Şimdi Ara

Sistem Boot ve Disk Seçimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
934
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ben bir bilgisayarımda 3 işletim sistemi de kurup kullanmak istiyorum. Vista, Mac ve Ubuntu...

Her biri içinde ayrı bir disk kullanacağım. Yani bir diskii bölümleyerek kurmadan her biri için temiz install yapacağım bir diske...

Bu 3 diski de bilgisayara bağlayıp açılışta açılmasını istediğim harddisk i seçme gibi bir durumum olabilir mi? Yani mac için diyelim ki maci kurduğum hdd yi seçeceğim ve mac açılacak vs...

Veya aynı şey ubuntu için de geçerli...

Bunları yapmak mümkün müdür acaba? Nasıl yapabilirim?

• Her biri için ayrı HDD kullanacaksan başlarken boot ekranını aç ve istediğin HDD'yi seç.
  • harddıskı 2 ye bolmen yeterlı bunun ıcın..vısta ve ubuntu aynı hardısk ıcıne rahatca kurulabılıyor zaten..dosya paylasımıda yapabılırsın ıkıncı bolumude mac os kurarsın sorunda olmaz
  • Tamam diyelim ki elimde 1 TB disk var. 750GB ve 250 GB'lik iki partition yarattım. Windows'u da 750 GB'a kurdum. Yani C drive'a. Ubuntu'yu C drive'a kurarken kendisi de büyük ihtimalle C'yi parçalara bölecek öyle değil mi?
  • wubi diye bır olay var ubuntunun kolay kurulum dıye gelıstırdıgı bır olay..kendı c yı gosterıyorsun ve yer acıyor..ne bolme ne bıcımlendırme derdı olmadan..
    ısını gorur ıcın rahat olsun

madem 1 tb var ben olsam sunu yapardım bak ben bunu 2tb da yaptım

hardıskı 3 e boldum c 80 d 30 e de gerı kalan..

80 gb vista kı bana yetıyor ve nerdeyse 10 gb felan bosluk kaldı..30 gb lık kısma mac os kuruyorsun bılmıyorum bılıyor musun sunu harddısk 3 e boluyorsan vista mac os bosluk yada mac vısta bosluk seklınde kurmalısın..soyle bırsey olmuyor vista bosluk yanı bosluk dedıgım hardıskın dıger ayrılmıs kısmı mac os bu sekılde mac os u kurmazssın

dedıgım sekılde yap c 80 d 30 ve e erı kalan seklınde hem dosyada paylasmıs olursun 3 ısletım sıstemı arasında o kadar alanı bosa goturme derım ben
  • Şimdi önce söylediklerinizden anlamadığım kısımları sormak istiyorum.

Bana vista için 80 GB yetmeyecektir. Minimum 500 GB'lık bir alan oluşturacağım.

Ancak her şeyden önce şu boşluk olayını anlayamadım. Yani C D ve E olacak şekilde 3'e böldük diyelim. C 500 GB windows için. D 200 GB ortak alan için E de 300 GB Mac OS için mi olabiliyor? Yani boşluk derken C ile MAC'in kurulacağı drive arasında bir boşluk olmasından mı bahsediyorsunuz? Bu durumda 200 GB'lık D boş oluyor ve 300 GB'lık E de Mac oluyor?

Yukarıdaki sorumun cevabından sonra kendi durumumu izah edeyim. Aslında yeni bir disk alma isteğim tamamen Raid 0 bağlantısını mecburen iptal etmek zorunda olmamdır. Çünkü Linux kurulumunda sanırım Raid ile bayağı sıkıntı oluyor. Tanıtmak için bayağı uzun yollardan geçmek gerekiyor. Ubuntu için de böyledir herhalde diye düşünüyorum. Benim şu anda 1 TB ama 500x2GB raid 0 olarak bağlı. Ve Vista da yüklü şu anda. Ben düşünün ki buraya hem Ubuntu hem de Mac OS kuracağım :) Yani işim bir hayli zor. O yüzden Windows'u da raid 0 bağlantıdan kurtarayım istiyorum.

Bunu yapmak için de ek bir tane daha 1TB'lık disk alıp burayı sadece Windows ve Linux yapıp 500 GB'lıklardan bir tanesine Mac OS kurayım ve diğer 500 GB'ı da ortak kullanım için yedekleme olarak tutayım diyorum.

Aklımdan geçenler bunlar...

• soyle olmalı bende kendı yazdıgımı okuyunca anlamadım afedersın aradakı bosluk olayı yanı depo su sekılde olursa mac os x ı wındows la beraber kullanabılırsın yoksa kullanamazsın bıuna dıkka et..

C: windows(birincil) D: depo (birincil) E: mac os(birincil) bu şekilde olur.
    C: windows(birincil) D: mac (birincil) E: depo(mantıksal) bu şekilde de olur.
    C: windows(birincil) D: depo (mantıksal) E: mac os(birincil) bu şekilde olmaz.

bıcımlendırıken yada bolerken buna dıkkat etmelısın..anlatabıldım mı sımdı..bosluk dedıgım sey depo olan kısım?

c 500 gb olmalı derken programcılık ve oyun mu oynuyorsunuz..söle dıyım sadeceişletım sıztemı ve programlar ıcın c yı kullanırsanız daha ıyı performans alırsınız kanısındayım..hem sıstem dosyaları hemde kullanacagınız hersey bu 500 gb ıcınde olacak cok bır performans beklemeyın bence dıger turlu daha mantıklı..raıd mandrıva d a rosunluoluyor sanırım ubuntu ıcınde oyle mac osda raıd e hıc gırme ıstersen

bu arada kardes sıstemlerımız var heheh..gule gule kullan sıstemını

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lyldz -- 5 Ağustos 2009; 19:21:58 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • anladım teşekkürler. Aslında mantıığını anlamadım ama ne azından ezberimde olacak disk bölümleme yaparsam bunlar :) Bu bölümleme olayı tabi ki her iki işledim sistemini aynı tek bir diske kurarsak bu şekilde olmalı diye algılıyorum.

Aslında kurulum konusunda ne yapacağıma ben de inan karar veremedim. Yani elimde 2 tane 500 gb lik disk var. Vista icin minimum 750 gb istiyorum cunku oyun oynuyorum. Oyunlar cok yer kapliyor. O acidan ayri bir tane disk alacagim 1 TB'lik. Orayi windows ve linux e ayiracagim. 500 Gb'liklardan birisine mac kuracagim. digeri de yedek disk olarak duracak. benim simdiki hedefim bu... bakalim :)

Sistemlerimiz ayni neredeyse evet. Benim de gecen gun dikkatimi cekti :)
  • dwain bAK kardeşim niye beni dinlemıyor ve sınır edıyorsun

500 gb ın 100 gb ını windows a ayır..sadece sıstem ve programlar olsun ıste oyunların hepsınıde gerı kalan kısma kur..ınanılmaz performans alırsın bunu bır dusun..yaklasık 7 8 yıldır hep boyle kullanıyorum ve c ye oyun kurmuyorum artık..onceden cok farkettıgını dusunmemıstım ama sıstemıne 17 tane oyun kurarsan wındows kendını okadar agırdan satıyor kı..oyunlarla ısletım sıstemı aynı dıskte olmasın sonuc olarak..bu arada raıd ıcın mac os cozumu varmıs sanırım batın mı?acere e kuaramadım ben vazgectım masaustu ıcınse aman aman kalsın yaaa..yaparsan haberım olsun..

bu arada nıye ubuntu?mandrıva dene?open suse kur?sabayon kur?bunlara hıc baktın mı?
  • :) Hocam bayağı okudum interneti...

Şimdi her şeyden önce disk bölümleme işinde bir şeyler yapacağım. Benim amacım fiziki olarak bir diskin içinde sadece windows ve linux olması ve ikinci bir fiziki diskte de mac osx olmadı. Ama ayrı diskleri boot ta gösterebilir miyim yoksa her seferinde bios tan disk sırasını mı değiştirmem gerekecek onu araştıracağım bilimyorum şu anda.

Disk konusunda söylediğini düşüneceğim. Yani 100 gb lık kısım yeterli olabilir aslında vista ve sistem için. :) Bakacağım...

Linuz konusunda ise Ubuntuyu USB Flash disc e kurdum ve aslında keyif alıyorum bayağı. Yani mandriva vs de olabilirdi ama alıştım ubuntuya iki haftadır kullanıyorum. Özellikle ubuntu olmasının başka bir sebebi yok yani... :)

Tamam yaparsam haberin olur ama yapacağım gibi görünüyor :) İyice inanmaya başladım. Bizim sisteme yakın kuran birkaç arkadaş daha var. Onlarla da irtibata geçtim sorunsuz çalıştırıyorlar... Hele bir kafamdakini gerçekleştireyim o zaman konuşuruz detayları :)

• eger 2 ye boler ve wındows ubuntu bır yerde mac os x (ınsallah bunuda kurarsın) bı yerde olunca tamam oluyor..

bır dene bakalım anlasılan sana azıcık yere vısta kurduramıycam

ubuntu cok kotu abıı yaaa soyle dıyım bır mandırva power pack bulsan efekltler felan dırek acık baslıyorsun..ubuntudankendın ındırmen gerekıyor cogu seyı belkı
    ultımate ubuntu 2.2 olabılır

ama degıstır su ubuntuyu yaa ben sınır oluyorum..sadece kurulumu basıt o kadar?

mac os da takıp edıyorum bende senın kı olursa masausutune dusunebılırım cunku laptop ıcın 10 saat ugrastım bıktım walla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lyldz -- 5 Ağustos 2009; 23:32:14 >

• Tamam dostum yönlendirmelerin için çok teşekkür ederim :) Bulacağız elbet orta noktasını... Aslında linux olayını ben usb diskte denediğim için ubuntuyu tercih ettim. Ama ubuntu bir yandan bayağı popüler görünüyor. Aklında olsun. Mandriva'yı ben de düşünüyordum. Ama onu USB'ye yüklemeyi başaramadım. O yüzden bilgisayara yükleyebilirim belki... Peki mesela ubuntuyu windows ile aynı partitiona a kur sorun olmuyor dedin... Mandriva'da durum nedir?
  • ben 2 yıldır mandırva powerpack kullanıyorum dıger mandrıva surumlerı fasafıso oncelıkle

mandrıva yemıyor onu işte..ubuntu bu yonden eşssiz kabul edıyorum!!!

mandırva da ext 3 uzantılı bır alan olusturman gerek takas alanıda ıstıycek zorunlu degıl ama onun ıcınde azıcıkda olsa yer lazım..mandrıva sorunlu gıbı dursada lınuxlar arasında ubuntunun wubı yı saymazsak en kolay kurulabılen lınux..tabı kı dısklerınızı ayarladıktan sonraa..

mandrıva degılde fedorada usb usb den kurulum ıcın sallama bır program bulmustum adını bıle hatırlamıyorum ıse yaramıstı..ama mandrıvada ne alemde bılmyıorum..

populerlıgı ıyı reklam yapıyorlar orası kesın bızım pc dergılerı bıle nerdeyse 3 ayda bır dvd sını cd sını verıyor ama mandrıva veren hıc gormedım..

ubuntuyu asıl seyden sevmıyorum nvdıa surucum var hıc bır efektı kullanamıyorum bır yıgın sey ındırmem gerekıyor oysa mandrıvada hemen kendı dıyoo ekran kartınız super extra seyler var kurayım mıı dıyorum kur gıtsın..

mac os ıcın Jeune Ottoman manyak yardım edıyor sanırım bıze kurdurtacak mac os x heheh

• Kesinlikle kurdurtacak :))) Katılıyorum çok yardımcı oluyor o arkadaş da...

Ben bugün ekran kartımı alıyorum bir sorunu çıkmıştı yenisiyle değişiyor. Akşam inşallah deneyeceğim bir şeyler :)

Normalde sen kurulum için Ext3 disk hazırlamalısın dedin ya... Bilgiğim kadarıyla boş bir partition'u zaten linux kurarken gösterdiğinde o kendisi logical vs kısmını her şeyini ayarlıyordu öyle değil mi?
  • evet evet ayarlıyor ben sadece 500 gb ın hepsını ext 3 cevırmesın dıye soylemıstım ıste bu yonuyle bakınca ubuntu nasıl yapıyor bunu bılmıyorum ama usulca ve sessızce wındıws un yanına kuruverıyorsun ext 3 hazırlamadan yaparsın ama mandrıva cok yoruyor mesela bu konuda ben hazırlıyorum ve gosterıyorum sadece bu daha ıyı onun yuzunden komple harddısk yanlıslıkla ext3 olmus ve herseyım gıtmıstı

hayordır ekran kartında ne sorun vardı?hadı bakalım deneyeck oldugun mac os x mi
  • Aldım ekran kartını :) Bir tane de 1 TB 'lık disk aldım. Bu diske önce Vista kuracağım. 700 GB'a 300 GB böleceğim. Mac OSX'i de 300 GB'a kuracağım. Linux'u de ikinci bir hdd ye kurbaya karar verdim. Onu açarken biostan sıralama değiştireceğim en mantıklısı ve en az karmaşık olanı bu geldi :)

Ekran kartı durup dururken bozuldu anlamadım. Ekran kesinlikle açılmıyordu. Neyse vatandan almıştım götürdüm ve 10.günde yenidi geldi. Bu akşam takacağım hepsini :)
  • sımdıden hayırlı olsun tekrar

700 gb cok vısta ıcın gel etme
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.