Şimdi Ara

Sistem Odası Sıcaklık ve Nem dengeleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
9.575
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

konuyla ilgili forumda ve diğer sayfalarda az çok araştırma yaptım.

resimde eklediğim gibi ( Çizim çok kötü beiliyorum şimdiden özür. ) bir server odası var.

içeride serverlar vs ve 40 KVA kocaman bir ups cihazım var

ve bunları 18.000 lik bir Samsung klima ile soğutuyorum. ( Asla samsung klima almayın 1 sene içinde 3 defa bozuldu ve 1 ay parça bekledik. )

Sistem Odası Sıcaklık ve Nem  dengeleme

Odada sağda iki pencere var bunlardan birinden klimanın suyunu dışarıya atıyoruz ve çok az bir boşluktan hava girişi var.

Aşağıda sıcaklık nem durumunu göreceksiniz tam ters oranda çalışıyorlar. Yani içeriyi ne kadar soğurutsam nem artıyor. Ben sıcaklığı 19-20 arasında tutmak nemide %40 altına çekmek istiyorum.

Ups in arkasından sürekli sıcak hava geliyor önden 18 derece bile alsa yüksek miktarda sıcak hava veriyor arkasına.

Ben bu sıcak havayı flexy borular ile ek fan veya aspratör ile sışarıya atsam nemi engellemiş olurmuyum ?

Nem alma cihazı ne kadar etkili olur basit nem alan tabletler bile içeriden sürekli nem alıyor.

Tavsiyeleriniz neler olabilir ?

şimdiden herkese çok teşekkür ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ibayat -- 6 Kasım 2013; 23:04:02 >

• Arkadaşım bu konuda piyasada hep yanlış uygulama yapılıyor.Öncelikle bu işler öyle samsung vs. ile olmaz.Profesyonel seri makine gerekli.Hatta mümkünse arıza yapmayacak makine. Siz server odasında 3-5 gün parça beklerken o oda nasıl oluyorda hizmet verebiliyor.Bırakın klima arızasını ,biz bu tarz yerlerde elektrik kesilmelerine karşı önlem olarak 6-7 kw lık otomatik marşlı jeneratör bile kullanıyoruz.

Şimdi öncelikle o klimayı çıkarıp atın oradan.Min gerçek 24 lük yani 7 kw lık soğutma kapasitesine sahip inv. seri bir ürün alacaksınız.Burada da en çok dikkat edeceğiniz durum Soğutmada dış ortam ısısının min ve max çalışma aralığı.35 derecede soğutma yapabilen bir klima 5 derece dış hava ısısında soğutma yapması zordur.Bunun için extra ürün gerekli.Onun için teknik değerlerini iyi incelemek lazım.

Ayrıca sıcak havayı dışarı atmaya çalışmanız ,içeriye taze hava girişi olması demektir ve buda daha çok nemli hava demektir. Ayrıca içeriye girecek olan hava ile birlikte toz vs. de girecektir.Bu tar ortamlar hatta ve hatta pozitif basınçlı olması daha idealdir.Siz odayı 18-20 derecede tutabilseniz zaten nem %40 ları geçmez.Klimanız yetersiz yani...

Bu işler için aslında sistem odası klimaları var ama çok deli paralar.Onlar hem nem kontrolu,hem ısı kontrolu,hem de statik elektriklen meyi alıyorlar.Ama fiyatları 5-8 bin Euro...

Siz ise kaliteli pro seri bir ürün için 7 kw kapasitede 5-7 bin TL yi gözden çıkarmalısınız.Yada böyle kelle koltukta devam.

• quote:

Orijinalden alıntı: mbirol

Arkadaşım bu konuda piyasada hep yanlış uygulama yapılıyor.Öncelikle bu işler öyle samsung vs. ile olmaz.Profesyonel seri makine gerekli.Hatta mümkünse arıza yapmayacak makine. Siz server odasında 3-5 gün parça beklerken o oda nasıl oluyorda hizmet verebiliyor.Bırakın klima arızasını ,biz bu tarz yerlerde elektrik kesilmelerine karşı önlem olarak 6-7 kw lık otomatik marşlı jeneratör bile kullanıyoruz.

Şimdi öncelikle o klimayı çıkarıp atın oradan.Min gerçek 24 lük yani 7 kw lık soğutma kapasitesine sahip inv. seri bir ürün alacaksınız.Burada da en çok dikkat edeceğiniz durum Soğutmada dış ortam ısısının min ve max çalışma aralığı.35 derecede soğutma yapabilen bir klima 5 derece dış hava ısısında soğutma yapması zordur.Bunun için extra ürün gerekli.Onun için teknik değerlerini iyi incelemek lazım.

Ayrıca sıcak havayı dışarı atmaya çalışmanız ,içeriye taze hava girişi olması demektir ve buda daha çok nemli hava demektir. Ayrıca içeriye girecek olan hava ile birlikte toz vs. de girecektir.Bu tar ortamlar hatta ve hatta pozitif basınçlı olması daha idealdir.Siz odayı 18-20 derecede tutabilseniz zaten nem %40 ları geçmez.Klimanız yetersiz yani...

Bu işler için aslında sistem odası klimaları var ama çok deli paralar.Onlar hem nem kontrolu,hem ısı kontrolu,hem de statik elektriklen meyi alıyorlar.Ama fiyatları 5-8 bin Euro...

Siz ise kaliteli pro seri bir ürün için 7 kw kapasitede 5-7 bin TL yi gözden çıkarmalısınız.Yada böyle kelle koltukta devam.

Hocam öncelikle teşekkürler

bu sene bana ayrılan bütçe ile onu atmam ve yenisini takmam zor.

Ama klima şu ana kadar ısıtma derecesi ile ilgili pek sıkıntı yaşatmadı. Şu anda 19 dereceye ayarlı ve 22 dereceye hiç çıkmadı ortam sıcaklığı. Belki başka bir bina için pro bir sistem alıp bunu ofislere takabilirim.

Bu sıcaklık ve nem arasındaki ilişki tam olarak nedir. Klima down olunca sıcaklık tavan yapıyor fakat nem düşüyoraslında çoğu yerde nemin %40 ile 60 arası olacağı normal olarak geçiyor ama ben 40 a yaklaştırmak istiyorum.

http://www.carbondescent.org.uk/blog/?p=164
    http://pic.dhe.ibm.com/infocenter/powersys/v3r1m5/index.jsp?topic=%2Fiphad_p5%2Ftempandhumiditydesign.html
    http://www.energystar.gov/index.cfm?c=power_mgt.datacenter_efficiency_inlet_temp
    http://serverfault.com/questions/6000/ideal-humidity-for-a-server-room

Benim için daha az maliyetli olarak bir nem alma cihazı nasıl olur en azından elinden geldiğince azaltır gibi geliyor bana.

Ben fiyatı gereği şöyle bir ürün düşündüm ama yeterli olurmu bilmiyorum zaten satıcısı bana ikinci linkteki ürünü öneriyor ama o biraz pahalı.

http://www.trotec24.com.tr/makineler/nem-alma/nem-alici-ttk-30-s-bz05-oda-termo-higrometre.html

http://www.trotec24.com.tr/makineler/nem-alma/nem-alici-tasarruf-paketleri/ttk-100-s/nem-alici-ttk-100-s-bz05-oda-termo-higrometre.html

Birde bunlar ortamdan alacağı 20~ civarındaki havayı sürekli olarak 25-26~ derece olarak ortama katacak. Başka şekilde ne önerebilirsin bu durumda en maliyetsiz ne olacaktır..

Başka fikirleri olan arkadaşlar varsa lütfen onlarda önerilerini sunsunlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: ibayat

Merhabalar Arkadaşlar,

resimde eklediğim gibi ( Çizim çok kötü beiliyorum şimdiden özür. ) bir server odası var.

ve bunları 18.000 lik bir Samsung klima ile soğutuyorum. ( Asla samsung klima almayın 1 sene içinde 3 defa bozuldu ve 1 ay parça bekledik. )

Odada sağda iki pencere var bunlardan birinden klimanın suyunu dışarıya atıyoruz ve çok az bir boşluktan hava girişi var.

Aşağıda sıcaklık nem durumunu göreceksiniz tam ters oranda çalışıyorlar. Yani içeriyi ne kadar soğurutsam nem artıyor. Ben sıcaklığı 19-20 arasında tutmak nemide %40 altına çekmek istiyorum.

Ups in arkasından sürekli sıcak hava geliyor önden 18 derece bile alsa yüksek miktarda sıcak hava veriyor arkasına.

Ben bu sıcak havayı flexy borular ile ek fan veya aspratör ile sışarıya atsam nemi engellemiş olurmuyum ?

Nem alma cihazı ne kadar etkili olur basit nem alan tabletler bile içeriden sürekli nem alıyor.

ibayat,

mbirol bu işin profesyonelidir. Eğer işi profesyoneline bırakayım gözüm arkada kalmasın diyorsanız adamınız odur.

Bunu söyledikten sonra işinize yarayacağını düşündüğüm birkaç şey söyleyeyim;

Nem ısı grafiğinden ve anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla sizin probleminiz klimanın kapasitesi ile ilgili değil. Alet sizinde belirttiğiniz gibi, soğutuyor.
    Bence olması gereken 20-22 derece sıcaklık civarında nem probleminizde yok, bağıl nem % 40 larda. Bu durumda nemi % 40 tan dahada aşağı çekerseniz statik elektrik problemi artar, nemi dahada düşürmeyin.

Odaya kontrolsüz hava giriş çıkışı var pencerenin yanında kapıyıda unutmayın. Bunu tamamen önlemelisiniz. Sıcaklığı 20 derecenin altına düşürdüğünüzde bağıl nemi %80 üzerine zıplatan budur. Eğer hiç hava girişi olmasaydı klima bağıl nemi hızla aşağılara, çok aşağıya çekecekti.

Bağıl nem, mutlak nemden farklıdır. Mutlak nem, birim miktar havadaki, birim miktar nemdir, sıcaklık değissede sabit kalan bir değerdir. Yani 1 metreküp havada 10 gram su buharı varsa bu havanın mutlak nem değeri 20 derece sıcaklıktada aynıdır 40 derece sıcaklıktada. Fakat bağıl nem oranı, hava/su kütlesi oranı yani mutlak nem değeri değişmemiş olsada değişir. Bağıl nem havanın o sıcaklıkta taşıyabileceği maksimum su buharının o andaki mevcut su buharına oranıdır. Hava ısındıkça daha çok su buharını absorbe edebilir. Dolayısıyla odaya, havaya fazladan su eklenmesede sıcaklık düştükçe bağıl nem oranı artacaktır.

Odaya kontrolsüz hava girişini (ve çıkışını) önledikten sonra odaya bir nem alıcı koymak yapacağınız en kötü şey olur. Bir yandan bu cihaz oda sıcaklığını yükseltip klimanın yükünü arttırırken birde klimanın azalttığı nemi dahada azaltarak statik tehlikesini arttıracaktır.

Kuru hava daha nemli havaya göre daha az iletkendir. Bu haliyle oluşan statiğin daha yüksek voltaj potansiyeline ulaşmasını sağlar.

Benim tavsiyem önce odaya hava giriş çıkışını önlemek sonrada mevcut klimayı aynen bırakıp ikinci bir klimayı daha odaya eklemeniz olurdu.

Ben bu ikinci klimanın inverterli olmasında çok bir gereklilik görmüyorum. kapasite olarakta, ikinci klima için, şu anda işi tek başına görebilen mevcut klimanınkinden daha fazla bir kapasiteyede gerek olmayabilir. Bu size arıza durumunda ciddi bir avantaj sağlayacaktır, hemde daha profesyonel sistemlerden çok daha ucuza. İki klima aynı anda, istediğiniz sıcaklık derecesine ayarlı olarak, yarı yarıya yükü taşıyarak yanyana çalışabilirler, özel bir kontrol aparatı veya stratejisine gerek olmaz.

Kolay gelsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: cengizumur

quote:

Merhabalar Arkadaşlar,

ibayat,

mbirol bu işin profesyonelidir. Eğer işi profesyoneline bırakayım gözüm arkada kalmasın diyorsanız adamınız odur.

Nem ısı grafiğinden ve anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla sizin probleminiz klimanın kapasitesi ile ilgili değil. Alet sizinde belirttiğiniz gibi, soğutuyor.
    Bence olması gereken 20-22 derece sıcaklık civarında nem probleminizde yok, bağıl nem % 40 larda. Bu durumda nemi % 40 tan dahada aşağı çekerseniz statik elektrik problemi artar, nemi dahada düşürmeyin.

Odaya kontrolsüz hava giriş çıkışı var pencerenin yanında kapıyıda unutmayın. Bunu tamamen önlemelisiniz. Sıcaklığı 20 derecenin altına düşürdüğünüzde bağıl nemi %80 üzerine zıplatan budur. Eğer hiç hava girişi olmasaydı klima bağıl nemi hızla aşağılara, çok aşağıya çekecekti.

Bağıl nem, mutlak nemden farklıdır. Mutlak nem, birim miktar havadaki, birim miktar nemdir, sıcaklık değissede sabit kalan bir değerdir. Yani 1 metreküp havada 10 gram su buharı varsa bu havanın mutlak nem değeri 20 derece sıcaklıktada aynıdır 40 derece sıcaklıktada. Fakat bağıl nem oranı, hava/su kütlesi oranı yani mutlak nem değeri değişmemiş olsada değişir. Bağıl nem havanın o sıcaklıkta taşıyabileceği maksimum su buharının o andaki mevcut su buharına oranıdır. Hava ısındıkça daha çok su buharını absorbe edebilir. Dolayısıyla odaya, havaya fazladan su eklenmesede sıcaklık düştükçe bağıl nem oranı artacaktır.

Odaya kontrolsüz hava girişini (ve çıkışını) önledikten sonra odaya bir nem alıcı koymak yapacağınız en kötü şey olur. Bir yandan bu cihaz oda sıcaklığını yükseltip klimanın yükünü arttırırken birde klimanın azalttığı nemi dahada azaltarak statik tehlikesini arttıracaktır.

Kuru hava daha nemli havaya göre daha az iletkendir. Bu haliyle oluşan statiğin daha yüksek voltaj potansiyeline ulaşmasını sağlar.

Benim tavsiyem önce odaya hava giriş çıkışını önlemek sonrada mevcut klimayı aynen bırakıp ikinci bir klimayı daha odaya eklemeniz olurdu.

Ben bu ikinci klimanın inverterli olmasında çok bir gereklilik görmüyorum. kapasite olarakta, ikinci klima için, şu anda işi tek başına görebilen mevcut klimanınkinden daha fazla bir kapasiteyede gerek olmayabilir. Bu size arıza durumunda ciddi bir avantaj sağlayacaktır, hemde daha profesyonel sistemlerden çok daha ucuza. İki klima aynı anda, istediğiniz sıcaklık derecesine ayarlı olarak, yarı yarıya yükü taşıyarak yanyana çalışabilirler, özel bir kontrol aparatı veya stratejisine gerek olmaz.

Kolay gelsin.

cengizumur bilgiler için teşekkür ederim.

Umarım yanlış bir ifade ile yanlış anlaşılmam olmamıştır çünkü mbirol gerçekten çok doğru ve olması gereken bilgiler verdi ben sadece bütçemin şu an o büyüklükteki bir değişikliğe uygun olmadığını ifade etmek istedim. Umarım yeni sistem odamda kendisinden marka model tavsiyeleride isterim

ikinci klima fikri aslında aklımdaki fikirlerdendi 1000 tl~bir nem alıcı almak yerine klima almak çok daha mantıklı olur ve yedek olur.

Nem ideal ama hissettiğim bir nem kokusu var bunun için ayrı bir öneriniz olabilirmi duvarlar tamamen fayans ve ahşap kapı arkasında ses yalıtımı yaptım.

Tam hava izalasyonunu nasıl sağlayacağım bilmiyorum ama biraz düşünüp bir çözüm bulacağım.

Bilgiler için çok teşekkürler

• Aynı sektörde olan bir arkadaşınız olarak, sistem odalarının ciddi derecede önem arz eden yerler olduğunu varsayarak salon tipi klimaların hiçbir zaman tercih edilmemesi gerektiğini belirtmeliyim.

Sistem odalarının soğutulmasında Liebert Hiross, emerson gibi markaları tercih etmenizi öneririm, pahalıdır ama teklemeden yıllarca çalışır ve tamamiyle sistem odalarının soğutulmasına uygun şekilde üretilmiştir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: donanımcı123

Aynı sektörde olan bir arkadaşınız olarak, sistem odalarının ciddi derecede önem arz eden yerler olduğunu varsayarak salon tipi klimaların hiçbir zaman tercih edilmemesi gerektiğini belirtmeliyim.

Sistem odalarının soğutulmasında Liebert Hiross, emerson gibi markaları tercih etmenizi öneririm, pahalıdır ama teklemeden yıllarca çalışır ve tamamiyle sistem odalarının soğutulmasına uygun şekilde üretilmiştir.

Selamlar..Asıl olan tabikide bunlar ama,ofislerin görünen veya üst düzey yönetici bölümlerine kalite marka alırken,bilgi işleme kıytırık makine taktıran firmalara bunu nasıl anlatacaksın.Biz 5-6bin TL lik malı bile satarkan dökmediğimiz dil kalmıyor.Ben onca meslek hayatımda daha hiç satamadım bu ürünlerden.Faal çalışan bir kaç sistem odası gördük ama..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    nem alma modu elektrik tüketimi
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: mbirol

quote:

Orijinalden alıntı: donanımcı123

Aynı sektörde olan bir arkadaşınız olarak, sistem odalarının ciddi derecede önem arz eden yerler olduğunu varsayarak salon tipi klimaların hiçbir zaman tercih edilmemesi gerektiğini belirtmeliyim.

Selamlar..Asıl olan tabikide bunlar ama,ofislerin görünen veya üst düzey yönetici bölümlerine kalite marka alırken,bilgi işleme kıytırık makine taktıran firmalara bunu nasıl anlatacaksın.Biz 5-6bin TL lik malı bile satarkan dökmediğimiz dil kalmıyor.Ben onca meslek hayatımda daha hiç satamadım bu ürünlerden.Faal çalışan bir kaç sistem odası gördük ama..

Katılıyorum üstad, koca koca firmaların 3-5 in hesabını yapması, arıza yaşadıklarında da ortalığı ayağa kaldırmaları sıkça görülen bir olay, işlerine ne kadar ciddiye aldıkları belli.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: cengizumur

quote:

Merhabalar Arkadaşlar,

ibayat,

Kolay gelsin.

cengizumur bilgiler için teşekkür ederim.

Umarım yanlış bir ifade ile yanlış anlaşılmam olmamıştır çünkü mbirol gerçekten çok doğru ve olması gereken bilgiler verdi ben sadece bütçemin şu an o büyüklükteki bir değişikliğe uygun olmadığını ifade etmek istedim. Umarım yeni sistem odamda kendisinden marka model tavsiyeleride isterim

ikinci klima fikri aslında aklımdaki fikirlerdendi 1000 tl~bir nem alıcı almak yerine klima almak çok daha mantıklı olur ve yedek olur.

Nem ideal ama hissettiğim bir nem kokusu var bunun için ayrı bir öneriniz olabilirmi duvarlar tamamen fayans ve ahşap kapı arkasında ses yalıtımı yaptım.

Tam hava izalasyonunu nasıl sağlayacağım bilmiyorum ama biraz düşünüp bir çözüm bulacağım.

Bilgiler için çok teşekkürler

Tam hava izolasyonuna gerek yok önemli olan içeriyle dışarısı arasında hava değişimini, Türkçesiyle cereyanı kesmek. Bunun için odada iki farklı ortama veya cepheye bakan birden çok açıklık olmaması lazım, pencere ve kapı aralığı, altı gibi. Sadece pencereyi tam kapatsanız kapı altı aralığı çok büyük değilse problem çözülmüş demektir.

Hava sirkülasyonunu önlediğinizde nem zaten düşecek. Nem olmadan küf olmaz. Havadaki nemin ötesinde ayrıca üzerinde yoğuşmuş su gördüğünüz yüzey, pencere, duvar, nemli halı varmı ? Klima iç ünitesi temizmi ? İç ünitenin pis olması cihazlara zarar vermez ama klimanın verimini düşürür.

• Merhabalar

son durum resimdeki gibi değerler epey normal.

herhangi bir su görünmüyor şu an için.

herkese çok teşekkürler.

• Merhabalar Tekrardan nem şimdide bu seviyelerde :%40 altında kaldı hatta %31 e kadar düştü statik elektrik sıkıntısı yaşanabilirmi hocam ?? :)

• quote:

Merhabalar Tekrardan nem şimdide bu seviyelerde :%40 altında kaldı hatta %31 e kadar düştü statik elektrik sıkıntısı yaşanabilirmi hocam ?? :)

Klimada iyonizer var ise onu çalıştırabilirsiniz. İyonizer havanın elektriksel geçirgenliğini arttırarak statik ihtimalini azaltır. Bu yöntem statiğe duyarlı elektronik chiplerin imalat ve montajının yapıldığı ortamlarda kullanılan bir yöntemdir.

Şimdilik çok kafayı takmayın ama nem 20 li seviyelere düşerse ucuz bir nemlendirici kullanabilrsiniz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.