Şimdi Ara

## Sistemlerinizin Güç Gereksinimi İçin (Psu Hesaplama) ## (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
816
Cevap
2
Favori
51.270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Düz mantık bakkal hesabı derken de ne demek istediysen aynen iade ediyorum. Her şeyin bir değeri var matematikte Leon Kennedy...

Şimdi günlük uygulamada kullanabileceği azami güç oranına göre hesap değil mi tdp değeri, wikipediada da öyle diyor. Onayladığınızı varsayıyorum.
    Zaten işlemcinin soğutucusunun performansına göre hesaplamamız gerekli, soğutucunun taşıyamadığı ısı işlemciye sıcaklık olarak yansır. Sıcaklığının sabit kalması için soğutucunun taşıması lazım... Yoksa bilmem kaç santigrad dereceye kadar işlemcinin yolu var(100C-125C artık hangi sıcaklıkta işlemci kendini korumaya alırsa)
    Madem kargaşa yaşanıyor halahttp://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp lite versiona basın hesaplayın.

• @ Leon S. Kenndy , teşekkür ederim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

Düz mantık bakkal hesabı derken de ne demek istediysen aynen iade ediyorum. Her şeyin bir değeri var matematikte Leon Kennedy...

Şimdi günlük uygulamada kullanabileceği azami güç oranına göre hesap değil mi tdp değeri, wikipediada da öyle diyor. Onayladığınızı varsayıyorum.
    Zaten işlemcinin soğutucusunun performansına göre hesaplamamız gerekli, soğutucunun taşıyamadığı ısı işlemciye sıcaklık olarak yansır. Sıcaklığının sabit kalması için soğutucunun taşıması lazım... Yoksa bilmem kaç santigrad dereceye kadar işlemcinin yolu var(100C-125C artık hangi sıcaklıkta işlemci kendini korumaya alırsa)
    Madem kargaşa yaşanıyor halahttp://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp lite versiona basın hesaplayın.

Biz burda kullanıcıları yönlendirirken asgari değerleri değerleri değil, azami değerleri göz önünde bulundurmalıyız, zira insanlar 2000-3000 YTL'lik sistemler topluyor. Güç kaynağı dediğimiz komponent, ekran kartı veya işlemci gibi her sene değiştirilmesi gereken bir parça olmadığından (tabi kişinin bütçesiyle alakalı), herkes 1 kere almak ve uzun süre kullanmak istiyor. Bu nedenle, o güzelim sistemleri tehlikeye atmamak adına, Thermal Design Power (tdp) değerini %100'de tutuyorum. Overclock yapsan da, yapmasan da, bu işlemci denen meretin sağı solu belli olmuyor, forum da görüyoruz, "işlemcim şu dereceye çıktı yardım!" diyen kişileri. Bunu göz önünde bulunduruyorum, yoksa zaten o site de, 85-90% arası ayarlama yapın diyor, %100 gibi durumları, nadir ve istisnayi olarak görüyor.

• +12V'nin önemini anlamak istemeyenler için basit bi örnek...

Nvidia'ya göre : GeForce GTX 275 Maximum Graphics Card Power 219 W

Amd'ye göre : AMD Phenom II X4 940 TDP: 125W (default)

Nvdia'nın aslında gtx 275 için 550w istemesi, aslında illa olmazsa olmaz olarak tabi ki görülmemelidir, ama büyük şirketler her olasılığı hesaplar.
    Kaldı ki, yüksek Watt yüksek amper demektir (tabii ki kaliteli psu lar için geçerli)

İşlemciye 600 mhz'lik bi overclock ve 1.4'lük bi gerilim uygulama neticesinde Tdp : 204 Olu veriyor. 204+219

Bu da şu demek; 35,2 Amper!!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leon S. Kenndy -- 5 Ekim 2009; 1:33:59 >
  • Elinize sağlık. Güzel bir konuya temas etmişsiniz. Ama zaten yeni sistem alacakların, ekran kartı üreticilerinin minimum PSU tavsiyelerine uymaları yeterli olacaktır. Marka olarak da hem ATI'nin, hem de Nvidia'nın sertifikalandırma programları olup onayladıkları markaların listesini vermektedirler. Yeni sistem alacak biri de zaten nereden baksanız 1500 lirayı gözden çıkarıyordur; sineğin yağını hesap etseniz PSU konusunda 30-40 lira fark eder. 1500 lira bütçe için de 30-40 lira hem görmezden gelinebilir hem de o kadar bir meblağ için sistem riske atılmamış olur. Nitekim sizin hesaplamalarınız da kart üreticilerinin tavsiyeleri ile hemen hemen aynı çıkıyor gibi, hepsine bakmadım ama...

Çabanız takdire şayan ama bence biraz boşuna uğraşıyorsunuz gibi. Yanlış anlamayacağınızı ümit ederek yazıyorum...

Ekleme: Bir de konunun başında VX9-Pro gibi kasalardaki PSU'lar High Power olsa dahi 500 watt verebilir en fazla demişsiniz. Zaten % 80 verimli kaliteli 600 watt PSU 480 watt verebilecektir. Anormal birşey yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Master_Jedi -- 5 Ekim 2009; 1:48:53 >

• Senin kullandığın üslubu eleştiriyorum arkadaşım.

Herkesin kaliteli güç kaynağına ihtiyacı olduğu kadar, ne için ihtiyacı olduğunu da bilmeye ihtiyacı var. İşlemciye overclock edecek bilgideysen, seninle tartışmıyorum ama kimseye önermiyorum overclock yapmalarını. Garantiyle kimseyi uğraştırıp, ahını alma insanların sana inandılar diye.

Ekran kartı stabilite testlerinde 220watt değil 600watt görürsün eğer kasarsan, ama bu sadece teorik. Güncel HİÇBİR program bu kadar enerji kullanmıyor diye açıklama yapıyor AMD Ati.

Watt değerlerini önereceğimize verim değerlerini önermeliyiz, benim tavsiyem bu yönde. Burda da kaliteli güç kaynağı elbette öne çıkıyor, markasız bir güç kaynağı 420w yazıp 350w sürekli verebilirken, markalı bir güç kaynağı 400w yazıp 450w verebiliyor sabit bir şekilde. Tekrar ediyorum, elbette güç kaynağının watt değerine bakmalıyız, ama %85 verimlilikli kaliteli güç kaynağımız 400 watt sisteme çekecek diye size 470watt sarfiyat yaptırırken, %70 verimlilikli güç kaynağı 571watt güç sarfiyatı yaptırır. 100watt da size senede 178tl masraf olarak geri döner türkiye şartlarında olan size olur. Gürültüsünden ise HİÇ bahsetmiyorum, kalitelisi ses çıkarmıyor bu güç kaynaklarının. Aslı budur.

Güç kaynağınızı yüksek verimlilikli alın. Ben de bu şekilde bir katkıda bulunayım son olarak.

• quote:

Orijinalden alıntı: Master_Jedi

Elinize sağlık. Güzel bir konuya temas etmişsiniz. Ama zaten yeni sistem alacakların, ekran kartı üreticilerinin minimum PSU tavsiyelerine uymaları yeterli olacaktır. Marka olarak da hem ATI'nin, hem de Nvidia'nın sertifikalandırma programları olup onayladıkları markaların listesini vermektedirler. Yeni sistem alacak biri de zaten nereden baksanız 1500 lirayı gözden çıkarıyordur; sineğin yağını hesap etseniz PSU konusunda 30-40 lira fark eder. 1500 lira bütçe için de 30-40 lira hem görmezden gelinebilir hem de o kadar bir meblağ için sistem riske atılmamış olur. Nitekim sizin hesaplamalarınız da kart üreticilerinin tavsiyeleri ile hemen hemen aynı çıkıyor gibi, hepsine bakmadım ama...

Çabanız takdire şayan ama bence biraz boşuna uğraşıyorsunuz gibi. Yanlış anlamayacağınızı ümit ederek yazıyorum...

Ekleme: Bir de konunun başında VX9-Pro gibi kasalardaki PSU'lar High Power olsa dahi 500 watt verebilir en fazla demişsiniz. Zaten % 80 verimli kaliteli 600 watt PSU 480 watt verebilecektir. Anormal birşey yok.

hayır arkadaşım yanlış biliyosun. 600w lık %80 verimlilikli bir psu şehir şebekesinden 750w çeker. alınanan elektriğin hangi oranda verilebildiğinin yüzdesidir o

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caqlayan -- 5 Ekim 2009; 1:59:44 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

Senin kullandığın üslubu eleştiriyorum arkadaşım.

Herkesin kaliteli güç kaynağına ihtiyacı olduğu kadar, ne için ihtiyacı olduğunu da bilmeye ihtiyacı var. İşlemciye overclock edecek bilgideysen, seninle tartışmıyorum ama kimseye önermiyorum overclock yapmalarını. Garantiyle kimseyi uğraştırıp, ahını alma insanların sana inandılar diye.

Ekran kartı stabilite testlerinde 220watt değil 600watt görürsün eğer kasarsan, ama bu sadece teorik. Güncel HİÇBİR program bu kadar enerji kullanmıyor diye açıklama yapıyor AMD Ati.

Watt değerlerini önereceğimize verim değerlerini önermeliyiz, benim tavsiyem bu yönde. Burda da kaliteli güç kaynağı elbette öne çıkıyor, markasız bir güç kaynağı 420w yazıp 350w sürekli verebilirken, markalı bir güç kaynağı 400w yazıp 450w verebiliyor sabit bir şekilde. Tekrar ediyorum, elbette güç kaynağının watt değerine bakmalıyız, ama %85 verimlilikli kaliteli güç kaynağımız 400 watt sisteme çekecek diye size 470watt sarfiyat yaptırırken, %70 verimlilikli güç kaynağı 571watt güç sarfiyatı yaptırır. 100watt da size senede 178tl masraf olarak geri döner türkiye şartlarında olan size olur. Gürültüsünden ise HİÇ bahsetmiyorum, kalitelisi ses çıkarmıyor bu güç kaynaklarının. Aslı budur.

Güç kaynağınızı yüksek verimlilikli alın. Ben de bu şekilde bir katkıda bulunayım son olarak.

arkadaşım power öyle her sene diğer parçalar gibi değiştirilebilen bişey değil. ayrıca power supplyın içindeki kapasitörler senede %10-20 arasında bi kayıp gerçekleştirir. yani 500w aldığın bi power seneye 400-450w civarı enerji verecek. bunu da düşünmek lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Master_Jedi

Elinize sağlık. Güzel bir konuya temas etmişsiniz. Ama zaten yeni sistem alacakların, ekran kartı üreticilerinin minimum PSU tavsiyelerine uymaları yeterli olacaktır. Marka olarak da hem ATI'nin, hem de Nvidia'nın sertifikalandırma programları olup onayladıkları markaların listesini vermektedirler. Yeni sistem alacak biri de zaten nereden baksanız 1500 lirayı gözden çıkarıyordur; sineğin yağını hesap etseniz PSU konusunda 30-40 lira fark eder. 1500 lira bütçe için de 30-40 lira hem görmezden gelinebilir hem de o kadar bir meblağ için sistem riske atılmamış olur. Nitekim sizin hesaplamalarınız da kart üreticilerinin tavsiyeleri ile hemen hemen aynı çıkıyor gibi, hepsine bakmadım ama...

Orda demek istediğim, tüketici 600w diye alıyor, ama öyle bir şey yok, tamamen aldatmaca. Satıcıların da, high power'ın kendi sitesinde olmayan, ancak kasalarla bundle olarak üretilmiş, +80 sertifikası bile olmayan güç kaynaklarını, bu şekilde pazarlamaları çok feci bir durum bence. Ayrıce gerçek 600w'lık güç kaynağı, neden yazdığı değeri veremesin ki? 600 yazıyorsa ve gerçekse, bu değeri verir. "600'ün %80'i, 480 eder"! bunu böyle hesaplamıyorlar ama(!) Ben de zamanın da bu hataya düşmüştüm. Verimlilik; "%60 verimliliğe sahip bir güç kaynağı sisteminize 200W sağlamak için elektrik prizinden 333W çeker. %83 verimliliğe sahip bir ürün ise sadece 240W elektrik çeker." gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leon S. Kenndy -- 5 Ekim 2009; 2:11:37 >

• Verimlilik meselesini yanlış biliyormuşum, haklısınız.
  • Merhaba arkadaşlar 10 gün önce bilgisayar toplattım 3-4 gün kullandım sorun yoktu ama sonra bilgisayar kiltlenmeye kendi kendine kapanıp açılmaya başladı kilitlendipği zaman klavye ve mouse nde ışıkları yanmıyor ekran kartım güçlü geliyor olabilir mi acaba

İşlemcim intel pentium E5300 dual core,anakartım Biostar P4M900-M7 FE,Ekran kartım GE force 9400 GT xp professional sp3 EVEREST ATX-300 power supply yardımcı olurmusunuz kaç gündür sorunu çözemedim...teşekkürler...
  • ayrıca power supplyın içindeki kapasitörler senede %10-20 arasında bi kayıp gerçekleştirir

>Kaliteli güç kaynaklarında zaten bir güvenlik değeri vardır üzerinde yazan üstüne. Örneğin ocz 400watt>>450watt dengeli çalışıyor ilk senesinde, Ocz PcP&C 610watt>>690-700watt o da.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sabirmusti

Merhaba arkadaşlar 10 gün önce bilgisayar toplattım 3-4 gün kullandım sorun yoktu ama sonra bilgisayar kiltlenmeye kendi kendine kapanıp açılmaya başladı kilitlendipği zaman klavye ve mouse nde ışıkları yanmıyor ekran kartım güçlü geliyor olabilir mi acaba

İşlemcim intel pentium E5300 dual core,anakartım Biostar P4M900-M7 FE,Ekran kartım GE force 9400 GT xp professional sp3 EVEREST ATX-300 power supply yardımcı olurmusunuz kaç gündür sorunu çözemedim...teşekkürler...

Hiç hesap dahi yapmaya gerek duymadan şunu söyleyebilirim ki; o kasadan kurtul bir an önce...

O kasa muhtemelen, 250 Watt'ı bile sağlayamıyordur(!)
  • Arkadaşlar benim sorunum power supplyden mi yani çok fazla anlamam bu donanım işlerinden ama kaç gündür kafayı yiyecem her gün en az 2-3 kere kilitleniyor yani power suppyliyi değiştirsem sorun düzelir mi high powerın 400 wattlık modelini alsam yeter mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sabirmusti -- 5 Ekim 2009; 5:23:13 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Leon S. Kenndy

quote:

Orijinalden alıntı: 35and

çok gerekli ve yararlı bı konu olmus oncelıkle eline sağlık.Benim sistemim içinde yardımcı olursan sevinirim.

Amd phenom II x3 720 b.e
    Gigabyte 790xt-ud4p
    kingston 4 GB ddr 3 1333 mhz CL9
    gtx 260
    Seagate 1 tb 32 mb 720
    lg dvd rw
    BIGTYPE 120VX CPU SOĞUTUCU

120'lik işlemci soğutucunuzu ekledim, kasanızı bilmiyorum, her ihtimale karşı 3 tane 140 mm'lik fan ekledim.

Cpu: TDP: %100 System Load: %100 Peak Load

Ram'leri 2x2 ( 2 sticks olarak aldım, muhtemelen öyledir)

İşlemci için overclock belirtmediğiniz için eklemedim.

Watt: 353

+3.3V: 6.4 A +5V: 8.5 A +12V: 24.2 A

+ %10 (emniyet payı) 388,3 Watt

kasaya bende daha karar veremedım ama muhtemelen lian li PC-K60 olcak.ramler 2*2 .
    3.5ghz 1.35v o.c dusunuyorum şimdilik.Bunlarıda ekliyebilirmiyiz?
    750 w high power almıstım kendıme ama arızalı cıktıgı için iade ettim şuan.
    O yuzden tekrar seçme sansım oluştu .Ya lian li 600 w Xilence'lı kasa alıp ucuza mal etcem ya da ayrı olarak tekrardan psu ve yanına kasa alıcam o yüzden bunu öğrenmek yararlı olcak benim için şimdiden teşekkürler.

• Arkadaşım bütçem gereği bunu alabildim ama sorunları bitmedi
  • quote:

Arkadaşım bütçem gereği bunu alabildim ama sorunları bitmedi

En azından şöyle bir şey almalısın.http://www.sanalmarketim.com/urun/AK920OEM03/FSP-POWER-SUPPLY-350W-12CM-FAN

Ama tabi, yine de emin olmak için anlayan birine baktır bilgisayarını, ama her ne olursa olsun, o kasayı ve güç kaynağını kullanma derim ben.
  • quote:

Teşekkürler arkadaşım power supplyi değiştiricemhttp://www.hepsiburada.com/high-power-cool-max-400w-silent-black-power-supply-hpc-400-112-/productDetails.aspx?categoryid=1012&productid=bd84480#tablnk bu uygun olur mu..

Şu an ki sistemine fazlasıyla yeter, ayrıca gösterdiğin ürün kaliteli.

• Leon S. Kenndy un gösterdiği powerı tavsiye ederim fiyatı da daha uygun ama almışken daha iyi olsun diyorsan gösterdiğin power senin sistemi parmağında oynatır :)
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.