizin söylediklerinizden sonra iyice serviste kusur olduğunu düşünmekteyim.

    Servis ile son görüşmemde mevcut hazır tesisatı azot ile temizleyip klima ile tekrar test yapacaklar. (Bunu yaparlarken nelere dikkat etmeliyim sizce.) Bu işlem için 65 TL ücret talep ettiler. Bende artık uğraşmamak adına kabul ettim.

    Şayet bu işlem sonucunda klima düzelmezse başka yere ücretsiz montaj yapacaklar.
    Bilgi paylaşımlarınız için size teşekkür ederim.
  • kskengin K kullanıcısına yanıt
    Değerli hocam benim en büyük korkum, ankastre tesisatta kırık veya bükük değil de, içindeki pisliğin sisteme karışması kaynaklı bir kılcal sistem tıkanması veya klima performansını etkileyecek pislik kaynaklı başka etken olmasıdır. Şu şartlarda açık konuşayım ki kırık bükük çıkması bizim için avantaj olur en azından dönüşü var o işin, aynen sizin dediğiniz gibi başka yere montajı yaparlar olur biter. Eğer kırık/bükük yok derlerse asıl sorun o zaman olur zira tahmin ettiğim şey var olmuş/yaşanmış olabilir.

    Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur vakum konusudur ve bana kalsa sistemdeki gazı tamamen boşaltıp (Çünkü tesisatı temizlemeden gazı saldıkları için tesisattaki negatif unsurlar bu gaza bulaştı) çok sağlam bir vakum yapıp üzerine Gramınca terazi ile gaz vermeleri gerekir ki muhtemelen gaz parasını da hesap edip size bunu söylemezler de yapmazlar da. başarabilirseniz hocam

    1- sisteme gazı geri toplamak yerine direkt boşaltsınlar.
    2- CFE değeri yüksek bir makine ile sağlam bir vakum yapsınlar. Eğer standart tamirci vakumu var ise ellerinde, o zaman vakum süresini 20 dakikadan aşağı tutmasınlar.
    3- sistemde yazdığı değer kadar (Ne fazla ne az, 545gram ise 545 gram) dijital terazi ile (Saat ile değil) yeniden gaz versinler
    4- tüm işlemler bittikten ve klima çalıştıktan 20 dakika sonra da klimada ORTAM/EMİŞ/ÜFLEME ısı değerlerini dijital derece ile ölçüp size bildirsinler. Şu hava koşullarında 50 derece ve üzeri üfleme ısısı makbuldür.

    Ankastre tesisatınız da kullanılsa, yeniden boru ile montaj da yapsalar, eski gazı kullandırmayın sayın hocam.




  • Ado kullanıcısına yanıt
    Hocam Merhaba

    Servisten gelen arkadaşlara sıva altı tesisatı azotla temizlettim. Klimanın gazını tamamen boşaltıp tekrardan gaz bastılar. Sonra klimayı çalıştırdık 43 derece agız sıcaklıgı çıkışını gördük. Servisteki arkadaşlar sorunun düzeldiği söylediler. Onlar gittikten sonra elimde dijital agız sıcaklığını ölçecek cihaz olmadığı için oturup sıcaklığı anlamaya çalıştım. Ev malesef yine ısınmıyordu. Servisteki arkadaşlarla telefonla görüştüm. Eşyalar geldikten sonra (ev boş durumda eşya yok) ısınma sorunu olmayacağını söylediler. Bugün malesef bütün eşyalar geldikten sonra çalıştırdım yine sorun devam ediyor.

    Bugün dijital sıcaklığı ölçmek için termometre aldım. Termometrenin ucundaki kablolu kısmı klimanin ağız kısmına yapıştırdım. Klima ilk çalışmada 44 derece ağıs sıcaklığına ulaştı. Ev bu sırada 12 dereceydi. Sonra biranda klima durur gibi oldu ve soğuk üflemeye başladı ve ağız sıcaklığı 30 derecelere düştü ve bu seyirde seyretti.

    Benim sormak istediğim sıva altı tesisatımda sorun olsa 44 derece ağız sıcaklığını hiç göremezdim sanırım.
    Klimanın kendisinde bir sorun olduğu düşünüyorum. Sizin bu konuda tahmininiz nedir ?




  • kskengin K kullanıcısına yanıt
    Selamlar hocam.

    Oncelikle en onemli sorudan baslayayim, vakum yaptilar mi?.

    Daha sonra sunu soyleyeyim ki 12 dereceden emis yapip 44 uflemesi cok anormal bir durum degil. Yani bi sekilde baslamasi normal, neticede baslangic icin 32 derece emis/ufleme farko koymus makine. Sorun ise bu seyiri debam ettirememesinde. 410 gaz performansini sonradan gosterir o nedenle

    1 ortam soguklugu

    2 esyalarin soguklugu

    3 havalarin neredeyse en agir kis kosullarinda olusu

    4 410 gazin henuz daha kendine gelemeden klimanin kendini kismasi

    Gibi nedenlerle isinamamişsiniz.

    Eger klimaniz kismasaydi ( ki cok erken kismis bu normal degil) ortam isisi 12 den 13 geldiginde ufleme isisi 44 den 45 veya 46 ya cikacakti, sonrasinda ise ortam isisi yukselince daha fazla, gaz kendine gelince daha fazla olmak uzere 14 de 48 15 de 50 16 da 53 gibi yukselise gecip, sonra da sistem ortami kontrol altinda tutmak uzere sensirlerin bilgi akisi dogrultusunda ufleme isisi yukselecek, zaman duyarli sekildede ortam isisi istikrarli yukselecekti.

    Olmasi gereken buydu, fakat sizde sistem kendisini kisip 30 larda uflemeye baslayinca domino taslarimiz yikilmis maalesef.

    Uzun vadede tekrar calistirip takip etmenizi tavsiye edecegim. Biraz elektrik parasi odersiniz ama bana kalsa ilk 12 ve ilk 24 saat hic kapatmadan takip etmenizi onerecegim. Buna ragmen sistem normale donmuyorsa servis yolu gorundu demektir :(




  • Ado kullanıcısına yanıt
    Hocam vakumlama yapıldı. Benim esas merak ettiğim sıva altı tesisatımda problem olsaydı bu 44 dereceleri hiç göremezdim diye düşünüyorum. Bu tezim sizce doğru mu ?

    Klima ilk açıldığında zaten 44 derece ile başlamıyor. Daha düşük derece ile başlayıp oralara kadar gelip sonra düşüşe geçiyor. Sizinde söylediğiniz gibi oda sıcaklığı artarken üfleme sıcaklığıda artması lazım ama malesef üfleme sıcaklığı düşüyor. Ben genelde 3-4 saat çalıştırıp test yaptım. Yarın eve gidip sabahtan akşama kadar çalıştırıp test yapabilirim. Malesef evin aşırı soguk olmasından dolayı oturamıyorum.
  • kskengin K kullanıcısına yanıt
    Yok hocam ankastrede sorun olsa başka işaretler ile belli eder kendisini,burada ankastre değil performans sorunu var gibi görünüyor lakin dediğim gibi aslolan bu havalarda 24 saat ama en az 12 saat mutlaka çalışır halde bırakın cihazı.

    Sonra normale dönecektir diye düşünüyorum.
  • Ado kullanıcısına yanıt
    Hocam alakanız için gerçekten teşekkür ederim.
    24 saat çalıştıktan sonra diyelim ki normale döndü. Ben klimayı sonra 2-3 gün kullanmadım. Sonra çalıştırdığımda ısıtması için yine 24 saat çalışması gerekmeyecektir sanırım değil mi ? Ofiste de klimalarımız var odalarda hiç böyle birşey yaşamadım. Bilmediğimden soruyorum :)
  • kskengin K kullanıcısına yanıt
    Yok hocam, genelde pek kimmse dikkate almaz lakin, duvarların bile bir ısı değeri vardır, bu ilk kullanımlarda hep böyledir. Kütlesel ısı yerleşimi sonrası zaten ev normal kullanıma başlandığında bu ısı değeri muhafaza altında olur.

    Canlı canlı ben şu an bu durumu yaşıyorum, ayıptır söylemesi yatağımda uzanmış vaziyetteyim, (yeni evimiz burası) klima açık, aynı zamanda elektrikli ısıtıcı açık, ancak buna ragmen şu an ense kökümden içeri, hemen arkamdaki bu nalet olası duvardan buz gibi soğuk giriyor. İnan yatak başlığı vs kar etmiyor.

    Bu nedenle eşyaların ve duvarların NORMAL değerlere gelmesi sonrası her şey normale döner diye ısrar ediyorum.Umarım ben haklı çıkarım yoksa sizin başınıza iş çıkacak gibi görünüyor.




  • Ado kullanıcısına yanıt
    Hocam değerli bilgileriniz için gerçekten teşekkür ederim.
    Sanırım ben 1-2 ay boyunca servisin bilgisiz olmasından klimamda sorun var diye uğraşıyorum. Dün gece sizle konuştuktan sonra eve gidip klimayı çalıştırdım. 12 saat sorna eve gittiğimde ortam sıcaklığı 8 dereceden 24 dereceye ulaşmış. Klimayı 26 derece olarak ayarlamıştım. gittiğimde klimanın ağız çıkış sıcaklığı 42 dereceydi. Klimayı 30 a getirdiğimde 45 dereceye kadar ağız çıkış sıcaklığı ulaştı. Umarım klima kendine gelmiştir ve bende böyle bir sorun yaşamam artık.

    Tekrardan en değerli şeyimiz olan zamanınızı ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kskengin

    Hocam değerli bilgileriniz için gerçekten teşekkür ederim.
    Sanırım ben 1-2 ay boyunca servisin bilgisiz olmasından klimamda sorun var diye uğraşıyorum. Dün gece sizle konuştuktan sonra eve gidip klimayı çalıştırdım. 12 saat sorna eve gittiğimde ortam sıcaklığı 8 dereceden 24 dereceye ulaşmış. Klimayı 26 derece olarak ayarlamıştım. gittiğimde klimanın ağız çıkış sıcaklığı 42 dereceydi. Klimayı 30 a getirdiğimde 45 dereceye kadar ağız çıkış sıcaklığı ulaştı. Umarım klima kendine gelmiştir ve bende böyle bir sorun yaşamam artık.

    Tekrardan en değerli şeyimiz olan zamanınızı ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

    Değerli Hocam;
    En önemlisi sorununuzun çözülmüş olması.

    Sağlıcakla kalınız




  • Ado kullanıcısına yanıt
    Ado Hocam Merhaba,

    Evimizde 2 Daikin ankastre borulu klima var, Kiracı klimaların ısıtma/soğutma yapmadıklarını söyleyince servisi çağırdım, servis ankastre borularda kaçak olduğunu söyledi, ardından devreye alan servise ulaşıp onları çağırdım, bayağı uğraşıp bağlantı elemanlarını değiştirip sorunun çözüldüğünü söyledi, lakin test sırasında manometrede çok az bir düşüm olduğunu gördüm, manometrede bu şekilde çok küçük bir düşüm olabilirmi? Diyelimki sıva altı borularda kaçak var, duvarları kırmamak için herhangi bir kimyasal ile tamir şansı varmı? Servis formuna yakın zamanda bir test daha yapılacaktır şeklinde yazdırdık, şu durumda sizin öneriniz nedir ? Saygılarımla.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.