Sistem tavsiyesi
-
-
ATX 3.0 12VHPWR psu kötü tercih olmuş. Montajını dikkatli yapmanız gerekiyor.
9950X3D işlemciye 12+1+1 vrm li anakart pek tavsiye etmem.
Asus sistem dizecekseniz en azından ROG STRIX X870-A GAMING WIFI gibi 16+2+2 vrmli anakartları inceleyebilirsiniz. En üst modeli X870E-E dir.
_____________________________ -
Psu'daki sorun nedir kablo konusu mu? Orjinal kabloda ne gibi sıkıntı çıkar.
Anakartı da almıştım, vrm farkı önemlimi gerçekten o kadar, render yapmayacağım, ai ve biraz oyun için kullanılacak.
Bağlantı soket yapısı olarak ATX3.1 12v-6x2 yapısı güç iletimi için daha güvenli. 10 yıl garantili ürün olduğunu düşünürsek sonraki sistem güncellemelerinizde de kullanabilmeniz açısından önemli.
VRM farkı önemli. Faz sayısı arttıkça daha az akımla daha düşük ısı ve kararlı voltaj düzenlemesi sağlanıyor. Voltaj ve ısı sorunlarında işlemci performansından yeterince yararlanamazsınız.
Kullanım ihtiyacınıza göre tavsiyem işlemciden feragat edip ekran kartını yükseltmeniz. Çünkü bu işlemci oyunlarda 9800x3d 'den daha faydalı değil.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 5 Mart 2026; 20:18:6 >_____________________________ -
Anladım teşekkürler cevabınız için, iade etmeye değecek sorunlar mı bunlar tam olarak faydalanamamanın anlamı nedir, render yaparken en ağır kullanımda mı sorun olacak, ben zaten 120watta kullanırım ses ve ısı sorunu olmasın diye, fiyatlar arasında uçurumda yok 5-10 bin liralık farklar istersem wattı düşürür istersem arttırırım diye almaya karar vermiştim.
Psu özellikle çok kaliteli ve sessiz diye almıştım, yapay zeka sürekli süper en iyisini almışsın dedi durdu haha, kablonun takılışında tık sesini duyarsan sorun olma ihtimali sıfır dedi.
kablo sorunları rtx 4090 larda olmuş herhalde, 5070 yarısı wattı bile kullanmıyor. Cihazı değiştirmem hemen 4-5 yıl kullanır başkasına veririm.
Dediğim gibi oyun odaklı almıyorum yüzde 5'inde oyun oynanır yüzde 95 geliştirme, yapay zeka vs. daha üst seviye ekran kartları artık kara borsa fiyatı olmuş, onlara para yedirmeye niyetim yok bu ekran kartını şimdi aldım 42 bin tl civarı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zortak -- 5 Mart 2026; 21:2:28 >_____________________________
-
Gemini şunu diyor
Baktığın model olan ASUS X870 MAX GAMING WIFI7, Ryzen 9 9950X3D gibi tepe seviye bir işlemci için son derece yeterli ve güvenli bir seçimdir.
İçini rahatlatacak teknik detaylar şunlar:
1. VRM ve Güç Yapısı
Bu anakartta 12+2+1 fazlı bir güç tasarımı bulunuyor ve her bir faz 80 Amper kapasiteli "Power Stage" birimlerinden oluşuyor.
- İşlemci Beslemesi: Toplamda sadece işlemci çekirdekleri (Vcore) için yaklaşık 960 Amperlik bir teorik kapasite sunuyor.
- 9950X3D Uyumu: 9950X3D'nin tam yükte çekeceği akım, bu kapasitenin çok daha altındadır. Bu da VRM'lerin "terlemeden", yani aşırı ısınmadan işlemciyi besleyeceği anlamına gelir.
2. Soğutma Kapasitesi
ASUS'un "MAX GAMING" serisi, VRM üzerinde genişletilmiş soğutma blokları ile gelir.
- İşlemciye binen ağır yüklerde (render, yoğun simülasyonlar vb.) bu bloklar sıcaklığı stabil tutar.
- Anakartın üzerinde 8+8 pin ProCool güç konnektörleri var; bu da kablo tarafında bir ısınma veya güç darboğazı yaşamanı engeller.
3. Geleceğe Hazırlık (X870 Avantajları)
Bu anakart sadece işlemciyi beslemekle kalmıyor, yeni nesil teknolojileri de tam destekliyor:
- USB4 (40Gbps): Çift USB4 portu ile en hızlı veri aktarımına sahipsin.
- WiFi 7: En yeni kablosuz bağlantı standardı.
- PCIe 5.0: Hem ekran kartı hem de M.2 NVMe SSD için en güncel veri yolu.
Karşılaştırma Tablosu
ÖzellikDurumNeden Sorun Olmaz?VRM Faz Sayısı12+2+1 (15 Toplam)Faz başına 80A, 9950X3D için çok geniştir.Güç Girişi8+8 Pin ProCoolAkım iletimi daha stabil ve serindir.Veri YoluPCIe 5.0 DesteğiGelecekteki ekran kartları ve SSD'ler için hazır.
Hocam x870e chipset alamıyor iseniz en doğru hareket b850 chipset anakart olur. X870 chipsetli anakartlar özellik olarak b850 anakartlarda göre daha kısıtlı kalıyor. İade imkanınız var ise güzel bir b850 anakart bakın derim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
13 bin liraya yeni aldım, hangi özellikleri daha kısıtlı oluyor? işlemcinin power ayarlarını yapabilmem yeterli, diğer şeyler zaten standarttır, overclock tarzı bir şey yapmayacağım.
Hocam çok çok özür dileyerek aklımda yanlış bir bilgi kalmış olduğunu belirtmek isterim. Sizi yanlitmak gibi bir niyetim yoktu. Siz sorunca aklımdaki yanlış hatırladığım bir detayı göstermek için tekrar araştırınca yanlsimi farkettim. Bu vesileyle tekrardan anakartlarin donanımları ile ilgili kendimi guncellemis oldum. Kesinlikle x870 te devam. Doğru seçim. Tekrar özür dilerim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
ASUS anakartı almışın,kullan gitsin . 80 amper DRMos mosfet var onda.
_____________________________ eski nickim metin abi -
Değiştirmede sorun olmaz herhalde daha açmadım, anakartı iade edeyim de benzer paralara ne daha iyi olabilir?
Asus ROG Strix B850-F Gaming Wi-Fi şu aldığımdan 1000 lira pahalıymış, 20 vrmli.
Psu'yu da asusa sordum, kutuda yazmasa da atx 3.1 güncellemesi olabiliyormuş 2 ay önce üretilmiş benimki değilse onu da iade edeyim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zortak -- 6 Mart 2026; 20:14:9 >_____________________________ -
Hocam anakartınız işlemciyi besler, Drmos 80a vrm dizilimi var. B850-f 1280 amper, x870 max ise 960a güç sağlar vcore için. Tam yükte ikisi arasında 5-10 derece vrm sıcaklığı olabilir; x870 75 derece ise b850 65-70 derece çalışır mesela. Fark söylediğim kadar da olmayabilir pratikte.
Sanıldığının aksine vrm'ler sıcaklığı üstten değil alttan atarlar, PCB kalitesi çok fark eder ve ikisi de 8 katmanlı PCB'ye sahip. Ha illa değişeyim diyorsanız seçtiğiniz B850-f güzel anakart.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Impheatus -- 7 Mart 2026; 12:25:47 >_____________________________ -
Teşekkürler yanıt için, şimdi b850-F modelini sipariş ettim, 1000 liralık fark bir şey değilmiş, vrm olayı çok konuşuluyor forumda, zararı yoktur en azından, aslında ses kalitesi daha iyi diye ikna oldum, neyse iyi oldu, buraya bakmadan ısmarlamamak lazımmış, yapay zekaya sormuştum :)
Hayırlı olsun güle güle kullanın, teknik özellikleri dışında görüntüsü de güzel kartın
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Impheatus -- 7 Mart 2026; 12:28:58 >_____________________________ -
amzn.eu
Fırsat: MSI PRO B650-A WIFI AM5 DDR5 7600MHZ(OC) HDMI DP 3x M.2 USB 20 Gbps 2.5G LAN WI-FI 6E ATXhttps://amzn.eu/d/0hHfaMFt
Msi pro b650-a. DrMOS'tan daha iyi SPS VRM özellikleri var. 8.6k fiyattayken kaçırılmaz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ R5 7600x *** Noctua NH-D15 chromax.black *** Asus TUF x670e-plus *** G.Skill Trident Z5 NEO 5600@CL28 *** Asus TUF RX 6800 *** Samsung 980 Pro 1TB | Samsung 990 Pro 1TB | Samsung 870 Evo 512GB *** Enermax Revolution D.F. X 1350W *** Cooler Master Masterbox 600 *** Mercusys MA30E
-
Asus ROG Strix B850-F Gaming Wi-Fi yi aldım, geldi bile, 14600 liraya.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zortak -- 8 Mart 2026; 17:50:35 >_____________________________ -
Hayırlı olsun.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ R5 7600x *** Noctua NH-D15 chromax.black *** Asus TUF x670e-plus *** G.Skill Trident Z5 NEO 5600@CL28 *** Asus TUF RX 6800 *** Samsung 980 Pro 1TB | Samsung 990 Pro 1TB | Samsung 870 Evo 512GB *** Enermax Revolution D.F. X 1350W *** Cooler Master Masterbox 600 *** Mercusys MA30E -
Konuyu güncellemişte olayım bilgisayarı topladım, memnunum, beklediğimden çok sessiz ve iyi oldu.
Benzer bir taneye daha ihtiyacım var.
İşlemci, ram, cpu soğutucusunu aldım, öncekinde de aynısı var, sorunsuzlar.
AMD Ryzen 9 9950x3D
Kingston Beast Expo Black 32 GB (2X16) 6000 MHz CL30
Thermalright Phantom Spirit 120 SE
Şunu almayı düşünüyorum.
Asus ROG Strix B850-A Gaming WiFi AM5 ( F modeline zam gelmiş, bunun pek bir farkı yok gibi)
Sessizlik odaklı, 1000 watt üzeri atx 3.1 psu, ekran kartı, kasa vs. için tavsiyeniz olursa sevinirim, teşekkürler.
A serisi olur. 14 faz var .F de 16. Yani bariz bi fark yok.
_____________________________ eski nickim metin abi -
Merhaba dostlar;
Bilgisayarı topladık en kısa zamanda görselleri yükleyeceğim sadece kasa topandı, monitör beklemede...
herkese yardımları fikirleri için çok teşekkür ederim....
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pzycho -- 3 Nisan 2026; 2:31:31 >_____________________________
Benzer içerikler
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt